jelzálog alatt lévő ingatlan, és más végrehajtás


Margo1963 # 2012.06.21. 19:54

Ha van valakinek valami ötlete hogy mit tegyek,kérem írja le.Tudom kifizetni kellene de a minimálbérből igen nehéz 3.8milliót kifizetni.Sajnos ügyvédre sem telik,mikor a napi megélhetésemért küzdök.

kkrisz78 # 2012.08.08. 09:18

Üdvözletem!
Szeretnék egy kérdésemre választ kapni, volt egy autó hitelünk, ami időközben nem fizetés miatt felmondásra került, és már a végrehajtó előtt van az ügy. Az összeg 1,7 mFt. A kérdésem az, hogy van egy jelzálog hitellel és munkáltatói hitellel (elidegenítési tilalommal bejegyezve)terhelt családi házunk (a feleségemmel 50/50 tulajdoni hányaddal)ami a tartozást nézve, teljesen kitölti ezek követeléseit, erre az ingatlanra a végrehajtó kérhet árverezést? A végrehajtó első helyre kerülhet mint követelő a ház értékesítésében, mert most a jelzálog hiteles bank (CIB) van első helyen. Köszönöm a választ.

vegrehajtasugyintezo # 2012.08.09. 12:08

Nem csak kérhet, kérni is fog! Kielégítési sorrendben a CIB első helyen is marad az autó finanszírozó nem is nyer így rajta semmit, mégis ez történik.

gerbera317 # 2012.08.10. 07:49

a végrehajtó kérhet árverezést?
A végrehajtó első helyre kerülhet mint követelő?

Pontosítsunk: a végrehajtó nem kéri az árverezést, hanem ő maga tűzi ki az árverést. És ő nem követelő, hanem ő a végrehajtó, aki mások követelését behajtja.

Egyébként az lesz, amit az előttem szóló is írt.

kis80 # 2012.08.10. 21:47

Tisztelt Fórumozók!

A segítségeteket szeretném kérni!
2 ingatlanom van,mindkettőn van hitel(jelzáloghitel).
Mindkét hitelt ugyanannál a banknál vettem fel.
Munkanélküli lettem....
A kisebb hitelt eddig még sikerült fizetnem,de a nagyobbnál elmaradásom van.A banktól kaptam egy levelet amiben közli,hogy ha felmondják az egyik hitelt akkor
automatikusan bedöntik a másik hitelt is.(Hiába fizetem rendesen,őket ez nem érdekli.Nem értem nekik miért jobb így??)

1. kérdésem: Azt szeretném tudni,hogy megtehetik-e ezt?
2.kérdésem:Ha igen akkor mit lehetne tenni?
Ha van valaki aki hasonló helyzetben volt vagy van valaki akinek van valami ötlete,hogy mit tegyek,kérem írja le.(pl:lehet-e bankkal valami megoldásra jutni,érdemes-e egyáltalán megpróbálni)
Előre is köszönöm.

imea0108 # 2012.08.10. 22:30

Üdvözlet!
Segítséget szeretnék kérni.
2 házunk van a férjemmel.Egyik mindkettőnk nevén,másik csak a férjem nevén.Mindkét házon van jelzáloghitel.A
2. háznál ami a férjem nevén van ott én csak mint adóstárs szerepelek ( az elsőnél mindketten adósok vagyunk).
A kérdésem az lenne,hogy ha a 2. házon lévő hitelt felmondják és nem fedezi az ingatlan a kölcsön összegét akkor mit tehet a bank?
Vagyis jelzáloghitelnél a hitelért csak az adott ingatlannal felel vagy az egész vagyonával?(ingó és ingatlan vagyonnal)
Szeretném azt is megkérdezni ,ha elárvereznek egy házat és kevesebbet kap a bank érte mint amennyi a hitel összege volt ,akkor mit tesz?
Előre is köszönöm.

Ilona1973 # 2012.08.13. 18:59

Tisztelt Fórumozók!

A lakásomon jelzálog van és a földhivatalnál elidegenítési és terhelési tilalom van bejegyezve rajta. Közben volt egy perem és a bíróság az ingatlant megítélte a felperesnek. A felperes átveheti-e az ingatlant a terhelési tilalom ellenére? Ha átveheti a hitellel együtt kell hogy megkapja? Ha valaki tud, akkor minél hamarabb segítsen!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.08.13. 20:35

Imea, adósnak és adóstársnak lenni teljesen ugyanaz. (Csak annyi a különbség, hogy az adós lehet egyedül, az adóstársak meg szükségképpen legalább ketten vannak.)
A jelzálog nem korlátozza az adós felelősségét, teljes vagyonnal a tartozás kiegyenlítésének a fedezettül szolgál.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.08.13. 20:37

Ilona, ehhez látni kellene az ítéletet. Az, hogy elvesztetted a pert - és a tulajdonjogot - semmit nem mondd a jogi helyzetről.

Ilona1973 # 2012.08.18. 16:57

A továbbiakban lenne még néhány kérdésem.Az előzőre köszönöm válaszát.A másodfokú ítéletben a felperesnek ítélték a házat,de én utána voltam a bíróságon és kértem perújrafelvételt mivel találkoztam a felperessel és 1 órányi hangfelvételt készítettem és azon beismerte,hogy hamis papírt adott be ellenem,és amit a bíróságon annak idején állított most teljesen mást állít.már van ügyirat számom is.Ezek után én kérhetek még végrehajtási felfüggesztést?A végrehajtótól még nem kaptam semmilyen levelet,hogy mikor kell elhagyni az ingatlant,a földhivatalnál még én vagyok a tulaj.A mai napon telefonált a felperes,hogy ő hozza a vevőt a házamra és engedjem be mert elakarja adni.Persze visszautasítottam ,hogy nincs köze még az ingatlanhoz.Én a délelőtt folyamán elmentem itthonról és a szomszédom azt mondta,hogy a felperes élettársa itt volt nálunk és lefényképezte a házat.Jogosan árulja-e már a házam akár az interneten is,megteheti?? Előre is köszönöm válaszát,sajnos nem tudom mit tegyek.

Dr.Attika # 2012.08.18. 17:15

Milyen végrehajtást akar felfüggesztetni Ilona?
(Sok boldogságot névnapja alkalmából)
Tulajdonjog kérdésében határozott a bíróság ha jól értettem. A lakás kiürítés tárgyában még egy külön pert kell indítania a tulajdonosnak. ha viszont perújítás van, akkor a tulajdonjog is kétséges.

Ilona1973 # 2012.08.18. 18:44

Köszönöm köszöntését(jól esett).Igen ,jól értette, a felperesnek oda ítélte a bíróság az ingatlan átvételét,de semmi mást.A per újratárgyalása nem tudom mikor lesz,ezért kérjem a bíróságtól,hogy addig fügesze fel a végrehajtást?A felperes azt hiszi ,hogy a csatát megnyerte és a házam felett már ő rendelkezik.A végrehajtónak is megírjam ,hogy perújrafelvételt kezdeményeztem?Megtehették a házam lefényképezését is??Az alatt mit értett,hogy a tulajdonjog kétséges?

Nagy Tímea # 2012.08.18. 20:42

Tisztelt Szakértők!

Nővérem ügyében szeretnék tanácsot kérni.
Közös költség tartozást halmozott fel, amiről rendszeresen tájékoztatást kapott a
közös képviselőtől és perlés előtti felszólítást is simán postaládába bedobva.
Telefonon kapott információt a közös képviselőtől 2 hónapja, hogy leghamarabb 6 hónap múlva
kerül az ügye végrehajtás alá. Ezen a héten megkapta a végrehajtás időpontját (szept. 7-e) közokiratba
foglalva, végrehajtás alá kerülhet a lakás, a jövedelmei és az ingóságok.
Kérdésem, hogy ha nem fizet a nővérem a szept. 7-ei határidőig, akkor akár azonnal is kirakhatják a lakásból?
Vagy az árverezésig ott maradhat? Hogy szokott ez lenni?
A választ előre is köszönöm.

Nagy Tímea

bmarika # 2012.08.19. 13:55

Tisztelt Szakértők!
2002-ben birósági végrehajtásra adtak egy tartozásomat. A tartozást még abban az évben kiegyenlitettem, iletve az illetéket és a birósági végrehajtásról kapott csekkeket is kiegyenlitettem.
Ez idáig nem is történt semmi, de most 10 év elteltével az önálló birósági végrehajtó kiküldött egy "átiratot" amelyben felszólit, hogy 14.898.-Ft-ot 8 napon belül fizessek meg. Felkerestem a végrehajtót,hogy ha van valamilyen hátralékom eddig miért nem szólitott fel. Először ő is tanácstalanul nézett, majd kideritette, hogy minden ki van fizetve ez az összeg az ő sikerdija amit nem fizettem meg a részére és örüljek, hogy 10 évig használhattam a pénzét. A kérdésem az lenne, hogy a sikerdijat az adósnak kell megfizetnie nem a megbizónak?? A másik kérdésem hogy 10 év elteltével nem évült el az esetleges tartozás?
Válaszát előre is köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2012.08.19. 14:02

Jutalék az, nem sikerdíj, és mint minden végrehajtási költséget, ezt is az adósnak kell megfizetnie. De valószínűleg elévült.

bmarika # 2012.08.19. 14:26

Köszönöm válaszát! Az elévülési időt egészen pontosan honnan tudhatom meg, mert szeretném az ügyet végérvényesen lezárni.
köszönettel

Kovács_Béla_Sándor # 2012.08.19. 14:34

5 év, és csak végrehajtási cselekmény szakítja meg. Abból lehet gond, hogy az ilyen cselekmények dátumáról épp a végrehajtó tud nyilatkozni, és a saját jutalékáról van szó.

Valami nem világos nekem. Közvetlenül a végrehajtást kérőnek fizettél, nem a végrehajtónak?

bmarika # 2012.08.19. 14:46

Az önálló birósági végrehajtónak fizettem 9.000.- és 6.866.-Ft-ot illetve még a letéti számlájára 3.120.-Ft-ot. Most ő arra hivatkozik, hogy a végrehajást kérő most küldött neki egy levelet amelyben azt irja, hogy az ügyet lezárhatja ha feléje nincs semmi tartozásom. Én több csekket nem kaptam és 10 év alatt senkitől felszólitást sem, hogy tartoznék. A végrehajtó mikor nála voltam nagyon cinikus volt, igaz én nem nyilatkoztam, hogy fizetek-e vagy sem. Annyit még megjegyzett, hogy a mostani követelését végrehjatásra fogja adni. Nem értem én ezt az egészet, igaz az összeg nem tul eget rengető, de nem szeretném kifizetni ha ez már elévült.(10 évenként vesznek elő ügyeket és ezzel riogatják az embereket már bocsánatot kérek)

Kovács_Béla_Sándor # 2012.08.19. 15:52

Annyit még megjegyzett, hogy a mostani követelését végrehjatásra fogja adni.
:O) Az érdekes lenne.

ObudaFan # 2012.08.19. 16:41

Nagy Tímea

A végrehajtást foganatosító bíróságtól lehet kérni a haladékot.

ObudaFan # 2012.08.19. 16:46

Bmarika ügyében inkább az lehet érdekes, hogy ha elévült, akkor ezt milyen eljárásban állapítja meg a bíróság. A végrehajtás megszüntetési per itt azért nem az igazi, mert azt a végrehajtást kérő ellen kellene indítani, pedig neki semmi köze az egészhez. Ezért szerintem itt kifogással kellene élni 15 napon belül az "átirat" ellen.

gerbera317 # 2012.08.19. 18:32

A jutalék összegéből kiszámítva itt egy 148950 forintos követelésről lehet szó, amire részletfizetést engedélyeztek. A végrehajtó a részletfizetés kezdetén beszedte tőled az 5469 forintos munkadíját, 2735 forintos költségátalányát, 1000 forint általános költségátalányt, valamint 9782 forint készkiadást (postaköltség stb.). Úgy tűnik, a 14898 forintnyi jutalékáról elfeledkezett, és most, 9 év elteltével követeli, és most is csak azért jutott eszébe, mert a végrehajtást kérő is csak most nyilatkozott a megtérülésről.
Ha időben nyilatkozott volna, akkor a végrehajtó jutalékkövetelése is jogos volna, így viszont már elévült.

Az előttem szólóhoz csatlakozva, magam is a végrehajtási kifogást javaslom az elévülésre hivatkozáshoz. Ehhez ideiglenesen nélkülöznöd kell 15 ezer forintot, de az vissza fog térülni.

gerbera317 # 2012.08.19. 18:39

Nagy Tímea

Újra fel kellene tenni a kérdést, mert ez így nagyon zavaros.

A végrehajtásnak nincs időpontja, mivel az egy időben elhúzódó eljárás. Időpontja az egyes eljárási cselekményeknek van, időpontot kitűzni pedig jellemzően árveréshez vagy meghatározott cselekményhez szoktak. A végrehajtó meg szokott adni továbbá határidőket, de azok a dátumok önmagukban nem eljárási cselekmények időpontjai.

bmarika # 2012.08.19. 19:16

T.gerbera 317
Köszömöm hozzászólásod. A kalkuláció majdnem egészen pontos ugyanis az összeg 154.088.-Ft volt amire részletfizetést engedélyeztek. Nem értem mire gondolsz, hogy a 15.000.-ft-ot nélkülöznöm kell. Fizessem be és pereljem vissza?? Én nem gondoltam ennek az "embernek" 10 fillért se befizetni. Az "átirat"-ra (amelyben követeli az összeget és abban is felhivja a figyelmem, hogy ha nem fizetek az eljárástz folytatja) kivánok csak reagálni és hivatkozni az elévülésre. Ez igy nem jó??

gerbera317 # 2012.08.19. 19:56

Nem jó. Végrehajtási kifogás kell, az illetéke 15 ezer forint. Ha ezt elmulasztod, azzal elismered a tartozásodat, és többé senkit nem fog érdekelni az elévülés.