Segítségeteket kérem szépen!
Hol találom a Complex jogtárban sarkalatos törvényeink (konkrétan: PTK, BTK) miniszteri indokolását?
miniszteri indokolás
A szöveg menüpont alatt bekapcsolod a "kapcsolódó anyagok a szövegbe ágyazva látszanak" opciót; azon belül is az "indoklást". Aztán vagy benne van, vagy nincs.
Adatbázis megnyitása. Törvények indoklása menüpont. Minden törvényjavaslathoz fűzött miniszter indoklás ott megtalálható.
Vagy Országgyűlés honlapja (www.mkogy.hu), ott minden törvényjavaslat indokolással megvan.
„Adatbázis megnyitása. Törvények indoklása menüpont. Minden törvényjavaslathoz fűzött miniszter indoklás ott megtalálható.”
A Ptk-ra nézvést pl. ott lesz az 1959-es miniszter elvtárs indoklása. A többit meg lehet összevadászni a több tucat módosításból...
„Vagy Országgyűlés honlapja (www.mkogy.hu), ott minden törvényjavaslat indokolással megvan. ”
Biztos? 1959-re visszamenőleg?
Béla! Nemmindegy, hogy "elvtárs" indokolt vagy nem elvtárs. A kérdezőnek a miniszteri indoklás kell. Sok esetben nem megy vele semmire, de hátha.
DrAttika! Az általam mondott módon egyben látja az összes indoklást, függetlenül attól, hogy mikor illesztették be az adott normát a törvény szövegébe.
Vagyis megjegyzésem arra vonatkozott, hogy egy jó megoldás után érdemes javasolni egy jobbat - de egy sokkal rosszabbat már nem.
Köszönöm szépen az értékes útmutatásokat!
DrAttika: Előzetesen kísérleteket tettem, a "Kapcsolódó anyagok..." opciót választva a kommentárok, döntvények, jogegységik látszanak nálam, indoklás még bejelölve sem.
KBS: "Tv. indoklása" adatbázisban a kevésbé nagy terjedelmő tv-k indoklása benne van...
Hozzászólásaitokból az derült ki számomra, tulajdonképpen "időpocsékolás" a miniszteri indokolásokba belenézni, mert a kommentárok többet mondanak... (Annak idején a fősulin még olvastattak velünk ilyeneket - mármint indokolásokat) Mégegyszer köszönet :):)
Miért nem látszik? Nálam látszik. Complexet kérdezted ugye?
Béla! A törvényjavaslathoz fűzött indoklást nem látja a kapcsolódó anyagoknál. Azt külön kell keresni, úgy ahogy leírtam.
Igen, elnézést kérek, csak a legutóbbi 2 év módosításainak az indoklása érhető el kapcsolódó anyagként a Ptk-ban.
Dr. Attika: Igen, Complexet. A kapcsolódó anyagoknál ki tudom választani az indoklást is, de amikor a normaszöveg megjelenik, nincs a szövegbe ágyazva az indokolás (bal oldalt felül egy felkiáltójel jelzi más törvényeknél -pl. menekültjogról - PTK-nál viszont nem)
„Törvények indoklása menüpont. Minden törvényjavaslathoz fűzött miniszter indoklás ott megtalálható.” Igen, a legtöbb benne van, ezt nem találtam (vagy nagyon elbénázok vmit.
Köszönöm a segítséget, fáradozást.
Úgy tudom, a Ptk. indokolása az Ogy. Kvt.-ben elérhető, még ha ez időrabló is, egyszer lemásolod, és megvan.
Sunshine after the rain.
nekem kirakja bal felső oldalra ikonba
Erre mondanák a Lipótvárosba, hogy"ögyes". A legendák szétfoszlanak, a technika diadalmaskodik.
Sunshine after the rain.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02