Sziasztok,segítséget ill. tanácsot szeretnék kérni.A történet a következő:18 éves koromban aláírtunk apámmal egy szerződést melyben az állt hogy nekem adja a lakást ami az övé volt(ajándékozási szerződés) és amiben az is szerepelt hogy holtig tartó haszonélvezete van a lakásra.Na most,a kapcsolatunk nem igen rózsás és szeretnék a lakásra felvenni jelzáloghitelt vagy el szeretnénk adni.Van a lakáson még özvegyi haszonélvezeti joga is.
Újranősült,így ugye semmissé vált az özvegyi joga de rajta maradt a fél holtig tartó haszonélvezeti joga.Szeretném azt remélni hogy van kiskapu hogy megfogjam az öregemet,az ajándékozási szerződésben le van írva hogy a lakás tehermentes de ez mint már kiderült nem volt igaz.Mit lehet tenni?Meg lehet őt támadni ezzel?
holtig tartó haszonélvezeti jog
„fél holtig tartó haszonélvezeti joga.”
Nyihihihi...
Bocsánat, de ez tényleg nagyon jó volt.
Mit szeretnél "fogni" az apádon? Ha úgy érted, hogy az akarata ellenére töröltetni szeretnéd a haszonélvezetét, akkor cseresznye.
Szia,buta vagyok az ilyesmihez,ezért is kérek segítséget....
A haszonélvezeti jogot semmissé lehet tenni,valaha is megszűnik vagy csak akkor ha meghal apám?
Ugyanúgy mint a özvegyi haszonélvezet,a holtig tartó is megszünhet?
CSK
megszűnhet. a halállal.
És még egy...
A lakást ugyan az apám adta de a haszonélvezeti jogát nem teljesíti,nem jön hozzánk egyáltalán.Ezzel sem lehet megtámadi őt?
CSK
Amíg nem gyakorolja a haszonélvezeti jogát, addig bérbeadhatod az ingatlant. Ugyanígy, ha haszonélvezettel terhelten eladod az ingatlant, amíg nem gyakorolja a bérlati jogát, a vevő használhatja, hasznosíthatja az ingatlant. De ha vissza akar térni, bármikor megteheti.
Sziasztok,még valami...
Tehát el lehet adni az ő beleeggyezése nélkül is a lakást, mert ha igen akkor eladnánk és abból kifizetnénk a haszonélvezeti díjat apámnak.Ezt igy meg lehet csinálni vagy az eladáshoz is kell az engedélye?____
CSK
Eladni el lehet - de a haszonélvezete fennmarad. Úgy pedig nemigen tolakszanak a vevők, még nyomott áron se.
Ezt értem de amint megveszi a lakást valaki azonnal kifizetjük apámat és töröltetjük a lakásról a haszonélvezeti jogát.Ez így sikerülhet???
CSK
Nem. A haszonélvezeti jogot főszabály szerint úgy szokták " törölni", hogy az adásvételi szerződést a haszonélvező is aláírja és a vételárból megkapja a részét. Ily módon a vevő bejegyzés mentes ingatlanhoz jut.
Értsd meg: nincs mód arra, hogy a haszonélvezőt kényszerítsétek a haszonélvezetről való lemondásra. Haszonélvezettel terhelten elkelhet az az ingatlan, de igen szerény áron.
Hát,köszönöm nektek a válaszokat.Okosabb lettem.
CSK
Ha még valami eszembe jut,írok:)))
Kedves Lini1982!Olvastam a problémádat,és sajnálom édesapádat!Annó neked ajándékozta a tulajdonát,amiért ő biztosan keményen megdolgozott.Mivel nem jó a kapcsolatotok igy szeretnél tőle megszabadulni,azaz pénzhez jutni.Nem tisztem itélkezni,de én a helyedben hagynám őt had élje az életét,abban a lakásban /sőt holtig haszonélvezete van rajta/.Te pedig vegyél 1 másikat,amiért te dolgozol meg!!Bocs de lehet,hogy a lányom lehetnél,és hasonló cipőben vagyok mint édesapád!Jó szivvel adtunk, de nem kell vele vissza élni.És tudod apa,anya csak egy van!! Öregszünk,butulunk,de mindig szivből szeretünk.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02