kegyeletsértés - e?

Suncsa # 2014.05.14. 15:51

Üdvözelet!

A következő szituációra szeretnék segítséget, tanácsot kérni:
Édesanyám tavaly januárjában elhunyt. Egy házban éltünk, felerészben ő volt a tulajdonos, felerészben én. A közüzemi szolgáltatások az ő nevén voltak.
Halála után - mikor már képes voltam ügyeket intézni - többek között bementem az ÉMÁSZ-hoz is bejelenteni a halálesetet, és a szolgáltatási helyet átíratni az én nevemre. Vittem nekik halotti bizonyítványt is, le is adtam, át is írták a szolgáltatási helyet. Csakhogy: anyukámnak maradt ott tartozása, ami miatt a mai napig ŐT keresik.
Nem sokkal halála után jött egy telefonhívás, az ügyintéző hölgy név szerint őt kereste. Kértem - szépen -, hogy ezt a jövőben ne tegye, mert nem kicsit esik zokon. (Csak képzelje el mindenki, milyen érzés az, ha a halott hozzátartozóját kérik a telefonhoz...) Két hét múlva újra hív az Émász, és újra őt keresték. Akkor már "kissé" mérges lettem, majdnem mondtam a hölgynek, hogy ha ennyire nem képes felfogni a helyzetet, akkor menjen utána, és keresse.
Időközben megtörtént a hagyatékolás, örököltem durván 5 millió forint tartozást, mivel a közös házon devizahitel volt. A fél fizetésem letiltásban van, s van egy munkanélküli lányom, és egy középiskolás. Szóval nem nagyon van miből kifizetni az anyukám tartozását, illetve úgy tudom, hogy ezekért csak a pozitív örökség erejéig vagyok felelős. (Az 5 millió tartozás nem tűnik túl pozitívnak, illetve azóta ettől "megszabadultam" oly módon, hogy az eszközkezelő megvette a házat, azaz már az sem az én tulajdonom.)

Az émászos történet folytatása: Néhány hónapja felhívott egy férfihang valami behajtó cégtől, aki ismét név szerint édesanyámat kereste. Elmondtam neki, hogy nem kicsit sérelmezem a dolgot, és ha nekik kapcsolatuk van az émásszal, akkor az émásznak azt is közölniük kellett volna, hogy az adós elhunyt. Normális volt egyébként a fickó, emberi hangon meg tudtuk beszélni a dolgokat.

Nemrégiben jött MOKK-os levél, fizetési meghagyás, ismét édesanyám nevére. Közölték benne, hogy már kétszer kiküldték, de visszament a postáról a levél. (Feltételezem, hogy akkor ajánlva küldték, és nyilván nincs már, aki átvegye.) A harmadik levelet simán küldték, azért találtam meg bedobva azzal az információval, hogy a második kézbesítési kísérlet után 5 nappal jogerőssé vált a fizetési meghagyás, hiába nem vette át a címzett.

Ma ismét jött egy levél az Émásztól - simán, nem ajánlottan vagy tértivevényesen -, tárgysorban: Utolsó felszólítás végrehajtás előtt. Ebben felszólítják anyukámat(!), hogy 5 napon belül fizesse meg a tartozást, és akkor nem indítják el a végrehajtást...

Kérdésem: Kegyeletsértésnek számít-e az, ha egy cég ezt csinálja? Leadtam nekik a halotti bizonyítványt, innen kezdve érthetetlen számomra, amit csinálnak. Igaz, írásban nem kértem meg őket, hogy ugyan ne keressék már anyukámat, de jóérzésű ember amúgy sem tenne ilyet. A mai levelük olvasásakor már csak hápogtam, hogy hogy lehetnek ennyire érzéketlenek, és arra gondoltam, simán megérdemelnének egy feljelentést kegyeletsértésért, vagy nem is tudom minek lehet ezt fogalmazni, amit csinálnak. Mondjuk beperelni őket épp akkora összegre, mint a tartozás. De lehet, hogy annak a többszörösére, hogy ha a szép szó és kérés nem elég, akkor tanulják meg így, hogy halottnak nem küldözgetünk levelet, és nem hívjuk fel.

Kérem, ha valaki képben van a témában, és konkrét tanácsot tud adni, írjon.

ObudaFan # 2014.05.16. 10:11

Én a magam részéről nem érzem ezt olyan súlyúnak. De hát most az új Ptk. sérelemdíja miatt akár meg is lehet próbálni.