Új vállalkozás alapítás - hogyan?

Pirka13 # 2009.02.25. 09:18

Pjrot-nak, bár már nem mostani a kérdése, gondolom azóta megszerezte az infókat, de másnak hátha segít.
4941 – Közúti áruszállítás
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…(II.+27.)+GKM+rendelet#xcel

Pirka13 # 2009.02.25. 09:23

Bocs, nem sikerült a link, erre kell rákeresni a neten.
14/2001. (IV. 20.) KöViM rendelet
a belföldi és a nemzetközi közúti árufuvarozás szakmai feltételeiről és engedélyezési eljárásáról

Natti # 2009.06.01. 20:46

Tisztelt Fórumozók!

Párommal keten szeretnénk egy Kft-t alapítani amely elsősorban szerencsejátékkal ( lottózó ) foglalkozna, mellette esetleg újság árusítással.
Két kérdésem lenne ezzel kapcsolatosan:
1.) Szükséges -e a Kft-nél is a szakirányú végzettség ( kereskedő-boltvezető)?
Mivel akkor legalább fél évet csúszna az alapítás, esetleg megoldható-e másképp?
2.) A szerencsejáték tevékenység miatt szükséges-e egyéb különleges engedély?

Szíves válaszukat előre is köszönöm.

ObudaFan # 2009.06.02. 08:41

Szerencsejáték szervező tevékenység folytatásához - az e törvényben meghatározott kivétellel - az állami adóhatóság engedélye szükséges.
A helyedben nem nagyon kezdenék bele a vállalkozás-alapításba, míg ott nem érdeklődtem.

nagyimre # 2009.11.17. 07:50

Ha vállalkozás indítás előtt álltok akkor ajánlom azt amit én is használtam.Gyors volt és olcsó, rugalmasak voltak, szóval legalább itt nem volt a szokásos bürokratizmus + adtak egy számlázóprogramot is ingyen. Ha bármire kíváncsiak vagytok még, sok infót találtok erről a http://www.ceget.hu weboldalon.

tfecus # 2010.09.22. 21:53

tudna nekem abban segíteni, hogy ha hangtechnika bérbeadásával kívánnék foglalkozni, ahhoz milyen végzettség szükséges másodállásban végzendő vállakozáshoz?

chriss27 # 2010.09.27. 11:17

Hello!

Én azzal a kérdéssel fordulok önökhöz, hogy van egy hajós klubom, amire eddig azt mondták, hogy nem kell engedély csak bejelentés köteles én ezt meg is tettem a hivatalba, most meg kérik rajtam a működési engedélyt ilyenkor, mit lehet tenni? Küldtek egy levelet, ami be az áll, hogy ez a tevékenység csak bejelentés köteles ennek eleget tettem.

Előre is köszönöm a segítséget. Chriss27

hazvasarlo # 2010.09.27. 13:38

Tisztelt Szakértő!
egy használtruha boltot nyitok, és kérdezni szeretném, hogy kell-e pénztárgép, vagy elég egy számlatömb. Két külön könyvelő más-mást mondott, de nekem számít ez a (jó)néhány 10 ezer Ft kiadás is, sok kicsi sokra megy egy kezdő vállalkozásnál.

Köszönöm előre is
Katalin

Rexor # 2010.09.27. 14:51

Nem kötelező a pénztárgép, de praktikus mert egyszerűbb lesz az életed. Egyébként mindig ki kell kézzel állítanod a nyugtákat (vagy ha számlát kérnek akkor azt), ami egy idő után fárasztó lesz.

Niko804 # 2010.10.01. 09:03

Tisztelt Szakértő!

Konditermet szeretnék nyitni és a nyitáshoz szükséges feltételeket szeretném megtudni. Milyen egészségügyi szabályok vannak? Milyen szervezetekhez kell fordulnom? Milyen törvényi szabályozások vonatkoznak rá?

Köszönettel: Niko804

hadnagysandor # 2010.10.02. 05:16

Tisztelt Szakértő!

Elektronikai kisboltot szeretnék nyitni: Azt szeretném tudni hogy milyen engedélyek szükségesek?Főállás mellet csinálnám akkor mennyit kell adóznom, és ha nincs főállásom csak a vállalkozás akkor mennyit kell adózni?Milyen képesítés szükséges ilyen vállalkozás indottásához?

Köszönettel

Manichuy # 2010.10.04. 15:30

Sziasztok!

Kiderült, hogy egy ügyfelünk álláskeresési járadék ideje alatt alapította a kft-jét és most ideállított egy start plusz kártyával, hogy jelentsük be.

Jól gondolom, hogy amint megalapította a kft-t, ezt jeleznie kellett volna a Munkaügyi Központban, és onnantól maga után kellett volna a járulékokat fizetnie? És akkor már nem számított volna álláskeresőnek...tehát a járadék sem járt volna neki...

Ha most minden további nélkül bejelentjük a cégébe és ez kiderül, akkor lehetséges, hogy visszafizettetik vele az álláskeresési járadékot visszamenőleg?

Mi a helyes eljárás ilyen esetben?

Előre is köszi!

Üdv.

Manichuy

kollath1001 # 2010.11.18. 10:08

Tisztelt Szakértő!

Konditermet szeretnék nyitni és a nyitáshoz szükséges feltételeket szeretném megtudni.(felszereltséggel való követelmények) Milyen egészségügyi szabályok vannak? Milyen szervezetekhez kell fordulnom? Milyen törvényi szabályozások vonatkoznak rá?

Előre is köszönöm!

olvasó61 # 2011.03.01. 14:14

Tisztelt Szakértő!

Új üzletet szeretnék nyitni. Táplálékkiegészítők, vitaminkészítmények, bioélelmiszerek, gyógyteák forgalmazását tervezem. E tevékenység folytatásához szükséges jogszabályok elérhetőségére lenne szükségem. /Milyen szakirányú végzettség szükséges, TEÁOR besorolás, engedélyek, stb./
Hol érhetők el?

Köszönöm szépen a segítséget.

kisremény # 2011.03.06. 09:04

Tisztelt Szakértő!

Kérem segítsen ellátni tanácsokkal...szeretnék egy ruházati üzletet nyitni..1,5 millió forintom van rá...egy kissebb üzlet kialakítására elég e...Nincs hozzá végzettségem így hogy tudom megoldani?Azt sem tudom KFT vagy egyéni vállalkozó ként kezdjek e neki...3 kislányommal 7 éve egyedül maradtam nehéz anyagi körülmények közt,szeretnék szebb életet biztosítani nekik....Kérem segítsen hogyan vághatnék bele így szakma nélkül és egyéni vállalkozás vagy kft?Gondolom Bt nem a legjobb...

Köszönöm előre is

ObudaFan # 2011.03.06. 10:35

A bt-nek ugyanaz a hátránya, mint az egyéni vállalkozásnak. Biztos, hogy bele akarsz fogni valamibe, amivel kapcsolatban semmi tapasztalatod?

Defiant # 2011.03.16. 13:09

Sziasztok!

Vállalkozás indításával kapcsolatban szeretném a segítségeteket kérni. Vállalkozó családból származom, így konyítok egyet s mást a dolgokhoz, mégis vannak bőven vakfoltok, főként ami az új vállalkozói eljárást illeti.

Először is ami van:

• Üzleti terv
  • SAJÁT üzlethelyiség
  • Alaptőke

Kérdéseim a következők lennének:

• Italboltot szeretnék nyitni lottózóval kombinálva, esetleg házi termelésű mézet is árulnék - már amennyire utóbbi dolog megvalósítható, ez részletkérdés. Tehát boltról lenne szó, nem vendéglátó-egységről. Hogy, s miként történik mostanság egy új vállalkozás elindítása? Fontos: az alapítandó vállalkozás elsőként már nyugdíjas, ex-vállalkozó édesanyám nevén lenne, egyrészt az adókedvezmény, másrészt pedig amiatt, mert nekem még nincs szakirányú végzettségem (üzletvezető például), amit az elkövetkező hetekben-hónapokban szereznék meg - ennek hiányában jelenlegi ismereteim szerint én nem működhetnék mint az adott vállalkozás üzemeltetője. Addig, mint családi segítő dolgoznék az üzletben.
  • Hol kell ennek nekilátni? Okmányiroda? Internet? Mely megközelítés kézenfekvőbb? Sok helyen olvasni ugyanis sokféle verziót... ez pedig összezavarja az embert.
  • Amennyiben megy a bolt, én szeretném a későbbiek során vezetni, tudtommal ezt csak az előző vállalkozás megszüntetésével és egy új létrehozásával működik, édesanyám ezt nem adhatja át nekem. Mennyi a minimum idő, míg egy ilyen lezajlik?
  • Hol lehet annak mondjuk itt a neten utánanézni, hogy egy adott boltban milyen termékeket lehet árulni (a korábban már említett termelői méz végett)?
  • Lehet -e különböző támogatásokat igénybe venni, esetleg pályázatokat benyújtani induló kisvállalkozások számára?

Egyelőre ennyi... további kérdéseim majd a válaszok függvényében fognak érkezni.

Előre is nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítséget.
Üdv,
Defiant

Rexor # 2011.03.16. 13:46

Kedves Defiant,

Elég sokrétűek a kérdéseid, és sok mindent kellene tisztázni (pl. egy "vállalkozást" többféleképpen meg lehet szüntetni, milyen vállalkozási formát szeretnél, stb.). Szóval javaslom, hogy inkább egy könyvelővel és egy ügyvéddel ülj le először.

Defiant # 2011.03.16. 14:06

Kedves Rexor,

Köszönöm válaszod. Könyvelő már megvolt, fogalma nem volt b. az egészről.

Maradjunk csak az alap kérdésnél:

• hova kell fordulni, ha vállalkozást akarok alapítani? Iroda vagy Internet? Mi kell hozzá?

Üdv

Rexor # 2011.03.16. 15:33

Igen az alapoknál kellene kezdeni :). Milyen vállalkozást akarsz (egyéni, kft, bt)?

Defiant # 2011.03.16. 15:53

Rexor,

mint egyéni vállalkozó szeretné édasanyám kezdeni, és a tervek szerint és is akként venném át tőle a boltot.

gabcsi01 # 2011.04.14. 08:06

Jó napot!

egy-két dologgal kapcsolatban szeretnék érdeklődni.
bébiruha mintázásával szeretnék foglalkozni, tehát a ruhákat varrónővel varratnám és én csak kizárólag a mintázásával foglalkoznék. majd kisebb nagyobb kerekbe szeretnék beszállítani.
az lenne a kérdésem, hogy ehhez kell e bármilyen végzettség?
előre is köszönöm

gabcsi01

Rexor # 2011.04.14. 08:09

Szerintem nem.

gabcsi01 # 2011.04.14. 08:24

Nagyon köszönöm a gyors választ.
kereskedői végzettség sem?
Csak azért kérdeztem, mert a mai nap folyamán tárgyaltam egy varrónővel aki rákérdezett, hogy van e végzettségem, ha ezt szeretném csinálni és meglepődtem rajta.
köszönöm
Gabi

AKOS2000 # 2011.04.14. 18:41

Tisztelt fórumozók,

Az alábbiakban kérem szíves segítségüket, mert sok ellentmondó dolgot hallottam a témával kapcsolatban.
A lényeg: alapítottunk egy céget, amiben 20 %-s részesedésem van. 2.000.000,– forint törzstőkével hoztuk létre. Valószínű, h év végén eladjuk az egészet. Kérdésem: üzletrészem eladását milyen adó és milyen mértékben terheli? Illetve, ha az üzletrész eladásából származó bevételt teljes egészében átviszem egy másik cégbe, akkor ezután, h kell adóznom?

Válaszukat előre is köszönöm

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/23/22489#…