Szakvizsga - "A " rész (polgár)


fdori # 2012.10.23. 12:23

Az önallo zalogjogra vki tud gyakorlati peldat mondani.mikor es hol fordulhat ez elő?

zala.magdolna # 2012.10.22. 20:18

Sziasztok, eladók kidolgozott polgári jogi jegyzeteim és könyveim.
Nekem szerencsét hoztak :)

Roni04 # 2012.10.19. 09:34

Sziasztok!

Most olvasom én is a jogi szakvizsgáról szóló rendelet november 1-én hatályba lépő rendelkezéseit, és le vagyok döbbenve a vizsgadíjjakon én is. Tényleg nem tudom hol élnek, de azért ez durva emelés. Magyarul, ha valaki október 31-ig jelentkezik, és addig be is fizeti a díjat, akkor még 18000, de ha csak utána fizeted, kkor már 24500. Ft.? Nonszensz. Sajnos nekem el kellett halasztanom a vizsgámat, májusban mentem volna. Sajnos nem maradt nekem sem sok szabin. Hekate, neked minden elismerésem, de gondolom gyerkőc még nincs.....

fabma # 2012.10.19. 06:04

Felőlem kérdezhetik az elméleti tudást,de akkor a IM-nek legyen egy kiadványa minden szakvizsga részhez, hogy a jogszabályokon kívül pontosan milyen elméleti tudásról kell számot adni a vizsgákon.
És láttátok, hogy egy vizsgáért, halsztásért mennyit kell fizetni? Vagy egy részvizsga pótvizsga díja mennyi? Hol élnek ezek, vagy azt gondolják, hogy minden jogász, főleg szakvizsga nélkül vagyonokat keres??

Rafina67 # 2012.10.18. 14:23

Nem tudom mire kíváncsiak csak legyek rajta túl:-)
Ez lenne a gyakorlat?
Ugyan.

DDD. # 2012.10.18. 11:12

Nem akarok senkit felzaklatni, de olvastátok a jogiforum cikkét az új vizsgaszabályzatról?
"A vizsgázónak ezentúl már nem csak szaktudása gyakorlati alkalmazásáról kell számot adnia, hanem az új rendelkezések értelmében az elméleti jogi ismeretek is komoly súllyal esnek a latba."
Ez most mire jó???? Nem az a szakvizsga lényege, hogy a gyakorlatról szóljon??

fabma # 2012.10.18. 09:53

Sziasztok!
Én január legvégén megyek vizsgázni, véleményetek szerint mikor érdemes elkezdeni a készülést?
Sajnos szabim nem nagyon van, ezért is jelentkeztem ilyen késői időpontra.

Euro Eugen # 2012.10.17. 19:21

Üdvözlet mindenkinek!

November végén merülök alá, ezzel kapcsolatban kérdezném, hogy tud-e valaki valami használható anyaggal kisegíteni.

Kérdés még, hogy van-e olyan irodalom, amit az egyetemi vizsgák egy jelentős részéhez hasonlóan szeretnek visszahallani, vagy elég, kis túlzással élve, saját szavaimmal előadni az anyagot?

Előre is köszönöm a válaszokat!


Ajró Özsén

fdori # 2012.10.17. 07:18

Köszi Hekate!
Én is reménykedem abban amit írtál, próbálok még alaposabban tanulni. És múltkor is nagyon jó bizottságom volt, saját magamat okolhatom csak h nem sikerült, de már azt a részt átnéztem amit akkor nem tudtam:):):)
2-kor már én tuti végzem, ez nyugtat;hogy nem kell estig ott ülnöm:):)

Fátimái # 2012.10.16. 18:07

Sziasztok!

Mindenféle szempontból új vagyok, itt is és a szakvizsga tanulásban is:), viszont nagyon jó ötletnek tartom ezt a forumot. Látom, nemcsak én küszködök. Minden tanácsot, segítséget, anyagot nagyon szívesen veszek :), kitartást mindenkinek!

hekate # 2012.10.16. 08:31

Nagyon szorítok neked fdori és biztos vagyok benne, hogy sikerül. Amúgy a polgáros bizottságokról én még csak jókat hallottam, legalábbis, akik a Kúrián voltak és általában polgárból a Kúriára osztanak be. Mikor én voltam vizsgázni volt egy csaj, aki csak az anyagiból pótolt, mint te és ő volt az első, akit behívtak, de kb. 15 percet volt csak bennt és azt mondta, hogy 2-3 kérdést kapott és tök rendesen álltak hozzá, már eleve úgy szólították, hogy jöjjön gyorsan magával hamar végzünk. Szóval szerintem az az általános hozzáállás, hogy akinek már csak 1 tantárgya van és végez, azt nem szivatják, mert tudják ők, hogy az első vizsgája is valószínűleg azért nem sikerült, mert belekérdeztek valamibe, amit nem tudott, ha már a másik kettőt megcsinálta, biztos tanult rá. Szóval szerintem ne izgulj, mert tényleg minden adott a sikerhez :)

fdori # 2012.10.16. 05:56

Hekate!

Már írtam múlt héten, csak nem jelent meg. nagyon ügyi vagy, gratulálok, nekem még másfél hetem van, és 3 nap szabim, de kiindulva apéldádból remélem menni fog nekem is. Tavasszal úgy volt vele, h eddig minden meg volt elsőre, max ha egy harmad nem sikerül, ismétlek. Rossz hozzáállás volt. Most csak a siker létezik. Különböző okok miatt ez most sikerül, egy darabig nem nagyon lesz lehetőségem tanulni!!!!!
Jövő héten vizsga után mindneképpen írok!!!

Textilhal # 2012.10.15. 16:30

Kedves milly28,

ha jól emlékszem az írásbeli feladatodra a PK.38. tartalmazza a megoldást (hatkiv + új I. fokú eljárásra utasítás lesz a meghozandó határozat tartalma).

Sok sikert a szóbelihez!

hekate # 2012.10.15. 12:21

Szia linn!

Igen, 4 nap szabim maradt erre az évre és nagyon táppénzre se tudtam már elmenni, de elhatároztam, hogy így is sikerülni fog. Meló után és hétvégente tanultam, meg abba a 4 napba nagyon belehúztam :) Mindennél jobban akartam ezt a vizsgát és csak erre koncentráltam és tényleg igaz: ha valamit nagyon akar az ember az teljesül :) Ezzel kívánok mindenkinek jó tanulást. Szorítok! HAJRÁ!!!

milly28 # 2012.10.15. 12:09

Sziasztok.

Segítséget szeretnék kérni.
Ma voltam írásbelizni.
A feladatom:

XP. elkérte az ismerősétől az autót, és a gyalogosátkelőhely előtt elütött egy gyalogost. Fékezett de a fékhiba miatt már nem tudott megállni.
A per során perbevonták a kocsi üzembentartóját is.
Felperes kérte vagyoni és nem vagyoni kárának a megtérítését és alperesek egyetemleges marasztalását.
XP, mint I. rendű alperes kérte bizonyítás lefolytatását, hogy a felperes féktávolságon belül lépett a gyalogátkelőhelyre. Ezt az indítványt az I. fokú bíróság elutasította . Kérte megállapítani, hogy ő felelősséggel nem tartozik, mivel nem az övé az autó.

Az I. fokú bíróság az I. rendű alperest marasztalta, míg az üzembentartót nem. A felperes fellebbezéssel élt, kérte az egyetemleges marasztalást. az I. rendű alperes pedig a kereeset elutasítását.

Készítsen másodfokú határozatot.

Segítsetek léci. nem tudom jól oldottam e meg. Aki tud írja meg a megoldást. Előre is nagyon köszönöm.

Mili04 # 2012.10.11. 11:41

Sziasztok!

Gratulálok a szerencséseknek, akik túl vannak a megmérettetésen!:)

Abban szeretném kérni a tanácsotokat, hogy polgári eljárásjogból írásbelire miből célszerű készülni?

Kérem, hogy legyetek kedvesek küldjetek feladatokat a mili8406@gmail.com címre. A jogiszakirol már letöltöm azt a pár feladatot.

Köszönöm előre is!

Kitartást mindenkinek!

marmi # 2012.10.11. 07:28

Szia Rafina67!
Nyugi, menni fog:-)))))) ha már a gt. -résznél tartasz az már felér egy sikerrel!!!!!!

Én még új vagyok itt, most kezdem a tanulást A részből de már pánik hangulatom van:-((( valahogy nem megy az egész, olyan nehéz ráhangolódni az egészre, olvasom de semmi nem marad meg. mindenkinek ilyen nehezen ment a kezdet?????? Vagy csak én vagyok ilyen hülye !!!:-(((

Láttam, hogy a gt. résszel vannak gondok, de ebből a reszből van nekem egy kidolgozás, szerintem a tv. mellett jól használható, ha gondolod át küldöm neked ha adsz egy mail címet, hátha hasznát veszed.
Mikor mész vizsgázni?

Rafina67 # 2012.10.10. 21:49

Minden végzettnek gratulálok!

De én még küzdök.
Ez a gazdasági rész komoly?
Ezt mind tudni kell?
A kijelölt részek konkrétan, sokszor értelmetlenek a többi nélkül így gyakorlatilag egy nap három tétel. Ez iszonyat.
Ráadásul még csak nem is érdekel.
Nekem az életemtől ezek a dolgok fényévnyi távolságra vannak. Amit eddig tanultam azt tudtam mihez kötni, de ezt..........
olyan szavakat olvasok, amikről még életemben nem hallottam. Hát na!
Még jobban tisztelem azokat, akik már túl vannak ezen!

Kérem, vigasztaljon meg valaki!

linn # 2012.10.10. 19:06

.. hekate,jól látom, 4 nap szabid volt a vizsga előtt?? Húúú, még nagyobb gratula!!

linn # 2012.10.10. 19:03

Ez megnyugtató, hekate, köszi. Gratulálok az eredményhez, hihetetlen jó érzés lehet túllenni...

hekate # 2012.10.10. 14:20

Igen linn, akkor az írásbelid duplán fog számítani, és az 5 éves határidő sem változott, sok sikert a decemberi vizsgához :)

linn # 2012.10.10. 13:32

Sziasztok!

Én 2009-ben kezdtem el a szakvizsgát, és most decemberben lenne az utolsó. Ugye a szakvizsgák befejezésére nyitva álló ötéves határidő nem módosult? Nagyon remélem..
És akkor ezek szerint, ha 2009-ben volt az írásbelim, azt duplán fogják számítani, ugye?
Mindenkinek kitartást a készüléshez!

DDD. # 2012.10.10. 12:48

Én kedden kaptam meg a bizomet, múlt héten hívtak, hogy kész van. 26-án vizsgáztam.
Egyébként ha sürgetni akarjátok, akkor azt az osztályt kell udvariasan zaklatni, aki a szakvizsgát szervezte (Szalay u)- nem azt, aki kiállítja (Kossuth tér). Ha náluk szólsz, hogy vmihez időre kell, akkor nagyon jó fejek, megsürgetik - külön eljárási díj nélkül.

hekate # 2012.10.10. 12:17

Danina, teljes mértékben igazad van, én voltam figyelmetlen és túl hirtelen reagáltam :) Szóval ma délelőtt felhívott egy ügyintéző, hogy hogy akarom átvenni a bizonyítványomat, mondtam, hogy postai úton és megragadtam az alkalmat, hogy megkérdezzem, hogy akkor most mi alapján számítják a jegyemet. Mondta a hölgy - aki amúgy nagyon rendes volt - hogy a régi számítás szerint számolják, ne aggódjak. Úgyhogy megnyugodtam. És bocs, én voltam figyelmetlen, nem olvastam végig a dolgokat :) de ennyi tanulás után már egy jogszabályt sem akarok olvasni legalább egy hétig :)
JogiBear: a két hetet csak azért írtam, mert nekem a vizsgán azt mondta a jegyzőkönyvvezető, hogy 2 hét múlva felkeresnek majd, tehát nem 2 hét múlva megkapom a bizit, hanem addig fognak jelentkezni. Ez a két amúgy nekem 6 nap lett, mert múlt hét csütörtökön vizsgáztam.

JogiBear # 2012.10.10. 08:47

Gratu hekate, ügyes voltál!

Ez a "két hét után eldönthetem" história hogy is van? Én a vizsga után írtam a kim-nek, hogy nem lehetne valamit csinálni, hogy gyorsabban megkapjam a bizimet, hajlandó lennék külön eljárási díjat is fizetni, mert kéne. (Tényleg kellene.) Erre jól leoltottak, hogy tessék megnézni, ott van a jogszabály, a 30 nap az 30 nap, azon belül ki fogják állítani és ettől nem lehet eltérni amúgy sem, szóval ne ugráljak.
Válaszomban annyit írtam nekik, hogy én sem azt kértem, hogy az én kedvemért sértsék meg a jogszabályt, hanem csak azt, hogy ha már úgy szól a szöveg, hogy 30 napon belül (ami ugye 1-30-ig bármennyi lehet), akkor ha lehet valamit emberileg tenni annak érdekében, hogy ez ne 29 vagy 30 legyen, hanem mondjuk 8-10, akkor tegyék meg, és ezért akár fizettem is volna... Na erre már nem válaszoltak nyilvánvalóan.