Szakvizsga - "A " rész (polgár)


vonsch # 2011.12.14. 17:58

Teljesen bizottságfüggő. Mivel a tételsor csak segítség, de igazándiból bármit kérdezhetnek. Ha akarnak szivatnak rendesen (volt már benne részem), ha akarnak segítenek. Fegyverek egyenlőtlenek és eddig inkább az utóbbiban volt részem. Szóval hit, remény és küzdelem. Tudás meg nem árt.

Murphy2 (törölt felhasználó) # 2011.12.15. 19:14

Sziasztok!

Ma voltam polgári jogból. Úgy indultam neki, hogy ha gazdasági részből kitesznek, akkor sincs semmi gond, legfeljebb egy hónapot csúszom. Kitettek, de Ptk-ból.
AMI TÖRTÉNT!

Előre leszögezem, hogy nagyon jó bizottságunk volt.

Anyagi rész:
Vizsgaelnök kérdezett. Utolsó vizsgázó voltam. Mondok egy jogesetet, ha megoldja, akkor semmi mást nem kérdezek.
A jogeset: „Két fél egymással adásvételi szerződést köt, úgy, hogy egy későbbi időpontban fog teljesülni, addig is a vevő 10% vételi előleget adott az eladónak. A megkötött szerződést ügyvéd ellenjegyezte. Egy héttel később az ellenjegyző ügyvéd azt tanácsolja az eladónak, hogy álljon el a szerződéstől, mert van jobb (aki drágábban megveszi)vevő, hozza vissza, a 10% előleget és az egy hétre járó kamatot.

Kérdés volt, ha önhöz bemegy az eladó fél, ezek után mit tanácsol neki??? Megjegyezte a vizsgáztató, hogy nincs elállásra lehetőség (bánatpénz)

Arcomon döbbenet, én aki nem foglalkozom polgári joggal, és vizsgára csak törvényt tanultam, hát nem tudtam megoldani.

Kérdezlek benneteket, hogy aki tudja a megoldást tegye közkincsé!!!!

Mivel nem tudtam jöttek a kérdések:

  • hibás teljesítés (tudtam mindent,...időpontok,jogvesztés, elévülés...)
  • apasági vélelmet kik támadhatják meg (könnyű)

Pp:

  • mi van, ha a felperes - házassági bontóperben - az első tárgyaláson nem jelenik meg;
  • ítéletben elutasítják a keresetet elévülés miatt; Hol szerepel ez az ítéletben? Hát az indokolásban.

Gt:

  • kkt alapítása;
  • változásbejegyzésről minden

A Gt és a Pp meglett, Ptk-ból kitett az elnök, de nem tudom miért, hisz azt mondta, HA NEM TUDOM A JOGESETET MEGOLDANI, AKKOR KÉRDEZNI FOG! Hát kérdezett, azokra pedig tudtam a választ. :-((

Csipkebokor # 2011.12.18. 11:44

Nem vagyok jogász, de az előleg kétszeresen jár vissza, azaz nem 10%-ot + kamatot kell a vevő részére adnia a visszalépő eladónak, hanem 2*10%-ot.
Csb

Murphy2 (törölt felhasználó) # 2011.12.18. 17:37

Én is erre indultam el, de szólt a vizsgáztató, hogy nem foglalóról van szó, hanem vételi előlegről!

Bandi4 # 2011.12.19. 18:33

Valaki nem tud valamit az új vizsgarendszerről, mert eddig semmi új nincs róla, állítólag januárban indulna de egy nagy túró eddig?

Abban állítólag ha valaki csak egy részanyagból szívja, akkor is le kell tennie az összeset. Ha ez igaz, akkor tehetnek egy szívességet....

Bandi4 # 2011.12.19. 18:37

Szóval az előbbi eseménybeszámoló alapján jobb a régi rendszer elvileg, mert ott lehet javítani, aki az új rendszerben az írásbelin kiszáll egyből, akkor a többi pl. 5 ös értékű vizsgáját is 1 es nek veszik, ha jól értelmezem, és kezdheti előröl. Ráadásul Polgárból és Büntiből csak írásban lehetne menni. Ez is kicseszés ilyen szempontból.

Bandi4 # 2011.12.19. 18:54

Megtaláltam a lényeget:

http://www.ugyvedvilag.hu/laparchivum.php?…

"A módosítás már 2012. január 1-jén lépett volna hatályba, de most úgy tűnik, hogy ez elmarad, mert olyan nagy ellenállást váltott ki az egyeztetésre megküldött szervektől, hogy bizonytalan lett a módosítás sorsa. Mindenképpen újra kell majd gondolni a jogi szakvizsga megreformálására vonatkozó egyes kérdéseket."

Pippa # 2011.12.19. 19:49

Bandi4

http://www.kormany.hu/…tervezet.pdf!DocumentBrowse

A jogi szakvizsgáról szóló Korm.rendelet tervezete már októberben felkerült véleményezésre azzal, hogy 2012. január 1.-jén lép hatályba. Azóta tudomásom szerint nem fogadták el, valószínűleg a szakmai viták miatt. Mindenesetre aki elkezdte már, inkább fejezze be jövőre, az a biztos.

Bandi4 # 2011.12.19. 22:13

Ja, köszi már olvastam. Engem annyiban érintene, hogy el tudtam volna kezdeni a szakvizsgát az írásbelin, mert 2 gyakorlati évem telt le, de így tárgytalan, mert valószínű őszig nem is fogadják el a tervezetet a régi rendszerben meg nem mehetek már.

vonsch # 2011.12.22. 18:43

Murphy2

A jogeset: „Két fél egymással adásvételi szerződést köt, úgy, hogy egy későbbi időpontban fog teljesülni, addig is a vevő 10% vételi előleget adott az eladónak. A megkötött szerződést ügyvéd ellenjegyezte. Egy héttel később az ellenjegyző ügyvéd azt tanácsolja az eladónak, hogy álljon el a szerződéstől, mert van jobb (aki drágábban megveszi)vevő, hozza vissza, a 10% előleget és az egy hétre járó kamatot.”

Szerintem: elállás szerződés vagy jogszab. alapján, a bánatpénz arra utal, hogy itt szerződésben kötötték ki. Ha viszont bánatpénz van, akkor elállással előleget és bánatpénzt kell visszaadnia, kamat nincs.

vonsch # 2011.12.22. 19:01

Egyébként rögtön nem jó :)

A felfüggesztő feltétel miatt a hatály nem áll be az adott időpontig, elállást viszont csak akkor gyakorolhatná, ha már hatályos. Mivel nem tehet semmit amivel a másik fél jogát csorbítja, így vagy közös megegyezéssel felbontanak, vagy beáll a hatály és utána elállhat és fizetheti az előleget és a bánatpénzt. (Kamat csak, ha kikötötték.)

De elég genya példa.

vonsch # 2011.12.22. 19:08

Egyébként rögtön nem jó :)

A felfüggesztő feltétel miatt a hatály nem áll be az adott időpontig, elállást viszont csak akkor gyakorolhatná, ha már hatályos. Mivel nem tehet semmit amivel a másik fél jogát csorbítja, így vagy közös megegyezéssel felbontanak, vagy beáll a hatály és utána elállhat és fizetheti az előleget és a bánatpénzt. (Kamat csak, ha kikötötték.)

De elég genya példa.

Murphy2 (törölt felhasználó) # 2011.12.23. 13:54

Vonsch!

Igen, elég genya, ki is rakott az elnök Pjből. Pedig tv.szöveg alapján ezt tudtam a legjobban. Az igaz, hogy gyakorlatom polgári jogból szinte semmi, ehhez pedig az kellett volna, véleményem szerint.

vonsch # 2011.12.26. 09:44

ezzel sajna nem lehet mit kezdeni. A gyakorlat a vizsgáztatók oldalán van, még ha tudod, akkor is meg tudnak izzasztani... ha akarnak.

Cézé85 # 2011.12.27. 20:05

Kedves fórumozók!
Bő egy hónap múlva megyek polgáriból, az anyagi jogot már áttanultam, úgy másfél hét alatt, és egészen a vizsgáig tanulmányi szabadságon leszek, szóval a feltételek adottak, de mégis olyan kilátástalan az egész, de ezt gondolom senkinek nem kell magyarázni. Kérdésem az lenne, hogy az itt többször említett jogiszakin lévő gyik. az pontosan hol érhető el, mert én nem találom. További kérdés, hogy Pp. írásbelire mit érdemes vinni, és, hogy az ugye nem baj, ha ki van színezve, húzogatva a jegyzet, bár bele írva nincs.
Kérdés végül, hogy a vizsgáztatók mennyire vannak tekintettel arra, hogy az illető pl. jelölt, fogalmazó, s hogy erre figyelemmel teszik-e fel esetleg a kérdéseket.

Köszönöm a tapasztaltabbak válaszait, és jó tanulást kívánok mindannyiunknak.

Bandi4 # 2011.12.28. 19:25

Szeretnék megkérni valakit, hogy aki már be van regisztrálva a jogi szakvizsga honlapján a fórumon meg tudná kérdezni valami illetékestől, hogy nagyjából mikorra várható az új rendszer bevezetése, mert nekem a gyakorlati időm pont úgy jár le, hogy csak az új rendszerben lesz érdemes letenni. Örültem volna, hogy 2012 januártól kezdhettem volna, de most teljesen bizonytalan, mert elnapolták a változtatást és összevissza tanulgattam, teljesen bizonytalan az egész bevezetése, már annak is örülnék, ha májusra lenne valami belőle. Előre is kösz a segítséget, de feltételezem, hogy érdemi információval nem fognak szolgálni.

http://irm.gov.hu/jogi_szakvizsga

Mkertesz # 2011.12.29. 11:43

Tegnap érdeklődtem a KIM - nél telefonon, de sajnos nem volt bent az illetékes és akivel beszéltem, az nem tudott konkrétumokat mondani arról, hogy az új szabályozás hatályba lépése mikor várható. Elkérték a telefonszámomat és azt ígérték, hogy visszahívnak. Csak szóbeszéd szintjén hallottam másoktól, hogy a hatályba lépését - módosítások után - 2012 szeptemberében lehet várni. Rengeteg helyen keresgéltem a témában, de hivatalos tájékoztatást ezen kívül sajnos én sem találtam:

"A módosítás már 2012. január 1-jén lépett volna hatályba, de most úgy tűnik, hogy ez elmarad, mert olyan nagy ellenállást váltott ki az egyeztetésre megküldött szervektől, hogy bizonytalan lett a módosítás sorsa. Mindenképpen újra kell majd gondolni a jogi szakvizsga megreformálására vonatkozó egyes kérdéseket."

http://www.ugyvedvilag.hu/laparchivum.php?…

Kérem, hogy aki bármilyen információval rendelkezik arról, hogy mikor várható az új jogszabály, az ossza meg velünk! :) Köszönöm!

br83 # 2011.12.29. 14:51

Kedves Cézé85, színezésért nem szólnak, de post it-ért és beleírd dolgokért igen. Tapasztaltam.

Kedves Bandi4 új rendszer passz, de ne az irm honlapját nézegesd, hanem a kim.gov.hu-t, vannak telefonszámok, sőt talán célszerű emailt írni, nekem 2 nap alatt válaszoltak.

Nekem a bünti már megvan, jön a polgár. Nulla gyakorlat, 1 hónapja tanulom, egy élmény, főleg, hogy ez is állandóan változik, meg mi lesz még jan. 1. től + ha lesz új tételsor, szóval ez is bőven elég, nem kell új rendszer. :)

A vizsga egyetemi bemagolós felkészülés, aztán gyors felejtés és a C rész betöltése. :)

br83 # 2011.12.29. 15:11

Nekem is lenne egy kérdésem. Hogyan tudjátok nyomon követni a változásokat? Pl most is változott a ptk az egyesületi résznél a complex szerint. Nálunk nincs azonnal friss Jogtár időgéppel, így csak a netre tudok hagyatkozni, de tanulás közben ennyi jogszabállyal esélytelen. :(

Cézé85 # 2011.12.30. 12:41

br83,
ez nálunk is probléma. Mondják is az idősebb kollégák, hogy ha az ő idejükben, amikor még nem volt jogtár, akkor lett volna ennyi és ilyen gyorsan változó joganyag, nem tudtak volna mihez kezdeni:)
Én egy helyi bíróságon fogalmazóskodom, és itt a jogtár frissítése meglehetősen hektikusan történik, amikor megkapja a friss lemezt az informatikus, akkor frissít. Kéthetente, kb. Nevetséges, de manapság ennyi idő elegendő a változásra. A megyei bíróságon (Miskolcon) azonban már olyan rendszer van, ami minden éjjel automatikusan frissül, ezért abszolút naprakész, szóval az ottani kollégák segítenek ebben.

Textilhal # 2011.12.31. 16:30

Kedves Mindenki, még szakvizsga előtt állók!

Felmerült itt (is) korábban, hogy mi a helyzet a szakvizsga tételsor hatályosításával, lesz-e új tételsor januártól, vagy más időponttól, stb. (A kérdés az új szakvizsgarendszertől függetlenül vetődött fel.)

Ezúton jelzem minden érintettnek, hogy nem lesz új tételsor (januártól biztosan nem), ugyanis az imént a kormany.hu oldalon ismét átnéztem a tételsorokat (csak a B-t, engem most ez érint) és azt tapasztaltam, hogy az érintett helyeken a korábbi tételsorba bele vannak biggyesztve mintegy megjegyzésként, hogy 2012.01.01-től pl. adócsalás helyett költségvetési csalás lesz, illetve a büntető anyagi 86. tételnél a 2012.01.01-től hatályon kívül helyezett szakaszoknál is külön jelezve van, hogy azok csak ezen időpontig tanulandók.

Csendben tehát hozzáigazították ezek szerint a tételsorokat a változásokhoz, de ahol nincs januártól módosulás, ott minden maradt a régi követelmény.

Hogy ne kelljen átnyálazni, azt javaslom, az egyes tételsorok megnyitása után indítsatok el egy keresést a "2012" kifejezésre és így megtaláljátok a változásokat (már ahol jelzik, remélem mindenhol, én a bünti anyagit leellenőriztem és az oké.)

A tételsorokat itt éritek el:

http://igazsagugyiinformaciok.kormany.hu/…ndo-joganyag

Jó tanulást...ja és persze nagyon boldog, sikerekben és egészségben gazdag új esztendőt kívánok mindenkinek!:-)

Cézé85 # 2012.01.01. 10:22

A magyarorszag.hu oldalon található jogszabálykeresőben találtam egy nagyon ügyes kis segítséget, nevezetesen, hogy ha megnyitunk egy jogszabályt, akkor baloldalt pirossal jelzik, hogy hol van változás. Pl a Gt. 15. §-a változott. Jó tudni.
Ezzel kapcsolatos kérdés, hogy a Gt-t mennyire részletesen kell tudni? Mert nagyon sajnálom, de én képtelen vagyok felfogni, hogy mi az, hogy bevonás, meg osztalékelőleg meg számviteli törvény szerinti akármi. Nem vagyok könyvelő. Annak meg nem sok értelme van, hogy bemagolja az ember,mint egy verset, és közben nem érti, mit mond.

br83 # 2012.01.01. 17:40

Köszi Textilhal!

br83 # 2012.01.01. 17:40

Köszi Textilhal!

zsoly # 2012.01.02. 10:48

Sziasztok!
Nézem a polgár tételsort és látom, hogy több szerződés hiányzik belőle: nincs pl. közüzem, szállítás, fuvarozás, szállítmányozás, mezőgazd.termékért.
De jó!!!
Létezhet, hogy ezek tényleg nem kellenek?