Szakvizsga - "A " rész (polgár)


exszakvizsgázó # 2012.11.03. 11:16

Sziasztok!
8000,- Ft-ért eladnám Polgári jog I-III. szakvizsga könyveimet (Novissima kiadó, 2011 áprilisi lezárás). A könyveket 1 hónapja vettem, firka- és aláhúzásmentesek.
Érd.:ungino@vipmail.hu

signorina # 2012.11.03. 07:40

Bernadett1984!

Én is november 12-én megyek írásbelizni, de én nem kaptam e-mailt a helyszínváltozásról. Akkor hova kell menni és hány órára?

Köszi

Berényi Miki # 2012.11.02. 22:32

A legjobb ha a diplomát közjegyző által hitelesített másolatban küldöd be. Igazolás ugye mehet eredetiben.

Bernadett1984 # 2012.11.02. 22:07

Sziasztok!

Valaki meg tudja mondani, hogy a diplomát (eredetben)a 3 évről az igazolást (eredetben)be kell-e küldeni a bizottságnak? Én feltöltöttem az elektronikus rendszerbe minden dokumentumot és az eredeteiket a vizsgán akartam bemutatni, de most kaptam egy levelet, hogy a november 12-i írásbeli a KIM helyett az Emberi Erőforrások Minisztériumban lesz és a helyszínváltozásra tekintettel küldjem meg az okiratokat (diploma, igazolás) legkésőbb 2012. november 10-ig a Szalay utcába vagy menjek be személyesen és mutassam be őket. Egyébként szegedi vagyok.
Telefonon csak kedden lehet velük beszélni, de ha valaki tudna segíteni ebben a kérdésben, azt megköszönném.

rockmachine # 2012.11.02. 16:08

Sziasztok! Ki tudja, hol lehet a mostanság aktuális GYIK-okról információt szerezni, a régebbi hrsz-eken kívül? Ja tudom, a vizsgán...:) Előre is köszönöm. Ki megy amúgy a jövő héten vizsgázni? Üdv

mrswarr # 2012.10.30. 20:14

Szakvizsgázó! A régi rendszerben a szóbeli vizsgákon szerzett jegyhez hozzáadták az írásbelit kétszeresen (összesen 11 jegy). Így kaptál egy bizonyos összegű pontot. a pontok összegéhez igazodott a minősítés. Az új rendszer szerint - ha jól értelmezem a rendeletet- az írásbeliken és a szóbelin szerzett jegyek átlaga adja a minősítést.

szakvizsgázó1217 # 2012.10.30. 18:26

Az írásbelit teljesen külön számolják, vagy annak a tárgynak az átlagába számít bele, amelyikből szóbeliztél is?

szakvizsgázó1217 # 2012.10.30. 18:22

Hekate és Mrswarr! Elmondanátok kérlek, hogy hogyan történik a régi és az új minősítés, köszönöm előre is!

fabma # 2012.10.30. 14:25

Nagyévi!
Én január 28 és 31-én megyek, ha van kedved konzultálhatunk.

nagyévi # 2012.10.30. 12:40

Sziasztok!
Keresek valakit aki esetleg velem egy időpontban jön szakviszgázni,csak az aktuális problémák miatt:) Nekem február 4-én lesz az írásbelim polgárból, február 6-án pedig a szóbelim. Háát vannak félelmeim az anyag láttán:)Minden tiszteletem azoknak akik túl vannak rajta:)Szép napot mindenkinek!

mrswarr # 2012.10.30. 08:06

hekate, köszi :) Amúgy gratulálok Neked, hogy befejezted- irigy vagyok:)

fabma # 2012.10.30. 07:13

Sziasztok!
Van valakinek esetleg a részvébytársasággal kapcsolatban kidolgozott anyaga? Nagyon hálás volnék érte....

hekate # 2012.10.30. 07:02

mrswarr! Aki a régi rendszerbe kezdte, arra a régi számítási mód vonatkozik, nekem is ez volt a problémám, mert én is tavaly kezdtem és most októberben fejeztem be, de nekem a régi szerint számolták. Szerintem csak arra vonatkozik az új, aki idén 09.15. után kezdi a szakvizsgát.

ms.regi # 2012.10.29. 23:01

sziasztok!
teljesen 'kezdő' vagyok a szakvizsga mókában...
tudnátok segíteni, hol találhatok használható polgár jegyzeteket?
amiket eddig találtam a neten, az botrány!!!
előre is köszi!

mrswarr # 2012.10.29. 20:55

Sziasztok!
Tudja valaki, hogy alakul a szakvizsga minősítés számítási módja? Még a régi rendszerben kezdtem a szakvizsgákat és most lenne az utolsó, de lehet halasztanom kell jövő évre. Elolvastam a rendeletet, de se én, se az ismerősöm nem biztos abban, hogy jól értelmezzük a leírtakat.

czirnerakos # 2012.10.29. 09:05

Tisztelt Szakvizsgázók!

Akit érdekel, eladó a Novissima Kiadó Polgári jog I.-II. szakvizsga kézikönyve.Kézirat lezárva: 2011. április 21. Teljesen új könyv, jegyzet, aláhúzás nincs benne. Ára (I-II. kötet együtt) bolti árnál olcsóbban 7500 Ft.
E-mail: czirner@gmail.com

Habi2005 # 2012.10.26. 15:54

Sziasztok!
Fdori, Gratulálok!

Kedves Fórumozók, segítséget kérnék abban, hogy a polgári jog sor 3. tételében a bíztatási kár mellett mire gondolhatnak a KÁRTALANÍTÁSSAL? A kommentárokból kártérítési kötelezettség tűnik ki ilyen esetben. Nem jól látom?

Köszi a segítséget!

Iucundus # 2012.10.26. 11:12

Most már nem mondhatod például, hogy az ártatlanság vélelme jogelv vélelem, hanem azt kell mondanod, hogy ideiglenes igazság.

A "jogvesztés" exemplificatív szemléltetése nagyon vicces, tetszik :).

Csak elképzeltem az "ideiglenes igazság" miként valósulhat meg, de nem biztos, hogy ugyanarra gondolunk?


Ddr

fdori # 2012.10.26. 08:09

Köszi Hekate!

Amúgy nagyon örülök neki és a jegy sem érdekel, csak ez volt a tapasztalatom, gondolom megosztom.
A némához én is a jeltolmácsot gondoltam, ill. utólag ezt beszéltük a többiekkel, de ott bent nem jutott az eszembe.!!

Sherlock # 2012.10.26. 04:39

Az önallo zalogjogra vki tud gyakorlati peldat mondani.mikor es hol fordulhat ez elő?

Látom már nem aktuális, de: szindikált hitel, köztes finanszírozás, szakaszos finanszírozás, minden olyan biztosítéki szerződés ami külföldi jog alatt megy(mert így nem kell körülírni, ezért egyszerű záradékoltatni), jelzáloghitelek refinanszírozása, zálogházi tevékenység(a bizottság az utolsó kettőről fog tudni).

hekate # 2012.10.25. 18:58

Gratula fdori! Nagyon ügyes voltál, és végre vége :) Szorítottam neked nagyon. A jeggyel meg ne foglalkozz, ez úgyis bizottságfüggő sztem, hogy ki hányast kap, lehet, hogy egy másik bizottságnál ugyanerre a teljesítményre jobb jegyet kaptál volna. Szóval ne okold magad, a lényeg, hogy megvan és egy gonddal kevesebb :)
Amúgy a néma szóbeli végrendeleténél nem a jelbeszéd a megoldás? :) mintha valahol olvastam volna :)
Én ma kaptam meg a bizonyítványomat és meglepődtem, mert nem a sima a4-es lap volt, hanem szép keménykötésű bizi :) Kitartás mindenkinek :)

fdori # 2012.10.25. 16:46

Kedves Habi2005!

Köszi az infokat, ma voltam vizsgázni, így én már nem fogok hasznosítani ezeket az infókat!!!:)

Kúrián voltam, nekem csak az anyagi volt, így csak arról tudok írni.
A KIM-es ügyintéző szerint nagyon jó bizottságunk volt, nekem az anyagis nő nagyon szigorúnak tűnt, 2-est adott, (aminek persze borzasztóan örülök, hisz ezzel befejeztem ezt az egész .....,) ill. mondták, ha ezzel akarok esetleg foglalkozni (mert látják, hogy most közigazgatásban dolgozom), akkor tanuljak még rá. Én nem éreztem annyira rossznak.

Kérdéseim: adásvételi-szerz. elemei, ha az eladó lényeges körülményekről nem tájékoztatott az autó adás-vételénél, mire hivatkozhatok, hogy a vételárrészletet ne kelljen kifizetnem.(mondtam a szavatosságot, de még vagy kettő van, ezekre ne emlékszem), aztán kérdezte, hogy ha ingatlan adásvételit az alakiságos megsértésével kötük, az mi. (semmis). Mi lesz ha ezt követően az alakiságoknak megfelelően kötünk szerződést. (új szerződés).

szóbeli végrendelet, néma mit tud ilyenkor csinálni? (passz, ő sem mondta meg a választ), magánokirat mikor teljes bizonyító erejű.
Ennyire emlékszem.

Mindenkinek kitartás!!!

drMaki # 2012.10.25. 14:57

Sziasztok!

Szept. végén voltam A részből vizsgázni. Ez volt az első vizsgám.

Pp-ből írtam. A feladat az volt, hogy az elsőfokú bíróság ítélete elleni fellebbezésre az illetéket a fellebbező fél nem rótta le, és nem igazolta, hogy megfizette az adóhatóságnál. Az elsőfokú bíróság hp-ra felhívta. A fél nem tett eleget e hp-nak, ezért hivatalból el lett utasítva a fellebbezése, ami ellen újabb fellebbezést nyújtott be arra hivatkozva, hogy megfizette az illetéket az adóhatóságnál. II.fokú végzést kellett hozni, amiben az I. fok határozatát helyben kellett hagyni. (5 lett)

Pp: (4 lett)

  • Perbeli jogképesség- és cselekvőképesség, amely során az anyagi jogi jogképességre is ki kellett térni.
  • Pertársaságok
  • Elsőfokú bíróság mikor helyezheti hat. kiv. a határozatát.

Ptk: (3 lett)

  • jogesetet kérdezett a cenzor. Van egy osztatlan közös tulajdonban lévő lakás, aminek a tulajdonosai az ország különböző pontjain laknak, és az egyik tulajdonos ki akarja adni az ingatlant, de a másik ehhez nem járul hozzá. Mit lehet tenni. Ptk. 5.§ jognyilatkozat pótlása, mert a tulajdonos rendelkezési jogával szemben a lakhatáshoz való jog különös méltánylást érdemlő magánérdek. (előttem lévő vizsgázótól biztatási kárt kérdeztek)
  • a tulajdonos rendelkezési jogát mi korlátozza még? (Nem igazán értettem a kérdést, kisajátításra lett volna kíváncsi
  • szerződés érvénytelensége különösen az alkalmazandó jogkövetkezményekre
  • öröklési jog eset: az egyik gyermek lemond a várt örökségéről 3 millió Ft-ért 10 évvel később az ingatlan 20 milliót ér. Ptk 605.§ (2) szerinti rendkívüli növekedés nem állapítható meg.
  • házasság felbontása részletesen, 2 éven belül gyermek elhelyezés, kapcs.tartás gyr, megvált. körülményei

Gt: (ez sajnos nem sikerült)

  • vezető tisztségviselők elnevezés, kizárás Gt. 23.§ részletesen
  • Kkt. társasági részesedé átruházása
  • egyszerűsített végelszámolás
  • vált. bejegyzés kötelező elemei
Habi2005 # 2012.10.25. 14:28

Kedves Fdori!

Utánanéztem önálló zálogjoggal kapcsolatos kérdésednek (én is most készülök polgárra), BH-t nem találtam, csak magyarázatot. Eszerint az önálló zálogjog úgy is alapítható, hogy az alapjogviszonyban nincs ellenszolgáltatás. A zálogtárgyat tehát személyes követelés nélkül terheli. A zálogjogosult tehát kielégítést csak a zálogtárgyból kereshet.

Olyan jogviszonyról is lehet szó, hogy az alapszerződésben még van szolgáltatás-ellenszolgáltatás, ezt biztosítja a zálogjog. Később az ellenszolgáltatást kiszedik a kötelemből és csak a zálogjog marad (már mint tk. ellenszolgáltatás).

Konkrét példát sehol nem találtam, de ez nem lesz (vagy nem ez lesz) a mérvadó hiányosságom a vizsgán. :)

Te mikor mész?

helgy # 2012.10.25. 11:27

Sziasztok!

Tegnap voltam a Kúrián a polgári jogi részből, korrekt bizottságnál. :-)
Leírom a kérdéseim (amik eszembe jutnak), hátha valakinek segít..
Anyagi jog: birtokvédelem bíróság előtti esetei, gyermektartásdíj mértéke és megállapításakor figyelembe veendő szempontok, mikkel szemben nem lehet beszámítani.
Eljárási jog: tárgyalás felfüggesztése, közbenső ítélet és részítélet, perújítás határidői, szakaszai, bíróság lehetséges döntései.
Gazd-i jog: társasági szerz. kötelező elemei, az egyes gazd-i társaságoknál a vezető tisztségviselők, egyéni céget ki és hogyan alapíthat, fizetésképtelenségi/fizetésképtelenséggel fenyegető helyzet.

Sok sikert Mindenkinek! :-)