Szakvizsga - "A " rész (polgár)


Borsopanna # 2012.11.13. 09:19

Sziasztok!

Egy hete voltam B-ből, polgárból január 2. felében mennék. Van esetleg más versenyző is akkorra? :)

A már élesben készülőknek hatalmas nagy kalappal kívánok! :) A már sikeres vizsgát abszolváltaknak pedig szívből gratulálok! :)

IROB # 2012.11.12. 22:08

Sziasztok!
Pénteken volt valaki vizsgázni? Mi a tapasztalat? Gratulálok ismeretlenül s köszönöm a válaszadás fáradalmait előre is.
IROB

Telstar # 2012.11.12. 18:33

Sziasztok!

Ez év, 2012. májusában voltam először szakvizsgázni (a másodikat nem régen abszolváltam), és jövőre fogom megcsinálni a 3. utolsó vizsgámat. Ha jól értelmezem a szakvizsgával kapcsolatos módosításokat, akkor az én végső minősítésem még a régi (azaz az összeadós, írásbelit kétszeresen beleszámítandós /tehát összesen 11 érdemjegy/, egy bizonyos pontösszeget és nem átlagot elérő) számítási rendszer érvényes rám.

Kérlek erősítsetek meg, hogy jó az értelmezésem!!

Köszönöm!!

bagoly60 # 2012.11.12. 13:21

Valaki feltenné az 51/1982. számú Bh-t? Ma írtam pp-ből, és szerintem abban lesz a jó válasz arra kérdésre, hogy kibocsátható-e bírósági meghagyás, ha helyettes átvevő vette át az idézést, de nem lett kitöltve, hogy milyen minőségében vette át a küldeményt... Pp. 709. kérdés egyébként, és szerintem elbaltáztam... Előre is köszönöm

signorina # 2012.11.09. 17:18

Kedves Bernadett1984!

Időközben én is megkaptam a levelet a KIM-től, köszi szépen.
Egy nagy kalappal hétfőre és szerdára (gondolom, Te is akkor szóbelizel)!

Bernadett1984 # 2012.11.09. 08:23

Kedves Signorina!

Nekem levelet küldtek, hogy az EEM-ba kell mennem 12-én, ha te nem kaptál ilyet, akkor úgy vélem az eredeti helyszínre kell menned.

Janika13 # 2012.11.08. 14:09

Kedves Fórumozók!

Szakvizsga "A" rész kidolgozottat keresek, lehetőleg minél "frissebbet". Várok tippeket és anyagot is.
Cserébe tudok küldeni "A" rész tételsorban szereplő, összegyűjtött állásfoglalásokat, AB határozatokat, stb...
Előre is köszönöm
Üdv mindenkinek
Janika

Zsofifi # 2012.11.08. 08:22

Tegnap voltam polgárból (Ítélőtábla 135. szoba), leírom a kérdéseimet, hátha valakinek segítség.

Írásbeli (Gt):
Kft. ügyvezetőjét jogerősen szab.vesztésre ítélik, és még nem mentesült a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetk. alól.
Az APEH értesíti erről a cégbíróságot, és cégtörvényességi eljárást kezdeményez, mivel az ügyvezező a Gt. 23. § szerint összeférhetetlen.
A cégbíróság felhívta a céget, hogy nyilatkozzon, hogy elismeri-e a jogsértést, és ha igen, akkor szüntesse meg.
Erre bejelentenek egy új ügyvezetőt.
Első fokú végzést kellett hozni.

Megoldás: meg kell szüntetni a tv.ességi felügyeleti elj-t, mert a tv.sértő állapotot megszüntette a cég, és kötelezni kell 50 ezer Ft felügyeleti illeték megfizetésére.

Szóbeli kérdések:

Gt.:

  • felügyelőbiz. részletesen
  • csődelj. lényege
  • felszámolásnál hogyan lehet egyezséget közni
  • tv.ességi felügyelet mikor indítható, ki indíthatja
  • mikor javasolnám az ügyfelemnek, h egyszerűsített elj-ban alapítson céget és mikor nem

Ptk.:

  • max 6 lakásos társasházak spec. szabályai
  • vagylagos szolgáltatás
  • letét
  • örökbefogadás, végrendelet hatálytalansága
  • apasági vélelmek

Pp.:

  • részítélet, közbenső ítélet
  • szünetelés, milyen illetékkedvezmények vannak

Ennyire emlékszem. Nagyon rendes volt a bizottság, jóindulatúak voltak, és segítettek is, ha vmi nem jutottt egyből eszembe. Mindenből 5-t kaptam.

Nagy kalappal mindenkinek, aki most fog vizsgázni!

n.beregszaszi # 2012.11.08. 08:07

Tegnap voltam a Kúrián vizsgázni (135. szoba), nagyon rendes bizottság volt.
Kérdések:
Gazdasági jog (5): törvényességi felügyeleti eljárás (az írásbelim miatt), egyéni cég, elismert vállalat
Pp (4): határozat kiegészítése, beavatkozó, eljárás felfüggesztése, végrehajtási igényper (én választhattam a különleges eljárások közül)
Ptk (4): tartozásátvállalás, növedékjog, apaság megtámadási per, bizományi szerződés

Tapasztalat: Az írásbelire nagyon ráparáztam, de felesleges volt, mert kb az volt a lényeg, hogy anyagi jog szempontjából tudjam elhelyezni, legyen róla fogalmam. Gazdasági jogból a kérdéseimmel kapcsolatban a gyakorlati oldalára mindig kíváncsi volt a vizsgáztató, szerintem azért, hogy tudok-e "gondolkozni".És tetszett neki, hogy nem riadok meg és persze van róla fogalmam.
Pp-vel és Ptk-val kapcsolatban az a tapasztalat, hogy a törvény szó szerint kellett!!Persze nem tudtam pontosan, de kb ez annyit jelentett, hogy nem 5-ös, hanem 4-es.
Persze minden bizottság máshogy vizsgáztat. Nekem itt ez volt a tapasztalat.
Nagy Zsuzsi hogy sikerült tegnap?
Sok sikert kívánok Mindenkinek!!

Noctifera # 2012.11.07. 20:24

Kedves Mindenki! Én a felkészülés során sokat olvasgattam a jogi fórumon lévő kérdéseket, és rengeteget segítettek, ezúton is köszönöm mindenkinek, aki megírta a tapasztalatait!
Én ma voltam a PKKB-n, és nagyon rendes bizottság volt, egy bírónő és két ügyvéd.
Nem kérdeztek sokat, és rávezettek arra ami egyből nem ugrott be... És akkor a kérdések, amikre emlékszem:

  • Adásvétel, itt főleg az hogy milyen adatokat kell a szerződésbe írni (külön fontos volt a születési név),

haszonélvezet, min lehet alapítani, házastárs és élettárs öröklése,

  • Pp-ből hatáskör, házassági pereknél a illetékessége, bírósági meghagyás feltételei, keresetlevél (itt pl. azt is kérdezte, hogy bizonyos okiratokat eredetben vagy másolatban kell csatolni - születési anyakönyvet eléghiteles másolatban, a házasságit eredetiben)
  • Gazdaságiból székhely, központi ügyvezetés helye (mi a különbség), telephely, fióktelep, változásbejegyzés elleni jogorvoslatok.

Mindenki kb. fél óráig volt bent, és tényleg nem volt szívatás, pedig én aztán a legrosszabbra készültem :-)! Úgyhogy csak ügyesen, kitartás mindenkinek aki a vizsga előtt áll! A mi csoportunkban tudtommal mindenkinek sikerült, ez legyen a fő motiváció!

Lana84 # 2012.11.07. 12:56

Köszönöm szépen Fabma a gyors választ ! :) Igen, valahol én is erre a következtetésre jutottam, hogy sok lesz ez így...hacsak nem kezdtem volna fél évvel hamarabb a felkészülést...ugye a törvény ismerete az alap, és az sem csekély mennyiség, az összefüggések viszont a könyvben vannak...segíthet még a gyakorlati tapasztalat, de így is nagy falatnak tűnik az egész...de hajrá!! :)

fabma # 2012.11.07. 10:38

Lana 84!
Én január legvégén megyek, majd tanácskozhatunk.
Én is úgy jártam, hogy beszereztem minden segédanyagot, elég sok pénz el is ment rá, aztán annyi anyag össszegyűlt, hogy rájöttem lehetetlenség ennyi mindent olyan részleteséggel megtanulni, mint, ahogy szakvizsgás könyvek taglalják.
Elég sokat idegeskedtem ezen, nagyon sok időd el is töltöttem a mindenféle könyvek olvasgatásával, mire rájöttem...jó lesz itten "csak a "jogszabály is.
Én a könyvet csak olyan résznél tanácsolom, amit nem értesz és magyarázatra szorul.

Lana84 # 2012.11.07. 09:24

Sziasztok!

Én január 25-én megyek polgárból vizsgázni, ez az első vizsgám és eléggé félek....nem tudom mit és honnan is tanuljak. Már "ráment a gyatyám" csomó könyvre, (novissima polgári kötelmi szakvizsgakönyv, Pp. tankönyv, törvénymagyarázat, Családi jog szakvizsgakönyv), de kérdezném, hogy TI miből készültök fel? Melyik könyvet tartjátok a leghasznosabbnak illetve vannak kidolgozott tételek valahol ez éterben? Pl. gazdasági jogi könyveket sehol nem találok, persze van még az egyetemről (2008-as) de azóta már változott egy s más. Én most kezdek el tanulni de már úgy érzem kevés lesz az időm...én is munka mellett.
Köszönöm előre is..és örülök, hogy felteszitek a kérdéseket, bár gondolom minden vizsgán más a kérdéskör.

Ja és szóbelin nincs tételhúzás ugye? Az eddigiekből ezt szűrtem le...szabad kérdések össze vissza?

Előre is köszi!

Diandra # 2012.11.06. 21:06

szia IROB!

én dec. 5.-én megyek, nos hogy bennem mikorra ülepszik le az anyag azt nem tudom, mert még nem tanulok :-) paráztass be: te már igen?

viszont ki van nyomtatva minden és csak arra vár, hogy neki essek...ez az utolsó, ez az egy tény tud motiválni...

jön még vki ebben az időszakban?

nagyévi # 2012.11.06. 15:04

Sziasztok!
Éppen most beszéltem a minisztériummal és azt a tájékoztatást kaptam, hogy a diplomát közjegyzővel kell hitelesítettni, és eredetiben kell a jogviszony igazolás is az új szabályok miatt. Javasollták hogy ha van még idő a vizsgáig postai úton küldjem be.
Gondoltam megosztom veletek hátha van akinek információértékű:)!
Szép napot mindenkinek!

mamhaaa # 2012.11.06. 13:16

http://www.jogiforum.hu/hirek/28472?fb

Átalakulóban a közigazgatási bíráskodás

Január elsejétől az addig törvényszékeken működő közigazgatási tanácsokat összevonják a helyi munkaügyi bíróságokkal, így jönnek létre az új helyi különbíróságok, és a törvényszékek a közigazgatási perekben a fellebbezéseket bírálják majd el. A fellebbezési lehetőségek köre nem változik jelentősen.

fdori # 2012.11.06. 09:32

Bernadett1984!

Bár én tavaly jelentkeztem szakvizsgára, de akkor az első írásbelin kellett bemutatni a diplomát. Vagy hoztál egy egyszerű fénymásolatot, vagy az eredetit és lemásolták ők. Nem gondolnám, hogy közjegyző által hitelesíteni kéne több ezer forintért.!

De modom, én egy éve jelentkeztem, azóta sok minden változott.

n.beregszaszi # 2012.11.05. 19:40

Végülis arra jutottam,hogy ha majdnem jó a megoldás,a tv felügyeleti eljárást nem kellett volna belekevernem,de majd kimagyarázom..Nálad biztos nem lesz gond!Az okt 16 módosítás szerintem nekem sincs meg :-) Neked is egy kalappal Nagy Zsuzsi!!:-)

Nagy Zsuzsi # 2012.11.05. 19:11

Sajnálom, hogy ilyen nehezet fogtál ki...nekem "szerencsém" volt, kft. törzstőkéje 3.000.000 Ft, de veszteségek miatt a saját tőke 600.000 Ft-ra csökken. Mit tehet a társaság a tőkepótlás érdekében? Mit jelent a társasági jogban a tőke más módon történő biztosítása?
A Gt. 143. § ra hivatkoztam:
(2) Az ügyvezető haladéktalanul köteles, a szükséges intézkedések megtétele céljából, összehívni a taggyűlést, ha tudomására jut, hogy

  1. a társaság saját tőkéje veszteség folytán a törzstőke felére csökkent.

A (2) bekezdésben megjelölt esetekben - amennyiben a taggyűlés időpontját legfeljebb egy hónappal megelőző mérlegfordulónapra összeállított közbenső mérleg szerint azok fennállnak - a tagoknak határozniuk kell különösen a pótbefizetés előírásáról vagy - ha ennek lehetőségét a társasági szerződés nem tartalmazza - a törzstőke más módon való biztosításáról, illetve a törzstőke leszállításáról, mindezek hiányában a társaságnak más társasággá történő átalakulásáról, illetve jogutód nélküli megszüntetéséről.

Sajnos a Gt-t épp ezen szakasz tekintetében is módosították, október 16.napi hatállyal, és persze, hogy nekem korábbi van, így a mérlegfordulós mondat az én megoldásomból hiányzik. Remélem, hogy ezért nem akkora nagy hiba? Szóbelin majd javítom...ha engedik...

Más módon történő biztosításra a tagi kölcsönt, tőketartalékba történő befizetést írtam. Ötlet még?

Én szerdán a PKKB-n szóbelizek. Megosztom majd a tapasztalatokat. Sok sikert neked is n.beregszaszi!

n.beregszaszi # 2012.11.05. 14:21

Hát nagyon nehéz volt az írásbeli :-( A megoldásom nem is túl jó szerintem, szóval várom a tippeket:
Változásbejegyzési eljárást indítanak, közben a kérelem alapjául szolgáló taggyűlési határozat bírósági felülvizsgálata során keresetet indítanak. A tag bejelenti a cégbíróságnak és kéri az változásbejegyzési eljárás felfüggesztését. Cégbíróság felfüggeszti változásbejegyzési eljárást a jogerős határozat meghozataláig. Ezt az elsőfokú végzést megfellebbezi a cég képviselője és kéri felfüggesztés megszüntetését, eljárás továbbfolytatását. Hozzon másodfokú határozatot.

Túl sokat agyaltam rajta: hatályon kívül helyeztem arra hivatkozással, hogy nincs ilyen felfüggesztési ok. Aztán az utolsó 15 percben még belekevertem a törvényességi felügyeleti eljárást, hogy a tag kérelmét törvényességi felügyeleti eljárás iránti kérelemnek kellett volna tekintenie és együtt bírálja el a változásbejegyzéssel. Aztán miután kijöttem jöttem rá okosan, hogy törvényességi felügyeleti eljárás esetén viszont van helye felfüggesztésnek.. No comment.. Amúgy Kúriára megyek, 135. szoba. Tapasztalatok?

IROB # 2012.11.05. 09:29

Kedves Sorstársak!
Van valaki, aki november utolsó vagy december első napjaiban szakvizsgázik A részből? Konzultálni, tapasztalatot cserélni, esetleg beszélgetni az anyagról hajlandó lenne? Köszönöm szépen Hekate segítségét, várom jelentkezéseteket!
IROB

hekate # 2012.11.05. 07:47

IROB üzeni:

"Keresnék valaki társat, aki nov végén vagy december elején megy s utlsó héten kikérdezne, vagy beszélgethetnék olyan vizsgázóval, aki már tapasztalt addigra s leülepedett az anyag. "

Nagy Zsuzsi # 2012.11.04. 17:26

Köszi szépen, én is ilyen feladatokról hallottam. Szerdán szóbelizek én is. Akkor reméljük a legjobbakat:)

n.beregszaszi # 2012.11.04. 14:47

Nagy Zsuzsi! Én is holnap megyek írásbelizni (szerdán szóbeli). Az a baj, hogy nagyon különbözőek a feladatok. Az egyik ismerősöm pár hete kifogással (végelszámolás) kapcsolatos jogesetet kapott, de mellette egy lány bejegyzés elutasítását, szóval kell egy kis szerencse is :-).. Lényeg, hogy a törvény alapján meg tudjuk oldani :-)

Nagy Zsuzsi # 2012.11.04. 11:40

Sziasztok!

Én holnap megyek írásbelizni, gazdasági jogból. A jogiszakin vannak ítéletminták (másodfok, hatályonkívül helyezés, stb.), és nagyon ijesztően hatnak, van viszont pár feladat, ami elég egyszerűnek tűnik (egyszerű Zrt-s feladatok). Akinek van esetleg tapasztalata, hogy milyen feladatra lehet számítani, ossza meg legyen szíves. Köszi szépen.