jelzálog alatt lévő ingatlan, és más végrehajtás


gerbera317 # 2016.08.01. 15:38

BAH lesz az a "Bach". Egyébként pedig, ne éld bele magad, hogy 1/8 ingatlanból kielégítéshez jutsz, mert nagyon kicsi az esély, hogy a hatósági értékesítés sikeres lesz. A végrehajtási jog fennmarad az ingatlanon, csak arra kell ügyelni, hogy ne tudjon a követelés elévülni. OFF "Felénk". Hmmm. Szerintem inkább "belétek". ON

elfmage999 # 2016.08.01. 15:35

csolnok:

A vh jog be van jegyezve a vej 1/8-adára.
Ez kvázi biztosíték, hogy van valami amiből lehet pénzt csiholni ha máshogy nem megy.

Most a végrehajtó azt írta, hogy nem tud máshonnan pénz beszedni ezért javasolja árverezni az ingatlan hányadot, vagy ha ezt nem kérik akkor behajthatatlansága miatt szünetelteti a végrehajtást.

A vh jog az ingatlanon marad, ha nem kérik az árverést.
Viszont a végrehajtó magától nem fog semmilyen lépést tenni.

A vh jog addig marad amíg el nem évül a követelés, ez 5 év a legutolsó végrehajtási cselekménytől.
Arra érdemes figyelni, hogy 2-3 év múlva fel kell kérni a végrehajtót, hogy kérdezze le van-e munkahelye az adósnak, lett-e a nevén gépjármű, bankszámla, ingatlan és ha bármi talál arra folytassa a végrehajtást.

ius latratus # 2016.08.01. 12:13

Ja, hogy azt hiszed, hogy ha neked (feléd! - gerbera majd örülni fog) 3 millióval tartozik a volt vejed, akkor a 20 millát érő ingatlan 1/8 tulajdoni hányada is 3 millió lesz.
Közölték már a becsértéket egyáltalán erre a Budapesti (sic!, és ejjhh!) ingatlanra?

Meddig tartható fenn a végrehajtási jog, és egyébként ha mégis , ugyan lenne e valaki aki megvenne egy kb 16-20 millió között érő lakás 1/8 részét cirka 3 milláért. Ami persze nekünk nagy pénz. Létezik ilyen?

Elméletben talán, gyakorlatban szinte kizárt.

Illetve létezik e hogy csak fenntartom a végrehajtási jogomat de nem élek vele.

Hogy mi?

Csolnok # 2016.08.01. 12:01

Tisztelt hozzáértők!

Az alábbiakban kérnék segítséget. Tartozás címén / mely összeg összességében mintegy 3 millió Ft / végrehajtási jog bejegyzését kértük egy Budapesti ingatlanra, mely a Bach csomópontnál helyezkedik el.

A tartozást a volt vejem halmozta fel felénk és esélyünk sem volt rá, hogy szabad akaratából megadja.
Ekkor folyamodtunk a végrehajtáskéréshez illetve a végrehajtási jog bejegyzését kértük az általa örökölt 1/8 ingatlan részre.
Nos az ingatlan ami kb 60 Nm2 a Bach csomópontnál fekszik és 4/8 részben tulajdonos az anyja / a másik nagymama / és 1/8-1/8 részben örökösök a vejem és a másik 3 testvér is valamint az özvegyi jog is ott van. Nos mi azt gondoltuk, bejegyeztetjük a végre hajtási jogot ha valami történik a mamával ne tudják úgy eladni hogy minket ki ne fizetnének. A végrehajtó értesített hogy az összeget amire igényt tartunk belátható időn belül nem tudja behajtani révén, hogy hivatalosan nincs semmije, és a keresete is csak a minimál bér, / gyorsan gondoskodott erről a volt vejem, bár igen nagy lábon él, fekete keresetekből amit állítólag nem tudnak lekövetni / azt kéri a végrehajtó hogy éljünk a végre hajtási jogunkkal az ingatlanra azaz a vejem 1/8 részére a végrehajtandó összeg erejéig kérjünk végrehajtást. Nos nem tudom , hogy ez kötelező e , mert ugyanis lelkiismereti okokból a másik 82 éves mama miatt ezt nem szívesen tennénk ne mondja ránk az unokánk, hogy kisemmiztük a másik nagyanyját. Meddig tartható fenn a végrehajtási jog, és egyébként ha mégis , ugyan lenne e valaki aki megvenne egy kb 16-20 millió között érő lakás 1/8 részét cirka 3 milláért. Ami persze nekünk nagy pénz. Létezik ilyen? Illetve létezik e hogy csak fenntartom a végrehajtási jogomat de nem élek vele.
Köszönöm

jwolf # 2016.07.18. 06:20

@Grave7: Mivel mi is áruljuk a lakásunkat már lassan 10 éve, nem cél még egy lakást a nyakunkba venni, amelynek a bővítése be sem lett fejezve, nincs lakhatási (használatba vételi) engedély, de már gáz és villany sem. A cél az lenne, hogy az állam mint örökös fizesse ki a hitelezőt, vagy a hitelező írja ki árverezésre az ingatlant. Vagy csak az állam mint tulajdonos tartsa karban a saját részét. De csak ígéret van az állam részéről, hogy majd jön a gondnok és rendbe teszi a részüket.
Nem vagyok jogász, de lehet a bíróság, kötelezheti az államot, hogy rendezze a tartozásokat az örökség értékéig, a zálogjogosult pedig köteles elfogadni a bírósági határozatot, és a bíróság is töröltetheti a zálogjog bejegyzést. De első sorban nem a tulajdoni hányad megszerzése a célom, de lehet más lehetőségem nincs.

jwolf # 2016.07.18. 05:14

@gerbera317: Attól rendezetlen, hogy derékig ér a fű, a tetőig az ecetfa, a kúszó növények pedig már a lábazat burkolatát is leválasztották egy helyen, a kerítés kezd kidőlni. Nem lenne gond az állammal, ha törődne minimális szinten az ingatlannal. Ez két külön álló udvar, külön bejáratúak a lakások. Mint tulajdonostárs valószínű bemászhatnék (jogilag) a szomszéd részre és rendbe tehetném. A faluban van néhány ház amit a állam örökölt, van aminek már csak az alapja van meg, mert ellopták az egészet az államot viszont nem érdekli. A néhai szomszéd bővítésre vette fel a hitelt, de az új részre nincs még lakhatási, a szolgáltatók pedig lekötötték már a hálózatokról azt a részt, se villany, se gáz, remélem víz se, mert egy csőtörés bennünket is érintene.
Üdv
János

gerbera317 # 2016.07.17. 16:15

több vevő a rendezetlen tulajdoni viszonyok miatt lépett vissza.

Az mitől "rendezetlen", hogy a fele a tied, másik fele az államé?
A közös tulajdon árverés útján történő megszüntetése jó ötlet, de az "aprópénzes" része tényleg nem fog működni.

Grave7 # 2016.07.15. 15:36

@jwolf: A Dr.Attika által javasolt „egy kevés pénz felajánlása” után a tehermentes tulajdonszerzéshez a zálogjogosult OTP Faktoring Zrt-nek is lesz pár szava.. (a zálogjogot alapvetően a zálogjogosult töröltetheti, "aprópénzért" pedig nem biztos, hogy ezt meg fogja tenni).

Dr.Attika # 2016.07.14. 20:01

Tisztelt János!
Önnek "lottó ötöse" van. Ha a Magyar állam szükségszerű örökös (nem végrendelet alapján örökölt), akkor az örökséget nem utasíthatja vissza és köteles kifizetni annak terhét. Ön, mint tulajdonos társ indítson pert a közös tulajdon megszüntetése érdekében. Ajánljon fel egy kevés pénzt a tulajdon megváltására. Az Államot képviselő tisztviselő ezt el fogja fogadni (egy gonddal kevesebb) és Ön lesz a tulajdonos.Tehermentesen ráadásul.

jwolf # 2016.07.14. 19:25

Tisztelt Hölgyem/Uram
Osztatlan közös tulajdonú ingatlannal rendelkezem, ikerház, külön udvarral. A másik lakás tulajdonosa CHF alapú jelzálog hitelét nem fizette, és 2013 júniusában elhunyt, az örököse a Magyar Állam lett. Jelenleg a tartozását az OTP faktor kezeli. Az állami vagyonkezelő nem értékesítheti, vagy nem akar csinálni semmit, mert jelzálog jog van bejegyezve az ingatlanra, az OTP faktor pedig nem ad felvilágosítást, hogy várható e árverezés valamikor.
Kérdésem, hogyan lehetne felgyorsítani a folyamatot, hogy a másik lakásnak is legyen tulajdonosa (ne az állam hagyja üresen tönkremenni), vagy meg legyen hirdetve árverésre, így rendeződjenek a tulajdoni viszonyok. A mi tulajdoni hányadunk is eladó, de több vevő a rendezetlen tulajdoni viszonyok miatt lépett vissza.
Üdvözlettel
János

lajcsó # 2016.07.07. 12:55

A bankkal a tartozás rendezéséről nem neked, hanem az eladónak kell megállapodni. Valószínűleg közjegyzői okiratban.

csillagosveny # 2016.07.07. 10:26

Köszönöm a választ.
Milyen okirattal lehet ezt ügyvéd előtt hitelesen aláíratni a bankkal? Erről szeretnék valami jogilag tiszta, elfogadható igazolást, nyilatkozatot, a bank "adott szaván" kívül.
Köszönöm segitségét.

lajcsó # 2016.07.07. 09:54
  1. Ezt a bankodtól kell megkérdezni?
  2. Ha a bank tarja a szavát akkor igen.
csillagosveny # 2016.07.07. 09:08

Meg szeretnék vásárolni egy lakást. Egy néni árulja, akinek a fia felvett 18 millo hitelt, és a néni lakása is jelzálog fedezet volt. Azért árulja a lakást, mert azt mondta a bank, hogy vagy eladja ő vagy elárverezik. Azt állítja a bank neki azt mondta, hogy ha eladja 7.2 milliot kérnek a vételárból és leveszik a 18 millios jelzálogot! + azt is mondta, a banknak kell vételi szándéknyilatkozatot benyujtanom, hogy engedélyezi-e az adásvételt a kialkudott árért. Én a 7.2 milliot 6,1 millo hitellel és kp-zel kivánom kifizetni. Kérdésem:

  1. tudok -e így hitelt igényelni az ingatlanra (az én hitelem fedezete maga az ingatlan, amit megvennék)
  2. 18 millios jelzálog szerepel ezek szerint a tulajdon lapon, ha abból ő kifizet 7.2 milliot törlik a jelzálogot és én egy tiszta ingatlant kapok jogilag?

köszönöm válaszukat.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.06.19. 17:09

Csak nehogy szóbeli megegyezés legyen...

végrehajtó1 # 2016.06.19. 16:45

ha a bankkal közösen megegyeztünk h ingatlanomat értékesitjük és a tartozásomat törlik. Illetve hozzátették h max 1-2 milliot követelhet még a bank”Hivatkozz erre

kitta-mitta # 2016.06.19. 16:23

Kitta-mitta: Szép jo napot Érdeklödni szeretnék h ha a bankkal közösen megegyeztünk h ingatlanomat értékesitjük és a tartozásomat törlik. Illetve hozzátették h max 1-2 milliot követelhet még a bank . Ennek ellenére közel egy év elteltével kaptam egy levelet tölük h még közel 15 millio ft tartozásom van és ha egy honapon belöl válaszolok akkor további kedvezményeket vehetek igénybe. Igen ám de miután kiszámoltam mire számithatok igy is közel 6-7 millio ft a követelés . Kérném adjon tanácsot mit tehetek mivel már mindenemet eladtam és csak a gyerekeim vannak meg a munkám ami nem igazán nagy összeg ahhoz h bármiféle törlesztést is fizethessek.Válaszát elöre is köszönöm

kitta-mitta # 2016.06.19. 16:23

Kitta-mitta: Szép jo napot Érdeklödni szeretnék h ha a bankkal közösen megegyeztünk h ingatlanomat értékesitjük és a tartozásomat törlik. Illetve hozzátették h max 1-2 milliot követelhet még a bank . Ennek ellenére közel egy év elteltével kaptam egy levelet tölük h még közel 15 millio ft tartozásom van és ha egy honapon belöl válaszolok akkor további kedvezményeket vehetek igénybe. Igen ám de miután kiszámoltam mire számithatok igy is közel 6-7 millio ft a követelés . Kérném adjon tanácsot mit tehetek mivel már mindenemet eladtam és csak a gyerekeim vannak meg a munkám ami nem igazán nagy összeg ahhoz h bármiféle törlesztést is fizethessek.Válaszát elöre is köszönöm

manga83 # 2016.03.29. 04:09

Grave7! én mint ADÓS szerepelek ebben a szerződésben Julcsa pedig zálogkötelezett (KÖTELEZETT) a szerződésben az van 2031 ig kell kifizetni a hitelt. és utána mindig csak a kötelezettet emlegetik a pontokban. KÖTELEZETT jelzálogot enged a jogosult (bank) részére kizárólagos tulajdonában álló alábbiakban körülírt ingatlanon a fenti követelés ideértve járulékokat és költségeket is erejéig.
KÖTELEZETT szavatol azért hogy elzálogosított vagyontárgyak per teher és igénymentesek azokon a rendelkezési joga 3. személyek által nem korlátozott.
a KÖTELEZETT nyilatkozik arra vonatkozóan hogy az ingatlanra összeg és járulékai erejéig jelzálog van bejegyezve. egyebekben az ingatlan per teher és igénymentességért szavatosságot vállal.
KÖTELEZETT tudomásul veszi hogy a zálogul lekötött ingatlant a kölcsön teljes visszafizetése előtt a hitelező írásbeli hozzájárulása nélkül sem elidegeníteni sem megterhelni nem jogosult nem adhatja bérbe.
KÖTELEZETT tudomásul veszi hogy a jelzálog alapján a jogosult a fenti zálogtárgyból más követeléseket megelőzően kielégítést kereshet.
a jogosult kielégítési jogát annak megnyíltától 18 hónapon belül bírósági végrehajtás mellőzésével úgy is gyakorolhatja hogy a zálogtárgyat maga értékesíti vagy árverés szervezéssel üzletszerűen v hivatalból foglalkozó személynek megbízást ad.
jogosult az értékesítés megelőzően köteles kötelezettet értesíteni az értékesítés módjáról helyéről és idejéről.
jogosult és kötelezett megállapodnak abban hogy amennyiben a jogosult kielégítési joga megnyílik úgy a KÖTELEZETT a 2 pontban írt zálogtárgyat(Julcsa háza) köteles kiürített állapotban jogosult írásbeli felszólítására a felszólítás közlésétől 15 napon belül ha lakóingatlan az érintett tárgy akkor 3 hónapos határidővel kiüríteni.
KÖTELEZETT kötelezettséget vállal arra hogy a jelzálog tárgyát képező ingatlan épségét megőrzi és arra teljes körű biztosítás köt amiben jogosultat nevezi meg kedvezményezettként.
KÖTELEZETT tudomásul veszi hogy jogosult a zálogtárgy meglétét állapotát rendeltetés szerinti használatát ellenőrizheti. értékét bármikor felülvizsgálhatja. a zálogtárgy állagának romlásakor a zálogtárgy helyreállítását kérheti. KÖTELEZETT csak jogosult írásbeli engedélyével idegenítheti el adhatja bérbe terhelheti meg.
KÖTELEZETT tudomásul veszi hogy a jelzálog akkor szűnik meg ha a jogosultnak az ADÓSsal/KÖTELEZETTel szemben sz 1 pontban körülírt szerződés alapján valamennyi követelése teljes mértékben (járulékokkal együtt) kielégítésre került.
jelen szerződés közokiratba foglalása esetén annak költségeit KÖTELEZETT viseli. a jelzálog bejegyzésével törlésével és érvényesítésével kapcsolatos költségek KÖTELEZETTet terhelik.
KÖTELEZETT kötelezi magát hogy a jelen szerződésben általa megadott lakcím/székhely illetve levelezési cím ennek megváltozása esetében a változás bekövetkeztétől számított 5 munkanapon belül a változás írásban bejelenti jogosult részére.
ADÓS tájékoztatást kapott arra vonatkozóan hogy panaszával jogorvoslatért a területi gazdasági kamara mellett működő Békéltető Testülethez fogyasztóvédelmi hatósághoz, bírósághoz jogosult fordulni a kölcsönszerződésből eredő jogviták rendezésére jogosult igénybe venni.

A kölcsön szerződés ennyi "jelzálog hitel ingatlanra" rólam mint adós alig esik szó mindig csak kötelezettet említik. más szerződés erről nincs.úgyhogy rosszul írtam mert nem kezesként említi Julcsát hanem zálogkötelezettként és engem mint adóst.

de akkor a Zalabest aki nem ajánlott levelet küldött csak simát amit vagy megkapok vagy nem akkor nem vihet Julcsáéból se semmit? abban az volt 3 napon belül sárga csekken fizessem be a tartozás vagy számlaszámra utalva és küldtek egy összeg nélküli csekket a levélben volt meghatározva az összeg. Julcsa is kapott tőlük levelet ha az ő háza a tét vagy csak én mint adós? a végrehajtó az nem sima levelet küld hanem ajánlottat?

Grave7 # 2016.03.28. 21:26

@manga83: A Zalabest Kft. nem foglalhat semmit, azt majd a végrehajtó fogja megtenni. Mind az adós, mind a kezes vagyontárgyait lefoglalhatja (ha csak ingatlannal felelne, akkor zálogkötelezettként szerepelne a szerződésben, nem kezesként).
A fedezetre azért volt szükség, hogy a tartozás egy része biztosan megtérüljön.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.28. 16:57

Igen; nem; nem; a fene se tudja.

manga83 # 2016.03.28. 16:09

Jó napot! érdeklődni szeretnék hogyha felvettem pár éve jelzálog hitelt de nem a saját házamra hanem más háza a fedezet én Manga adós vagyok Julcsa meg a házával kezesem. akkor ha kijön a Zalabest kft az én házamhoz amin van banki tartozás másik banknál ahol pont Julcsa az adós és ott én vagyok a kezes a házammal, azt törlesztem ahogy tudom a saját ház végett akkor ha kijönnek az én házamat lefoglalhatja a Zalabest és a benne lévő dolgokat hiába van rajta másik banki hitel? vagy először a fedezetet foglalják le és ha nem fedezi akkor az enyémet is nem számít ha az a hitel volt felvéve hamarabb nem amiért Zalabesték kijönnek? ha ezt foglalják miért volt szükség Julcsa házára biztosítékként hitelfelvételkor? és az enyémre nem is igen adtak volna annyit mit az övére ha nem lett volna rajta jelzálog sem.

pnékata # 2016.03.26. 09:55

Nagyon szépen köszönöm a segítséget Grave7.gerbera317 Nem hajtott el. Miért tette volna?Sőt nagyon segítőkész volt.

Grave7 # 2016.03.24. 23:01

@pnékata:
Az 1994. évi LIII. törvény 163/A. § (1) bekezdése határozza meg, hogy a külföldi pénznemű követelést mikor és milyen árfolyamon kell átszámítani forintra.

A végrehajtás során befolyt összeget a kifizetés napja szerint érvényes, a végrehajtói letéti számlát vezető hitelintézet által jegyzett devizavételi árfolyam figyelembevételével, a végrehajtható okiratban foglalt pénznemben kell a végrehajtást kérőnek kifizetni. [..]

.
Ha a végrehajtást kérő jogi képviselője forint számlát adott meg, mint teljesítés helye, akkor a végrehajtó hiába utalt más devizában, érkezéskor a bank átváltott forintra.
Az, hogy a december 1. és január 22. közötti időben miért állt a pénz a jogi képviselő számláján, a végrehajtást kérő és képviselője egymás közötti ügye, nem a te hibád.
A végrehajtó legfeljebb azt tudja írásban nyilatkozni neked, hogy mikor, milyen összeget milyen számlára utalt, és mi alapján számította ki az utalandó összeget (melyik bank, milyen, mikori árfolyamán számolt). Ezzel lehet szűkíteni a kört, hogy hol-milyen hiba történhetett.

Ha a bank nem törli a jelzálogjogot befizetés nélkül, így is, úgy is per lesz. Hogy ne járj rosszul, bízz meg ügyvédet ezzel, mert ez egy olyan bonyolultságú ügy, amit interneten keresztül nem lehet megoldani.
(Úgy tippelném, a vevő ki fogja fizetni a 800.000 Ft-ot, hogy a régi jelzálogjog törlése kerüljön és tulajdonjogával együtt az új jelzálogjog bejegyézse megtörténhessen. Ezt követően be fog perelni téged a vevő [vagy fmh és majd ellentmondással kell élni?]. Azt nem tudom, hogy ekkor lehet-e perbehívni a bankodat, vagy külön eljárásban érvényesítheted vele szemben az igényeged, meg milyen jogcíme - ez az amihez ügyvédet kell megbíznod.)

gerbera317 # 2016.03.24. 21:12

Holnap megyünk a vh-hoz.

A végrehajtóhoz? Egy befejezett ügyben, ami már az irattárban rohad? Olyan jog törlése véget, ami nem is az ő hatásköre? Biztos nem fog elhajtani...