Szakvizsga - "A " rész (polgár)


Ronicic # 2011.12.01. 16:22

Köszönöm, köszönöm! :) Gavotte: igen, már kihevertem. :) Azokkal mi van, akik a PKKB-n voltak tegnap? Nekik hogy ment? Kikk: milliónyi szerencsét neked, majd gyere beszámolni!

Murphy2 (törölt felhasználó) # 2011.12.01. 19:22

Szia steini!

15-én megyek. Egyszer átolvastam az anyagot, most indulok neki másodszor, de nagy-nagy szűréssel, mert nincs mindenre idő.

steini # 2011.12.01. 20:41

Bátor vagy Murphy! De bátraké a szerencse! Nekem az átolvasás kevés lenne, én tanultam rendesen, de ma kezdtem el ismételni, és attól tartok, nem lesz időm a végére érni. Bár hozzád képest akkor jól állok. Polgáros helyen dolgozol, hogy így bevállalod?

Murphy2 (törölt felhasználó) # 2011.12.02. 07:29

Nem, büntető ügyekkel foglalkozó irodában. Ebből fakadt, hogy a B szakv. tettem le először. Arra elég volt 13 nap. Most erre össz volt 24 napom, de nagyon eltököltem az időt. Mától rohamléptekben haladok előre. Úgy vagyok vele - mivel nem érdekel a polgári jog és így nincs meg a kellő motiváció sem - ,hogy ha 2ből átengednek, akkor januárban azt az egyet megcsinálom, utána pedig jöhet valamikor a C.

kikk # 2011.12.02. 13:41

Képzeljétek, már haza is értem a szóbeliről. :)
Nagyon-nagyon pozitívak a benyomásaim, iszonyat jó fej volt a bizottságban mindenki. Sajnos neveket nem tudok mondani, mert nem mutatkoztak be, és nem is volt kiírva a nevük.
Alapdolgokat kérdeztek:
anyagi - semmis szerződések, megtámadható szerződések (csak felsorolás)
- clausula rebus sic santibus (ennél csak arra voltak kíváncsiak, hogy tudom-e a latin kifejezést)

pp: - fellebbezés - csatlakozó fellebbezés
- keresetlevél

gt: - minősített befolyásszerzés, vállalatcsoport
- egyéni cég felelőssége

A fellebbezésbe kicsit belekavarodtam, úgyhogy az 4-es lett, de a pp-s hölgy kb. elnézést kért, hogy "csak" 4-est ad. :) Mindenkinek ezt a bizottságot kívánom és kitartást! Ja, és nagyon gyorsan pörgött az egész, 10-15 perc egy ember.

steini # 2011.12.02. 14:15

Gratulálok kikk! Jó kérdéseket kaptál, én is hasonlókat szeretnék! :)

Ronicic # 2011.12.02. 15:33

Én is gratulálok, kikk! Ügyes vagy! :)

steini # 2011.12.03. 13:45

Valaki mondjon valami bíztatót! Szerdán megyek vizsgázni, és nem biztos, h mindent át tudok nézni addig, rohadt sok ez a polgár!! Kezdek beparázni.... :(

Textilhal # 2011.12.03. 13:57

Steini, egy kis biztatás:

Visszaolvastam és azt látom, hogy keményen tanultál (te magad írtad). Az, hogy az ismétlésben meddig jutsz el és közben azt érzed, hogy újdonságokat olvasol és üres a fejed, irreleváns.

Az ismétlésnek megvan az a sajátossága (szinte fogalmi eleme), hogy sosem jut rá elég idő, ezért az embert kapkodásra és őrült pánikra készteti. A végeredmény pedig az, hogy úgy érzed, mindennek vége, semmit sem tudsz és hiábavaló volt a több hét kemény munka és tanulás.

Ezzel eddig nem mondtam újat.:-)))

A lényeg itt van: olyan sok mindent tudsz és annyi minden van a fejedben, hogy arról fogalmad sincs. Csak most egy katyvasz az egész, de le fog tisztulni és a vizsgán elő fogod tudni cibálni a helyes válaszokat a kérdésekre. Nem kecsegtetlek azzal, hogy ez az érzés korábban jön, mert nem fog és szerdáig még fokozódni is fog a para. A "megtisztulást" csak ott bent, a bizottsággal szemben ülve fogod érezni, de akkor és ott biztosan. Hiszen tanultál, sokat és keményen.

Úgyhogy nyugi, menni fog. És persze legfőképpen az örök jelszó: HAJRÁ!

Mindenki átesik ezen és ugyanezt érzi, amit most te. Totál természetes és nincs köze a valós tudáshoz. Szerdáig nézz át minél több dolgot, amennyit csak tudsz, de vizsga előtt aludj legalább 5-6 órát azért!

steini # 2011.12.03. 14:29

Szia Textilhal!! Te mindig olyan bíztató dolgokat tudsz írni!! Nemcsak nekem, olvastam a korábbi lelkifröccseidet is! :) Remélem igazad lesz, B résznél legalábbis működött a tisztulás. Köszike!!

Nenikő # 2011.12.03. 20:34

Sziasztok!

Aki már túl van rajta attól kérdezem, hogy elegendő-e csak a jogszabályokat tanulni, vagy van valamilyen könyv is, ami praktikus lehet?
Ha van könyv is, sikeres vizsgázó kölcsönbe meg tudna dobni vele?

vicaszabo # 2011.12.03. 21:12

Sziasztok.

Olvastam itt két olyan kérdést, amire talán tudok válaszolni és ezzel segíteni (nekem nagyon sokat segített ez a fórum).

Murphy: tőlem kérdezték az önálló zálogjogot, most nyáron. De már utolsó kérdés volt nagyon sok apró után, és nem igazán fejtettem ki.

Nenikő: szerintem itt a jogszabály a befutó. És aztán bizttságfüggő: van aki a 'törzsanyagot' kérdezi, aztán van az az ügyész, aki a termékfeleősséget meg az alapítványt kérdezi, és szó szerint, és elég sok embert vágott ki emiatt. Kész csoda hogy Ronicict átengedte ilyen szép jeggyel:)

Vica

Ronicic # 2011.12.04. 11:28

Sziasztok!

Én is megerősítem Vicát: csak és kizárólag jogszabály, valamint a jogegységik, kollégiumi vélemények. Ennyi elég is, csillagos 6-ost lehet kapni, ha ezeket tudod. Ráadásul így is rengeteg, ha könyvet is tanulna mellé az ember, szerintem akár 6-7 hetet is el lehetne tölteni ezzel a résszel. Ahol valami nem tiszta, nézz bele egy könyvbe vagy kommentárba, ami megmagyarázza az adott témát. A jogszabályok közül is a Ptk.-ra, a Pp.-re, a Gt.-re, a Ctv.-re és a Cstv.-re kell a hangsúlyt helyezni.

És igen, az, hogy mit kérdeznek, a napi szerencséden múlik. Végülis tőlem is csak a fentiekből kérdeztek, csupán bónuszként pörögtünk 15 percet a termékfelelősségi törvényen. :) Kitartás mindenkinek, én már rájöttem, hogy azért felesleges izgulni, mert ha becsülettel felkészülsz, kb. 75%-ban a szerencséden, és így a bizottságon múlik az eredmény.

Textilhal # 2011.12.07. 13:31

Csak hogy szokjuk az új elnevezéseket:

Magyar Köztársaság = Magyarország (ítéletekben)
Legfelsőbb Bíróság = Kúria
Megyei/Fővárosi Bíróság = Törvényszék (nem megye, hanem megyeszékhely elnevezéssel, tehát pl. Nyíregyházi Törvényszék)
Pest Megyei = Budapest Környéki
Helyi/Kerületi Bíróság = Járásbíróság
Különbíróságok: Közigazgatási és Munkaügyi
Ügyészségi titkár = Alügyész
Ügyészségi ügyintéző = Ügyészségi megbízott

/Biztosan van még, egyelőre ennyit jegyeztem meg.:-)/

steini # 2011.12.07. 18:46

Sziasztok! Ma voltam a Főv. Bíróságon és sikerült!!!! Öröm és ujjongás!! Nagyon rendes volt a bizottság, segítettek, ha megakadtam, néha még a mondatomat is befejezték, bár ez egy kicsit zavaró volt helyenként... És a kérdések: anyagi jog: személyek polgári jogi védelme, elővásárlási jog. Eljárásjog: pertársaság, mulasztás és igazolás. A gazdasági érdekesebb volt, ott szinte minden volt, de csak érintőlegesen, egy-két szó erejéig, kkt., bt., kft., felelősség, hogyan alapítható, egyéni vállalkozó, egyéni cég, de tényleg csak arra volt kíváncsi, hogy pl kiskorú hogy lehet tag, melyikben és miért igen, miért nem, mi az az egyéni cég, ki lehet a tagja. Próbáltak megnyugtatni, de nem sok sikerrel, de a lényeg: ma már nyugodtan alszom. :) Kitartást minden vizsgázónak és Kína összes termését, hogy jó bizottságot kapjatok!

Diza # 2011.12.07. 20:29

SZÍVBŐL GRATULÁLOK STEINI!

Mennyit időt készültél rá?
Jogszabályszövegre voltak kíváncsiak vagy inkább gyakorlatias kérdéseket tettek fel?

steini # 2011.12.07. 21:12

Köszi Diza! Kb 5 hetet készültem, de azt elég durván nyomtam reggeltől estig. A gazdaságis teljesen gyakorlatias volt, a kérdések úgy kezdődtek, h "mit tanácsol nekem, mint ügyfélnek ha" ez meg az van. A többi inkább a klasszikus vizsgához hasonlított. A gazdaságis nekem jobban tetszett, közvetlenebb volt. A jogszabályszöveget nem várták szó szerint, de ahol tudtam, azért mondtam. :)

Diza # 2011.12.08. 07:30

Értem! Köszi a választ! Nagyon jó pihenést kívánok!

rozgonyianna (törölt felhasználó) # 2011.12.08. 13:07

Sziasztok!
én 14-én megyek szóbelizni, és már nagyon izgulok! Szoktam olvasgatni a fórumot, és rám is rám férne a biztatás.. kb 3 hete tanulok, de nagyon félek, hogy eszembe fognak-e jutni a szükséges dolgok a vizsgán... már ismételek, de csomó rész még kb újnak tűnik:(

+lenne egy kérdésem: A bíróságok elnevezése mikortól változik? Valaki tud esetleg jogszabályi hivatkozást? előre is köszönöm a segítséget!

steini # 2011.12.09. 08:42

Rozgonyianna! Ha visszaolvasol egy kicsit a fórumon, látod majd, hogy én is hasonlóan éreztem magam még nemrég. Aztán kaptam pár megnyugtató szót, egy kicsit segített, de aztán visszazuhantam a pánikba.. DE ez természetes ilyenkor! Sztem nincs olyan ember, aki ne izgulna a vizsgák előtt, akármennyit tanult is. A lényeg, hogy ne a paráddal foglalkozz, hanem az ismétléssel, és a lényeget nézd csak át! az apróságokon ne görcsölj, az kb fél év tanulás után és gyakorlat mellett a lényeges, itt a vizsgán nem. Kitartás, nem lesz gond! Ja, és még valami. Ha jó bizottságot kapsz, akkor elég lesz amit megtanultál, ha meg szivatósat, és buktatni akarnak, akkor meg tényleg mindegy, hogy mennyit készültél, úgyis tudnak olyat kérdezni, hogy csak lesel. Úgyhogy ne izgulj, csak az anyagra koncentrálj, a többi (és sajnos ez a nagyobb része) NEM rajtad múlik! HAJRÁ!!!

rozgonyianna (törölt felhasználó) # 2011.12.10. 13:37

Kedves Steini! Köszönöm, pont ilyen biztatásra volt szükségem!!:) én is olvastam, amiket korábban írtál, és hogy te is így érezted magad, ezért nagyon örültem, hogy neked is jól sikerült!:) Mindenestere tanulok, ismétlek tovább, aztán szerdán minden kiderül...

chelsy # 2011.12.12. 10:26

Sziasztok!
Februárban megyek A részből vizsgázni, pp-ből írásbelizem. A kérdésem az lenne, hogy mit érdemes tanulni, kizárólag törvény szöveget vagy kommentárt is olvasni kell mellé, esetleg könyvet? BH-kat mennyire kell olvasni? Légyszi segítsetek, mert elég reménytelennek tűnik még most a helyzet, hogy megláttam mennyi mindent kellene tudni! Köszi!

kikk # 2011.12.13. 12:23

Kedves Chelsy!
Szigorúan csak a törvényt tanuld, az is iszonyú sok, nincs értelme mellé mást tanulni, nem is kérdeznek egyébként mást. A PK-k közül csak a legfontosabbakat tanuld (közös tulajdon pl.), a többit max. egyszer olvasd át, de több időt azokra sem érdemes fordítani. Én december elején voltam vizsgázni, csak a törvényből kérdeztek, abból is alap dolgokat, PK-k, BH-k szóba sem kerültek még érintőlegesen sem. Nyilván bizottságfüggő, hogy ki milyen kérdést kap, de nem hiszem, hogy azért bármelyik bizottság buktatna, mert egy-egy BH-t vagy PK-t esetleg nem tudsz, ha emellett a törvény megy. Kitartás!

rozgonyianna (törölt felhasználó) # 2011.12.13. 12:34

Sziasztok!
ma volt az írásbeli, ezt a jogesetet kaptam:
felperesek és alperes egyenlő arányú tulajdonában van az ingatlan, minden félnek van egy lakásrésze+ kert. felperesek örökölték, alperes vette az ingatlant. A használatot a jogelődök szerződéssel megosztották egymás között, 160, 180, 175 m2 területet használnak a felek a szerz. szerint.
Az ingatlanból 250m2-t kisajátítanak, a kisajátítás teljes egészében felperesek részét érinti, alperesét nem. A kártalanításból mindhárom fél tulajdoni arányukban részesül.
Felperesek kérik kötelezni alperest az általa kizárólagosan használt kertrész egyes részeinek birtokba adására vázrajz alapján.
Elsőfokú bíróság a keresetüket elutasítja, mondván, hogy a szerz-ben rögzített, és az évek óta ténylegesen fennálló használati viszonyokat nem lehet megváltoztatni.
Feladat: hozzon másodfokú határozatot!

Én ítéletet hoztam, megváltoztatva az első fokot, hivatkoztam a Ptk. 140§-re (meg 241§-re de ez utóbbit lehet mégsem kellett volna belekeverni), és a bírói gyakorlatra (PK8), és egyenlő arányban osztottam el a felek közt a részeket ( a leírásból nem derült ki, hogy a felek a kereseti kérelmükben milyen arányt kértek, csak utaltak a vázrajzra. Emiatt gondolkoztam is egy esetleges hatályon kívül helyezésen határozott kereseti kérelem hiányában, de gondoltam ha vázrajzot csatoltak, abból egyértelmű.) Szerintetek?

Netti7 # 2011.12.14. 16:59

Sziasztok!

Érdeklődnék, hogy milyen tapasztalataitok vannak, melyik napra érdemes jelentkezni szóbelire? A bizottság miatt kérdezem. A közelmúltban voltam B részből, ahol a vizsga 70 %-a gyakorlatra épült, pedig nem foglalkozom büntetőjoggal. Nem tartom korrektenek az ilyen jellegű viszgákat.
Nagyon sok múlik a bizottságon, ezért kérdezem.