Mikor nem kell fizetni gyerektartást?


Majordomus # 2023.03.30. 19:09

Abból sem gazdagodik meg senki....

Monte # 2023.04.21. 07:56

Kedves Szakértők!
Azt olvastam, hogy a gyerektartásra vonatkozó igényt, ha a gyerek 18 éves kora után még tanul, a nagykorú gyereknek kell jeleznie a fizetésre kötelezettnek. Rajta kívül máshova is be kell jelenteni, pl. bíróságra? 19 évesen fog érettségizni, illetve utána szeretne továbbtanulni.

Tamara # 2023.04.21. 09:31

Tisztelt Szakértők!
Most folyik egy per közöttünk az exemmel tartásdíj megállapításáról.
Az exem nem állapodik meg, ezért a bíróság fog nyilván dönteni.
Az lenne a kérdésem, hogy indokolt egészségügyi költségként hogy veszi figyelembe a bíróság azt, hogy a gyermekemnek rövidlátás megfékezésére z-night lencsét, ortokeratológiai lencsét javasoltak, ami el is kezdődik májustól.Sajnos 12 évesen -5 dioptriás mindkét szeme, és évente egy dioptriát romlik, ezt kellene lassítani a szövődmények megelőzése miatt is többek között.Ez költséges sajnos, állami szemészeti klinika általi, de a TB nem támogatja.
Éves lencseköltség 268 000 ft, havi egyéb költsége, tároló, tisztítófolyadék havi kiadás 14000 ft.Hosszútávú kezelés, sok éves lehet, ha beválik a módszer nála is.
Köszönettel:
Tamara

drbjozsef # 2023.04.21. 11:33

Tamara,

Természetesen figyelembe veszi.
Ha megegyezés nincs, a bíróság a Ptk. 4:218.§ szerint dönt, elsősorban a gyermek szükségleteit szem előtt tartva (a kiskorú gyermekét a szülőnek akár saját tartásának rovására is biztosítania kell bizonyos határok között), a (3) pont pedig kifejezetten rendelkezik, hogy az egészségügyi kiadások is természetesen a tartásba tartoznak több más mellett.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Ez összegszerűen természetesen majd sok mindentől függ, a szülők anyagi viszonyaitól is.

Irene24 # 2023.08.21. 13:17

Üdvözlet
A következő kérdésem lenne:
Két fiam van, velem élnek, az apjuk fizeti utánuk a tartásdíjat. A nagyobbik két év múlva ősszel 18 éves lesz, és már beszélt róla, hogy utána az apjához költözne, vele is szeretne élni valamennyit, amíg még középiskolás (akkor még mindig lesz 2 éve a gimiben, mert évvesztes és nyelvi előkészítős volt).
Mivel nagykorú lesz, oda költözik, ahova akar. De ha ez az "akárhova" az apját jelenti, akkor hogyan alakul a tartásdíj? Az apjának a kötelezettsége megszűnik, mivel vele fog élni? Nekem kell esetleg fizetnem majd utána?
Köszönöm.

drbjozsef # 2023.08.21. 13:28

Irene24,

Ha bírósági végzés (akár ítélet, akár jóváhagyott egyezség) van a tartásról, akkor a tartásdíjat megalapozó körülmények megváltozása esetén azt a jogosultnak kell bejelentenie a bíróságon. Vagyis neked.
Igen, ha életvitelszerűen az apjával él és ő tartja el, akkor megszűnik az apa tartási kötelezettsége, és, ha a gyerek után még jár tartás - ami középiskola alatt még mindenképpen jár, de az egyetem alatt is, ha nincs önálló keresete a gyereknek -, akkor azt neked kell fizetni az apának. Ugyanúgy jár neki, ahogy neked is járt, nyilván.
Ha nem teszed, bejelentheti a kötelezett is (itt az apa), de az neked mulasztás, a bíróság nem dícsér meg.

Irene24 # 2023.08.21. 15:54

Ha attól kezdve nekem kell fizetnem, akkor kérhetem az összeg csökkentését arra hivatkozva, hogy a két közös gyereken kívül még három kiskorút is nevelek? Befolyásol bármit is az, hogy apuka jelenleg "csak" magától vonja el ezt a pénzt, de nálam ez hátrányt okozna a többi kicsinek, mert nem jut rájuk annyi? Nem a nagyot akarnám károsítani, de gondolnom kellene a többiekre is.

Lehet olyat kérni annak, aki fizeti a gyerektartást, hogy a nagykorúsága után a gyereknek fizesse és ne a másik szülőnek?

Köszönöm

drbjozsef # 2023.08.21. 18:27

Irene24,

Igen, kérheted a tartásdíj csökkentését. Annak összege elsősorban a gyerek szükségleteitől függ, és csak másodsorban a te körülményeidtől, de ha azok méltányolhatóak, pláne más kiskorú vagy kiskorúak eltartását veszélyeztetné, akkor lehet, hogy csökkentik is.

Ha a - akár nagykorú - gyermeket a másik szülő tartja el a háztartásában, akkor ő jogosult a tartásdíjra.

Majordomus # 2023.08.21. 19:47

Lehet én nem értek valamit,de a másik kiskoru gyermek veled él továbbra is nem?

Akkor az egyik gyermeket te tartod el,a másikat az apjuk.

Irene24 # 2023.08.22. 04:53

Ez még jövőbeni dolog, de igen, a kisebbik velem fog élni. Igazad van, ebbe így nem gondoltam bele.
Köszönöm.

Petice # 2024.02.05. 19:30

Üdvözletem
A kérdésem a következő... a fiam decemberben betöltötte a 18 ik életévét. Középiskolai tanulmányait befejezte. Most szakmát tanul, ami 2 hét gyakorlat illetve 2 hét elméletből áll. A gyakorlati idő után már kap fizetést. Akkor is köteles vagyok fizetni a gyerektartást? A szakma megszerzése még 2 évig tart. Németországban élünk, de Magyarországon váltunk el.
Köszönöm

Majordomus # 2024.02.05. 20:52

Igen,amig a bíróság nem mentesit ez alól.
Ugyanis nagykorúságáig bármikor elkezdheti felsőfoku tanulmányait.

drbjozsef # 2024.02.06. 05:50

Petice,

Ptk.4:220. §
(1) A továbbtanuló nagykorú, munkaképes gyermek a rászorultsági vélelem esetén kívül is jogosult a tartásra, ha szükséges tanulmányai indokolt időn belüli folytatása érdekében arra rászorul. A gyermeknek a szülőt a továbbtanulási szándékáról késedelem nélkül tájékoztatnia kell.
(2) Az (1) bekezdés szerinti tanulmánynak minősül az életpályára előkészítő szakképzettség megszerzéséhez szükséges képzés vagy tanfolyam, a felsőfokú végzettségi szintet biztosító alap- és mesterképzésben, valamint a felsőfokú szakképzésben folytatott tanulmányok folyamatos végzése. Nem érinti a tanulmányok folyamatosságát az a megszakítás, amely a jogosultnak nem róható fel.

drbjozsef # 2024.02.06. 05:53

Ha saját jövedelme is van a gyereknek, és a gyermektartást bírósági ítélet, vagy bíróság által jóváhagyott egyezség szabályozza, akkor azon a bíróságon kérheted a tartásdíj mérséklését esetleg.