szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)


Luca2015 # 2015.04.27. 13:32

A sikeres vizsga után eladó:

Novissimás: Alkotmányjog, Közigazgatási jog, Munkajog és társadalombiztosítási könyvek

A 4 könyv ára 16100 ft eredetileg, 8000 forintért megvehető.

Eladó egyesével is az eredeti ár 50 %-áért. Jó állapotban vannak, néhány helyen aláhúzás, néhány helyen kihúzóval.
Akit érdekel: pirnyak@freemail.hu címre írjon legyen szíves.

További sok sikert mindenkinek!

Luca2015 # 2015.04.27. 13:29

Sziasztok!
Múlt héten vizsgáztam.Írásbeli kérdés: bűncselekményt elkövetett polgármester-jelölése, megbizatásának megszüntetése (méltatlanság), megszűnése (2029-ben már nem választható-választójoga megszűnik, időközi választás-(nem lehet, mert április 1-ig lehet kitűzni a 70. és a 90. nap közé. Nincs meg a 70 nap.

Szóbeli:IM-ben volt, nagyon rendes, 3 hölgytagú bizottságnál.
Kérdéseim:
Munka: Munkaszerződés kötelező elemei, munkaviszony megszüntetésének esetei, felmondás-azonnali hatályú felmondás különbsége, azonnali felmondás esetei-szó szerint törvény szövegét kérte a vizsgáztató, özvegyi jog-minden, előfordulhat e hogy többen igényelnek, -igen, hol érvényesítik?bíróság, melyik?illetékes járási.
Eu: Bíróságok felsorolása, kötelezettségszegési eljárás, milyen döntést hoz a bíróság, milyen szankciók vannak, mikor folytatódik az eljárás, a Bizottság véleményétől függetlenül?(nem értettem a kérdést-de tagállamok közötti kártérítésre gondolt.
Közig-alk.: eutanázia, jogforrások,önk.nál bizottságok, nemzetiségek jogai, képviseletük a parlamentben, ket alapelvei.
alapdolgokat kérdeztek, nagyon rendesek voltak.

monsieur # 2015.04.26. 13:15

Sziasztok!

Pár szóban összefoglalnám a szerdai vizsgám. Az IM-ben zajlott egy szimpatikus, segítőkész bizottság előtt (átlagosan 35 percig tartott aznap egy vizsga).

Munkajog

  • felmondási tilalmak, korlátok (jogeset: mi történik, ha a munkáltatói rendes felmondás közlésekor azt válaszolja a munkavállaló, hogy 3 napja terhes)
  • munkaközi szünet mértéke;
  • felmondási idő.

EU

  • előzetes döntéshozatali eljárás A-tól Z-ig

Alk-közig

  • Alkotmánybíróság hatásköre (vizsgán kívüli kérdésként rákérdezett, hogy melyik hatáskör szabályai változtak leginkább az Alkotmányhoz képest...ez az utólagos normakontroll);
  • közigazgatási eljárási határidők.

Nekem utolsó vizsgám volt, mindenkinek kitartást és sok sikert kívánok a további szakvizsgákhoz.

Üdv,

Tamás

t_bea # 2015.04.24. 13:34

Sziasztok!

A hétfői írásbelim, és a mai szóbelim témáit szeretném Veletek megosztani:

Írásbeli (munka):
A Szigorú Kft. 200 munkavállalót alkalmaz, két szakszevezet van, melyekből az egyik, a Szorgalmas Sz. 200 fős taglétszámú. Ezek a munkavállalók sok fejtörést okoznak a munkáltatónak az állndó elégedetlenségükkel. A Kft. vezetője felszólítja az összes munkavállalót, hogy nyilatkozzanak szakszervezeti tagságukról. Másnap a szakszervezet képviselője (nem munkavállaló) felhívja a Kft. vezetőjét és tájékoztatja, hogy a következő napon felkeresi személyesen a Kft. székhelyén. A Kft. vezető csoportos létszámleépítéssel azon munkavállalók jogviszonyát tervezi megszünteti, akik a szakszervezet tagjai. Megérkezik a szakszervezet képviselője, akit a Kft.ügyvezetője nem akar beengedni.
Mire kell felhívnia a jogtanácsosnak a Kft. vezetőjét az Mt. szakszervezetekre vonatkozó rendelkezései alapján?
Válasz: enyém túl részletes volt, nem is kellett ennyi, de cserébe egy kérdést nem tettek fel hozzá: Mt. 271.§, 71.§, 2.§(1), 7. § (1)., 10. § (1)., 12. §(1), 74. §(1), 72.§ (2), 275.§, 273.§, 291.§
Érdemes nézni a korábbi feladatokat, ezzel én is találkoztam a felkészülés során.

Szóbeli:
Munka: csoportos létszámleépítés szabályai, munkáltatói jogutódlás, ezekből több kérdés. Tb-ből a megállapodás tb ellátás szerzésére. (eb+ nyugdíj is): mikor, összegek, mire jogosít.
Eu: itt voltak érdekes kérdések: közös kül- és biztonságpolitikai főképviselő 2 intézményi lába, Európai Tanács, ehhez hogy kapcsolódik a közös kül-és bizpol. főképviselő, ki ő név szerint, milyen tisztet tölt be Eu-i Tanácsban. Eu-i Tanács elnöke és feladatai. Európai Tanácsban melyik államot képviseli egyedül államfő (Fr.o.), melyik államban volt erről komoly vita (Lengyelo.), igazságügyi és bűnügyi egymüttműködés, ezen belül Európai Levelezési Rendszer.
Közig-Alk.: választójog szabályai az Alaptörvényből, Alaptörvény elfogadása és módosítása, Ket. hatálya, főleg a tárgyi (pédákkal), ügyfél fogalma.
45 percig voltam bent, ezekben a témákban mondtam, amit gondoltam, kb tételszerűen, aztán kérdezgettek.

Az Eu-ból azt hittem, hogy a kettesért küzdök, aztán 4 lett, úgyhogy nagyon rendesek voltak. Munkából több gyakorlatias kérdés is volt, bár ha a törvény szövegét pontosan vissza tudtam volna idézni, rá lehetett jönni. Nem kérdezett olyat a vizsgáztató, ami nem volt benne a törvényben, de elég részletekbe menő volt. Tb-s rész is.

Sok sikert azoknak, akik előtte állnak, és nem utolsó sorban kitartást!

szBotond # 2015.04.22. 13:47

Kedves Csakegykérdés és Vizsgázók!

Amennyiben Részedre vagy valamely más Vizságzó részére a halasztás még aktuális kérlek keress meg az alábbi emailcímen: r.rencsy@gmail.com

Júniusban szeretnék menni C részből vizsgázni de nagyon kevés hely maradt már...

Köszönöm
Renáta

twipsy # 2015.04.19. 17:12

Kedves Fórumozók, Szakvizsgázók!

Az alábbi két könyvet keresem, nagyon (nem baj, hogy kicsit ki van színezve) :)!!

  1. Novissima: Az Európai Unió joga (Jogi Szakvizsga Kézikönyvek) 2014.
  2. Novissima: Alkotmányjog (Jogi Szakvizsga Kézikönyvek) 2014.

Elérhetőségem:
baloghkincso@gmail.com

Előre is hálás köszönet!!

Magdi34 # 2015.04.17. 12:16

Sziasztok! Hétfőn voltam munka-tb jogból írásbelizni, a jogesetem a következő volt:
G. F. festőként áll alkalmazásban a Festő- Mázoló Kft.-nél. Jelenleg egy irodaház felújításán dolgozik G.F.
G. F. előző nap 35. születésnapját ünnepelte és hajnal 3-ig mulatott barátaival,majd reggel 8-kor megkezdte a festés előkészületeként az irodaház külső homlokzatának javítását. Kollégája nem vette észre, hogy G. F. az állványon dolgozik, és kisteherautójával közepes sebességgel figyelmetlensége miatt nekitolatott az állványnak. Az állvány elmozdult, G. F. elvesztette egyensúlyát, de lélekjelenlétének köszönhetően meg tudott kapaszkodni az állványban, így fejét verte be, valamint lába rándult meg.
Feladat: Ön a cég jogi képviselője, tájékoztassa a munkavállalót a baleseti ellátásra és az ehhez kapcsolódó igényérvényesítésre, illetve a szükséges munkáltatói intézkedésekre vonatkozó jogszabályi rendelkezésekről.

A megoldásom:
Üzemi baleset lesz, mert a balesetet nem kizárólag a sérült ittassága okozta, a másik ment bele, jár neki baleseti eü szolg, és baleseti táppénz, írtam ezek összegéről, munkáltatói intézkedések: baleseti jkv felvétele, két munkavállaló meghallgatása, vagy szondáztatás, vagy nyilatkoztatni, ha nem volt szond. az ittasságról, OEP honlapjáról nyomtatványok kitöltése, valamint felmerülhet a sofőr kártérítése a munkáltato balesettel kapcsolatos költségei megtérítésére, de ehhez több adat, vizsgálat lefolytatása szükséges. Persze az Ebtv baleseti ellátásra vonatkozó részeire hivatkoztam.
Az írásbelim 5-ös lett.

Zsimi054 # 2015.04.16. 19:23

Sziasztok.

Keresem a Dialóg Campus Kiadó Alkotmányjog Jogi Szavizsga Könyvét, lehetőleg minél frissebb kiadásút. Kérem, aki rendelkezik ilyennel, és megválna tőle, keressen meg emailben, vagy telefonon, mert nagy szükségem lenne rá, de sajnos elfogyott, így megrendelni nem tudom.

Az elérhetőségeim:

dorkoocska@gmail.com
30/6933143.

CsakEgyKérdés # 2015.04.16. 12:25

Sziasztok!

Nem tudom, van-e a tapasztalatotok a tételek frissítésével kapcsolatban.

A kérdésem az lenne, ki mit hallott/tapasztalt arról, hogy milyen mértékben szokták módosítani a tételsorokat az őszi félév megkezdése előtt?
Elképzelhető, hogy teljesen más lesz a kérdéssor pl. az EU-nál?
(Halasztás miatt érdekelne a dolog)

Előre is köszönöm szépen a válaszokat!

gyekeny # 2015.04.14. 12:33

Sziasztok!

Többen felvetettétek, hogy ATES jegyzetnek van-e hatályos változata.Szerintem nincs, én legalábbis nem találtam csak 2013. január, és februári verziót. ATES jegyzet akkor használható, ha megnézitek hozzá a hatályos törvényt. Sok sikert a felkészüléshez!

monsieur # 2015.04.13. 18:06

Sziasztok!

Valaki felhomályosítana arról, hogy mi az az ATES jegyzet, amire mindenki vadászik? Elég sok anyagot szedtem össze a jövő heti vizsgámhoz, de ez az ATES jegyzet kimaradt a repertoárból...remélem azért e nélkül is érdemes nekifutni. Btw. tényleg figyelembe veszik vizsgán, ha valakinek az adott vizsga az utolsó a sorban? Vagy ez legenda csupán?

Köszi!

Kohary # 2015.04.13. 17:33

Sziasztok. Engem is érdekelne az ATES jegyzet, ha valaki megszánna és elküldené nekem azt nagyon megköszönném. :)

kohary@monornet.hu

t_bea # 2015.04.12. 15:18

Sziasztok!

A közszféra munkajogába mennyire mennek bele? Írásbeli kérdés szokott szerintetek ebből lenni?

Köszi a választ?

CsakEgyKérdés # 2015.04.12. 14:59

Sziasztok!

Az lenne az egyik kérdésem, hogy körülbelül mennyi időt szükséges fordítani erre a vizsgarészre a tisztességes felkészüléshez?
A másik kérdésem az elhíresült ATES jegyzetre vonatkozik: valóban létezik hatályosított változata?
Ha igen, valaki legyen szíves már megírni, hol találom meg.
Előre is köszönöm a segítséget!

k.-cat # 2015.04.12. 06:43

Sziasztok! Légyszi nekem is küldje el valaki ATES jegyzetét, aki a napokban megkapta! Hálás köszönet: k.-cat@freemail.hu

tamafe # 2015.04.09. 06:43

Sziasztok! Küldjétek el Nekem is az ATES jegyzetet tamagaf@freemail.hu címre,sokat segítene.

Habi2005 # 2015.04.08. 05:36

Kedves Fórumozók!

Szeretném én is elkérni az ominózus ATES jegyzetet, nagy segítségemre lenne. e-mail címem: harbela@gmail.com

Hálás köszönettel!

bambi0425 # 2015.04.07. 18:38

Sziasztok! El tudná nekem is küldeni valaki az ATES-féle jegyzetet a bogi1222@gmail.com címre? Előre is köszönöm!

vabu # 2015.03.28. 21:07

Sziasztok! Érdeklődnék a március 26-án az IM Szalay úti épületében fszt. 33-as szobában vizsgázó szőkés barna lány vizsgájáról illetve annak eredményéről. Ha magára ismer, kérem a vabu@freemail.hu e-mail címen keressen.

gyed # 2015.03.28. 13:33

sziasztok, légyszi aki tudja, küldje el nekem is az ATES-féle jegyzetet a dr.gyenes.edina@outlook.hu címre, köszönöm!

The North remembers # 2015.03.25. 09:25

Sziasztok!
C szakvizsgához keresem a következő könyveket:

Lajkó Dóra (Szerk.): Munkajog és társadalombiztosítási jog (Dialóg-Campus, 2013. szept. 1.)

Rózsás Eszter: Közigazgatási jog (4., jelentősen átdolgozott kiadás, 2013)

ha megvan valakinek, a csoree kukac gmail pont com címen kereshet.

t_bea # 2015.03.23. 14:52

Sziasztok!

Valaki át tudná nekem küldeni a többször emlegetett ATES jegyzetet?
A címem: tulipanbea@gmail.com

Előre is köszönöm!

dodol # 2015.03.16. 18:35

írásbeli Munka-ötletek?esetleg aki írt és ez volt jogeset vagy találkozott vele. köszi
Munkavállaló közalkalmazott, havi 100.000 Ft illetménnyel.
Nyer egy posztdoktori ösztöndíjat japánba. Munkáltató belső szabályzata alapján írásban fizetés nélküli szabadságban állapodnak meg ennek idejére. Az engedélyezett fizu nélküli szabi lejárt, de a munkavállaló japánban maradna. E-mailben egyeztetnek a munkáltatóval és egyetértenek abban, hogy a fizetés nélküli szabadságot meg kellene hosszabbítani.
Azonban a munkavállaló a meghosszabbításra irányuló kérelmét csak 2 hónap elteltével küldi el. És többször jelzi, hogy valószínű tévedésből megkapta a két hónapra az illetményét.
Munkáltató a hosszabbításra irányuló kérelem alapján (ami ugye 2 hónap elteltével érkezett) engedélyezi is a fizu nélküli szabit a munkavállalónak és egyúttal fizetési felszólítást küld neki a 2 hónapnyi tévedésből, jogalap nélkül kifizetett illetmény visszafizetése miatt.
Eltelik 3 hónap, a munkavállaló azonban nem fizet, ezért a munkáltató bírósághoz fordul
Kérdés: milyen döntést hoznék bíróként, indokoljam.

annasonnevend # 2015.03.12. 14:16

Sziasztok,

pár napja voltam a Kúrián vizsgázni, hátha valakinek segít a kérdéseim és a válaszok felsorolása, szerintem vannak benne hasznos infók.

Egyébként nagyon rendes volt a bizottság, sajnos képtelen voltam megjegyezni a neveket, de munkajogból egy kúriai bírónő, ezen túl EU-ból egy pázmányos tanárnő és alk-közigből pedig egy ügyész. Csak lényegeset kérdeztek, nem kis részleteket.

Munkajog: 1. tétel, alapelvek (igen, ezt is kérdezhetik!), itt az egyenlő munka-egyenlő bér elvére kérdezett rá a bírónő, ok-e ha Nyíregyházán nem ugyanazt a bért kapja valaki ugyanazért a munkáért mint Sopronban, igen, OK, munkaerőpiaci körülmények, stb.. befolyásolja. Ezen túl e témában még beszélni kellett (volna-nekem is csak kérdésre ment) az MT.-be az új Ptk. kapcsán bevezetett "úgy jár el ahogy az adott helyzetben elvárható" elvről, illetve a személyiségi jogok korlátozásának lehetőségéről- igen, korlátozhatja a munkaadó, de csak időlegesen, stb... Második kérdés a felmondási tilalmak és korlátok, ezt részletesen, illetve harmadik kérdés: a nők számára milyen viszonylag új nyugdíjba vonulási lehetőség van. Itt a 40 év munka utáni nyugdíjról kellett beszélni, ami teljes nyugdíjat jelent, mi számít bele a 40 évbe volt a kérdés, itt a gyerekgondozással töltött fiz.nélküli szabi fontos, de a bírónő elmondta azt is, hogy ezért nem is hívják szolgálati időnek a 40 évet ebben az esetben.

Közig-alkotmány: egy jogesetet vázolt fel az ügyész kérdező a közérdekű adatigénylésről (szomzédok sokat veszekednek, az egyik kitalálja, hogy közérdekű adatigénylést nyújt be az x szervhez, hogy megszerezzen bizonyos jegyzőkönyveket és határozatokat, amik a másik ügyeivel kapcsolatosak), az volt a kérdés, hogy milyen döntést hoz a hatóság a közérdekű adatigénylés kérelemre. Jó volt a válasz hogy elutasítót, mert ez nem közérdekű adatigénylés. Viszont most jött a java, a köv. kérdés az volt, hogy milyen formában. Én végzést mondtam. Erre megkérdezte, hogy milyen tv. hatálya alá tartozik a közérdekű adatigénylés. Mondtam, hogy az Infotv-ben van megfogalmazva hogy mi a közérdekű adat, tehát elutasítani is annak alapján tudta a hatóság. És a formát továbbra sem tudtam, mert láttam az arcán, hogy a végzés nem jó. A válasz, igen, az INfo tv. hatálya alá tartozik, nem a Ket. alá, így egy egyszerű levéllel kell elutasítani. Még volt egy ugyanilyen hasonló csavaros kérdés, amire nem emlékszem, Utána az alapjogok korlátozását kérdezte de csak nagyon röviden és célirányosan kellett válaszolni (másik alapjog védelme vagy alk. elv védelme érdekében, szükségességi arányossági tezst, alapjog lényeges tartalmát nem korlátozhatja).
EU: EUB eljárásainak felsorolása és részletesen a kötelezettségszegési illetve az előzetes dontéshozatali eljárás. Kötelezettségszegésinek a végére kérdezett rá, mi történhet a legvégén, elmondtam, hogy ismétlődik az eljárás ha nem teljesít a tagállam, és végrehajtást kér a bizottság, és a vége bírság is lehet. Az előzetes dontéshozatalnál a bíró fogalmába mentunk bele részletesen (pl. cégbíróság nem, de pl. közbeszerzési beletartozhat), illetve a kötelező eseteibe, itt a CILFIT esetet említettem meg amibe még belekérdezett hogy milyen doktrina született ebben, hát az acta claire. A kötewlező esetek alóli kivételek is kellettek. Mindenkinek egy kalappal!

Yucc # 2015.03.07. 10:14

Sziasztok!
Légyszi valaki küldje el nekem az Ates jegyzeteket ide mert már nincs időm a könyvre!!!!: juli8690@gmail.com