Szakvizsga - "A " rész (polgár)


hekate # 2012.09.27. 06:46

Fogika gratulálok, és köszönjük a kérdéseket, külön jó volt, hogy a választ is odaírtad, legalábbis nekem :) A GT-s elnök hallatára rosszul lettem, remélem nálam az elnök nem GT-s lesz....

Fogika # 2012.09.26. 20:40

*bejegyzett élettársi kapcsolat

Fogika # 2012.09.26. 20:39

Sziasztok!

Ma voltam vizsgázni, és sikerüüüült!!! Végre túl vagyok ezen a rémálmon, és tényleg nem panaszkodhatok kifogtam egy nagyon aranyos bizottságot. (KIM).

Kérdéseim:

Ptk:

  • jelzálogjog ingókon, itt leginkább arra volt kíváncsi az ügyvéd vizsgáztató, hogy mik az alakszerűségei (közjegyzői okirat, MOKK által vezetett zálogjogi-nyilvántartásba bejegyzés), illetve, hogy mi alapján tartják nyilván a zálogjogot, ha gépkocsin áll fent (a zálogtárgy alapján), és mi alapján, ha egyéb ingót terhel (a zálogkötelezett alapján)
  • hagyatéki terhek sorrendje
  • hasonlítsam össze az özvegyi jogot a jogosult haláláig tartó haszonélvezeti joggal
  • hogyan szűnhet meg az özvegyi jog
  • milyen élettársi kapcsolatokat ismer (de facto élettársi kapcsolat, bejegyezett, és a közjegyző által vezetett Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásán alapuló élettársi kapcsolat - ez utóbbi mit tartalmaz, és milyen célt szolgál (megkönnyíti a bizonyítást)

Pp:

  • fellebbezési ellenkérelem és a csatlakozó fellebbezés közötti különbség, melyiket mikor, meddig, és milyen terjedelemben nyújthatja be az ellenfél
  • végzés elleni fellebbezés, mely végzések ellen lehet, mi tehet az ellenfél (észrevételt tehet), általában a fellebbezés milyen alapjoghoz kapcsolódik (jogorvoslati jog)

Gt:

  • gt képviselete (ki képviselheti, és hogyan), cégjegyzési jog, cégvezető cégjegyzési joga, ki lehet cégvezető, mi a különbség a vezető tisztségviselő és a cégvezető cégjegyzési joga, vagy egy munkavállaló cégjegyzési joga között, ez milyen ügyekre terjed ki, tartalmazza-e a cégjegyzék, és milyen körben a cégjegyzési jog terjedelmét, a jogosult személyek körét (igen, kivétel, ha nem cégvezetőnek minősülő munkavállalóra ruházzák a jogot, akkor ezt a cégjegyzési jogot nem tartalmazhatja a cégjegyzék, mert az ő cégjegyzési jogának korlatázottsága harmadik személyekkel szemben hatálytalan)
  • kitől, mely szervtől származik a cégvezető cégjegyzési joga (legfőbb szerv)
  • felszámolási eljárás kezdő időpontja, a felszámoló elleni kifogás, kik élhetnek vele, fontos: az adós is!, és ilyenkor ki képviseli az adóst: a vezető tisztségviselő, (itt rákérdezett a végelszámolásra, hogy itt ez mennyiben eltérő: ugye végelszámolásban megszűnik a vezető tisztségviselő megbízatása, és a végelszámoló lesz a vezető tisztségviselő),
  • a felszámolási eljárás során az adós gazd. szervezet működésével kapcsolatban mit tehet a vezető tisztségviselő, és mit tehet a felszámoló (ami a vagyonnal kapcsolatos abban csak a felszámoló járhat el, többi (pl. legfőbb szerv összehívása) továbbra is a vezető tisztségviselő feladata),
  • mikor nincs helye átalakulásnak? (ha tag kizárása iránti per folyik, és felfüggesztette a bíróság a tagsági jogot, a végelszámolás alatt, és a felszámolási eljárás során)
  • a felszámolással kapcsolatban miket tartalmaz a cégjegyzék
  • meddig lehet visszafordítani a végelszámolást? (a cég törlése iránti kérelem cégbírósághoz érkezéséig, de!!! a törlési kérelem is visszavonható)
  • alapítvány esetén, ha van hitelezői igény mit lehet tenni (ugyanazt mint a cégek esetén, nyilvántartásba vetetni a követelést, a tv ugyan nem rendelkezik róla, de ugyanaz az eljárás mint a cégeknél)

Nagyjából ennyire emlékszem, egyébként az elnök Gt-s volt, szal ez volt a vizsga hangsúlyosabb része.

De tényleg rendesek voltak, ha vmi egyből nem ment, rávezettek. Ráadásul én soha nem foglalkoztam egyik jogterülettel sem, de talán erre figyeltek is, igazán szívatós kérdés nem volt. :)

Egy kalappal azoknak, akinek még ez hátravan, kétségkívül ez a legnehezebb, és legmegerőltetőbb szakvizsga, legalábbis bízom benne, hogy a C/ rész könnyebben fog menni. :))

Most pár hét pihenő, aztán jöhet az uccsó vizsga. :)

Rafina67 # 2012.09.26. 11:15

Sziasztok!

Ha nulláról indulok mennyi idő kell ehhez?
Tudom, hogy elsőre blődnek hangzik a kérdés, de több, mint tíz éve diplomáztam, azóta a kezembe sem vettem ezt a joganyagot és nem nagyon tudom bemérni mennyi benne az aprólékosan tanulandó. A másik két vizsgán már túl vagyok.

Köszönöm!
Rafina

fabma # 2012.09.26. 10:30

Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy van-e valakinek v.milyen kidolgozottja közbeszerzéshez, csődeljáráshoz és a felszámolási eljáráshoz.
Cserébe tudok küldeni novissimás és a dilogusps könyvekből szkennelve bármit, illetve van pp-s kidolgozottam, ez a Complex kiadótól van.
Fontos volna, előre is köszönöm!!!!!!

hekate # 2012.09.26. 08:39

Nincs véletlenül valakinek GT kidolgozott vagy valami használható dolog a gazdasági részhez??? Ha igen, rakja fel a freemailes címre legyen olyan kedves, ez most tényleg életet mentene :)

helgy # 2012.09.24. 20:42

bocsi, megvannak... :-)

helgy # 2012.09.24. 20:37

Sziasztok! Én csak egy EU-s doksit látok a jogiszaki freemailes fiókban. :-( Mi lehet a probléma? Köszönöm,h.

linn # 2012.09.24. 20:13

Hú, nagyon köszi, épp most látogattam meg a jogiszaki freemail-es fiókot, és egy sor hasznos doksira leltem.
: ))
Szép estét!

DDD. # 2012.09.24. 13:31

fabma: most írtam, hogy fent van.

m.edina # 2012.09.24. 12:41
fabma # 2012.09.24. 12:25

Sziasztok!
Tudja valaki a jelszót? a folyamatábrákat megküldöm oda, a közbezserzés rövidetett nekem nagyon kellene, esetleg oda fel lehetne rakni azt is.

hekate # 2012.09.24. 11:14

Az a jelszó engem is érdekelne! S.O.S-ben valaki megírná? fabma a folyamatábrákkal mi van? Nem küldenéd el azokat is erre a címre? Parafázis beindult :( hajrá

linn # 2012.09.24. 10:17

Sziasztok!
Valaki megírná nekem, hogy hogyan lehet hozzáférni a jogiszaki@freemail.hu oldalhoz (vagyis mi a jelszó?)?
Köszi előre is. Én egyébként a www.jegyzetek.com oldalon is találtam hasznos doksikat.
Szép napot!

DDD. # 2012.09.24. 10:11

Valaki kérdezte, hogy közbeszerzés mennyire kell. Én anno 9 oldalra lerövidítettem a tv-t, ezt most megtaláltam. Ha valakinek szüksége van rá, elküldtem a jogiszaki@freemail.hu oldalra. Látom már más is tett fel hasznos dolgokat :-)

fabma: úgy láttam itt a freemailen már az is van fenn

fabma # 2012.09.24. 06:23

Sziasztok!
Polgári anyagi jogi vizsgafeladatok megvannak-e valakinek? Vagy egyáltalán ki, hogy készül az anyagi jogi írásbelire polgárból?

valykaly # 2012.09.22. 15:14

Sziasztok! Volt valaki a héten vizsgázni?Jól jönne egy kis infó.

linn # 2012.09.20. 17:39

Sziasztok Sorstársak!

Szóval, végül halasztottam, és így decemberben lesz a nagy nap.. továbbra is szívesen fogadok felkészülési ötleteket. Azon kívül, hogy törvényre koncentrálok, ki melyik könyvet ajánlja leginkább? A novissimások a legjobbak? Köszi a tanácsokat.

milly28 # 2012.09.19. 15:55

SZIASZTOK.

PP-HEZ A JOGORVOSLATHOZ VALÓ JOGHOZ MIT KELL TANULNI?

ELŐRE IS KÖSZI.

hekate # 2012.09.19. 05:59

:)

DDD. # 2012.09.18. 18:00

Mi anno az értékpapíroknál egyedül a kártyaleosztás elvét jegyeztünk meg :-)

Fogika # 2012.09.18. 15:45

Sziasztok!

Közbeszerzést szoktak kérdezni? Fő vonalakban megtanultam a törvényt, mindenről tudok egy keveset beszélni, de nagyon részletesen nem mentem bele, elképesztően sok és nehéz... Szóval, ha kérdeznek belőle, akkor mennyire mennek bele?

Szintén ugyanez lenne a kérdésem a csőd- és felszámolási törvényről, persze ezt jobban megnéztem, de itt is vannak olyan részek, amik egyszerűen számomra - aki soha nem foglalkozott ezzel - szinte érthetetlen, és megtanulhatatlan...

A másik kérdésem pedig az lenne, hogy nincs vkinek az értékpapírok forgalmazásáról, és az allokációról vmi könnyen felfogható kivonata? Szinte semmit nem értettem a tv-ből. :D

Előre is köszi a segítséget.

Lamel7 # 2012.09.17. 08:20

Sziasztok!

Én múlt héten voltam C részből és a következő vizsgám az A rész lesz, ezért ha megtennétek, hogy küldtök anyagot, megköszönném..

Olvastam, hogy a C rész anyaga nem elérhető a jogiszakiról.. Én lementettem, amit ott találtam (illetve még pár plusz anyagot), ha valakinek szüksége van rá, írjon nyugodtan és elküldöm.

fdori # 2012.09.17. 08:04

Szia hekate!

Én csak okt. közepén megyek az anyagiból, de bennem is felmerül a halasztás, de nem szabad tologatni.

Pont a családjogi köny, ami nagyon jó! Nincs az a pénz, amiért én azt összeszedjem inne-onnan. (na jó, van:))

Pp-t én is tv-ből tanultam, ill. anyagi többi részét is, 1-2 dolognál (szavatosság....spec. szerződések) néztem a könyvet.

szem a családjogot nézd meg a novissimásból.

Ja, és mintha most jelent volna meg az új gt-s novissimás könyv!!!

Csak ügyesen!!!

hekate # 2012.09.17. 07:18

Sziasztok! Na vége a nyárnak és újra itt folytatjuk :) fdori, eddig úgy néz ki, hogy október 4-én megyek, de megint megcsapott a halasztás gondolata :) egyszerűen képtelen vagyok megtanulni ezt a sok sz.rt, a másik kettőnél volt lelki erőm és össze tudtam szedni magam, de ennél egyszerűen képtelen vagyok :( csak az motivál, hogy ez az utolsó és akkor végeeeee.
Persze szabim nem sok maradt (4nap) ezzel gazdálkodom, szóval megint nincs időm semmire, de ha akad szabadidőm akkor ezt erre fordítom, PP-n nagyjából túljutottam, most kezdem az anyagit, utána pár napom lesz a Gt-re. Végigolvastam az összes Novissimás könyvet, ami létezik ebből (kivéve családjog) de nekem nem sokat ért egyik sem, max annyit hogy rengeteg időt elvett az életemből, úgyhogy most már csak törvényszöveget tanulok. Épp ezért nekem is kéne az a folyamatábra, meg ha valakinek van hatályos valami kidolgozott rövídített, leginkább a gazdasági anyagból azért ölni tudnék :)
Szóval fabma, ha még nem unod a küldözgetést nekem is elküldenéd az ábrákat? :) szasziera@gmail.com a címem. És ha valakinek tényleg van gazdaságis kidolgozotta azt is nagyon várom erre a címre. Köszi :)