Üdvözletem mindenkinek!
Sikerült az első vizsgám, megvan a C!
Írásbeli kérdések:
/4-en ültünk össze, mindenkinek 1 kérdése volt/
- Zsinatos,egyházas kérdés, mi van akkor ha az egyház törvényét sértve történik XY megválasztása, milyen állami jogorvoslat van?
Válasz: semmilyen, állam és egyház szétválasztva müxik, állami kényszer nem vehető igénybe egyházi szabály érvényesítésére.
- Állampolg. XY osztrák áp, apja ismeretlen, anyja osztrák. 2004-ben a bíróság megállapítja, hogy ki az apa, magyar állampolgár. 2003-ban XY-nak született egy gyereke. Miylen állampolgárságú XY és gyereke, mikortól?
Válasznak azt írtuk, hogy születésre visszamenőlegesen kettős áp-ok.
- Párt gyűlésén kizárják XY-t, vele rögtön közlik is a döntés. XY jó két hónappal később keresetet ad be, arra hivatkozik, hogy 3-4 hétig külföldön volt, és nem tudott a jogi képviselőjével konzultálni, így nem ismerte fel a kizárás jogtalan voltát.
Hogy dönt a bíróság?
Válasznak azt írtuk, hogy idézés kibocsátása nélkül elzavarja a fenébe.
- az utolsó kérdés Ket-es volt, arra volt kihegyezve, hogy felügyeleti intézkedésként nem lehet viszavonni a közig.hat-ot, ha jóhiszeműen szerzet és gyakorolt jogot sértene.
Szóbelin nagyon rendesek voltak, mondjuk alkotmányból a költségvetési tv "elkészültét" kérdezték, nem is ment:), de meglepően jó jegyeket adtak. A végén hozzátették, hogy "mindenre csak röviden választoltam, de hát jókat mondtam."
Ennyi. Tanulni, nem betojni, tanulni, és olvasgatni a gyakori kérdéseket, mert visszaköszönnek!!!!