Elveheti az önkormányzat a telkem elől a közutat?


nanemaaa # 2024.05.09. 08:54

Jeleztem az önkormányzat felé, hogy a kapubejáratom és az új út közötti területet legyenek szívesek meghagyni nekem gépkocsibejáratnak.
Ami fontos, hogy az a bejáró közterületként, vagy önálló helyrajzi számon szereplő magánútként szerepeljen az ingatlannyilvántartásban. Különben érvénybe lép, amiket írtam.

eulimen # 2024.05.09. 05:27

@Csufikutya
Pontos helyrajzi szàm ismeretében tudunk konkrétan segíteni, hogy milyen útrendezés áll a szabályozási tervben.
Ha ezt nem szeretnéd megosztani, Te magad is utána tudsz nézni, az njt.hu önkormányzati rendelettárában a településed helyi építési szabályzatáról szóló rendeletet keresd, annak valamelyik melléklete tartalmazza a szabályozási tervet.

Csufikutya # 2024.05.08. 21:01

Köszönöm a válaszokat!
Jeleztem az önkormányzat felé, hogy a kapubejáratom és az új út közötti területet legyenek szívesek meghagyni nekem gépkocsibejáratnak.

nanemaaa # 2024.05.06. 08:09

Valamilyen információnak valószínűleg nem vagy tudatában, mi pedig végképp nem. Nagy valószínűség szerint nem szűntették meg a telked közterület kapcsolatát, mert akkor onnantól a telked már nem lenne építési telek, ami nyilván nem felel meg a helyi építési szabályzatnak sem. Ilyen telekalakításhoz az állami főépítész sem adná meg a szakhatósági hozzájárulását.
Az esetleges szolgalmi jog alapítás nem igazán jó megoldás, mert ez önmagában is jelentős értékcsökkenés lenne számodra. Onnantól kezdve a telkedet semmit se építhetnél, illetőleg a meglévő épületeidet sem alakíthatnád át, vagy nem bővíthetnéd. Szóval valami sántít a dologban.

drbjozsef # 2024.05.06. 05:09

Csufikutya,

Így a telkem és az új út közé beékelődött egy szép nagy önkormányzati telek, amire az önkormányzat a földhivatalban meg is kapta az önkormányzat a telekalakítási engedélyt.

Ezzel eddig nincs semmi baj önmagában.
Az önkormányzat ebből nyilván nem egy építési telket akar csinálni, hanem telekfelosztás lesz majd.
Emlékeztesd az önkormányzatot, hogy az ingatlanod közvetlen útkapcsolat a megszűnt, ezért a telekfelosztáskor a 30 méterből 25 méteres telkeket csináljon egymás mellé, és egy 5 méteres utat a te telked és az újak közé.

Egyébként szerintem amúgy is ez a terv. Jó esetben.

Csufikutya # 2024.05.05. 21:03

Be vagyok. Csak egy kijárata van a teleknek, körben szomszédok.
Köszi a választ!

entropia # 2024.05.05. 04:40

Ha valóban be vagy zárva, akkor jár neked a szolgalmi jog.

Csufikutya # 2024.05.04. 08:19

A "régi út" jogilag valóban út volt, a földhivatal nyilvántartása alapján is.

A valóságban pedig a "régi út" két szakaszra bontható: a szomszédom előtt aszfaltburkolatú út, amit az önkormányzattal 1/1-ben aszfaltoztattak le kb 5 évvel ezelőtt.

Az én telkem előtt pedig földút.

Nehéz térkép nélkül körbeírni, de megbróbálom: képzelj el 2 egymás melletti telket, amiknek a kerítése határos a régi úttal, a kapuik pedig a régi útra nyílnak.

Ha kilépsz a kapun, először a régi útra lépsz. Továbbmész 90 fokban keresztezve az utat, beérsz a dzsindzsába. Ha ezen is tovább mész, megérkezel az új útra. Ha még tovább, akkor nekimész a szembe szomszéd kerítésének.

Szomorú örökös # 2024.05.04. 04:00

Csufikutya

A szomszédom és én a régi utat használjuk, de ez ugye most már eladó önkormányzati építési telek.....valahol azt olvastam, hogy az önkormányzat nem minősíthet át közutat, csak abban az esetben, ha annak megszűnt a funkciója......Nos, a régi út funkciója nem szűnt meg, hiszen mi az új utat csak az önkormányzati telken jogtalanul áthaladva tudnánk megközelíteni. (Jogilag értve, a valóságban sehogy, mert egy fás bokros dzsindzsa)

Nem teljesen értem még laikusként is! Most akkor a „régi út” az valójában út, vagy inkább egy „fás bokros dzsindzsa”, ahogy te is írtad?

Csufikutya # 2024.05.04. 00:07

Üdvözlet!
Az önkormányzat a következőt lépte: a régi utat megszüntette (közútból kivett beépítetlen területbe átminősítette). Majd egy új építkező költségére 22 méterrel távolabb engedélyezett egy új utat.

Az út extrém széles. Kb 30 méter.

Így a telkem és az új út közé beékelődött egy szép nagy önkormányzati telek, amire az önkormányzat a földhivatalban meg is kapta az önkormányzat a telekalakítási engedélyt.

Ezzel a lépéssel elzárt az új közúttól. A szomszédom és én a régi utat használjuk, de ez ugye most már eladó önkormányzati építési telek...

Nem értek a joghoz, de valahol azt olvastam, hogy az önkormányzat nem minősíthet át közutat, csak abban az esetben, ha annak megszűnt a funkciója.
Nos, a régi út funkciója nem szűnt meg, hiszen mi az új utat csak az önkormányzati telken jogtalanul áthaladva tudnánk megközelíteni. (Jogilag értve, a valóságban sehogy, mert egy fás bokros dzsindzsa)

Ezzel az átalakítással a mi régi, mind a valóságban, mind a földhivatalban létező utunk elvették, cserébe jogilag nincs kijáratunk.

Törvényes ez így?

Köszönök szépen minden ötletet és tanácsot!