holtig tartó haszonélvezeti jog

lini1982 # 2008.09.10. 08:37

Sziasztok,segítséget ill. tanácsot szeretnék kérni.A történet a következő:18 éves koromban aláírtunk apámmal egy szerződést melyben az állt hogy nekem adja a lakást ami az övé volt(ajándékozási szerződés) és amiben az is szerepelt hogy holtig tartó haszonélvezete van a lakásra.Na most,a kapcsolatunk nem igen rózsás és szeretnék a lakásra felvenni jelzáloghitelt vagy el szeretnénk adni.Van a lakáson még özvegyi haszonélvezeti joga is.
Újranősült,így ugye semmissé vált az özvegyi joga de rajta maradt a fél holtig tartó haszonélvezeti joga.Szeretném azt remélni hogy van kiskapu hogy megfogjam az öregemet,az ajándékozási szerződésben le van írva hogy a lakás tehermentes de ez mint már kiderült nem volt igaz.Mit lehet tenni?Meg lehet őt támadni ezzel?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.10. 09:00

fél holtig tartó haszonélvezeti joga.
Nyihihihi...

Bocsánat, de ez tényleg nagyon jó volt.

Mit szeretnél "fogni" az apádon? Ha úgy érted, hogy az akarata ellenére töröltetni szeretnéd a haszonélvezetét, akkor cseresznye.

lini1982 # 2008.09.10. 11:22

Szia,buta vagyok az ilyesmihez,ezért is kérek segítséget....
A haszonélvezeti jogot semmissé lehet tenni,valaha is megszűnik vagy csak akkor ha meghal apám?
Ugyanúgy mint a özvegyi haszonélvezet,a holtig tartó is megszünhet?
CSK

lawkoto@freemail.hu # 2008.09.10. 11:24

megszűnhet. a halállal.

lini1982 # 2008.09.10. 11:39

És még egy...
A lakást ugyan az apám adta de a haszonélvezeti jogát nem teljesíti,nem jön hozzánk egyáltalán.Ezzel sem lehet megtámadi őt?
CSK

ObudaFan # 2008.09.10. 14:24

Amíg nem gyakorolja a haszonélvezeti jogát, addig bérbeadhatod az ingatlant. Ugyanígy, ha haszonélvezettel terhelten eladod az ingatlant, amíg nem gyakorolja a bérlati jogát, a vevő használhatja, hasznosíthatja az ingatlant. De ha vissza akar térni, bármikor megteheti.

lini1982 # 2008.09.11. 07:20

Sziasztok,még valami...
Tehát el lehet adni az ő beleeggyezése nélkül is a lakást, mert ha igen akkor eladnánk és abból kifizetnénk a haszonélvezeti díjat apámnak.Ezt igy meg lehet csinálni vagy az eladáshoz is kell az engedélye?____
CSK

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.11. 07:34

Eladni el lehet - de a haszonélvezete fennmarad. Úgy pedig nemigen tolakszanak a vevők, még nyomott áron se.

lini1982 # 2008.09.11. 08:07

Ezt értem de amint megveszi a lakást valaki azonnal kifizetjük apámat és töröltetjük a lakásról a haszonélvezeti jogát.Ez így sikerülhet???
CSK

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.09.11. 08:14

Nem. A haszonélvezeti jogot főszabály szerint úgy szokták " törölni", hogy az adásvételi szerződést a haszonélvező is aláírja és a vételárból megkapja a részét. Ily módon a vevő bejegyzés mentes ingatlanhoz jut.

ObudaFan # 2008.09.11. 09:10

Értsd meg: nincs mód arra, hogy a haszonélvezőt kényszerítsétek a haszonélvezetről való lemondásra. Haszonélvezettel terhelten elkelhet az az ingatlan, de igen szerény áron.

lini1982 # 2008.09.11. 10:29

Hát,köszönöm nektek a válaszokat.Okosabb lettem.
CSK
Ha még valami eszembe jut,írok:)))

huncutka51 # 2008.09.23. 22:57

Kedves Lini1982!Olvastam a problémádat,és sajnálom édesapádat!Annó neked ajándékozta a tulajdonát,amiért ő biztosan keményen megdolgozott.Mivel nem jó a kapcsolatotok igy szeretnél tőle megszabadulni,azaz pénzhez jutni.Nem tisztem itélkezni,de én a helyedben hagynám őt had élje az életét,abban a lakásban /sőt holtig haszonélvezete van rajta/.Te pedig vegyél 1 másikat,amiért te dolgozol meg!!Bocs de lehet,hogy a lányom lehetnél,és hasonló cipőben vagyok mint édesapád!Jó szivvel adtunk, de nem kell vele vissza élni.És tudod apa,anya csak egy van!! Öregszünk,butulunk,de mindig szivből szeretünk.