Lopás következmémye


drbjozsef # 2024.03.08. 05:17

Varga Mate,

Szerintem a 41.§ a-f pontja közül legfeljebb a "c" jöhet szóba, neked kell tudni, mi volt az az eljárás, amit említettél. Ha nem büntetőeljárás volt, akkor az sem.

Ugyanakkor ha emellett nyilatkoznod kell "rendőrségi büntetés vagy intézkedés"-ről, akkor az eléggé úgy tűnik, hogy amit leírtál, az legalább "intézkedés" volt, de ha szabálysértés miatt is kellett fizetned, akkor az már "rendőrségi büntetés" is. De szerintem ez utóbbi "nyilatkozat" nem feltétlenül kizáró ok. A 41.§ egyértelműen kizáró ok, ott viszont nincs szó ilyen 15 évre visszamenőleges nyilatkozatról.

Majordomus # 2024.03.07. 21:30

Mind a kettőnek.

Igen úgy tűnik hogy nem felelsz meg az előírásoknak.

Varga Mate # 2024.03.07. 08:56

Egész pontosan,
" A rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló 2015. Évi XLII. törvény 41.$-ának (1)bekezdés a-f pontjai alapján"
Kell az erkölcsi bizonyítványt kikérni.
15 évre visszamenőleg kell nyilatkozni hogy volt-e rendőrségi büntetés vagy intézkedés. Ez minek számít?

drbjozsef # 2024.03.07. 06:34

Varga Mate,

Mit jelent az, hogy "speciális" ?
Definiáld ezt egy kicsit pontosabban. "C" tipusú átvilágítás, vagy mi?

A hatósági erkölcsi bizonyítványba az általad leírt eset nem került bele. Feltételezem, csak szabálysértésként kezelték, és arra fizetettetek büntetést, az pedig nem kerül bele. (Ha ez bűncselekmény lett volna, és pénzbüntetésre ítéltek, akkor a Btk. 100.§ "a" pont alapján a határozat jogerőre emelkedésének napján mentesülsz a hátrányos jogkövetkezmények alól a törvény erejénél fogva, ez magyarul azt jelenti, hogy ez sem kerül bele az erkölcsi bizonyítványodba)

Varga Mate # 2024.03.06. 19:05

6 évvel ezelőtt volt egy olyan esetem, hogy pénztárosként szándékosan kiengedtem valakinek dolgokat. Az ügy nem került bíróság elé. Rendőrségi feljelentés volt, és az lett a vége, hogy 180.000 forintot kellett mindkettőnknek kifizetnie. Ezt követően lezárták az ügyet. A kapitányságon is csak 1x voltunk, amikor szembesítés volt. Most egy olyan helyre mennék dolgozni, ahova speciális erkölcsi kell, az ilyen eset büntetésnek vagy intézkedésnek minősül-e, marad-e nyoma?