Szakvizsga - "A " rész (polgár)


papamaci # 2012.03.14. 07:39

Mindenkinek nagyon köszönöm, hogy próbál erőt adni!
Együtt érzek én is veletek, mert akárhogy is van, itt a fórumon ez egy nagy csapat! Ésa a legszebb, hogy egymástól is lehet tanulni!
Mosza! Jobb idézetet el sem tudtam volna képzelni, ami e jelenlegi helyzetet jobban jellemezné! :-)

vicaszabo # 2012.03.14. 05:22

papamaci! Rengeteg időd van! Ennyi idő alatt nagyon sok mindent át lehet nézni, az átnézett anyag mennyiségével nő a siker esélye! És ebbe az időbe még pihenés is belefér! Nagyon fontos, hogy nem teljesen zombiként érkezz, aludj, egyél eleget (már amennyit lehet) és egy kalappal :) Nemsokára túlleszel :)

kismancsi # 2012.03.13. 22:43

Szia Papamaci!

A fórumon van az én bejegyzésem hasonló lelkiállapotban, pár nappal vizsga előtt, csak én tudtam, hogy lány vagyok, viszont nem voltam se élő, se holt... :-)
Teljesen normális az állapotod, én is B-s kezdés után szaladtam neki az A-nak és eléggé sokkolt az anyagmennyiség. Mindenben egyetértek egyébként Textilhallal, ha van időd, az illetéket nézd át, a közbeszerzéssel viszont ne vacakolj sokat, ha van rá energiád, nézd meg kb. az eljárás fajtáit meg a jogorvoslati részt, de semmiképp ne vessz el a részletekben-határidőkban, mert tanulhatatlan a törvény egyébként is, és ha csak ez nem megy, de a gazdasági részből egyébként készültél, ezért nem fognak kivágni. Kitartás, sok szerencsét!

papamaci # 2012.03.13. 18:45

Szia Textilhal!

Köszönöm a bíztatást, hidd el, most minden aprócska jó szó sokat segít.
Nem bánnám, ha empatikus triót fognék ki, szeretem a családias beszélgetéseket. :-)
Sokat tanultam, az igaz. De ez általában szerintem mindenkire igaz, hogy komolyan veszi. Én a B rész után nem kicsit érzem furcsán magam, 900 oldalnyi jogszabállyal az asztalomon vagy éppen az ágyam mellett.
Meglátjuk mi lesz, bizakodom a legjobbakban!
Eltaláltad, fiú vagyok! :-) :-)

Textilhal # 2012.03.13. 17:29

Papamaci, ne aggódj, ez teljesen természetes jelenség így a vizsga előtt néhány nappal, érdemes is hozzászokni, mert a "semmit nem tudok érzés" sajna arányosan növekszik a napok csökkenésével...

De aggodalomra semmi ok, hidd el, hogy nagyon sok mindent tudsz és épp azért érzed üresnek a fejedet, mert tele van infóval. Ez ellentmondásosnak hangzik, de valójában nem az!:-) És nem is vicc.

Nyomd meg a végét, amennyire csak tudod, de ne készítsd ki magad teljesen, úgy értem aludj azért. Ismételj, ha van még szűz terület, azért olvasd el legalább egyszer, aztán hadd szóljon. Ha az alábbi két feltétel teljesül, sikeres leszel:

A. Becsülettel tanultál és megtetted, ami tőled telt, tehát nem 3-4 napot szántál az anyagra.
B. Nem kapsz egy ordas-vérengző-rosszindulatú bizottságot (utóbbi sajnos benne van a pakliban, de azért látható, hogy nem ez az általános).

Ja, az illetékeket azért nézd át, fontos jogszabály, a közbeszerzést meg szerintem most a változás miatt elvetemült dolog lenne feszegetni, mármint vizsgáztatói oldalról...

Kitartás, hajrá!

Ja. Szerintem fiú vagy.:-)

papamaci # 2012.03.13. 16:27

Sziasztok!
Senkit nem akarok untatni, de nálam beállt az agyhalál! :-)
Még van 6 napom, azt sem tudom, fiú vagyok-e, vagy lány!
Most már tényleg nem tudom, hol tartok.........
Semmi nem jut az eszembe. Ez természetes ilyenkor? És még ilyenekkel kellene foglalkoznom, hogy illetékek meg közbeszerzés...
Aki túl van rajta, mondjon valami bíztatót!

fdori # 2012.03.11. 17:16

köszi az infókat mindkettőtöknek!

Pippa # 2012.03.11. 09:10

Szia fdori!

Én is a közigazgatásban dolgozom, és a következőkből tanultam: jogszabályok+ ahol szükségesnek éreztem, ott megnéztem az egyetemi polgár és pp jegyzeteimet és könyveimet. Gazdasági jogból szerintem is elég a jogszabály.
Persze mindenkinek más a tanulási módszere és ideje, nekem könyvek már nem fértek volna bele az időmbe.

Goodwitch # 2012.03.10. 21:21

Pedig éppen ezt szerettem volna javasolni. :-)

Novissimás könyvek egyébként jók ebből is, de gazdasági jogból nincsen használható könyv, ha lenne is éppen mostanában írták újra a fél Gt-t, Cstv-t, Ctv-t, úgyhogy úgyis használhatatlan lenne. Ott a törvényen kívül nincs nagyon más választás...

Ha eddig nem volt semmi gyakorlatod ezen a területen, akkor hosszabb időt szánj rá, mint a C-re, vagy a B-re, mert sok az anyag, és sok bizottság van, aki jogeseteken keresztül vizsgáztat.


Goodwitch

szultan8484 # 2012.03.10. 19:50

én is leszakvizsgáztam végre! nagyon jó érzés...

fdori # 2012.03.10. 19:07

Sziasztok!

Melyik részt miből érdemes tanulni? Csak ne azt írjátok vissza, hogy olvassam el az elmúlt fél év bejegyzéseit:)
Közigazgatásban dolgozom, így nem sok közöm van a témához, max 1-1 tétel kapcsán, ahogy elnéztem; így ha valaki közigben dolgozó válaszolna; lehet az lenne a leghasznosabb:):)
Én alkjogot, eu-t és be-t a novissimás könyvekből tanultam, azok felépítésével nagyon meg voltam elégedve.

köszi előre is

Hana05 # 2012.03.10. 07:42

Helló!
Valaki tudna segíteni? Lehet, hogy kínos, de a biztatási kárról honnan lehet többet megtudni?
Előre is köszönöm.

mamhaaa # 2012.03.09. 20:43

A mai vizsgán ezeket kérdezték:

polgár:

  • biztatási kárról minden,
  • szerződést biztosító mellékkötelességek,
  • ajándékozási szerződés esetén az ajándék visszakövetelése, gyakorlati oldalról is, - Mikor hogyan dönt a bíróság?,
  • közigazgatási jogkörben okozott kár megtérítése és az általános kártérítési szabályok,

gazdasági:

  • csődtörvény, felszámolás, végelszámolás,
  • Mikor indulnak ezek az eljárások?,
  • Lehet-e egyezséget kötni a felszámolási eljárásban?
  • MÁK feladatköre az elektronikus cégeljárás során?,
  • 2011. márciustól hogyan változtak az illetékek az elektronikus cégeljárásban,
  • szövetkezet fogalma,
  • szövetkezet tagjának a felelőssége?
  • egyéni vállalkozói tevékenység mi nem lehet?

polgári eljárásjog:

  • Mit jelent elemezve az ésszerű határidőn belül történő befejezés?
  • Kifogások az eljárás elhúzódása és az eljárás szabálytalansága miatt,
  • Hatáskör szabályai,
  • Fellebbezés során mikor helyezi hatályon kívül a bíróság az elsőfokú ítéletet?
Netti7 # 2012.03.09. 19:55

Sziasztok,

Én március 30-án megyek.

szultan8484 # 2012.03.09. 17:57

sziasztok!

Tegnap voltam szóbelizni a KIM-ben, 5. emeleten.
Nagyon jó kis bizottság volt, nagyon rendesek voltak, és arra voltak kíváncsiak, amit tud az ember, és ami nem annyira ment, azt nem feszegették, hanem inkább tovább mentünk.

Az elnök Dr. Szabó I. volt a Szegedi Egyetemről, egyetemi tanár, ő kérdezte a Pp-t, az anyagi jogot Dr. Prebula L. kérdezte, ő Debrecenben bíró, és a gazdaságis részt egy bírónő kérdezte, ő valami Törvényszéki cégbíró volt, talán Fővárosból, de nem vagyok biztos benne, és sajnos a nevére sem emlékszem.

szóval kérdések:

én írásbelizni hétfőn voltan Pp-ből (a feladatom az volt, hogy egy elsőfokú áttételt elrendelő végzést kellett írnom, mint PKKB-s bíró).
Az írásbeli feladatmegoldás így 5-ös.

Kommentárt nem is fűzött hozzá a Pp-s kérdező.

Aztán szóbelin Pp-s kérdéseim: jogi személyekkel kapcsolatos illetékességi okok, aztán Törvényszék hatáskörei, ítéletek (részítélet, közbenső ítélet fogalmai), mikor végzéssel, mikor ítélettel dönt a bíró, aztán kiemelt jelentőségű perek, és ennyi.
Ez 5-ös lett.

Ptk-s kérdéseim:
kártérítés, általány kártérítés fogalma, nem vagyoni kár, személyiségvédelmi eszközök felsorolása, szerződési feltételek (mikor válik a szerződés részévé, mikor tisztességtelen, mi van akkor, ha egy addigi felek közötti gyakorlattól eltér az Ászf), szerződés érvénytelenségének jogkövetkezményei (eredeti áll. helyreállítása, aztán jövőre nézve hatályossá nyilvánítás, mikor melyik, miket jelent), aztán végül öröklési jogból mi a végintézkedés és a végrendelet közötti különbség (melyik a nagyobb kategória, mik még végintézkedések, és végül azokról nagyvonalakban, tehát öröklési szerződés, és halál esetére szóló ajándékozás.
Ez a rész 4-es lett.

Gazdaságis kérdéseim:
itt rendes volt a cenzor, kérdezte, hogy dolgoztam-e gazdasági kolllégiumban, és mondtam, hogy igen, javarészt cégeljárást és felszámolást csináltam, így mondta, hogy akkor csak abból kérdez.
Ennek megfelelően: Ctv-ből székhely, telephely, mi a központi ügyintézés helye, eltérő helyen lehet -e a székhelytől, a telephely lehet -e külföldön, aztán cégjegyzék fogalma, nagyvonalakban az micsoda, mit jelent az elektronikus cégjegyzék, törvényességi felügyeleti eljárás hogyan kezdeményezhető, végelszámolásból nagyvonalakban, és kérdezte, hogy mondjak legalább egy jjogintézményt, ami most új a cégtörvényben március 01-től, és a kényszertörlési eljárást mondtam, és végül erről kérdezett még. Meg felszámolásból még azt, hogy mikor lehet fizetéképtelenséget megállapítani, de csak felsorolást.
Ez 4-es lett.

Remélem tudtam segíteni nektek, és azt tudom mondani, hogy bátran, fel a fejjel, egyáltalán nem gáz a szakvizsga, persze vannak ettől a bizottságtól jóval rosszabbak szerintem, de megcsinálható, és a lényeg az, hogy mindenhez tudj hozzászólni, ne ülj ott hangtalanul, hanem lássák, hogy próbálsz gondolkodni és megoldani a kérdést.

Egyébként én bírósági fogalmazó voltam, és ilyen kérdéseket kaptam.

üdv nektek és sok sikert!

Hana05 # 2012.03.09. 11:58

Etke!

Én egy héttel kősőbb, 28-án megyek. A közigazgatásban dolgozom, úgyhogy én sem vagyok gyakorlott a témában.

3 hét jutott a tanulásra és őszintén szólva reméltem, hogy kicsit jobban fogok haladni, kétségbeejtő az anyag mennyisége. Idő szűkében a jogszabályokra hagyatkozom, de félek, hogy ez kevés lesz.
Bízom a szerencsében...

etke # 2012.03.09. 08:45

Hana05!

Én március 21-én megyek, ez lesz az utolsó vizsgám. Soha nem foglalkoztam polgári joggal, úgyhogy kicsit aggódom.

Hana05 # 2012.03.08. 18:08

Sziasztok!
Valaki A részből március végén? Jó lenne tudni, hogy akadnak sorstársak...
Az oldalt nagyon hasznosnak találom, jó tisztában lenni azzal, hogy milyen kérdések merülnek fel. Ám egy kicsit félelmetes is.

mamhaaa # 2012.03.08. 10:41

Az ingatlan-nyilvántartási eljárásért fizetendő igazgatási szolgáltatási díjakat az alábbi táblázat a 2010. január 1-től hatályos rendelkezéseknek megfelelően tartalmazza:

Elsőfokú eljárás (kivéve jelzálogjog)
6 600.- Ft/érintett ingatlan
Jelzálogjog bejegyzése, illetve módosítása
12 600.- Ft/érintett ingatlan
Társasház alapítás, illetve társasházi alapító okirat
módosításának bejegyzése 6 600.- Ft/társasházi különlap
max. 100 000.- Ft
Soron kívüli eljárás (ügyfél kérelmére)
10 000.- Ft/érintett ingatlan
Körzeti földhivatali határozat elleni fellebbezés
10 000.- Ft/határozat

Ezt is nézzétek át! Ilyet is kérdeztek!

mamhaaa # 2012.03.08. 10:02

Barátnőmtől kérdezték tegnap:

  • ajándékozási szerződés,
  • közös vagyon megosztása,
  • öröklési és tartási szerződés,
  • ingatlan nyilvántartásról mit tud?,
  • cégeljárás alapjai,
  • kötelezően csatolandó okiratok a cég alapításánál,
  • ajándék visszakövetelése,
  • tulajdonosi triász
  • haszonélvezet és a tulajdon
Chealei # 2012.03.08. 07:49

Sziasztok!

A tegnapi nappal én is csatlakozhattam a szakvizsgázott jogászok köréhez. El sem tudom hinni, de nagyon jó érzés, hogy nem arra kelek, hogy tanulnom kell.
Na de a lényeg, hogy a Kúrián voltam vizsgázni. Egy alapos és sokat kérdező, de emberséges bizottságnál vizsgáztam. 2 legfelsőbb bíró és egy ügyésznő vizsgáztatott.
Több mint egy órát volt bent mindenki. 5 ember volt a csoportomban. A 4. voltam, így eléggé fáradtan mentem be, főleg úgy hogy nem aludtam egy percet sem.
Én nagy lélegzetvételű kérdéseket kaptam mindenből.

A kérdéseim:
Anyagi jog:

  • jogképességről, cselekvőképességről mindent, ami a Ptk-ban van. Amíg nem értem a végére, addig nem is szólt semmit. Türelmesen végig hallgatta.
  • elbirtoklásról mindent
  • közös tulajdonnál a tulajdonostársak jogai-
  • elővásárlási jog
  • elévülésről mindent
  • kötelesrészről mindent
  • osztályrabocsátás
  • tartás hol fordul elő a Csjt-ben, és azokról mindent

(házastárs, gyerek, rokon)

Pp.:

  • keresetről mindent, fajtái
  • fellebbezésről mindent
  • felülvizsgálatról mindent

Gt.:

  • felügyelőbizottság
  • könyvvizsgáló
  • egyéni vállalkozó és egyéni cég kapcsolata
  • törvényességi felügyeleti eljárásról mindent
  • egy kis kényszer-törlési eljárás (indításának okai) és ki kezdeményezheti, ki jár el

Azt hiszem ennyi volt. Mindenkitől ilyen sokat kérdeztek, így nem volt nagyon meglepő, hogy tőlem is.

Jól sikerül összességében. De a lényeg, hogy csak megvan a végső okirat!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kitartás mindenkinek és a óriási kalappal!!!!!!!!

SISQOforever # 2012.03.07. 18:18

Sziasztok!

Az összes polgári jogi szakvizsgakönyv elkelt, de az alábbi könyveket még mindig keresem:

Dr. Diós Erzsébet, Dr. Vaskuti András: Büntetőjog I. - Általános rész (Jogi szakvizsga kézikönyvek)
Dr. Bodor Tibor, Dr. Diós Erzsébet, Dr. Vaskuti András: Büntetőjog II. - Különös rész (Jogi szakvizsga kézikönyvek)
Dr. Bodor Tibor, Dr. Székely Ákos, Dr. Vaskuti András: Büntetőjog eljárásjog I-II. (Jogi szakvizsga kézikönyvek)
Máziné Dr. Szepesi Erzsébet - Dr. Gaál Irén: Büntetés-végrehajtási jog (Jogi szakvizsga kézikönyvek)

A kedvezőbbnél kedvezőbb ajánlatokat a sisqo kukac freemail pont hu e-mail címre várom. :)

Üdv: SISQO

kismancsi # 2012.03.05. 21:13

Szia Milly28, én azt tanácsolnám, nézd vissza a fórumot úgy fél évre visszamenőleg, abból nagyjából kiderül, mik a tapasztalatok és kb. a követelményszint. Nem tudom, mennyi időd van a felkészülésre, javasolnám, hogy elsősorban törvényt tanulj és ott olvass hozzá kommentárt vagy tankönyvet, ahol valami nem tiszta, vagy nem derül ki a törvényből. A tankönyvekhez mindenképp nézz hatályos jogszabályt is, mert ezek sajna nem tudják követni a mostani jogalkotási dömpinget. A vizsga szigorúsága és hangulata itt is (mint mindegyik résznél) erősen bizottságfüggő, de ha az alapvető törvények mennek, akkor többnyire sikerül.
Sok sikert mindenkinek, kitartás, akik túl vannak rajta azoknak pedig gratula!

SISQOforever # 2012.03.05. 20:09

Sziasztok!

Az alábbi szakvizsgakönyvek eladók egyben 13.000 Ft-ért:

Dr. Fábián Ferenc-Dr. Sághy Mária: Polgári jog I.
Dr. Köles Tibor-Dr. Sághy Mária Polgári jog II.
Dr. Fábián Ferenc-Szeibert Orsolya: Polgári jog III.
Dr. Tölg-Molnár László: Polgári Eljárásjog I.
Dr. Bókai Judit-Dr. Greskovics Zsuzsanna-Dr. Gábor János-Dr. Tölg-Molnár László: Polgári Eljárásjog II.
Dr. Pestovics Ilona: Bírósági végrehajtás

Az összes könyv makulátlan, legfrissebb lezárású, újszerű, csak „átlapozott”, kihúzás, aláhúzás, firkamentes.
Csak a Polgári jog I. könyv első 80 oldala helyenként ceruzával, helyeként tollal aláhúzva.

  • Ajándékba az összes tételsorban szereplő jogszabály, határozat (kivéve: Pp., Ptk., Gt., Vht.) kinyomtatva.

.
.

Keresem az alábbi könyveket:

Dr. Diós Erzsébet, Dr. Vaskuti András: Büntetőjog I. - Általános rész (Jogi szakvizsga kézikönyvek)
Dr. Bodor Tibor, Dr. Diós Erzsébet, Dr. Vaskuti András: Büntetőjog II. - Különös rész (Jogi szakvizsga kézikönyvek)
Dr. Bodor Tibor, Dr. Székely Ákos, Dr. Vaskuti András: Büntetőjog eljárásjog I-II. (Jogi szakvizsga kézikönyvek)
Máziné Dr. Szepesi Erzsébet - Dr. Gaál Irén: Büntetés-végrehajtási jog (Jogi szakvizsga kézikönyvek)

Az általam kínált és keresett könyveket, akár 1-1-ben is elcserélhetjük.

Érdeklődni lehet a sisqo kukac freemail pont hu e-mail címen budapesti átvétellel.

mamhaaa # 2012.03.05. 12:31

Én majd pénteken megyek vizsgázni. A törvényt kell tudni nagyon, de aki nem foglalkozik vele, annak szerintem fontos a könyvet tanulni. Hát kitartás hozzá...