Mikor nem kell fizetni gyerektartást?

DAS # 2024.09.07. 06:10

Köszönöm a válaszokat. Abban az esetben, ha megegyezünk, akkor elég egy ügyvédi ellenjegyzés vagy mindenképpen bírósághoz be kell adnia?

drbjozsef # 2024.09.07. 12:24

DAS,

Szerintem az ügyvédi ellenjegyzés itt nem kell. Nem kötelező a közokirat (közjegyző általi ellenjegyzés), és a bírósági jóváhagyás sem, de a sima (akár teljes bizonyító erejű) magánokirat nem alkalmas a közvetlen végrehajtásra.
Ha a jogosult nem biztos a teljesítésben ezer százalékban, akkor érdemes közjegyzőhöz, vagy bírósághoz fordulni az egyezséggel.

DAS # 2024.09.08. 21:27

Nos mivel nagykorú gyermek tartása áll szemben gyerektartással, így a legújabb információim szerint a gyerektartást fizetni kell a kisebbik után és a nagyobbik költségeit kell felezni, de az anya nem nekem, hanem a gyereknek utalja már. Gyerektartást viszont csak a másik szülőnek lehet.

drbjozsef # 2024.09.09. 05:42

Olyasmi, de te tudod.

Delena1985 # 2024.09.09. 09:33

Jó napot!
17 èves gyermekem otthagyta az iskolát megszűnt a tanúlói jogviszonya, erről kikèrtem az igazolást az iskolától.
Tudomásom szerint dolgozik de ezt nem vallja be ès azt sem tudom be van e jelentve a munkahelyèn.
Kèrdèsem az lenne, hogy köteles vagyok gyerektartást fizetni ebben az esetben is?

drbjozsef # 2024.09.09. 09:57

Delena1985,

A kiskorú gyermek tartásra való rászorultsága mellett törvényi vélelem áll. Ptk. 4:214.§, 4:215.§

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Ezért főszabályként fizetned kell a gyermektartást a jogosultnak.
Ha saját jövedelme fedezi a tartását, akkor nem vagy köteles fizetni, de ha ítélet, vagy jóváhagyott egyezség kötelez a gyermektartásra, akkor annak fizetését önhatalmúlag nem szüntetheted be.

Ha a tartási kötelezettségben változás van, akkor azt a jogosult köteles jelezni a bíróságnak.
Tehát a helyedben először szóban, majd ha szükséges, egy tértivevényes levélben jelezném a jogosultnak (akinek fizeted a gyerektartást), hogy teljesítse a kötelességét, és jelentse be a változást, mert ha nem teszi meg (mondjuk) 8 napon belül, akkor te fogsz a bírósághoz fordulni, és akkor a jogosulatlanul felvett tartásdíj visszafizetése mellett a bíróság meg is fogja őt büntetni.
Majd a bíróság változtathatja meg a gyermektartás módját, összegét, vagy szüntetheti meg, akár visszamenőleg, ha szükséges.

Delena1985 # 2024.09.09. 10:11

drbjozsef köszönöm szèpen a gyors választ.
Sem a jogosult sem a gyermek nem hajlandók sem együttmüködni sem bármit közölni, így marad a bíróság.

drbjozsef # 2024.09.09. 10:37

Delena1985,

A tértis levelet küldd el, ezzel a bíróságon is tudod igazolni, hogy te megpróbáltad rendezni az ügyet.

Ahhoz a bírósághoz kell fordulnod, amelyik a tartásdíjról a végzést hozta.

DAS # 2024.09.10. 05:26

drbjozsef,

Na ez komoly válasz volt, gratulálok! Pfff....

drbjozsef # 2024.09.10. 06:04

DAS,

Nem kérdeztél semmit, szóval nem válasz volt. Az "újabb információid" alapján pedig nem gondolom, hogy megint javítgatnom kéne, higgy annak, és tégy ahogy jónak látod.

gerbera317 # 2024.09.10. 06:51

@Delena
A gyermektartásra szorultság vélelme megdönthető, de azt csak perben tudod megtenni. A perben a bíróság meg fogja kérdezni, hogy tettél-e kísérletet a peren kívüli megoldásra, és nem hátrány, ha erre igennel tudsz válaszolni, majd pedig bizonyítani is tudod.

Delena1985 # 2024.09.10. 10:26

gerbera317
Levèlben kèrtem válaszokat az èrintettektől válasz nem èrkezett. A keresetet benyújtottam az illetèkes bíróságra a mai nappal a nekik írt levelek mellèkkelve ès minden rendelkezèsre alló okirattal pl.a tanulói jogviszony megszűnèst igazoló dokumentummal. Az ügy bonyolult hiszen kèt kiskorú gyermek is van mèg a háztartásomban. Az ügyben èrintett gyermek az iskolát azèrt hagyta ott mert lakhelyètől távol volt a kollègiumból a magatartása miatt kirúgták így nem kívánt napi 100 km oda vissza buszozni. Egyenlőre nem maradt más mint várni a bíróságra. Majd beszámolok a fejlemènykeről.

igazsagot_akarok # 2024.09.10. 10:54

Üdvözletem!
Ha apaként megszűnt a munkahelyem és nem tudom tovább fizetni a gyerektartást, akkor milyen módon kérhetem annak csökkentését?
Jelenleg munkanélküli vagyok, bevételem mindössze a korm.hivataltól kapott járadék, ami semmire sem elég.
A korábbi ügyszám alatt tudok benyújtani egy (mondjuk P23-as jelű) beadványt az elsőfokú bíróságra? Vagy más menete van?
Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2024.09.10. 12:12

P01 lesz az, és majd a bíróság ad neki ügyszámot.