Végrehajtási jogi fórum


Majordomus # 2023.12.20. 21:46

Sürgősen keress ügyvédet az ügyben.

osztap # 2023.12.20. 19:48

drbjozsef,

Lehet, hogy igazad van a Ptk kapcsán. De ha a tényállás helyes, akkor az új tulaj nem tíz éve szerzett tulajdonjogot, hanem idén szeptemberben, amikor a földhivatal adásvétel jogcímen bejegyezte a tulajdonjogát. És miért ne jegyezte volna be, ha a szerződés az alaki feltételeknek megfelelt?

A lényeg, hogy vh. joggal terhelten lett tulajdonos. Ezért dologi adós lett, azaz tűrni köteles, hogy az árverési vevőt bejegyezzék tulajdonosnak, az alább hivatkozott Vht-szakasz szerint.

Azért érdemes lenne látni a tullapot. A földhivatal is hibázhat, de ritkán szokott.

drbjozsef # 2023.12.20. 18:19

osztap,

(1) Aki a dolgot hatósági határozat vagy hatósági árverés útján jóhiszeműen szerzi meg, tulajdonossá válik, tekintet nélkül arra, hogy korábban ki volt a tulajdonos.

Szerintem ennek nem az a jelentése, amit te írtál.
Tulajdont csak tulajdonostól lehet szerezni, akkor is, ha az kényszerértékesítés, árverés útján történik. Az igaz, hogy MINDEGY ki az a tulajdonos (természetes személy, cég, állam, intézet, kutya, macska), de a "tekintet nélkül" az csak a "ki"-re vonatkozik, nem a "tulajdonos"-ra.
Nyilván lesz itt kibogozni való, nem értek hozzá, de szerintem az nem jó értelmezés, amit te írtál erre.

Biztos, hogy van valami még itt, amit nem tudunk, mert ha csak most észlelte a földhivatal, hogy már 10 éve megváltozott a tulajdonos, és azt csont nélkül bejegyzte, és nem utasította el, akkor itt lennie kell valaminek, amit még nem értünk.

osztap # 2023.12.20. 13:54

papika,

Most idén szeptemberben bejegyezték ezt a vevőt, de úgy, hogy a rengeteg jelzálogot kivezették a tulajdoni lapon, bejegyezték ezt a vevőt majd rögtön vissza a jelzálogokat.
Ez de teljesen mindegy. A jelzálogok az árverési vevő tulajdoni hányadát nem terhelik, a földhivatal törli majd azokat. Vht. 137. §
Ha a végrehajtási jogot is törölték, majd visszajegyezték volna, ÉS nem lenne ott a visszajegyzésnél, hogy az eredeti határozat dátuma X, ami korábbi, mint az új tulaj tulajdonjogát bejegyző határozat dátuma a tul. lapon, az gond lenne.

Most arra hivatkozik a földhivatal, hogy nem az árverési jegyzőkönyvben szereplő adós a tulajdonos.
Szerintem téved a földhivatal. A Vht. 138. § (6) alapján ingatlanra jogot (pl. az új tulaj tulajdonjogot) csak azzal a feltétellel lehet szerezni, hogy az a végrehajtást kérő végrehajtási jogát nem sérti, és a végrehajtás célját nem hiúsítja meg. Az árverés és ezért a Te tulajdonszerzésed alapja a végrehajtási jog, nem pedig a mostani tulajdonos tulajdonjoga. (Ezért fontos, hogy a vh. jog bejegyzése megelőzze az új tulaj tulajdonjogának bejegyzését.) Ezt a Ptk explicit ki is mondja:
5:41. § [Tulajdonszerzés hatósági határozattal vagy hatósági árverés útján]
(1) Aki a dolgot hatósági határozat vagy hatósági árverés útján jóhiszeműen szerzi meg, tulajdonossá válik, tekintet nélkül arra, hogy korábban ki volt a tulajdonos.

Első körben a helyedben elolvasnám még egyszer a tulajdoni lapot, esetleg megmutatnám ügyvédnek, hogy biztosan helyes-e a tényállás. Ha igen, akkor kérném a földhivatalt, hogy az Inytv. 54. § (4) alapján saját hatáskörben módosítsa döntését, a fentiek miatt. Ha nem teszi, attól tartok, marad a közigazgatási per a földhivatal ellen.

papika # 2023.12.20. 10:55

Sziasztok,

Szeretnék jogi segítséget kérni az itt lévő szakértőktől. Vásároltam egy lakást árverésen amit ki is fizettem, de a földhivatal visszautasította a tulajdonjog bejegyzést. Az árverés már áprilisban lezárult, de bíróságon megtámadták amit a bíróság jogerősen visszautasított és ezután a végrehajtónak kifizettem a vételárat ami után elküldték a jegyzőkönyvet a földhivatalnak.
Mint kiderült (eddig erről nem volt információm mert árverési vevőként nem tájékoztattak) az eredeti adós már több mint tíz éve eladta a lakást valakinek aki nem volt azóta sem bejegyezve. Most idén szeptemberben bejegyezték ezt a vevőt, de úgy, hogy a rengeteg jelzálogot kivezették a tulajdoni lapon, bejegyezték ezt a vevőt majd rögtön vissza a jelzálogokat. Ez, hogy lehetséges?
Most arra hivatkozik a földhivatal, hogy nem az árverési jegyzőkönyvben szereplő adós a tulajdonos.
Joga van visszautasítani a földhivatalnak a tulajdonjog bejegyzést amit a végrehajtó küld neki?
Kérem segítsetek, mit tudok most tenni?
Köszönöm előre is.