Beszerzési szabályzat


entropia # 2024.05.11. 04:02

Köszönöm a választ. Kicsit körbejártam a kérdést több önkormányzatnál, nekem úgy tűnik, hogy a gyakorlat szerint a 3-at kértem - 1-et kaptam verzió igencsak elterjedt. Azért kérdeztem, mert szerintem is a jogalkotói szándék megkerüléséről van szó, vagy ahogy te is fogalmaztál, a jogszabály kiüresítéséről. Mindenesetre kérdéseket intéztem az egyik jegyzőhöz, hogy ő hogyan látja ezeket a dolgokat, kíváncsian várom mi a véleménye.

drbjozsef # 2024.05.10. 11:12

entropia,

Ja, értem, bocs.

Szerintem nemcsak a "bekérés" szó miatt, ami jelentheti azt is, hogy te írsz, hogy "kérnek de nem kapnak", de szerintem jelentheti azt is, hogy BEkéred, mindegy honnan, mindegy hogy, de a kérelmed érkezzen is BE. Küllönben full mi értelme lenne a közbeszerzésnek? Kiüresedne - már csak azért is, mert nem lenne nehéz a kondíciókat úgy megszabni, hogy csak 1 pályázó feleljen meg, vannak ennek itt mesterei, eddig is láttuk.
Szerintem 1 beérkezett ajánlattal eredménytelennek kellene nyilvánítani a tendert.

entropia # 2024.05.10. 08:28

@drbjózsef

Köszönöm a választ, de azt hiszem félreértettél. Én arról az esetről érdeklődnék, hogy kell ugyan 3 ajánlat, talán kérnek is, ugyanakkor csak egy ajánlat érkezik (mondjuk a polgármester rokonáé). Tehát az ajánlatok értékelésekor kell-e 3 ajánlatot összevetni, vagy szét lehet tárni a kezünket, hogy 3-at kértünk, 1 jött, övé a megbízás.

drbjozsef # 2024.05.10. 04:22

Értem én, hogy nincs benne implicite a hülyék kedvéért, hogy "három különböző cégtől", de azért szerintem az józan paraszti ésszel is belátható, hogy nem felel meg semmilyen törvényi szellemiségnek, vagy törvényalkotói szándéknak az, ha X Kft. benyújt három pályázatot, különböző (vagy a vicc kedvéért : tök azonos?) árajánlattal, ugyanazon műszaki tartalommal.

Az, hogy három különböző cég ad be három pályázatot, de a három cégnek ugyanaz a személy a 100%-os tulajdonosa, már inkább csak morálisan vitatható, és nem szerencsés, de ugye a cég és a tulajdonosa két teljesen külön dolog, így abba már jogilag nehezebb belekötni.

nanemaaa # 2024.05.09. 09:05

Ma Magyarországon ez attól függ, hogy ki a pályázó.

entropia # 2024.05.07. 13:52

Segítségeteket szeretném kérni egy rendelet értelmezésében. A rendelet szerint egy adott értékhatár fölött, de egy másik adott értékhatár alatt az önkormányzatnak legalább 3 ajánlatot kell bekérnie, hogy azok közül kiválassza a számára legmegfelelőbbet.

A kérdés az az, hogy (a) 3 különböző céget kell megkérdezniük, vagy (b) léteznie kell (minimum) három beérkezett ajánlatnak. (Nem tudom érthető-e a különbség.)