Szakvizsga - "A " rész (polgár)


Dr. Szabi # 2012.06.12. 14:41

Na, ma este megeszem az utolsó vacsorát, és holnap vágóhíd. Szépen felvonatozok, közben megnézem a (tájat) pp-t, odametrózok, ott leülök, átvizsgálom az (épületet) ptk-t, és felemészt az ideg, amíg végre bejutok. Tudom, hogy nem így kéne nekiállnom, de iszonyúan idegesít az egész procedúra.
Ja, és annyira, de annyira tudnék aludni...!

fdori # 2012.06.12. 16:58

Ugyesen Szabi,legalabb holn tul vagy.en azt a percet varom,m masnap irany a balaton:)mindegy milyen vegeredmennyel,vagyis persze nem,de egy megkonnyebbules lesz:)
Hekate hogy allsz?dolgozol meg?

rockmachine # 2012.06.12. 18:11

sziasztok! Jön valaki 18-án, hétfőn írásbelire? Adódik a költői kérdés erre speciel hogyan lehet felkészülni, mert ezidáig egyedül a jogiszaki.hu-n találtam kb. öt éve írásbelin feltett feladatokat?! Tud valaki kérdést mondjuk gazdasági jogból?? Amúgy érdekes, mert a neten elvileg még mindig lehet változtatni az írásbeli tárgyakon...u.i. Hajrá Dr.Szabi holnap!!! várjuk az élménybeszámolódat! A vonaton azért majd hallgass egykis zenét, mondjuk Devil's Train-t, esetleg Scootert, az segíteni fog! :) üdv

Diza # 2012.06.12. 19:03

Kedves rockmachine!

Én 4-én írtam Pp-ből és olyan feladatot húztam, ami a jogiszakin fent volt, úgyhogy esélyes lehet gazdaságiból is!

Dr. Szabi!
Csak ügyesen és higgadtan, Készültél rá, minden tőled telhetőt megtettél. Sikerülni fog!!

Dr. Szabi # 2012.06.12. 19:52

Az tény, hogy minden tőlem telhetőt megtettem. Nem az a baj, hogy lelkiismeret-furdalásom lesz, mert az nem lesz, hanem az, hogy rohadt szar érzés lesz számomra fontos emberek elé odaállni, ha esetleg nem sikerül. Főleg olyanoknak iszonyú nehéz érzékeltetni, hogy milyen ez a vizsga, akik nem foglalkoznak joggal. Ők csak azt látják, hogy az ember kivesz egy csomó szabadságot, nem használható mondjuk a munkahelyén, és aztán esetleg visszamegy úgy, hogy nem ért semmit az egész. Épp az imént gondoltam bele (miközben másodszor ismétlem a ptk-t), hogy vajon hány félév anyaga volt ez az iszonyat mennyiségű cucc az egyetemen? Nem tudtam kiszámolni, de tény, hogy valószínűleg a legnagyobb anyagmennyiség ez, amit vizsgára valaha meg kellett tanulnom/tanulnunk. Mindezt egy hónap alatt, úgy, hogy az egyetem óta nem foglalkoztam ezzel... Komolyan mondom: már azért dicséret jár minden földi halandónak, hogy ehhez lelkiereje van! Vagyis nektek mindannyiótoknak.

Rockmachine! Én C részből írásbeliztem, ugyancsak a jogiszakin található kérdéseket néztem át, és minő meglepetés: kihúztam azt, amit a leginkább szerettem volna. Mégpedig egy ütött-kopott, elrongyolódott sárga papiroson. Hogy mi következik ebből? Hát az, hogy valószínűleg évek óta nem változnak az írásbeli kérdések. Nézd meg azokat, és nem fog meglepetés érni. Ui.: szégyellem, de a Scootert is szeretem... :))))

cimó # 2012.06.13. 04:29

Szia Szabi,
szívemből szóltál, hogy miért akarja annyira az ember, hogy sikerüljön ha már nekifut...
De persze a félelmeid alaptalanok, :) én is drukkolok ma Neked!

fdori # 2012.06.13. 06:41

Szabi teljesen igazad van, én is csak a sok szabit, betegállomány miatt kevesbb pénzt sajnálom, mert így kb. 5 napom marad amit az évben fel fogok tudni használni, szabadon; ami édes kevés.
Na de, ezt tényleg mi akartuk, senki nem késztetett rá, legalábbis engem:), a munkahelyemen sem kell.

Rockhmachine!

Én is C-ből írtam, jogszakis feladatot húztam, ugyancsak elnyüstölt, kopott papíron!!
Mintha a novissima.hu-n is lenne 1-2 kérdés, a szóbelin előforduló kérdések közt.

Mary001 # 2012.06.13. 06:41

Sziasztok !

Kérdésem, hogy van-e valakinek, használ-e pocketbook e-book olvasót, vagy valamilyen más e-book olvasót.

Ajánlottak szakkönyvekkel együtt feltöltve, de nem tudom, mennyire jól lehet használni, hasznos-e, főleg a kis méret miatt kérdezem.
Könnyen lehet-e benne keresni, váltani az egyes megnyitott könyvek között stb.

Mary001

Ettike # 2012.06.13. 06:44

Szia Dr. Szabi!

Hajrá drukkolunk, menni fog :)))

Szia rockmachine!

A kérdések amik fent vannak a jogi szakin, azok nagy valószínűséggel mindegyik ott lesz a kihúzandók között is. Én is olyat írtam ami fent volt, az én papírom még el is volt szakadva, összeragasztva, tehát még arra sem vették a fáradtságot, hogy újra nyomtassák. Olyan is volt, hogy valakinek ott kellett aktualizálni a kérdést, mert már rég hatálytalan volt. Akik a környékemen írtak, meg ismerősök, mind onnan kapták a feladatot.

Szia Diza!

Lehet, tényleg fórumot kkell majd váltanunk :) amúgy én a novissimás könyvet gondoltam beszerezni, az polgárból tetszett. Már amennyire a helyzet megengedte :D

Textilhal # 2012.06.13. 07:14

Dr. Szabi, HAJRÁ-HAJRÁ-HAJRÁ! Egyébként annyira szemléletesen írtad le a vizsga előtti órákat-perceket...a vonatozás kivételével nálam is ez volt. Kezemben törvény vagy könyv, nézem a plafont, vagy a mellettem elhaladókat, vagy a levegőt csak úgy...mindegy mit, de nem azt amit a kezemben tartok. De azért bőszen szorongatom:-)

Fog az menni, ügyes leszel. Sokan szorítunk itt (is) neked!

Hekate, mi a nagy harci helyzet? A héten már nem melózol, ugye? Hogy állsz? Lelki-pszichés állapotod?

HAJRÁ Mindenki!

hekate # 2012.06.13. 10:22

Scooter?????? Na ne!!! Pálinkadal :DDDD az az idevaló!! :DDD
Viccet féretéve melózok még mindig és nagyon úgy tűnik, hogy jövő héten is, szar az élet, de a munkahelyemen most olyan változások vannak, amik miatt nem merek szabira/táppénzre menni, mert lehet nem fogok hova visszajönni.
Szóval lelkiállapotom elég ramaty, de most per pillanat nem a vizsga miatt, illetve nem az az első. A halasztás tűnik egyre valószínűbbnek, de talán a héten elcsitul a helyzet és lenyugszok, akkor viszont 10 napon lesz a készülésre...
De hát bátraké a szerencse nem? :)
Dr. Szabi alig várom, hogy beszámolj a vizsgáról.
Írásbeli témához hozzászólva azok a kérdések amik a jogiszakin vannak, nem több...én tb-ből akartam írni és fél órát könyörögtem egy rohadt tb tételért, mert a munkajogosok külön voltak. De sikerült és kihúztam a jogiszakisat. Ergo akik esetleg munkából írnak ne parázzanak, hogy tb-t húznak, mert ki vannak véve a tb tételek a munkajogosokból.
Na kalappal mindenkinek!

Diza # 2012.06.13. 10:43

Kedves Textilhal!

A B fórumon sokaknak küldtél át valamilyen kidolgozott anyagot Büntetőből. Esetleg átküldenéd az én e-mail címemre is? Hálás lennék érte!:) zarad@freemail.hu

Ettike!

Nekem is hasznosak voltak a novissimás könyvek. Szerintem kérdezzük meg a B fórumosokat is.

Hekate!

Ne keseredj el. Én is munka mellett készültem és 10 napot voltam aktívan otthon. Meg lehet csinálni!Kitartás és szerencse kérdése!

fdori # 2012.06.13. 16:42

Szabinak sincs okostelefonja:)remelem Hekate te beszereztel bunti ota:)ha esetleg lejelentkeznel,szolj legy szi m lehet h kene a helyed:)

hekate # 2012.06.13. 19:26

kéne a helyem? ezt nem értem, egyrészt már nem jelentkezhetsz 28-ra, másrészt meg te is akkor mész. Most akkor mivan???? :)
Amúgy okostelóm még nincsen :( de mobilnetem van, majd akkor elviszem a laptopom és írok nyomban a vizsga után a fórumra (semmi sem lehetetlen :)
Így jó lesz? :D

Textilhal # 2012.06.13. 20:24

Szerintem Szabi a sikeres vizsgája utáni sokkhatás és/vagy alkoholmámor jegyében tölti a mai estét és holnap jön majd ide széles mosollyal beszámolni a jó hírről.:-)

Lehet nem Fdorinak kell a hely, hanem ismerősének, mondjuk az igaz, hogy a 30 nap miatt senkinek sem jó már. Vagy lehet, hogy halasztásnál nincs ez a szabály?

Hekate, én egyre inkább afelé hajlok, hogy ne halassz. Annyit küzdöttél már, annyi gond mellett készülsz becsülettel, hogy már csak ezért is megérdemled a sikeres vizsgát és az utána következő nyugodt nyarat. Szerintem a kitartásod simán determinálja, hogy melléd pártol a szerencse (is) egy tündérbogárcukipofa bizottság formájában.

Fuss neki júniusban!

HAJRÁ!:-)

Dr. Szabi # 2012.06.13. 20:25

Na jól van. Akkor elmondom. Azt nem tudom, hogy a rossebbe', de átmentem. 1 óra 5 percet voltam bent, az utánam következők kérdése az volt, hogy egyáltalán élek-e még... nekem az egész kb negyed órának tűnt. És meg kell mondjam: nagyon szégyelltem magam vizsga közben, mert annyira nem tudtam semmit. Kár a dolgot szépíteni: az elnök is azt mondta, hogy örülhetek neki, hogy ilyen aranyszívű bizottságot fogtam ki. Mindegy gyerekek, életem egyik legkeményebb vizsgáján vagyok túl, és hihetetlenül örülök neki, hogy holnap fél 5-kor fejeződik be a munkanapom, és nem fél 12-kor. Illetve fél 24-kor, hogy pontos legyek. Egyébként a Kúrián voltam, és a bizottság valóban "le a kalappal" típusú volt.
Nem tudom, mit mondjak... Nagyon de nagyon drukkolok nektek. Mocsok egy dolog ez, de hatalmas megkönnyebbülés megcsinálni. Erre gondoljatok. Az Erő legyen veletek!

Dr. Szabi # 2012.06.13. 20:27

És csak 3 sört ittam! :)))

cimó # 2012.06.14. 04:08

Szabi!
Hatalmas gratuláció!!!!!!!
Ne érdekeljen, hogy mennyit tudtál, főleg mert becsülettel végigszenvedted ezt az időszakot.
Megérdemelted a sikeres vizsgát!
Akkora szívás ez az egész és a lényeg h kipipálhatod!
Jó ezzel a jó hírrel nekikezdeni ma a tanulásnak :)
üdv

fdori # 2012.06.14. 04:32

Gratula Szabi,tul vagy es ez a lenyeg es a sok befektett energiat dijaztak!!!majd ha kiheverted a tegnapi sokkot azert irhatnal a kerdesekrol:)
Hekate az idopont nem nekem kell:)mi egyutt megyunk:)

hekate # 2012.06.14. 05:44

Szabi nagyon nagy vagy :) hatalmas gratuláció!!! És mi az hogy csak 3 sör????? Na gyerünk bepótolni ma :)))
fdori, akkor sem értem :) Nekem itt volt lelkiismeretfurdalásom, hogy 1 hónappal a vizsga előtt nem húztam le magam és nem adtam esélyt másnak, hogy feljelentkezzen a helyemre, erre most meg kiderül, hogy fel tudnának jelentkezni.... amúgy nemrég láttam hogy lehúzta magát valaki...
Most amúgy tényleg rá akartok beszélni a júniusra???? Most tényleg menjek el és égessem le magam???? A Pp 2/3-dát és Gazdaságit még el sem kezdtem, meg még vissza van az öröklés és a család, szóval így szabi nélkül meg, hát nem tudom...

Diza # 2012.06.14. 06:17

Szabi!

Én is csatlakoznék az előttem szólókhoz! Gratulálok!

Hekate!

Szóval két hét van a vizsgádig és munka mellett készülsz. Én úgy gondolom, hogy nem egy lehetetlen küldetés. A hétvégéket gondolom rá tudod szentelni és hétköznapokon kb.2-3 órát tudsz rá szánni. Egyébként mi történik, ha nem sikerül? Mész mégegyszer és akkor már nem kell annyit készülnöd rá. Én a helyedbe megpróbálnám! Június végén nem hiszem, hogy kifognál egy szőrösszívű bizottságot és ha sikerül hiper-szuper nyár áll előtted. Szerintem gondold át, vegyél egy nagy levegőt és húzz bele!

fdori # 2012.06.14. 09:48

Hekate,targytalan a keresem.egy ismerosomnek akartam.papiron jelentkezett es egy hettel korabbi idopontot kapott,ami nem olyan jo.de mar vegleges az az idopontja igy mar csak halasztani tudna,azt nem akar.Igy neked kell jonnod:)
Sztem ha mar ennyi idot raszantal,prob meg,okos tanacsot nem tudok adni m soha semennyi ido nem lenne eleg. En buntivel voltam ugy h meg az utolso naprs is maradt teljesen uj resz tanulasa,de meglett a vizsga.bmi lehet,a tudas csak egy resze a siketes vizsg-nak.
Pp-bol csak a tv-t nezd,konyvet ne.gt,ctv (nekem nehezen ment a megertese,ma is azzal kuszkodok) ird ki a lenyeget,a kerdesek alapjan,nagyvonalakban.ha kerdezbnek tudj vmit valaszolni,ha nem is reszlezesen,de latjak h olvastad,a 2-es meglesz.egyeb gazdadagit sztem hagyd,max ha van idod,nem egy kerdes lesz,ha onnan kerdeznek es nem tudod,az akkor is csak egy nem tudott kerdes.azt tudja az aki az 5-ert megy.mi nem:)

Dr. Szabi # 2012.06.14. 09:55

Köszönöm szépen mindenkinek!

Tényleg nem sokra emlékszem, ezt így higgyétek el. Anyagi jogból ami eszembe jut: birtokvédelemnél melyik az a 3 eset, amikor nem a jegyző jár el. Engedményezés: mikor kinek a kezéhez kell teljesíteni. Szerzői jog+házassági vagyonközösség: mi dönti el, hogy a szerzői jogdíj közös vagyok lesz-e... Kb ennyire emlékszem.

Pp: határozat kiegészítése, közig perek, egy csomó helyen apróságokat kérdeztek, határidőket, ilyesmit... nem jut eszembe több.

Gt: cégnyilvánosság, az okirattár adatai is nyilvánosak-e, ha bejegyzés alatt áll a cég, akkor is nyilvánosak-e, törvényességi eljárás, egyéni vállalkozó...

Mindenhol eljárás, eljárás és eljárás, határidők és jogorvoslatok, és kik és mikor jogosultak jogorvoslatra... Szörnyű volt. Rossz rágondolni is. :)

És ez az egy óra 5 perc iszonyúan leamortizált. Biztos kérdeztek még sokmindent, de nem tudok többet mondani.

Hekate!

Hát nem tudom... Az én agyam olyan, amilyen, de hogy én ennyi idővel nem mennék el vizsgázni, az biztos. Ha nem zavar nagyon egy kudarcélmény (és 15 000 Ft minusz), vagy szivacs az agyad, akkor próbáld meg, de ez az anyag nekem kizárólag sok-sok ismétléssel marad meg úgy-ahogy. Abba a két hétbe meg az nem fér bele. Nem lebeszélni akarlak, csak magamból indulok ki.

Dr. Szabi # 2012.06.14. 09:56

*vagyon

Textilhal # 2012.06.14. 15:55

Dr. Szabi, gratulálok én is! A negatív élmények idővel megkopnak, marad a "sikerült!" élmény és csak ez számít. Most is, csak most még friss és nem így érzed.

Hekate, nem vagy könnyű helyzetben, tudom. Főleg hogy még mi is bombázunk itt a jobbnál jobb pro és kontra érvekkel. Kemény dió. De azt nem lehet mondani, hogy nulla tanulással, vagy elenyészővel ugranál neki, és azért még mindig van 2 heted. Próba-cseresznye!