Vezetékjog


eulimen # 2024.05.08. 07:36

@zkiss811
A telken áthaldó csatorna szemek sem” - késő bánat, eb gondolat, de mégis mit mondott a csatornaszemekről az eladó, amikor körbenéztetek az ingatlanon?

Víziközmű tv. 80.§
(1) Ha az ingatlan-nyilvántartásban az idegen ingatlanon lévő víziközmű vonatkozásában vízvezetési szolgalmi jog jogosultjaként nem települési önkormányzat, vagy az állam van bejegyezve, vagy a szolgalom bejegyzése korábban elmaradt, az ellátásért felelős 2020. december 31-ig igazgatási szolgáltatási díj megfizetése nélkül kérheti a vízvezetési szolgalmi jog részére történő megállapítását és a vízvezetési szolgalmi jog bejegyzésére alkalmas határozat kiadását a vízügyi hatóságtól. A vízügyi hatóság az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény 32. § (1) bekezdésében meghatározott tartalmi követelmények mellett a vízvezetési szolgalmi jog fennállását és keletkezésének időpontját is megállapítja azzal, hogy a határozatnak az ingatlan-nyilvántartásban már szereplő, bejegyzett jogosultra vonatkozó adatokat nem kell tartalmaznia. A vízvezetési szolgalmi jog ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésére a vízügyi hatóság véglegessé vált határozata alapján kerül sor.
(2) A vízügyi hatóság a véglegessé vált határozattal megkeresi az ingatlanügyi hatóságot a vízvezetési szolgalmi jog ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzése iránt. Ha a vízvezetési szolgalmi jog nem az egész földrészletet érinti, akkor a határozathoz mellékelni kell az ingatlan érintett részét ábrázoló, az ingatlanügyi hatóság által záradékolt vázrajzot is.
(3) A vízvezetési szolgalmi jog utólagos bejegyzése az ingatlannal kapcsolatban többletjogokat és -kötelezettségeket nem keletkeztethet, így nem teremt jogalapot kártalanítási igény érvényesítésére sem.
[...]
81. § (1) A 80. § (1) bekezdésében meghatározott kérelemben meg kell jelölni a vízvezetési szolgalmi jog célját.
(2) A kérelemhez mellékelni kell:
a) meglévő víziközmű üzemeltetésével összefüggésben gyakorolt használati korlátozások tartalmát;
b) ha a vízvezetési szolgalmat az ingatlan természetben vagy területi mértékben meghatározott részén gyakorolják, az ingatlan korlátozással érintett részét bemutató, ingatlanügyi hatóság hatályos záradékával ellátott vázrajzot

ugyanakkor Ptk.
6:519. § Aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül a felelősség alól a károkozó, ha bizonyítja, hogy magatartása nem volt felróható.
6:520. § Minden károkozás jogellenes, „kivéve”, ha a károkozó a kárt
a) a károsult beleegyezésével okozta;

  1. a jogtalan támadás vagy a jogtalan és közvetlen támadásra utaló fenyegetés elhárítása érdekében a támadónak okozta, ha az elhárítással a szükséges mértéket nem lépte túl;

c) szükséghelyzetben okozta,” azzal arányos mértékben; vagy

  1. jogszabály által megengedett magatartással okozta, és a magatartás más személy jogilag védett érdekét nem sérti, vagy a jogszabály a károkozót kártalanításra kötelezi.
Szomorú örökös # 2024.05.08. 04:51

zkiss811

Megértem, hogy háborogsz, de akkor is ez polgári peres ügy, más hatóság nem fog rajtad segíteni.
Ha úgy érzed, hogy a szolgáltató kárt okozott neked, akkor pereld be őket és kötelezd kártérítésre.

zkiss811 # 2024.05.08. 04:48

Szomorú örökös

Négyszer túrták fel a telket két éven belül, megigérték hogy helyre állítják! Csőtörések végett, illetve új lekötés végett épülő ingatlanhoz. Levideóztam előtte utána. Sajnos a kerítés helyreállítasra most nincs pénz, legyek türelemmel, a kimarkolt termő fák helyett, kaptam csemetéket. Markoló tömege megnyomta a vízórám felett a talajt, elrepedt a az óra után a csövem, ázott a pince, elfolyt 40m3 víz, telefonáltam, kiásni sem jöttek vissza, de még a 40m3-is kiszámlázták! Persze hogy ezek után bízom bennük!
Ha kell a telek egy autópalya építéshez az is megveszik! Igazad van a közérdek felülírja a magánérdeket, és sokkal fontosabb!!!
Nem szeretném hogy megtapasztald, hogy a kerteket, telkedet saját szájuk íze szerint hasznalják!

Szomorú örökös # 2024.05.08. 03:47

zkiss811

Közmű hálózat halad át a telkemen, 50 éves ívóvíz hálózat, de eddig nem volt bejegyezve szolgalmi jog, fel szeretnék újítani.....ez egy másik utca hálózata, én nem onnan kapom a vizet.....Ma délután itt jártak, földmérővel tervezővel, nagyon kedvesek voltak, megigértek mindent, még a településfejlesztési osztályvezető is!......felkerestek, sajnos nincs más nyomvonal lehetőség, csak a telken belül, új vezeték kiépítése, amit a közműtérképre felvisznek tervező bevonásával, de mivel a telkem negyedét emiatt nem tudom beültetni, használni, ezért nem szeretném ha egy baráti kézfogáson kívül, semmit sem ajánlana fel a szolgáltató!

Olyanról esetleg hallottál, hogy a közérdek felülírja a magánérdeket?
De az utolsó mondat alapján te jól láthatóan anyagi hasznot remélsz az akcióból, nem az ottlévő csővezeték a gondod.
Egyébként meg bízz meg bennük! Hidd el, nem csak kiássák a telkeden az árkot, hanem korrektül vissza is fogják temetni.
A műanyag cső pedig, amire kicserélik mind a csatornát, mind a vízvezetéket, általában utána nem nagyon törik el többé.

zkiss811 # 2024.05.07. 18:58

És úgy gondolom, hogyha új vezetéket fektetnek, a telkem nagy részét használni fogják, nagymértékben korlátozzák a telekhasználatot,(30%) szolgalmi bejegyzéssel, akkor azért az engem is érint, nem csak bejegyzik, feltúrják, aztán viszlát!

zkiss811 # 2024.05.07. 18:49

Az ingatlant 10 éve vettük, a víznyomócső, és a szennyvízcső is palacső, vízmű szerint kb 50-60 éves. Ők sem értik, utánajártak, valóban nincs nyoma sehol, még közműtérképen sem szerepel! A telken áthaldó csatorna szemek sem, illetve az utcai főelzárók sem! Ma délután itt jártak, földmérővel tervezővel, nagyon kedvesek voltak, megigértek mindent, még a településfejlesztési osztályvezető is!

osztap # 2024.05.07. 17:49

zkiss811,

Ha a vízművel szemben nem lehet is igényed, az eladóddal, ha még öt éven belül vetted az ingatlant, lehet. Kellékszavatosság alapján, mert rejtett hibája van az ingatlannak: egy jó darabon nem lehet ráépíteni, stb.

eulimen # 2024.05.07. 17:25

@zkiss811
Az egy nagyon érdekes kérdés, hogy amikor a vízművek lefektette a vezetéket, mi volt a megegyezés/kártalanítás az akkori ingatlantulajdonossal. Merthogy ezzel a deal örökre eldőlt - ahogy drbjozsef is írja, a szolgalom azóta is fennáll, legfeljebb nem lett közhiteles ingatlannyilvántartásba felvezetve.
Az eléggé furcsa lenne, ha a vezeték egy éjszaka leple alatt csak úgy beugrott volna a föld alá úgy, hogy arról kizárólag a vízműveknek volt tudomása.

zkiss811 # 2024.05.07. 14:22

Illetve a földhivatalban dolgozó ismerősöm közölte, hogyha szolgami jogbejegyzés kerül a széljegyzetre, az ingatlanom értékét is nagyban befolyásolja majd.

zkiss811 # 2024.05.07. 13:51

Köszönöm a segítséget!
Hát akkor nincs mit tennem, végignézem a kertem teljes hosszának feltúrását, és a csőcserét, illetve hogy bármikor jöhetnek-mehetnek a szakemberek a gáz, víz főelzáróhoz, kulcsot is adok nekik a kapuhoz, ne is csengessenek.:D

eulimen # 2024.05.07. 12:56

na jó, akkor inkább legyen a nemzeti jogszabálytárból behivatkozva.
https://njt.hu/…015-34-30-75

eulimen # 2024.05.07. 12:54

@zkiss811
Mondhatni precedens esetet tárgyal a 34/2015. AB határozat (bányatörvény hatálya alá tartozó földgázvezeték szaolgalmi jogának utólagos bejegyzése, és az ezzel összefüggő területhasználat korlátozása)
https://public.mkab.hu/…d41005879e6/$FILE/0034_2015_hat%C3%A1rozat.pdf
Lásd kifejezetten az indokolás [45] szakaszát.
Az AB indokolásának [49] szakaszában kifejtette, hogy a vezetékes közműrendszer fenntartása olyan "nyomós közérdek", amely a „"tulajdonkorlátozást (jelen esetben a szolgalmi jognak az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzését) igazolja”".

zkiss811 # 2024.05.07. 12:43

Igen valóban, most is ott van fizikailag a régi vezeték, amiről csőtöréskor derült ki a szolgáltatónak hogy bizony ez ott van, közműtérképen hivatalosan nem szerepel, tehát "hivatalosan" részemről nincs ott, ezt ők is elfogadták. Én kértem tőlük, a rengeteg csőtörés után hogy kerüljék el a telkemet, mert ez már nem állapot hogy ki-be járkálnak, széttúrják havonta, sőt a főelzáró is a telkemen belül van. Most viszont hogy felkerestek, sajnos nincs más nyomvonal lehetőség, csak a telken belül, új vezeték kiépítése, amit a közműtérképre felvisznek tervező bevonásával, de mivel a telkem negyedét emiatt nem tudom beültetni, használni, ezért nem szeretném ha egy baráti kézfogáson kívül, semmit sem ajánlana fel a szolgáltató! A kiépítendő vezeték két oldalától 2-2 méteren belül semmit nem ültethetek, rá nem építhetek 60 méteres szakaszon. Hát....

drbjozsef # 2024.05.07. 08:25

Csőcsere esetén kártalanítás kérhető, ha az új vezeték megépítésekor érvényesítik a szolgalmi jogot? Köszönöm!

Nem.
Csőcsere esetén kártalanítás kérhető a csere miatt bekövetkező károdra (virágok, gyep), ha nem állítják helyre teljesen.

Ha kéri a szolgáltató, a földhivatal be fogja jegyezni a szolgalmi jogot. Ezzel nem ér kár, hiszen a csővezeték most is ott van, most is pont annyira csökkenti a telked értékét, mint a bejegyzés után. Nem változik semmi. A szolgalmi jog most is terheli a telkedet, csak még nincs bejegyezve.

zkiss811 # 2024.05.07. 06:20

Sziasztok! Segitséget kérnék szolgalmi jog kapcsán.
Közmű hálózat halad át a telkemen, 50 éves ívóvíz hálózat, de eddig nem volt bejegyezve szolgalmi jog, fel szeretnék újítani, a régi vezeték helyett újat fektetni, ez esetben mire kell figyelni?
Állandó csőtörés miatt, a vízszolgáltató, az elavult csövezetéket cserélni szeretné ami a telkemen áthalad majdnem 60 méter, de ez egy másik utca hálózata, én nem onnan kapom a vizet. A térképmásolaton nincs bejegyezve a vízszolgáltató, sem az önkormányzat a széljegyzetre, viszont helyszini szemlén, a műszaki vezető szájából elhangzott a szolgalmi jog bejegyzése. Mire kell odafigyelni ez esetben? Csőcsere esetén kártalanítás kérhető, ha az új vezeték megépítésekor érvényesítik a szolgalmi jogot? Köszönöm!

Milegyenmár # 2023.10.27. 13:38

Sziasztok,
kellene nekem egy vezetékjogban tapasztalt ügyvéd elérhetősége.
Egy tiszai településen rendelkezünk mezőgazdasági művelés alatt álló termőterülettel.
A település polgármestere egy „magánérdekű kezdeményezés” alapján módosította a mi területünktől egy úttal elválasztott 3 ingatlan besorolását, hogy ott napelemparkot hozhassanak létre.
Erről született egy partnerségi hirdetmény és lakossági fórum részletes szakmai tájékoztató mindenféle hatástanulmányokkal 71 oldalon keresztül. Ebben úgy tüntetik föl, mintha a létrehozott napelempark betáplálási pontja már meglenne, és egy szóval sem említik a változással érintett területek között a mi ingatlanunkat.
Tegnap egy fenyegető telefonhívás és ezután egy szintén fenyegető hangvételű mailből tudtuk meg, hogy a megtermelendő energiát a mi mezőgazdasági területünkön óhajtják állítólag földalatti kábelen elvinni a betáplálási pontra. Aminek kapcsán azt akarják, hogy önként és dalolva egy vezetékjogi hozzájárulást adjunk nekik.
Most már a beruházás nem magánérdekű kezdeményezés hanem közcélú beruházás (lölőé lett?), azt írják, ha nem egyezek bele és hátráltatom őket akkor mindenféle jogcímen behajtanak rajtam dolgokat, és a hatóság fogja elrendelni a vezetékjogot. Tegnap felajánlottak 100.000 Ft-ot (80ha földről van szó).
Amiket elolvastam erről a vezetékjogról, és látva a hazai precedenseket ha egy ilyet aláírok akkor gyakorlatban bármit elkövethetnek a földemen, nem adhatom csak földalatti vezetékelésre, biztnsági zónáról nem is írnak,visszavonni nem lehet, még a jogtalan bejegyzéseket sem törlik.
Miért is kell a más izéjével verni a csalánt? Valaki milliárdos akar lenni abból hogy 50 évig elektromos energiát termel, mert talál egy polgit aki egy rossz földterületet átminősít, és én meg köteles vagyok ingyen szolgáltatni a vezetékének az utat?
Hogy lett a magáncélú kételemből közcél, ebben az országban nincs közcélú beruházás, hiszen minden energiacég magánkézben van.

Majordomus # 2023.10.09. 20:01

Bodag

Nem kell aggódnod...

gylab # 2023.10.09. 17:50

Nekem ez nagyon gyanús, hogy a térképük hibás. Én megkeresném a közműaknákat, és belenéznék. Csak a miheztartás végett. Ezek kinyitása olyan egyszerű, hogy a kábeltovajok is kinyitják egy mozdulattal. És ha tényleg hibás, akkor a térképet kell javítani, problem solved. Egy próbát megér.

Bodag # 2023.10.09. 17:33

Köszönöm a válaszokat :)
A közműtérképen ez a vezeték egyáltalán nem szerepel, és valójában nem az lenne a kerülő, ha a telek előtt vinnék el, hanem az, ahogy most van. Végig az úttal párhuzamosan halad, itt viszont valamiért egy sarkot tettek bele. Az előző és a következő telekre sem megy be.

drbjozsef # 2023.10.09. 12:26

Márpedig ha így van, akkor nem kötelezheted rá a szolgáltatót, hogy csak azért kerülje ki a telkedet egy új vezetékkel, mert te épp ráépítettél.

Ha cserélhető úgy, ahogy gylab is írja, akkor nincs is rá szükség. Nem is akarja ezt a kérdező.
De ha műszakilag nem lehetséges, akkor nagyon is. Kötelezni is fogják rá.
Arról már ne is beszéljünk, hogy ha jól értem, az érvényes közműtérképen nem helyesen szerepelt, úgyhogy a szolgáltató csak dugja fel magának a vezetékét.

gylab # 2023.10.09. 12:21

Technikailag ezek nagy átmérőjű csőben, csövekben futnak. A két végén akna van. Ha bármit kell csinálni, vezetéket cserélni, az aknákból oldják meg, nincsen túrás. Hacsak nem az a gond, hogy beomlik, összeroppan. Viszont így tudod ellenőrizni az aknákat, hogy megvannak-e egyáltalán, vagy hogy merre mennek a csövek. Általában még lezárva sincsenek, egy egyenkulccsal nyithatók. Kanyar elvileg nincs a csőben.

Szomorú örökös # 2023.10.09. 12:19

drbjozsef

Igen, lehet hogy a kérdező harmadik szomszédjának, a 70+ éves Juci néninek még be van kötve rá a telefonja, hímzett terítőn, tekerős tárcsával.

Márpedig ha így van, akkor nem kötelezheted rá a szolgáltatót, hogy csak azért kerülje ki a telkedet egy új vezetékkel, mert te épp ráépítettél.

drbjozsef # 2023.10.09. 12:17

Igen, lehet hogy a kérdező harmadik szomszédjának, a 70+ éves Juci néninek még be van kötve rá a telefonja, hímzett terítőn, tekerős tárcsával.
De ha majd 1000 Mbites netet akar valaki arra, azt nem azon fogják neki vezetni - és ha már épült rá egy ház, akkor elég valószínű, hogy nem ott fogják cserélni...

Szomorú örökös # 2023.10.09. 11:42

drbjozsef

Szerintem egy 20+ éves telefonvezeték a világon nem fog már kelleni soha senkinek

Azért mérget ne vegyél rá, ha a szolgáltató így nyilatkozik róla:

A közműtérképen szakad meg, a valóságban szerintük folytatódik és éles a vezeték

drbjozsef # 2023.10.09. 08:53

Szerintem egy 20+ éves telefonvezeték a világon nem fog már kelleni soha senkinek, már a betárcsázós modem is aligha menne rajta...