jelzálog alatt lévő ingatlan, és más végrehajtás


Nagy Tímea # 2012.08.19. 22:14

Gerbera, köszönöm a válaszod.
Szept. 7-e a határidő, hogy befizesse a tartozást.
Erre nem sok esélye van, hacsak addig nem tudja eladni a lakást a nővérem.
Utána mivel végrhajtás alá kerül a lakás, gondolom eladni már nem tudja.
A kérdés az, hogy szept. 7. után mire számíthat?
Fizetésletiltást, ingó tárgyak lefoglalását értem, de a lakással mi lesz? Árverezésig ott lakhat?

gerbera317 # 2012.08.20. 10:12

Még most sem világos. Tehát közös költséggel tartozik a tesód. Ultimátumot kapott a háztól, a teljesítési határidő pedig szeptember 7. napja? Ezt követően a ház végrehajtási eljárást fog kezdeményezni? Végrehajtást vagy fizetési meghagyást? Nem mindegy! Honnan tudjuk, mire számíthat, ha azt sem tudjuk, mi van most?

A lakás csak akkor válik gyakorlatilag forgalomképtelenné, ha a végrehajtási eljárás megindult, és a végrehajtó az ingatlant lefoglalta. A végrehajtás során első helyen állnak a pénzeszközök és a munkabér, majd az ingóság, legvégül pedig az ingatlanvagyon.

Ha jelzálog-hitel is van a lakáson, a társasháznak nem érdeke a végrehajtás elhúzása, mivel ilyenkor úgyis a bank visz mindent. A háznak ekkor az az érdeke, hogy minél előbb megszabaduljon a renitens lakótól, és új, fizetőképes lakó költözzön a helyére. Addig is a hiányt a közös költség emelésével lehet csak pótolni, ami kétszázakárhány dühös lakótársat eredményez, ezért nem lehet irgalomra számítani a ház részéről.

A tulajdonos és az ő jogán ott lakók az árversétől számított 30. napig, vagy az ennél későbbi vételár-megfizetésig lakhat a lakásban, kivéve, ha a kiköltözésre haladékot kért és kapott, vagy ha a kiköltözés a téli kiköltöztetési moratórium idejére esik.

A kérdésed első részére nem lesz válasz, amíg nem pontosítod a kérdést.

Voxcas # 2012.08.20. 12:09

Egy olyan ügyben kérném a segítséget, hogy ha egy Társasházi ingatlannak nagyon nagy közös költség elmaradás van, arra emiatt a Társasház jelzálogot jegyeztetett be, akkor a tulajdonos el tudja adni az adott ingatlant?
Sajnos egy olyan üggyel szembesültem, hogy a tulajdonjog változást bejegyezték, úgy hogy a közel 700ezer forintos jelzálog be van jegyezve a tulajdoni lapon. Ez így szabályszerű? Mert ha igen, akkor mi a lényege a jelzálognak? Ha pedig nem, akkor mit tehet a közös képviselő?

Előre is nagyon köszönöm a segítséget
Voxcas

C a s a b l a n c a # 2012.08.21. 09:00

Manapság az ingatlan adásvételekor az ügyvédek előtt be kell mutatni a közüzemi szolgáltatók igazolását is, hogy az érintett ingatlanon nincs számlatartozás, illetve a közös képviselő igazolását is...

A közös költség tartozásra nem megoldás az ingatlantól való megszabadulás.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.08.21. 09:12

Kell? Miért nem tudok én erről?

Nagy Tímea # 2012.08.21. 13:23

Gerbera,
Másolom a papírról, hogy ne írjam pontatlnul.
A nővérem Bírósági végrahajtói felhívás tartozás haladéktalan megfizetése című papírt kapott.
A végrahajtónak kell szept. 7-éig befizetni az elmaradt közös költség tartozást kamatokkal és a többi költséggel.
Következő papír a végrahajtási lap, amin szerepel, hogy ingó és ingatlan, valamint jövedelmei végrehajthatóak szept. 7-e után.
"Jelen határozat az Fmhtv. 18 §-ának (4) és (5) bekezdése alapján a közjegyző aláírása nélkül is hiteles közokirat."
Ezek alapján meddig lakhat a lakásban, ha nem tudja szept. 7-ig befizetni a tartozását?

Casablanca,
Az ingatlant azért kell eladni, hogy a vételárból rendezni tudja a közös költséget minél előbb. A maradékból kisebb lakást szeretne vásárolni.

Köszönettel:
Nagy Tímea

Kovács_Béla_Sándor # 2012.08.21. 14:16

Ezek alapján meddig lakhat a lakásban, ha nem tudja szept. 7-ig befizetni a tartozását?
Jóslásban nem vagyunk túl jók, ez pedig kimondottan oda tartozik.

De inkább fizetni kellene. Vagy tényleg el akarjátok árvereztetni a lakást néhány tíz- esetleg százezer forint miatt?

Nagy Tímea # 2012.08.21. 14:27

Nem tud fizetni, segíteni anyagilag én sem tudok neki.
Milliós fölötti összegről van szó sajnos.
Szept. 7. után bármikor kitehetik a lakásból?
Időt kérni lehet a végrehajtótól?

gerbera317 # 2012.08.21. 20:03

A szeptember 7. nem fizetési határidő, mivel a tartozást "haladéktalanul" meg kell fizetni. A határidő eltelte előtt a követelés kevesebb, a határnapon éppen annyi, azt követően több, mint amit a végrehajtó kiszámított az iraton. Mindez a kamatok miatt.

Az átvételt követő 15 naptól (tehát már szeptember 7. előtt) megnyílik a munkabér, pénzeszközök, ingóság foglalására a lehetőség. Az ingatlan-foglalással nem kell várni, az azonnal megtehető, sőt, 3 munkanapon belül meg kell tenni.

Annak, hogy meddig maradhat a lakásban, semmi köze a szeptember 7-hez. Lejjebb már megírtam, meddig maradhat.

Időt kérni lehet?” - Bármit lehet, aminek nem üres halogatás a célja.

Casablanca:
A közös költség tartozásra nem megoldás az ingatlantól való megszabadulás.” - A tartozásra nem megoldás. De a további halmozódásra ez az egyetlen megoldás.

banfigy2 # 2012.08.23. 09:26

Tisztelt Jogi fórum,

Egy családi XY BT 10%-os kültagjaként elmentem kezesnek a Széchenyi kártyához (mivel nekem voltak jók a munkahelyi kondícióim). A BT működéséhez semmi közöm nem volt (csak papíron) sem nem tettem hozzá semmit, sem nem kaptam semmit. A BT csődbe ment és a Széchenyi kártya több mint 8.000.000 ft-os tartozását most rajtam keresi a végrehajtó. A BT ügyvezetője nyugdíjas lett havi 70.000-os nyugdíjjal aminek a 30%-át már vonják tőle. Az jelzáloggal terhelt autómra és a jelzálogos menyasszonyommal közös tulajdonú házra is rárakta az elidegenítést. Természetesen a autó és a ház bankjánál is felszólítottak, hogy szerződést szegtem ezzel üggyel és tisztázzam magam, egyéb esetben szerződést bontanak velem.

Elvihetnek mindent? Felraknak a BAR-ra? Vonják a fizetésem x %-át?

Segítségüket előre is köszönöm.

gyilok58 # 2012.08.24. 09:10

Szeretném kérdezni hogy a fiamnál jelzálogkötelezet vagyok .A bank elutasititta az eszközkezelő iránti kérelmemet hogy nemvagyokrá jogosult hol tudtoszerint mivel én teljesen mozgáskorlátozot vagyok és feleségem ápolásin van velem jogosult lenék rá
Kérdésem jogos-e a Bank elutasitása És ha áronalul adjákel a házamat vonhatnak-e a jövedelmemből.
Ami jövedelmünk az ápolási és a rokkantsági járadék
Válaszát elöre is köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2012.08.24. 10:40

Banfigy: igen.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.08.24. 10:41

Gyilok, én nem ismerem a vonatkozó szabályozást, de logikusnak tűnik, hogy a dologi kötelezett nem fordulhat az eszközkezelőhöz.

Ilus08 # 2012.08.24. 14:37

Tisztelt Fórumozók!
Hogyan lehet egy anyát a feladásra kényszeríteni...:?

2008-ban vettem fel svájci frank hitelt a férjemmel.
Azóta elváltunk a léha életmódja miatt,albérletbe költöztem 3 gyerekkel. A költségeket egyedül fizettem + a hitelt is ami a nevemen van. A jelzálog alapú hitel fedezete a volt férjem saját tulajdonú családi háza,a szerződésen mint adóstárs szerepel.
Az egyre növekvő kiadások miatt képtelen voltam a hitelt fizetni.Így is sokat nélkülöztünk.A váláskor nem kértem tartásdíjat annak fejében ,hogy a volt férjem fogja fizetni a részleteket.De mint sejthető se tartásdíj se törlesztőrészlet.Az évek múltak a bank felmondta a szerződést, a volt férjem leamortizálta a házat, tetemes közüzemi tartozást halmozott fel + áruhiteleket vett fel, és elköltözött vidékre. Ezekről akkor értesültem amikor a végrehajtó rajtam akarta behajtani a tartozásait.

A közös hitelre ez év márciusában végrehajtást kért a bank.Előtte küldtek egy levelet az akkori lehetőséggel,amely feltételeinek nem feleltem meg.
Ezzel egy időben megindították a végrehajtást ami csak a fizetésemre irányul.Az adóstársat nem találta meg a végrehajtó az árverésről szó sincs ,én ezt nem értettem.Bementem a bankba de a hölgy érdemi választ nem adott kérdéseimre.Az eszközkezelői programra nem vagyok jogosult,mert nem lakom a házban, nincs vagyonom most is albérletben lakom 3 gyerekkel .Az összes jövedelmem a munkabérem és egy gyerekre járó családi pótlék.A levonás havi 35 ezer forint a maradék pénzt a lakhatásra fizetem de sajnos nem fedezi.A végrehajtás ellen kifogással éltem a fellebbezési időn belül de azóta eltelt 5 hónap és semmi sem történt. A 3 gyerek mind felnőtt korú de csak egyiküknek van munkája.Négyen élünk teljes bizonytalanságban sokat éhezünk mert még az alapélelmiszerekre sem jut.Már nem tudom mitévő legyek? Ez egy lehetetlen élethelyzet,melyet tovább ront az a tény ,hogy közelít a tél.
Miért nem árverezi el a házat a bank???
A bíróság is csak ül az ügyön azzal a magyarázattal.hogy sok az ügy.A sok nélkülözés miatt rettegek attól ,hogy a munkámat sem tudom ellátni.
Nem vagyok vétlen az ügyben mert én is adós vagyok.
Nem tudom megoldani ezt a helyzetet.A fiam fizetéséből élünk 4-en, nagyon kevés a pályakezdő fizetés ,munkalehetőség pluszba nincs, már bármit elvállalnék ,hogy boldoguljunk.Most már úgy érzem nincs tovább erőm, se fizikai se lelki.
Az alagútban nem látok fényt elegem van.
Nem mondhattam el senkinek ,hát elmondtam mindenkinek.
Minden jót Önöknek!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.08.24. 15:12

Inkább egy ügyvédnek kellene elmondani. Bár sokat segíteni itt tényleg nem lehet.

gitka63 # 2012.08.24. 17:36

Tisztelt Végrehajtó Úr!

Az én esetem egyedi dolog, a házamon jelzáloghitel 8 M. van egy 2.5 M folyószámlahitelem, 4 személyi kölcsönöm, 1 autóhitelem, 3 hitelkártya felmondásom- tehát minden közelit a felmondáshoz: a házam értéke kb. 10 M.nyugdijas vagyok,
Kérdésem az, ha a tartozások nem fedezik a ház értékéből a vh.- dijakat, + banki tartozások összegét
mi a gyakorlat a vh.során?
Nagyon köszönöm szíves válaszát.

Gabicsek # 2012.08.24. 20:57

Muszáj tovább keresni munkát a gyerekeidnek, ha felnőtt korúak. Más kiút nincs.

Pistike57 # 2012.08.25. 19:33

Tisztelt fórumozók!
Szabad felhasználású kölcsönhöz adtunk - sajnos - jelzáloggal kezességet. Mással nem vagyunk benne. A kérdésem, hogy ha a bank által felmért lakásérték magasabb minta hitel , általuk meghatározott összege, viszont az értékesítési ár nem éri el a követelt összeget, követelhet e mást a bank??

Köszönöm.

Betty80 # 2012.08.27. 10:03

Tisztelt Fórumozók!
Érdeklődni szeretnék, hogy a jelzáloggal terhelt ingatlanom végrehajtásával kapcsolatosan, a benne lévő értéktárgyakat (bútorok,műszaki cikkek stb),munkabér bizonyos százaléka,is behajthatja-e követelése rendezéseként a végrehajtó, ha az ingatlan értéke nem fedezi a követelés összegét, illetve mire számíthatok, mert a mai nappal megkaptam a felmondást közjegyzői okiratban, s 90 nap alatt nem teremtek elő 10millió forintot a föld alól sem...
Mire számíthatok a közeljövőben, milyen lépéseket tudok megtenni annak érdekében ,hogy az ingatlanom elvesztése felett , azért ne kelljen életem végéig eme hibát (kölcsönt vettem fel Svájci frank alapon) nyögnöm?
Válaszukat, útmutatásukat előre is megköszönöm!
Tisztelettel: egy elkeseredett honfitárs

C a s a b l a n c a # 2012.08.27. 12:24

Sajnos a végrehajtó mindenütt utolér.

Talán próbáld meg magad értékesíteni az ingatlant.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.08.27. 13:56

követelhet e mást a bank??
Nem sokat. Csak a fennmaradt tartozást. (Mondjuk, ezt jobb lett volna a kezességvállalás előtt kérdezni.)

Pistike57 # 2012.08.27. 18:19

Hát tudod ha tudom, hogy elesem, akkor leülök!
Pláne ha a saját gyerekednek kellene nemet mondani!!

krisztina1982 # 2012.09.06. 14:07

Tisztelt szakértők.

Élettársam édesapja után ölökölt 1/4 rész tulajdon részt a szülői házból amiben jelenleg is lakunk párommal és két kis gyermekünkkel mellék épületben a fő épületben párom édesanya ő a haszonélvező is és párom bátyja lakik 1/4 rész tulajdonos ö is. Páromnak van egy 8 milliós tartozása amit végrehajtásra adtak.Önálló bíróság küldött levelet miszerint beköltözhetően 4,9 millió lakottan pedig 3,5 millióra értékelték az 1/4 részét a tulajdonnak. Párom fizetéséből jelenleg is vonnak 33 % ot e tartozás miatt. Kérdésem az lenne ha értékesítik árveréssel a házat arról kapunk e értesítést? Illetve nem e maradhatunk továbbra is a házban mint szülői házban? Kiköltözési kötelezettség csak a páromra vonatkozik vagy rám is mint élettársa? Mi lehet az a járható út hogy maradhassunk az ingatlanban ha nem tudunk fizetni? Van e ilyen? Köszönöm a választ előre is
Krisztina

gerbera317 # 2012.09.09. 20:37

Szerinted ki a búbánat vásárol árverésen 1/4 tulajdoni illetőséget, lakottan és haszonélvezettel terhelten?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.10. 11:57

Esetleg a tulajdonostárs.