Szakvizsga - "A " rész (polgár)


steini # 2011.10.27. 09:11

Viridoki, sztem vigyél be mindent, amit elbírsz! A mostanában olvasott kommentek alapján eléggé szigorúak a felügyelők, és átnéznek egyesével mindent, úgyhogy én nem javasolnám a kommentárokat és a bh-kat, iratmintákat. sztem a kinyomtatott jogszabályokkal nem lehet gond, végülis nem kötelező a kiadók által forgalmazott, bekötött könyveket használni, uh. papírhalmot is vihetsz. De a biztonság kedvéért felhívhatod az ügyintézőket, vagy írj nekik e-mailt, az olcsóbb...

Viridoki # 2011.10.27. 09:44

Köszi steini, megfogadom a tanácsot

gavotte # 2011.10.27. 16:50

Kedves Steini, én nov. 21.-n meg 23.-n megyek, elvileg a pj végére értem,most a pp.-vel küzdök...olyan vagyok mint az elefánt, nehezen tanulom gyorsan felejtek... hogy nem lőtt le valaki akkor, amikor arra jutottam, hogy ezzel kezdek. Most minden más olyan szépnek tűnik.
Az anyag annyira nagy, hogy kezdek a teljes kétségbeesés szélére sodródni, és még a gyermekem száműzetéséről is gondoskodom kell az őszi szünet idejére...

steini # 2011.10.27. 18:28

Hát Gavotte, nem irigyellek, hogy gyerkőc mellett tanulsz! Nekem két macsekom van, az egyik állandóan velem van, és szegényem nagyon képzett már az átlag macskákhoz képest! :)
Ez az elefánt módszer sajnos nálam is néha működik, kiábrándító, hogy amikor reggel átfutom, hogy előző nap végén hol hagytam abba, csak nézek, hogy ezt mikor tanultam? Tényleg hatalmas anyagot kell benyalni, és valahogy úgy vagyok vele, hogy ehhez nemhogy hónapok, de esetleg több év kell, hogy az ember készségszinten tudja legalább egy részét. De majd meglátjuk, mi lesz, én bizakodó vagyok még, elég messze van az én ítéletidőm! :) Kitartást a tanuláshoz! Ha addig itt nem futnánk össze, akkor jó nagy kalappal!

synister (törölt felhasználó) # 2011.10.28. 01:55

Hát gyerekek. Nem mindennapi történet az enyém. Tegnap, 27-én voltam szóbelizni az A részből. A Fővárosi Bíróságra kerültem. Egy viszonylag gyors és nagyon-nagyon-nagyon korrekt bizottsághoz, akik majd kiestek, annyira segíteni akartak. Egy idősebb hölgy és két fiatalabb pasi alkotta a bizottságot, nem a bíróságról voltak. A gyorsaságról annyit, hogy 1-kor kezdődött a vizsga és ötödikként már 3-kor végeztem.
És a nem mindennapi történet azért nem mindennapi, mert bementem és a vizsga teljesen családi légkörben telt. Én azonban teljesen leblokkoltam, alig tudtak valamit kihúzni belőlem. Pedig alap dolgokat kérdeztek. A Ptk.-s részt és a Gt-s részt szinte nem is nagyon tudtam elmondani, akármennyire is akartam. Alap dolgok nem jutottak eszembe, mert csak azokat kérdezték. Úgy szégyelltem magam, hogy ihaj.
Végül tényleg kegyelmi bizottságként átrugdostak két kettessel és egy hármassal (ez utóbbi Pp.). Pedig nem érdemeltem meg, meg kellett volna buknom és ezt ők is hangoztatták. De valami haláli rendes bizottság volt. Tehát megvan.

Kérdések.

Ptk.

Birtokvédelem, határidők, ki ellen és hol indítható.(ez ment)
Hagyomány (ki rendeli, hogy)
Pp.
Jogesetek (alperes meghal a per indítás előtt és után, de csak a perben derül ki, mit kell tenni és ki hivatkozik rá).
Sajtóhelyreigazítás, határidők, ki indítja, jogvesztés.
Gt.
Cégalapítás, egyszerűsített cégalapítás, kellékei, határidők.
Cég vezető tisztségviselői
Közbeszerzési eljárás alapelvei (ez utóbbiból egyet tudtam, nem jutott már rá idő).

Megvan, de igazából pótvizsgát érdemeltem volna. Pedig nagyon sokat tanultam rá. Mindegy, megyek büntiből jövő márciusban és készen is vagyok.

Mindenkinek ilyen rendes bizottságot kívánok. Jó felkészülést.

drapansz # 2011.10.28. 06:25

Gratulálok synister!!! a lényeg, h megvan és nem veszett kárba a sok belefektetett energia.
Tudod, én is sokat tanulok, hetek óta, már kezdek becsavarodni, de már csak egy hetem van.Úgy gondolom, h a vizsga sok szerencsén is múlik, mert simán tudnak így is kérdezni tőlem olyan dolgokat, amikre lehet leblokkol majd az agyam. Pont ez az a dolog amitől egy szóbelin parázok...
nekem bőven megfelelne, ha adott esetben csak átrugdalnak, de rugdaljanak át, mert újrázni már nincs idegrendszerem, az tuti. (meg szabim sincs)
Egyébként meg nem egészséges az embernek ennyit izgulnia, stresszelnie sem, sztem.

gavotte # 2011.10.28. 11:16

Synister gratulálok! nagyon irigykedem itt magamban.. a lényeg, hogy megvan és annyira jó, hogy ezt így elmesélted, kezd visszatérni az életkedvem és az emberekbe, vizsgáztatóba vetett hitem is. Vannak, akik nem arra kiváncsiak, hogy mit nem tudunk, hanem arra, hogy mit. Néha úgy érzem esetemben egyszerűbb lenne az előbbit megállapítani...
Drapansz hajrá, kitartás, én itt szolidarítok, de nekem még 3 hetem van...élménybeszámolót majd kérnék tőled is!

steini # 2011.10.28. 11:51

Gratulálok synister! az a lényeg, hogy túl vagy rajta és sikerrel. Én is szeretnék ilyen kérdéseket, ilyen bizottságtól! :)Pihend ki magad, megérdemled!

Viridoki # 2011.11.07. 16:56

Sziasztok!

Ma voltam polgár írásbelin, a feladatom röviden a következő volt:

Felperes autóbuszon utazott munkahelyére, a busz a munkahely előtt állt meg, egy kereszteződés előtt úgy, hogy a leszálló felperesnek az úttest túloldalára kellett átmennie. Épphogy csak pár méter tett meg a felperes az úttesten (nem gyalogátkelőhelyen, nem buszmegállóban állt meg a busz), amikor alperes, aki 50 km/h sebességgel haladt motorkerékpárral a szemben lévő sávban, elütötte felperest.
A felperesnek 200 000 Ft vagyoni kára keletkezett.
Alperes arra hivatkozott, hogy a balesetet a felperes előreláthatatlan magatartása okozta, valamint hivatkozott arra, hogy nem gyalogátkelőhelyen közlekedett, nem buszmegállóban állt meg a busz, ezért kérte a kereset elutasítását.
Első fokú bíróság a felperes keresetét elutasította.

Feladat: hozzon másodfokú határozatot

Írjátok meg légyszi, ti hogy, mi alapján döntenétek, hogy összevethessem a saját megoldásommal.

Köszi!

gavotte # 2011.11.07. 19:47

Szia Viridoki!

szerintem felperes keresetének helyt adok, mivel alperes fokozott veszéllyel járó tevékenységet folytat, így köteles az ebből eredő kárt megtéríteni. DE nem kell a kárt annyiban megtéríteni, amennyiben a károsult felróható magatartásából származott, azaz minek ugrál az úttesten. ez olyan, mint a vonatos példa, hogy alperes fel akar ugrani a vonatra, de leesik és kárt szenved. Itt is csak annyiban nem kell megtéríteni, amennyiben minek szökdécselek...

MrsBean # 2011.11.08. 12:14

Sziasztok!! Mivel az elektronikus rendszerben meg mindig nem igazoltak vissza, ugy dontottem, papiron jelentkezem a kovetkezore is:) ti tudjatok azt, hogy az ideiglenes bizonyitvanyt csatolnom kell a jelentkezeshez v csak magammal kell vigyem a kovi vizsgara?? Koszi elore is!

Murphy2 (törölt felhasználó) # 2011.11.10. 15:12

Sziasztok!

Elsősorban azokat szeretném kérdezni, akik túl vannak az A részen!
Én, aki ügyvédi irodában töltöttem el a gyakorlati időt - ezt a vizsgáztatók is látják az előttük lévő adatlapról - kérdezhetnek tőlem ennek ellenére Ktv-t, illetve hagyatéki eljárást, hisz ezekhez aztán egy ügyvédnek nem sok köze van, a vizsga lényege pedig az lenne, hogy a vizsgázó a jogszabályok gyakorlati alkalmazásáról adjon számot.
Vagy rosszul tudom?

Üdv. mindenkinek!
Murphy2

gavotte # 2011.11.11. 12:29

Sziasztok!

Lehet az írásbeli tárgyat módosítani még így a finisben..értve, hogy az A részen belüli másikat szeretném, mert nem ezt a lovat akartam mégsem...? vagy már amit főztem azt egyem is meg?

Dr.Attika # 2011.11.11. 12:34

Szia!
Szerintem már nem lehet módosítani.

pazs # 2011.11.11. 12:35

Murphy2: kérdezhetnek. A vizsga deklarált célját jól tudod, de a gyakorlatban nem ebben a szellemben szokás vizsgáztatni, mondjuk így...

soulfly # 2011.11.11. 15:44

Sziasztok!

Nem tudna valaki átküldeni OBA-ról, illetve PSZÁF-ről anyagot?

Előre is köszönöm.

Kitartást mindenkinek!

Murphy2 (törölt felhasználó) # 2011.11.11. 15:51

Szia Gavotte! Igen lehet, de csak az eredetileg is megjelölt részvizsgán belül változtathatsz! Például A helyett nem írhatsz B-ből, DE az A-n belül módosíthatsz, hogy anyagi; eljárás; vagy gazdasági jogból szeretnél írni. A változtatási szándékodat elég, ha a tételhúzás előtt közlöd az ott lévő hölgyekkel. Ebben az esetben az általad újonnan választott tételeket tartalmazó borítékokat teszik eléd. Ez így tuti, mert én is változtattam, amikor büntetőből írtam, de előtte érdeklődtem a hölgyektől és Ők közölték, hogy változtatási szándékomat nem kell kérelmezni, elég, ha vizsga napján közlöm velük. ÍGY IS TETTEM! :)

Sok sikert!

Murphy2 (törölt felhasználó) # 2011.11.11. 15:58

Szia Mindenkinek!

Választ keresek, és nem tudom ki tud ebben segíteni!
Próbálok jelentkezni A részből vizsgára és azt látom, hogy a pénteki napok azok szinte minden héten be vannak telve.
Van annak jelentősége, hogy ki milyen napra jelentkezik (szerda, csütörtök, péntek)? Talán igen?

Üdv Mindenkinek!
Murphy2

gavotte # 2011.11.11. 18:06

Kedves Dr. Attika, éreztem én ezt... de mégis letörtem mint az a bizonyos éjjeli edény-fül.
Hogy miért nem csaptak le akkor, amikor a polgári jog az eszembe jutott...

soulfly # 2011.11.11. 18:19

Kedves Gavotte!

Szerintem nem ennyire rossz a helyzet..ne aggódj.. nekem még márciusban megengedték, hogy az általam korábban választott tantárgy helyett egy másikból írjak.

Akkor fel is hívtam a titkárságot és ők mondták, hogy nincs akadálya a cserének, annyi megkötés volt, hogy tantárgycsoporton belül kellett maradnom. Mindenesetre egy telefont megér.

Írtam neked e-mailt is, de úgy látszik nem kaptad meg:(

gavotte # 2011.11.11. 19:43

Kedves Soulfly!
Megkaptam a mailt, írtam vissza... és szorítok neked csütörtökön!
Egyébként nem tudom, hogy ez normális dolog, de igazából úgy érzem, hogy egyikből sem tudok semmit...

Dr.Attika # 2011.11.11. 19:55

Kedves "gavotte"!
Az írásbeli az a legkényelmesebb "szakvizsgaelem". Gyakorlatban minden segéeszköz használható. Bent ül egy hölgy, aki fel sem néz, végig mobilozik és azt várja, hogy leteljen a 3 óra. Ne ess kétségbe.

steini # 2011.11.12. 08:39

Gavotte, állítólag az a jó, ha úgy érzed, semmit sem tudsz, de ezt én sem hiszem el, nézd meg a gyik-et, és ha mindegyikhez hozzá tudsz mondani valamit, na, akkor nem lesz gond! Kitartás, szorítok neked!

Bandi4 # 2011.11.12. 13:40

Ez a vizsga előtti semmit nem tudás 3 dolgot takarhat saját tapasztalatom szerint:

  1. Az ember tényleg annyira túlpörgött a felkészülés során, hogy a vizsga előtti napokban beáll az agya és úgy érzi, hogy semmit sem tud, ilyenkor a vizsgán, mint a forrásból a tiszta víz, úgy tör fel a tudás az emberből.
  2. Az ember nagyon sokat készült, de a felkészülés hajráját elszúrja és a sok kialvatlanság és a fáradtság miatt még az se jut eszébe, amit tudott, ilyenkor nehéz pár értelmes mondatot is kinyökögni.
  3. Tényleg semmit sem tud.
gavotte # 2011.11.12. 18:25

Kedves Mindenki!

Jól esik a biztatás, így erőre kaptam és küzdök tovább az anyaggal...már nem látom annyira sötéten a jövőt! Dr.Attika remélem ez a köröm-reszelgetős-telefonálós-oda-sem-figyelős kedves hölgy még nem váltott munkahelyet...
Ha lehetne választani, melyikből írnátok? Én most totál úgy érzem, a Pp jobban fekszik nekem, mint a másik kettő, de ezek az érzések kb 3 percenként változnak...