használati díj mértéke a bírói gyakorlatban

Bea1 # 2014.11.20. 09:58

üdv, az így rendben is volna, de van még a telken egy vendéglátóegység is, amit szintén használnak, és ami 2010-ig havi 500e-ért volt kiadva, a nagy forgalma, elhelyezkedése, és felszereltsége miatt. a 120 csak a 2 lakás, udvar, és garázs díjját fedezi, mert az átadáskor az ingatlan is full volt, azóta annak is romlott az állapota sajnos.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.11.10. 12:10

Bea, tietek az ingatlan, a 120 eFt-ot pedig tudd be használati díjként.

Ingatlant csak írásban lehet eladni, szóban nem.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.10. 11:16

Én nem értem.

Bea1 # 2014.11.10. 08:16

üdv, van egy ingatlan, amin havi 120 000 jelzálog van, ezt fizeti is a "vevő" viszont a kialkudott vételártörlesztőt nem. papír nincs róla. az ingatlanon van 2 lakás, 9-en laknak ott, volt, hogy 12-en voltak. van még egy vendéglátóegység is, raktárral vendégtérrel garázzsal, stb. a vendéglátóegységet 2010-ig bruttó 500 000 ért adtuk ki. vajon per esetén milyen használati díjjat állapítanának meg az egész ingatlanra? szerintem az adott helyen a 2 kertes, full felszerelt lakást 120 000-ért, amennyi hitelt fizetnek, ki lehet adni simán. köszönettel: p

orsy.nagy # 2012.06.04. 16:22

sziasztok, tudna nekem valaki segíteni. 6éve volt párommal közösen vettünk egy házat, fele-fele arányban (6,5-6,5) + hitel. Sajnos úgy alakult, hogy a házba már nem költöztünk be mivel szétmentünk, anno annyiban maradtunk, hogy eladjuk és elfelezzük a dolgokat, közben jött a válság stb. Őneki mivel nem volt hol laknia, kint maradt a házban, azóta van élettársa gyereke és még mindig kint laknak..Eladni nem tudtuk, most viszont meg venné tőlem. Próbáltam vele használati megállapodást kötni, hogy mivel ha kint lakik, akkor használati díja fizessen nekem, akár úgy, hogy a hitelbe nem fizetek bele, hanem azt tudjuk be használati díjnak. Ezt ő elutasította, nem volt hajlandó belemenni. Kb. 3x adódott úgy nála, hogy ki tud fizetni de mégse. Ez eddig húzódott. Most viszont, azzal fenyeget, hogy ha nem fogadom el, úgy hogy a most fennálló 4 millió forint hitel és az eddig befizetett 2 millió hitel felét nem vonjuk le a nekem járó részből akkor bemegy a bankba és kifizeti a hitelt és akkor kiszúrja a szemem 3 millióval. Holott többszöri megállapodás volt, hogy 5 millióval kifizet és a hitelt átvállalja. Kérhetek-e esetemben használati díjat tőle? Vagy ha kifizeti a hitelt attól a tulajdoni hányadom megmarad, hisz nem vagyok köteles neki 3 millióért eladni a részemet és max albérlőt rakok be hozzájuk, hisz így tudnám visszafizetni csak a befizetett hitelrészemet. Van valami megoldás ilyen esetre?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.26. 21:43

Pered van vagy kíváncsiskodsz? Előbbi esetben bízz meg egy ügyvédet (cca. a perérték 5-7%-a) utóbbi esetben íratkozz be a jogra (félévenként 100-250 ezer forint + a járulékos költségek).

S.Gyuri # 2008.03.26. 19:53

Azt tudjátok-e, hogy mi is a használati díj fizetési kötelezettség pontos jogszabályi alapja? Megköszönék egy brilliáns jogi levezetést, különös tekintettel a szerződés megszűnése után vissza nem adott dolog vonatkozásában.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.17. 07:56

az ingatlan fekvésétől, műszaki állapotától, felszereltségétől, beosztásától, a helyiségek számától stb. függ.

Akárcsak a forgalmi érték. :)
Szvsz nem tévedsz nagyot, ha a forgalmi érték 0,5-1%-ra számítasz havi díjként.

amatőr # 2008.02.16. 21:00

Havi fix összeg, amely nem az ingatlan forgalmi értékétől, hanem - a tulajdoni arányok mellett - az ingatlan fekvésétől, műszaki állapotától, felszereltségétől, beosztásától, a helyiségek számától stb. függ.

Meghatározása az esetek többségében szakértői feladat.

dzsilav # 2008.02.16. 15:56

Jogalap nélkül használt ingatlan esetében mi lehet a követelhető használati díj mértéke?
Van erre kialakult bírói gyakorlat? Pl. az adott évben az ingatlan értékének meghatározott hányada?
köszi a válaszokat