Kötbér az Ingatlanosnak és a Vevőnek?


osztap # 2024.04.29. 13:23

szóval valamennyit bizonyosan fog fizetni

Szerintem attól függ. 16. pont indoklása alul.
https://kuria-birosag.hu/…-pk-velemeny
Az tényleg gyakoribb, hogy megosztják, mert gyakran csak az áron van a vita. Itt van rá esély, hogy ráterhelik a vh-kérőre, ha ellenzi az árverést, vagy csak hallgat. (Hiszen, ha az egyik kistulajdonos-adós-felperes előtte megkeresi, és a vh-kérő meg az összes tulaj árverezni akar a végrehajtási eljárásban, nem is kell per.)

drbjozsef # 2024.04.29. 13:08

Ha nem tudod kifizetni az illetéket, kérhetsz költségfeljegyzést, akkor majd a per végén kell megfizetned, ha egyáltalán kell (a vesztes fizet).
Itt ugye csak "relatív" vesztes/nyertes lesz, a megjelölt meg a tényleges érték arányában, szóval valamennyit bizonyosan fog fizetni.

osztap # 2024.04.29. 10:43

Péterkirály,

Végrehajtási eljárásban az árverést csak a végrehajtást kérő kérheti a végrehajtótól, és csak az adóssággal terhelt tulajdoni hányadra. Ha ő kéri, akkor a többi tulajdonos becsatlakozhat, és közösen kérhetik a végrehajtótól, hogy az egész ingatlant árverezzék el. Beszéltetek már a vh-kérőkkel? Kötélnek áll valamelyik?

Ha közös tulajdon megszüntetése iránt pert indítasz, az ügyvéd nem kötelező. Ezt a nyomtatvány kell kitölteni, a végén az útmutató nagyon hasznos. Ha bemész a járásbíróságra, ott hetente egyszer van ügyfélsegítő nap, ahol segítenek kitölteni.
https://birosag.hu/…etlevel-docx

A bíróság illetéke a tulajdoni hányadod általad megjelölt értékének 6%-a. Ha árverés lesz, ez az érték lesz a kikiáltási ár (nyilván felszorozva az 1/1 tulajdonra), tehát nem érdemes irreális számokat megadni. Ha nem tudod kifizetni az illetéket, kérhetsz költségfeljegyzést, akkor majd a per végén kell megfizetned, ha egyáltalán kell (a vesztes fizet). Az ügyfélsegítő meg tudja mondani, hogyan.

Ha olcsóbban akartok kijönni, akkor valamelyik kistulajdonos indítsa a pert, mert neki kevesebb az illeték. :)

drbjozsef # 2024.04.29. 10:21

Felháborítónak tartom, hogy a végrehajtó jogai mindenek felett állnak.
Ez tévedés.
A hitelező, vh kérő jogai mindenek felett állnak - az adós tulajdonrésze tekintetében.
Éva bármikor, bárkinek eladhatja a részét.

Péterkirály # 2024.04.29. 09:18

Kedves Alapos és Osztap, és kedves Mindenki!

Köszönöm szépen!

Nem adtuk fel a reményt, csak már nagyon szeretnénk megszabadulni tőle, mert helyileg tőlünk messze van, és pl. már megint nagy a fű és a gaz, és nem hiányzik ebből egy önkormányzati büntetés...

Felháborítónak tartom, hogy a végrehajtó jogai mindenek felett állnak. A tulajdonostárs Éva aki 6/10, azzal, hogy Éva megkapja azt, ami jár neki, senki sem törődik, csak az a fontos, hogy a végrehajtó megkapja a részét. Nekem ez jött le tanulságnak most ebből a sikertelen 11 millás eladásból.

Valóban nem tetszik, de ha nem lehet válogatni, akkor be kell érnem annyival, amit ki lehet hozni ebből az ügyből.

Ez a 02-es lehetőség pl. nem is olyan rossz, de a perindításhoz akkor ahhoz ügyvéd kell ami meg pénzbe fog kerülni, aminek meg most eléggé híján vagyunk, a havi megélhetésünket alig tudjuk megoldani jelenleg különféle problémák miatt. De minden esetre utánanézek. Köszönöm!

A másik opció ami felmerült, hogy amikor Gergő (aki 2 hete felszívódott, nem reagál semmire, telefont nem veszi fel, stb.) részét tavaly kétszer is próbálták elárverezni, de nem sikerült, a végrehajtó írta azt a lehetőséget, ami már egyszer itt is elhangzott, hogy a tulajok kérhetik azt, hogy az egész ingatlan legyen elárverezve. Ez jobb opció lehet, mint a 02.-es lehetőség? Vagy ez ugyanaz az opció?

Köszönöm szépen mindenkinek!

osztap # 2024.04.26. 16:48

Reménytelennek tűnik az ügy, vagyis az, hogy a 10/6-os tulajú Éva megszabadulhasson ettől a háztól így :(

Most is megvannak ugyanazok a lehetőségek, mint amikor néhány hónapja kérdezted:

  1. Az eladók kifizetik az összes adósságot a vételárból, és és csak a maradékot osztják el. Éva nyilván kevesebbet kap, mintha először mindenki kifizette volna a maga adósságát, és a tehermentes ingatlant adják el.
  2. Éva pert indít Gergő, Béla és a vh. jogok jogosultjai ellen, közös tulajdon megszüntetését kérve a bíróságtól, az egész ingatlan árverése útján.

Van megoldás, csak lehet, hogy Neked egyik sem tetszik.

Alapos # 2024.04.26. 16:34

Végül mennyi lett a bukta ?
A természetes törtek még mindig nem mennek. Az Éva többségi tulajdonos a házban - a 6/10 tulajrész több mint 50 %,pontosabban 55.55....%.Le kell választani a háznak egy részét aztán lehet hasznosítani. (műszakilag megosztani ).

Természetesen pénzbe kerül, nem is kevésbe, de a végén értéknövekedés lesz az eredmény.

Reménytelennek tűnik az ügy, vagyis az, hogy a 10/6-os tulajú Éva megszabadulhasson ettől a háztól így
Nem szabad a reményt feladni, az eredményhez rámenősnek kell lenni és némi anyagi erőt invesztálni a projektbe.

Péterkirály # 2024.04.26. 12:13

Köszönöm a hozzászólásokat.

Bukta ez a 11 milliós eladás, az ingatlanossal vissza felvették a meghirdetett eladási árat 16-ról 18-ra, mert 18 millió alatt sajnos nem lehet eladni a házat, mert a két másik 10/2-es tulaj részét szinte teljesen betelíti a házrészükre terhelt végrehajtási jog (3,8millió forint jut nekik fejenként, mert a ház 18-19 millióra lett a végrehajtó által felértékeltetve...). Nem hiszem, hogy a végrehajtó kérésünkre lejjebb venné ezt a 18-19 milliós felértékelt összeget. Pedig valószínűleg nem fogjuk tudni eladni 18-19-ért.

Így a nyakunkon marad. Messze van mindegyik tulajtól a héz, de a füvet vágni kell, a ház állapota évről-évre romlani fog, hiába lett felújítva a haláleset előtt.
Reménytelennek tűnik az ügy, vagyis az, hogy a 10/6-os tulajú Éva megszabadulhasson ettől a háztól így :(

drbjozsef # 2024.04.23. 08:35

Mondjuk amíg nincs letisztázva minden, és mindannyian ott ülünk az ügyvédnél a végleges adásvételi fölött, addig lófxszt se írnák alá sehova senkinek. Majd ott. Pláne, ha nem is csak rajtam múlik az egész.

Tanulópénz lesz ez.

Péterkirály # 2024.04.23. 07:46

Hát a Gergő eltűnt, elérhetetlen egy hete a testvére számára is, pedig látni, hogy időnként fent van facebookon, de senkinek nem ír vissza semmit, telefont nem veszi fel, stb. Másfél hete lassan. A vevőjelölt elkezdett másik ingatlant keresni... Vicc, hogy egy ember miatt borul az egész.

osztap # 2024.04.22. 11:06

amennyiben a végleges adásvételi szerződés megkötésére az érdekkörömben(ünkben) felmerülő okból nem kerül sor
Emiatt a rész miatt kellene az egész ajánlatot végigolvasni. Mi nem tudjuk, hogy pontosan mit vállaltak az eladók, amikor elfogadták az ajánlatot. Azt sem tudjuk, hogy külön-külön, vagy együtt vállalták.

Péterkirály # 2024.04.22. 10:28

Osztap: A vételi ajánlatban nincs semmi más arról, hogy mi van akkor, ha a tulajok miatt nem sikerül, csak ennyi van benne amit bemásoltam:
"Tudomásul veszem(vesszük) és elfogadom(juk), hogy amennyiben a jelen nyilatkozatomtól(tunktól) a fenti időtartamon belül elállok(lunk), vagy amennyiben a végleges adásvételi szerződés megkötésére az érdekkörömben(ünkben) felmerülő okból nem kerül sor, úgy a jelen okiratban meghatározott 400.000 -Ft, azaz Négyszázezer forint összegű kötbért köteles(ek) vagyok(unk) megfizetni mind a kiközvetített vevö(k), mind pedig a Megbízott részére."

Csak ennyi van a vételi ajánlatban arról, ha a tulajo miatt nem jön létre az adásvételi, semmi több.

Alapos:
Az nem tudom, hogy a vevők az ajánlat tételekor mennyi pénzt adtak az ingatlanosnak.

Annyit tudok, hogy az eladók semmi pénzt nem kapnak az adásvételi napjáig.
A foglalót az Adásvételi megírása napján kapták volna meg a tulajok, és akkor kapta volna meg az eladók által megbízott ingatlanos a három eladótól a díja arányos részét.
De mivel még nem volt Adásvételi, mert az ügyvéd szerint a két eladó (Gergő és Béla) nem adott még le minden igazolást a végrehajtótól...

osztap # 2024.04.22. 08:35

Mi nem tudjuk, mi van a vételi ajánlatban...

osztap # 2024.04.22. 08:35

Péterkirály,

Mi nem tudjuk, van a vételi ajánlatban, amit a három tulaj aláírt. Akár az is lehet benne, hogy mind a hármójuknak kell fizetni, ha Béla és Gergő nem tudja tehermentesíteni. Érdemes volna konzultációt kérni egy ügyvédtől, és átnézetni vele. Amit igazából akkor kellett volna, mielőtt aláírod. De jobb későn, mint soha.

Alapos # 2024.04.22. 05:10

Sok zavaros és homályos dolog van ebben az előadásban.
Pl .mi már az általános felsőjében tanultunk a természetes törtekről,plusz a
tizedes törtekről is. 3/4-de meg is értette.
Helyesen Éva 6/10 tulajdonnal, Béla 2/10 és Gergő is 2/10 tulajdonrésszel rendelkezik.
Így gyön ki az 1 egész a 10 /10 .
jött a hír az ingatlanostól, hogy van egy vevő a házra 11 milliós ajánlattal,

Az még nem vevő legfeljebb egy komolyabb érdeklődő ha leszurkolta a vételi ajánlat díját. De később kiderül,hogy a vevőjelölt csak leszurkolt 400 eft -ot 1x vagy 3 x nem derül ki,legyen egyszer. Az a pénz hová lett ?A két fiú elitta, vagy az ügyvédnél netán az ingatlanosnál lapul?Az visszajár bizonyos feltételekkel,sőt a duplája is....ha egyáltalán aláírták a tulajok azt a papírt !
Aláírták !
Ha náluk a pénz, adják vissza és küldjék el az ingatlanost. Plusz az ügyvédet is, habár ahhoz semmi közük.

Meg kell várni amíg a végrehajtás lezajlik.
Pénz kevéske lesz
Így jár aki eladósodik és nem közreműködő.
Amúgy ilyen bonyolultnak látszó ügy is egyszerűen lezavarható. A vevőjelölt kifizeti a tartozásokkal csökkentett árat,az ügyvédje intézi az adásvételt,az ingatlanos megkapja a jutalékát attól aki megbízta
Ha nem jön létre az ügylet számtalan dolog miatt az ingatlanos megtartja az ajánlati díjat,az ügyvéd pedig kéri attól aki megbízta.

Péterkirály # 2024.04.21. 21:41

Kedves Hozzáértők!

Már írtam erről az ingatlanról. Vidéken van, 18 millióra van felértékelve, 16-ért van hirdetve és 2023.decemberben 11 millióért lett rá vevőnk.

3 tulajdonosa van:

  1. Éva 10/6 tulajdonrésze van, tehermentes, vele minden rendben van.
  2. Béla 10/2-ed tulajdonrésze van, több végrehajtási jogú tartozása is van a házon a tulajdonlap szerint 4 millió.
  3. Gergő 10/2-ed tulajdonrésze van, több végrehajtásui jogú tartozása is van a házon a tulajdonlap szerint 700.000Ft.

1. 2023 decemberében jött a hír az ingatlanostól, hogy van egy vevő a házra 11milliós ajánlattal, de az ingatlanos szerint lehet, hogy a Béla és Gergő házrészére terhelt végrehajtások miatt nem lehet ennyiért eladni, mert az ő részük a vételárból csak 2.2 millió Ft lenne. Kérte a Bélát és Gergőt, hogy a végrehajtótól gyűjtsék össze a tartozásaikat.
A Bélát hívtuk telefonon, ő azt állította, hogy ő havonta fizet valami tartozást, és szerinte csak a Gergőnek van már csak végrehajtási tartozása a házrészén, neki már nincs.

Az ingatlanosnak kérésére lekértem a tulajdoni lapot, és elküldtem neki, plusz a legjobb tudásom szerint kiírtam belőle, hogy melyik fiúnak mi a tartozása, és azt is elküldtem az ingatlanosnak meg a fiúknak, és az ingatlanos minden esetre MEGÍGÉRTE, hogy beszél egy ügyvéddel, hogy ő mit mond a tulajdoni lapot látva, és hogy akkor mi van, ha több a teher, mint amennyit a mostani vevőktől kapna. De erről infót többet nem kaptunk tőle.

2. 2024 január 2.-n az ingatlanos elkérte a Béla és Gergő telefonszámát. Gondoltuk, hogy intézik együtt, hogy mennyi a tartozásuk.

3. 2024. februárjáig hallgatás volt.
De február 12.-n jött egy Vételi Ajánlat, de mielőtt aláírtuk, rákérdeztem az Ingatlanosnál messengeren, hogy mi a helyzet a 2 fiú házrészére terhelt tartozással, hogy ez rendben lesz-e.
Erre a válasza az volt, hogy \\\\\\\\\\\\\\\"Ha ezt az ajánlatot aláírta mindenki akkor küldik a végrehajtónak, és tőlük függ majd.\\\\\\\\\\\\\\\"
Úgyhogy aláírtuk az Ajánlatot. De szerintem nem küldték a végrehajtónak...

4. március közepére szerdára lett kitűzve adásvételi időpont, de furcsa volt, hogy előtte pár nappal az ingatlanos és a két fiú még a végrehajtásaik pontosításáról beszélgettek, és a fiúknak még küldeniük kellett az ügyvédnek a végrehajtójuktól igazolásokat. Miért csak most? Nem értettük.

Aztán az adásvételi napja előtt kedden át lett téve következő hét hétfőre az adásvételi, mondván, hogy az ügyvéd nem talált rendben mindent, és még rendbe kell tenni, nehogy hiba legyen.
Aztán hétvégén írt az ingatlanos, hogy a hétfői adásvételi is elmarad, mert a két fiúnak még mindig vannak hiányosságai az ügyvéd szerint, amiket a két fiúnak be kell szereznie, és küldenie az ügyvéd felé.

5. Úgyhogy március 18 óta ezt várjuk, hogy a két fiú minden igazolást leadjon az ügyvédnek. Facebook csoportban mindig húzták az időt pl. \\\\\\\\\\\\\\\"jövő hétre lesz meg\\\\\\\\\\\\\\\" \\\\\\\\\\\\\\\"megvan de ügyfélkapun van és be kell mennem érte\\\\\\\\\\\\\\\" stb.
Béla azt állítja, hogy leadott az ügyvédnek mindent március végén, nekünk is megmutatta, hogy mit adott le (2x2.2 millió forint), és amikor azt kérdeztük, hogy ebből mennyi van a házrészére terhelve, nem válaszolt, azt ígérte megkérdezi az ügyvédet, azóta is kérdezi.

Közben az ingatlanost is kérdeztük, mit tud az ügyvédtől, rendben van-e a Béla része, és az ingatlanos azt mondta, hogy ő úgy tudja, rendben van, de azért megkérdezi az ügyvédet. Ezt folyamatosan ígérte, de erről se adott azóta se pontos infót. Nem értjük, hogy miért.
Most ott tartunk, hogy már az ügyvéddel fogunk beszélni, hogy mi a helyzet.

6. A Gergő egy hete elérhetetlen. Utoljára annyit tudunk, hogy egy hete bemegy az igazolásért, mert ügyfélkapura jött.

7. Az ingatlanos most előjött a Vételi Ajánlattal, amit aláírtak: Éva, Béla és Gergő tulajdonos aláírta, abban van ez a rész:
\\\\\\\\\\\\\\\"Tudomásul veszem(vesszük) és elfogadom(juk), hogy amennyiben a jelen nyilatkozatomtól(tunktól) a fenti időtartamon belül elállok(lunk), vagy amennyiben a végleges adásvételi szerződés megkötésére az érdekkörömben(ünkben) felmerülő okból nem kerül sor, úgy a jelen okiratban meghatározott 400.000 -Ft, azaz Négyszázezer forint összegű kötbért köteles(ek) vagyok(unk) megfizetni mind a kiközvetített vevö(k), mind pedig a Megbízott részére.\\\\\\\\\\\\\\\"

Az ingatlanos szerint a Vevő jött most elő azzal, hogy neki ez alapján kártérítés jár mindhárom tulajtól.

Az a kérdésem, hogy ez alapján mind a 3 tulajnak kártérítést kell fizetnie a vevőnek? Mert Éva nem tehet semmiről, ráadásul Éva is károsult, mert ha nem jön létre az Adásvételi, akkor ő is elesik a vételártól (6,3millió kb.).
Az ajánlatot ettől függetlenül Éva is aláírta, de előtte direkt megkérdezte facebookon az ingatlanost, hogy a két fiú tartozása rendben van-e amire az volt a válasz hogy az ajánlat aláírása után fog kiderülni, mert megy majd a végrehajtóknak...

Köszönöm szépen előre is!