Szakvizsga - "A " rész (polgár)


Murphy2 (törölt felhasználó) # 2011.11.14. 07:20

Sziasztok!

Nem értem ezt a fórumot! Amit írok az napokkal később jelenik csak meg. Ennek így mi értelme? A FÓRUM lényege nem az volna, hogy oda-vissza, gyorsan tudjunk kommunikálni? :(

Murphy2 (törölt felhasználó) # 2011.11.14. 17:46

Szia Mindenkinek!

Választ keresek, és nem tudom ki tud ebben segíteni!
Próbálok jelentkezni A részből vizsgára és azt látom, hogy a pénteki napok azok szinte minden héten be vannak telve.
Van annak jelentősége, hogy ki milyen napra jelentkezik (szerda, csütörtök, péntek)? Talán igen?

Üdv Mindenkinek!

Murphy2

Pitypang75 # 2011.11.15. 14:06

Én az előbb jelentkeztem március 2-re, az péntek, ott van még hely. Igaz, ez a legutolsó foglalható időpont.

Murphy2 (törölt felhasználó) # 2011.11.15. 15:26

Köszi Pitypang75 :) , de az érdekelne, hogy a hét adott napjának (szerda, csütörtök, péntek)van-e jelentősége!?

Arra gondolok például, hogy csütörtökön rossz bizottságok vannak, esetleg péntekről az lehet a vélemény, hogy pergetik a vizsgát, és a kérdésekre nem kérnek kimerítő választ. Valami hasonlóra vagyok kíváncsi olyantól, aki konkrétumot tud, esetleg saját bőrén érezte.

üdv. Mindenkinek
Murphy2

Textilhal # 2011.11.15. 15:36

Kedves Murphy2!

Én az eddigi két szóbeli vizsgámat (A és C) pénteki napon teljesítettem, nem volt különösebb - vizsgabizottsággal, vizsgáztatási tempóval/módszerrel összefüggő - oka. Szerintem max azért lehet, hogy hamarabb betelnek ezek a napok, mert sokan úgy vannak vele, hogy a vizsga után (akár sikerül, akár nem) ott a hétvége, hogy az ember kipihenje/megeméssze/alkoholba fojtsa búját-bánatát-örömét...:-)))

Tapasztalataim szerint tehát semmi olyasmi nincs a pénteki vizsganap "népszerűsége" mögött, amire a kérdésed irányult. Az októberi pénteki C-vizsgámon pl. olyan kimerítő válaszokat vártak, hogy hajjajj...

Annyi jutott eszembe, hogy emlékeim szerint pénteken (azon a két pénteken, amikor én vizsgáztam!) nem szórták szét a bandát, hanem mindenki ottmaradt a KIM-ben, nem volt sem bíróság, sem ügyészség. Hangsúlyozom: így emlékszem és ez arra a két péntekre vonatkozik, amikor én szerepeltem.

Kitartást és sok sikert!

Textilhal # 2011.11.15. 15:38

Ja, és természetesen a KIM, mint helyszín, semmilyen következtetésre nem ad okot a vizsgabizottság összetételére, korrektségére, lágyszívű/szőrösszívű voltára vonatkozóan...teljesen vegyes és kiszámíthatatlan a képlet.

Murphy2 (törölt felhasználó) # 2011.11.16. 06:27

Köszi Textilhal!

steini # 2011.11.21. 08:04

Vizsgázott mostanában valaki polgárból? Jó lenne híreket kapni a jelenlegi helyzetről! Kitartás a készülőknek! Gavotte, veled mi a helyzet? túl vagy már rajta?

Csipkebokor # 2011.11.21. 10:38

Sziasztok!
Lesz valaki közületek 28-30-án?

steini # 2011.11.21. 11:41

Én dec. 7-én megyek. Te hogy állsz lelkileg és tanulással?

kikk # 2011.11.21. 12:07

Sziasztok!

Én 28-án megyek polgár anyagiból írásbelizni, és dec. 2.-án szóbelizni. Nagyon hullámzó a lelkiállapotom, most épp nagyon magam alatt vagyok, mert megnéztem a jogiszakin a gt.-s gyikokat. Hááát...... Köpni-nyelni nem tudtam a nagy részénél, pedig már 2x átvettem az anyagot. :( Valaki mondjon valami biztatót!

Ronicic # 2011.11.21. 12:41

Sziasztok!

Én is 28-án írásbelizek, 30-án szóbelizek. És nekem is olyan minden, mintha szinte először látnám életemben. :S Miután megláttam az anyagi jogos gyakori kérdések között a "gyümölcs-e a rabszolga nő gyermeke?" kérdést, úgy döntöttem, hogy nem terrorizálom tovább magam ezekkel a "segítő" kérdésekkel. :)

kikk # 2011.11.21. 13:36

én is pont erre jutottam, hogy hanyagolni fogom a továbbiakban a jogiszakis oldalt :)

Nenikő # 2011.11.21. 21:34

Sziasztok!

Jelenleg tgyáson vagyok itthon. Tavaly lettem kormánytisztviselő és idén átsoroltak. A munkáltatóm kötelezett a közig szakvizsga letételére 2013-ig, különben nem léphetek magasabb fizetési osztályba. Folyamatban van a jogi szakvizsgám, de gyerek mellett nem biztos, hogy a határidőig meglesz.

Kérdésem a fizetés nélküli szabadság időszaka is beleszámít a határidőbe?

Másik kérés, kérdés ha valaki sikeres vizsga után tudná nélkülözni a könyveit, akkor szívesen kölcsönbe venném, sajna a büdzsém elég szegényes így gyerek mellett...

gavotte # 2011.11.22. 09:23

Sziasztok,

hétfőn írtam Pp-ből, jó lenne ha valaki megírná mit gondol az esetről:
a lényege, hogy perújítással éltünk, mivel új bizonyítékunk volt, DE! tudomást szereztünk róla pl. július 20.-n, egy héttel később kórházba kerültünk,szeptember közepéig, ezt követően hosszasan lábadoztunk, így csak jövő év februárjában adtuk be a perújítást, amit elsőfok elutasított, mondván elkésett, mert a tudomásszerzéstől eltelt 6 hó.???
Azt hiszem a hülyeséget indokoltam 3 oldalon keresztül, valaki tudja mi a varász BH erre?

steini # 2011.11.22. 12:01

és neked erre a fellebbezést kellett megírni az perújítási kérelmet elutasító végzés ellen, vagy a perújításra alkalmatlanság miatt a végzést kellett meghozni? én egyébként (szvsz.) úgy gondolom, hogy a tudomásszerzéstől számított egy hétnek elégnek kell lennie a perújítási kérelem előterjesztésére, és így én is elutasítottam volna elkésettség miatt. meg lábadozás ideje alatt sincs ágyhoz kötve az ember, úgyhogy akár szept.-ben is elő lehetett volna terjeszteni. BH-kat én nem nézek, uh. ebben nem tudok neked segíteni...

gavotte # 2011.11.22. 12:50

Nekem 2. fokot kellett írnom... sokáig gondolkoztam, , mivel az eljárási határidő számítása szerint ugye a tudomásszerzéstől 6 hó utolsó nap éjfél az utolsó időpont, hogy feladja a kérelmet. A határidő x részében - amit igazolni tud, és nem csak valószínűsíteni - kórházban volt. Szeptember közepéig, ha ekkor szűnt meg az akadály innen 6 hó, ami ugye belefér februárig.
Az egy héttel az a bajom, hogy nem úgy szól a törvény, hoogy a tud.szerzéstől haladéktalanul vagy ésszerű időn belül stb., miért kellen egyből odarohanni, pl. egy héttel később tud csak ügyvéddel találkozni vagy mit tudom én...
nekem igazából ezzel az egy héttel van bajom...

és különben is, lehet, hogy a bíróságra ment mikor a szívéhez kapott és temetési költségeire kellene...jaj nem tudom mi a jó!!!! egy bíróval beszéltem, annyit mondott védhető az álláspontom, de a másik is indokolható...skizofrén leszek holnap, ez a legrosszabb
Arról nem beszélve, hogy már azt sem tudom, amit megtanultam....

steini # 2011.11.22. 13:01

Valóban nem így szól a tv, de a jóhiszemű pervitelhez sztem az is hozzátartozik, h amint lehetséges, beadja a kérelmet. Ez elég sz.r feladat egyébként...
Más: a vht-t mennyire mélyrehatóan kérdezik? Mert nekem eléggé undormányosnak hat...

gavotte # 2011.11.22. 13:48

ezzel többen így vagyunk... ki nem állhatom, pedig elég könnyen emészthető. Remélem csak a nagyon lényegi kérdésekre összpontosítanak. ( pl. nem kérdezik, hogy hány tehenet nem lehet lefoglalni stb.)Én a jogiszakiról leszedtem egy jó kis összefoglalót és azt tanultam meg csak.
Az a baj, hogy annyira nagy az anyag, hogy többet úgysem tudsz fejben tartani, én legalábbis nem, de remélem ezsembe jut ha konkrétan rákérdeznek.

A jóhiszemű pervitel nekem is felsejlett, de annyira megesett rajta a szívem, méltányosság is lehet...szar bíró lennék, na.

steini # 2011.11.22. 13:58

Egy tehén megússza a foglalást... Ezt megjegyeztem, szegény boci! Társak nélkül marad... :)

Murphy2 (törölt felhasználó) # 2011.11.22. 14:11

Sziasztok!

Valaki erősítsen meg abban, hogy a zálogjogot kérdezik e a vizsgán, mert a GYIK között a zálogjogról nem találok kérdéseket!!!!? Nem találtam a FÓRUM-ra, vizsgázók által felrakott kérdések között sem zálogjogos kérdést, pedig visszalapoztam több mint egy évet. Csupán olyan kérdést olvastam, hogy sorolja fel a szerződést biztosító mellékkötelezettségeket. Tételesen (konkréten) nem találtam kérdést a zálogjogról, kézizálogjogról, jelzálogjogról, önálló zálogjogról. Ez így volna ? :) Ha igen, akkor örül az ember, hisz akkora az anyag, hogy egy-két oldal kihagyása is sokat számít.

Üdv.
Murphy2

steini # 2011.11.22. 15:04

Nem tudlak megerősíteni, csak nagyon reménykedem benne, h nem kérdezik a zálogjogot... Legalábbis részletekig menően nem.
Gavotte, te holnap mész szóbelizni? Szorítok neked, h sikerüljön! Írd majd meg, h miket kérdeztek, légyszi! Hol lesz egyébként a szóbelid?

gavotte # 2011.11.23. 19:08

Sziasztok!

KIM-ben voltam, írásbeli 4, polgári: 5, pp.: 5, gazdjog: 5!
Nagyon-nagyon kedvesek voltak!
Kérdések: holtnak nyilvánítás, foglaló, ág öröklés, özvegyi jog, pp-ből perújítás, tanúzási akadályok, költségmentesség, gazd-ból pedig csak a csőd és felszámolás, de az elejétől végéig.
Kellemesen csalódtam a vizsgáztatók hozzáállásában, úgyhogy mindenkinek fel a fejjel.
mellettünk büntisek voltak, mindenki simán vette az akadályokat ott is és csak jókat mondtak...

Murphy2 (törölt felhasználó) # 2011.11.23. 19:20

Gratulálok gavotte! Remélem, hogy én is ilyen élménnyel leszek túl az A vizsgán mint Te. Összesen 24 napom van arra, hogy ezt az irgalmatlan nagy anyagot átvegyem úgy, hogy jelölti időszakom alatt nem foglalkoztam polgári joggal, csak bünti.

Mégegyszer.......GRATULÁLOK!

Textilhal # 2011.11.23. 19:27

Gavotte, nagy gratuláció, ügyes voltál!

Murphy2, neked is menni fog, ha odateszed magad. Nem áltatlak azzal, hogy az a 24 nap fáklyásmenet lesz, ezt szerintem te is tudod. De ha nyomod rendesen, ennyi idő alatt meg lehet tanulni, s még azt sem mondom, hogy csak felületesen. A helyzeted ismerős, nekem még a B van hátra, amihez közöm nem volt a munkám során...de lelkes vagyok!:-)

Szóval hajrá, 24 nap alatt simán megváltod a világot!