jelzálog alatt lévő ingatlan, és más végrehajtás


bea0202 # 2013.01.12. 06:41

Tisztelt forzmozok!
Szeretnék tanácsot kérni egy nagyon bonyolult ügyben. Hárman örököltünk egy ingatlant a testvéreimel. Jelzálog hitel van rajta ami 3.5millio forint. A bátyám az ados èn pesig az adostárs vagyok. Sajnos a bátyám közel 1.5millio forint tartozást hozott létre amit nem fizet és ezeket különbözö bankoktol ebböl kettö már behajto cégnél van. Félünk a növéremel hogy végre hajtás lessz az ingatlanon és a bank ahol felvetük a jelzálog hitelt (amit fizetünk) felmindja a szerzödést és egyben követeli majd az öszeget. Mit tudunk teni,mit tanácsolnak?
Elöre is kösszönöm és nagyon várom válaszukat !


bea

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.12. 17:54

Mit tudunk teni,mit tanácsolnak?
Tartok tőle, hogy ha azt mondjuk, hogy kifizetni a tartozást, az sokat nem segít. De, sajnos, ez az igazság.

Meli82 # 2013.01.26. 20:53

Tisztelt Fórumozok!

A segítségüket szeretném kérni a megoldás keresésében.
5 évvel ezelőtt vettem egy ingatlant a férjemmel.
Én hoztam az örökségem, 3Mft-ot, felvettük a két gyerekre a fél szocpolt, és vettünk fel még lakáshitelt.
Amíg a második fiúnkkal otthon maradtam, a férjem sok meggondolatlan húzásának köszönhetően eladósodtunk.
Jelenleg 5 hitelt fizetünk ez miatt ,és 4-et már nem bírunk.Az egyik tartozása miatt már foglalás van a lakáson, amit részletekben fizetek.
A kérdésem az lenne, hogy ugye idáig a szocpol miatt nem lehetett tulajdososváltást eszközölni, mert vissza kellett volna fizetnem.(Bár inkább azt kellett volna választanom)Mivel az 5 év most letelt, szeretném minnél gyorsabban levenni a nevéről az ingatlant, hiszen 1/2-es tulajdonosként be van jegyezve, és ez miatt a lejárt tartozásai miatt félek, hogy újabb foglalások érkeznek.Sajnos pénzem nincs arra, hogy a jelenlegi foglalást kifizessem egyben, a részleteket is alig bírom a többi mellett.Van arra lehetősége ilyenkor, hogy lemondjon a tulajdon jogáról, vagy elajándékozza azt?
Vagy papíron megvegyem?

Kérem segítsenek, hogy van-e erre bármilyen megoldás.

Köszönöm szépen
Üdv.:
Egy elkeseredett anyuka

azami # 2013.02.07. 17:59

Tisztelt Fórumozók!
Tudna valaki arra kérésre válszolni, hogy jelzálog alatt levő ingatlan tulajdonjogáról (mint adóstárs) lemondhatok-e, elajándékozhatom-e a saját részem. A bank felé nincs tartozásunk, mindig rendesen fiezetve voltak a részletek. Azért szeretnék lemondani a házrol mert nevemen egyéb tartozás van , amit törlesztgetek, de nem szeretném ha a ,,ház,,is belekeveredne. Köszi a segitséget!

ius latratus # 2013.02.07. 18:06

Van rá esély, hogy hozzájárul a bank. A tulajdonjog átruházás (majd eldöntöd, hogy ez adásvétel stb.)egy példányához csatold a kérelmet, s kérd meg a bankot, hogy adja hozzájárulását.
Én már jártam úgy, hogy olyan ügyintézőhöz került, hogy azt sem tudta mi van...
Fontos, hogy jelezd: a kötelemben vállalt feltételek, biztosítékok változatlanul hagyása mellett kéred a beleegyezésüket.
Ha OTP, akkor lazán.
Raiffeisennél ez egyszer elakadt, aztán ment.

ius latratus # 2013.02.07. 18:07

Azért az fontos, hogy ugyanúgy maradsz adóstárs.

azami # 2013.02.07. 18:22

Nagyon-nagyon köszönöm a gyors választ, egyébként CIB Bank!
(Még egy kérdés: mailben esetleg tud nekem valaki ajánlani ügyvédet, aki behajtás és ilyen dolgokkal foglalkozik? Vagy keresgessek a neten?)

ius latratus # 2013.02.07. 18:29

CIB.
Az meg ragaszkodik a saját közjegyzőhöz, de menni fog.

azami # 2013.02.07. 18:46

Mégegyszer nagyon-nagyon köszönöm a segitséget!

ius latratus # 2013.02.07. 19:21

Nincs mit.
Sok sikert!

defterdár # 2013.02.10. 22:06

Tisztelt Szakértők!

2002-ben egy ki nem fizetett illeték miatt (200eFt) a hivatal jelzálogot jegyzett be egy belterületi telekre. Hat éven keresztül nem történt semmi, majd 2008-ban az adóhatóság 600Ft adótartozás fejében eljárást indított a zálogjoggal terhelt telek szomszédjában lévő lakóingatlan végrehajtására. (állítólag ekkorra érte el a követelés a végrehajthatóság határát) Tehát jelenleg van egy ingatlan amely tízenegy éve zálogjoggal terhelt, és van egy másik a szomszédban öt éve végrehajtásra kijelölve, eredendően ugyanazzal a követeléssel szemben. Az adós és a telkek tulajdonosa ugyanaz a személy, az ingatlanok értéke egyenként többszöröse a tartozásoknak. Csak a lényeget vázoltam, a nemfizetés oka, a végrehajtás elhúzódása egy külön tészta...
Kérdésem: törvényes a hatóság eljárása, amennyiben a jelzálog bejegyzés után hat évvel egy másik ingatlanon indít végrehajtást, miközben a jelzálogot is fenntartja.
Köszönöm a választ, üdvözlettel

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.11. 12:03

Miért ne?

defterdár # 2013.02.11. 17:09

Tisztelt Fórumozók!

A 2013.02.10. 23:06 -i bejegyzésemben leírt kérdésemet szeretném célirányosan feltenni:

"A jelzálogjog bejegyzése az elévülés nyugvása szempontjából a végrehajtási eljárás felfüggesztésével esik egy tekintet alá”"

törvényi mondat értelmezésével kapcsolatban eddig sehol nem találtam sem (adó)jogi példát, sem magyarázatot. Remélem a Fórumon sikerül segítséget kapnom. Az elöbb leírt esetben 200 eFt illeték tartozás miatt jelzálog került az adós kb. 4 milliós telkére. Az adósnak egyébként ingatlanok mellett több ingósága is volt gk., ékszer, ... + havi fizetés. Az idézett mondat azt jelenti, hogy a jelzálog miatt akár soha nem évül el a végrehajtási jog? Másrészt az elévülés nyugvása alatt lehet ugyanazzal az adóssal szemben adóvégrehajtási cselekményeket végezni? Vagy először a jelzálog törlésével meg kell szüntetni a nyugvást előidéző okot, és azután mehet a végrehajtás?

Előre is köszönöm, üdvözlettel: defter...

JordanXc # 2013.02.12. 16:46

Tiszteletem.

Egy olyan problémám lenne hogy elváltam férjemtől több mint 1 éve jogerősen. Bíróságon kijelentettük hogy eladjuk a lakást. Jelenleg ő benne lakik mert nem hajlandó kiköltözni míg el nem adjuk, én meg 2 gyermekemmel albérletben. Jelzálog van a lakáson amit nem fizettem mivel eladásáról volt szó így utána a rendezéséről is. Ő sem fizette hiába lakik ott. Az a probléma hogy ugyan hajlandó eladni, aláírni az ingatlanosok papírjait stb de mivel ő lakik ott folyamatosan akadályozza az eladást. Nem tudok mit kezdeni vele. Érdekelne hogy el tudom e vitetni a bankkal a lakást valami utó-módon, már nem érdekel de csak így jutok belőle valamennyi pénzhez. Konkrétan ez a lehetőség érdekel csak. Belefáradtam az egészbe.
Várom szíves válaszukat s előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.12. 16:48

Én nem értem, amit írsz, defterdár. Talán lesz, aki igen.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.12. 16:49

Jordan, az egy nagyon rossz ötlet. Sürgősen keress meg egy ügyvédet.

defterdár # 2013.02.12. 18:52

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Köszönöm a reagálást, nagyon fontos lenne a véleményed.
Mégegyszer:
2002 -től a mai napig jelzálog van illetéktartozás miatt bejegyezve az egyik ingatlanomra. Az adóhatóság ugyanerre a tartozásra, kamatokkal stb. növelve 2008-ban az szomszédos ingatlanomra végrehajtási jogot jegyzett be, a végrehajtás jelenleg is folyamatban van. (ingóság, ingatlan végrehajtásának, fizetés letiltásnak 2002 óta nem volt akadálya, az eredeti tartozás 200 eFt.)
Kérdés: a hatóság eljárása megfelel-e a 2003. XCII. 164. § (7) előírásának: „A jelzálogjog bejegyzése az elévülés nyugvása szempontjából a végrehajtási eljárás felfüggesztésével esik egy tekintet alá
Nem az lenne az eljárás, hogy a jelzálog levéve, végrehajtás bejegyezve? Másképpen: amig nyugvás van a jelzálog miatt, addig nem lehet cselekmény?
Bár hülyén hangzik, remélem érthető.
Köszönöm előre is, üdvözlettel: defterdár

gerbera317 # 2013.02.16. 14:55

Csúnyán kiragadtad azt az egy mondatot, pedig számít a szövegkörnyezet is. Az idézett mondat egyébként az Art. 164. § (7) második mondata.

amig nyugvás van a jelzálog miatt, addig nem lehet cselekmény?

Nem. Ez konkrétan azt jelenti, hogy jelzálogot jegyeztek be az ingatlanra, akkor a jelzáloggal biztosított adótartozás nem tud elévülni.

Nem az lenne az eljárás, hogy a jelzálog levéve, végrehajtás bejegyezve?"

Ha a 155. § (4) kizárja, akkor nem. Meg egyébként sem.

Vh-ügyes # 2013.02.16. 19:38

Defter

Szerintem - ha valóban nem volt 5 évig végrehajtási cselekmény - a követelés csak a zálogjoggal biztosított részre szűkült az elévülés miatt.(amit viszont nem hivatalból, hanem kérelemre vesznek csak figyelembe)
Másrészt az Art. szerint ingatlan végrehajtáshoz az adósságodnak - hacsak nem vmi pár Ft-os vacakról van szó - meg kellene haladnia 500eft-ot...

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.16. 22:01

a követelés csak a zálogjoggal biztosított részre szűkült
Azt akartad mondani, hogy az adóhatóság csak a zálogtárgyból kereshet kielégítést. Nincs mit, szívesen.

Vh-ügyes # 2013.02.17. 08:07

jaj de kis okos...

optima # 2013.02.20. 09:16

Diákhitelből fennmaradt tartozás kapcsán a végrehajtási eljárás ingatlanfelmérési szakaszában sikerült megállapodni a részletfizetésben a Diákhitel Rt.-vel, aki az eljárást felfüggesztette. Ez a helyzet korrigálva, pipa. Viszont, egy vállalkozáshoz anno 2008-ban felvett banki, személyi hitelből maradt tartozás kapcsán most újabb végrehajtás várna rám. 4-5 évig csend, most meg telefon, hogy végrehajtási szakasz - csillió forintra felduzzasztva az eredeti összeget persze. Egyetlen ingatlanom, egy nem túl nagy értékű örökségem van, amit megpróbálhatnak terhelni. De rajta van ez a felfüggesztett végrehajtás a Diákhiteltől. Bejegyezhető ilyen helyzetben újabb végrehajtás erre az ingatlanra egyáltalán, vagy várni kell a banki keselyűknek a sorukra? Tudna valaki egy megbízható, gyors választ adni nekem, ha nagyon szépen kérem?

Vh-ügyes # 2013.02.20. 10:54

Jöhetnek a "keselyűk"!
Talán ellentmondhatnál az FMH-nak míg "eladod" amid van...

viki819 # 2013.02.20. 11:11

A férjem növére valamikor a 2000-es évek elején a szülöi házra jelzálogot vett fel.Most 2012-ben kaptunk egy levelet a banktol,hogy végrehajtás lesz mert a hitel nem volt fizetve.Mivel a szülöi ház a férjem és testvérei nevén van rajtuk akarják behajtani.Miért nem az adóson követelik.Mi más városban lakunk,tartozásunk nincs.Egy autonk van amit fizetünk.Miért nekünk kell kifizetni a közel 8millió forintot.Nem tudom milyen eljárás ez.Most akkor mindenünket elveszik más miatt?

optima # 2013.02.20. 11:58

Kedves VH.ügyes! A pénzügyi rendszer a világban olyan, amilyen. Senki nem tehet semmiről, és mindenki tehet mindenről. Egyértelmű, hogy senki önérzetébe nem szeretnék belegázolni. Csak kibukott belőlem ez a "keselyű". Szomorú és gondterhelt vagyok épp, talán ezért. Nehezen élek és nem tudom mi vár rám, szerettem volna jogban járatos emberektől tanácsot kérni a dolgomban. Ha esetleg, mégis lenne válasza valakinek egy ilyen "keserű keselyűs" lánynak, tényleg köszönöm.