Mit jelent a THM és hogyan kell értelmezni

kalmi # 2012.06.30. 22:02

Bocsánat valamiért 4§ tett a 10§ helyett.

Találtam egy érdekes megfogalmazást:

2009. évi CLXII. törvény
a fogyasztónak nyújtott hitelről
A törvény hatálya

Értelmező rendelkezések
3. § E törvény alkalmazásában:
....
20. teljes hiteldíj mutató: a hitel teljes díjának aránya a hitel teljes összegéhez éves százalékában kifejezve,

Ebből következően nem igazán lehetne kamatot emelni, mert akkor a THM változni fog, ha jól gondolom?

kalmi # 2012.06.30. 21:49

Nem, nem akarok semmi negatív hangvételt megütni. Sőt még érzelmet se akarok belevinni a fórumba. Pusztán gondolkodok, elmélkedek és a józan ész mellett próbálok érvelni és köszönök minden hozzászólást is!

1. A kormány rendelet szerintem a hitel betörlesztést és egyéb költségeket eleve nem teszi bele a THM-be.
  2. A 0% THM is nulla. A kormány rendeletet olvasva nem egyértelmű ez számomra. Azaz mi garantálja a 0%-ot? (Szintén normál fizetési körülményeket feltételezve)
  3. Találtam a kormány rendeletben három érdekes dolgot amiből csak az egyiket tudom magyarázni.
  4. §

(2) A jelzáloghitelre vonatkozó nyilvános tájékoztatónak és ajánlattételnek feltűnő módon tartalmaznia kell a THM értékét azzal a kiegészítéssel, hogy

1. a THM meghatározása az aktuális feltételek és a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat,
  2. a THM mutató értéke nem tükrözi a hitel árfolyamkockázatát,
  3. a THM mutató értéke nem tükrözi a hitel kamatkockázatát.
    Amit nem értek, mert nem kézzel fogható:
  1. Mit értünk aktuális feltétek alatt, ez mire és kire vonatkozik?
  2. Ez teljesen logikus....
  3. Mit értünk hitel kamatkockázat alatt? Szintén kire vonatkozik?
kfgabri # 2012.06.30. 19:58

Próbálok segíteni.
Kérsz egy kivásárlási ajánlatot, kettőt, hármat a futamidő alatt: értelemszerűen nem jósolható meg előre, így a THM sem tartalmazza az árát.
Van egy HUF-finanszírozásod, a mögöttes BUBOR is változik, a THM nem időjós...
Igénybe veszel díjköteles műveletet szerződésmódosításra, ezt sem látjuk előre.
Gondolatodra válasz: ez a jelenség életszerűtlen és jogszerűtlen ebben a formában, hiszen a 0, az nulla.
Ha szerződtél 5%-ra és 10 év futamidő alatt 10% lett belőle, az már életszerű.

kalmi # 2012.06.30. 19:46
  • Gondolat.

Ha valaki 0%THM-re vesz fel hitelt (ekkor ugye minden költséget a kereskedő fizet) és a bank emeli mondjuk 10%, ra akkor így jártunk? Ez így teljes mértékben jogos?

kalmi # 2012.06.30. 19:43

Hát igen. Ez egy érdekes dolog, hogy a jövőbeni dolgokat nem foglalja magában. Egy picit ez olyan, hogy valami olyan dologra kötök szerződést aminek a végét nem tudom és 100%, hogy csak én jövök ki belőle vesztesen.

Pl: ha a bank azt találja ki, hogy ne 10% legyen a kamat hanem mondjuk 100%-ék, akkor így jártam...

Most néztem meg egy régebbi hitszerződést 140 CHF-s árfolyamnál (2007-2008 között) is volt nemzetközi helyzet fokozódás ami miatt 8%-9,99! százalékra kellett emelni a kamatot. Akkor nem a CDS-ek voltak a kifogások.

Összefoglalva, ha a magyar nyelvként értelmezem, akkor a Teljes hiteldíj mutató nem azt jelenti, amit magyarul is kellene, hogy jelentsen "teljes hitel alatti mutató szám"?
(Vagy hibás a szó, mert akkor lehetne pl: Felvételkori mutatószám)

kfgabri # 2012.06.30. 19:20

A THM nagyon nyersen leképezve a 83/2010. (III. 25.) Korm. rendeletben foglaltakat: az üzlet megkötése kori költségeket vonultatja fel: az akkori referenciakamatot, JUTALÉKOKAT, KÖLTSÉGEKET, DÍJAKAT.
A kamat több aspektusból változó tényező:

• függ a szerződéses periódustól
  • függ a finanszírozás devizanemének kamatától: HUF-BUBOR, CHF-LIBOR, EUR-EURIBOR.

Az adott bank Árazási Elvei taxatíve tartalmazzák azon eseteket, amikor változik a szerződéses árazás, érdemes tanulmányozni.
Összefoglalva: a THM a jelent, szerződés-kötéskori körülményeket foglalja össze, de nem tudja életszerűen követni a jövőt, hiszen magában foglal egyszeri díjakat: értékbecslés, folyósítási költség, szerzési jutalék, magában foglal folyamatos terheket: speratív jutalék, kezelési költség, stb.

kalmi # 2012.06.30. 18:33

Kedves Fórumozók!

Szeretném a segítségeteket kérni, hogy pontosan mit jelent a THM a banki hiteleknél és ezt hogyan kell értelmezni? Sőt tovább megyek mi értelme van?

Példa: (nincs matematikailag számítva, csak példa kedvéért írom fel lehet sarkítva):

Banki ajánlat hitel felvételkor (szerződésben is):
100.000. Ft Hitel
10% THM
Hitel kamata 8 %
10.000. Ft/hó törlesztés

Eltelik 3 hónap a bank küld egy levelet, a "nemzetközi helyzet fokozódik" a hitel kamata 10% lesz innentől kezdve.
A törlesztő 15.000.- Ft lesz.
Most a THM változik-e vagy sem, vagy már nem számít?

Üdv.

KALMI