Hagyatéki eljárásba be kelle - e írni az ajándékot.


Hoember # 2024.07.28. 20:06

Ajándékozási szerződésben kap valakinek a gyereke tárgyat, ingatlant bármit, majd meghal az ajándékozó. (van testvére az ajándékozottnak) Játszik-e szerepet a hagyatéki eljárás során az ajándék értéke? Be kell-e írni a hagyatéki leltárba? Vagy a hagyaték az azért hagyaték, mert az elhalálozáskor az elhúnyt tulajdonában lévő értékekről szól?

drbjozsef # 2024.07.29. 05:04

Hoember,

Kérdezhetted volna ezt is ugyanabban a topikban.

A hagyatéki leltárban kizárólag az elhunyt halálakor a tulajdonában álló ingatlanok, ingóságok szerepelnek.
Ha valakinek ettől eltérő véleménye, igénye van, azt bejelentheti a közjegyzőnek is, az örökösök megállapodása esetén akár ott is rendezhetik, de vita esetén a közjegyző nem dönt, az nem hatásköre, akkor az igénylőnek pert kell indítania.

Gyakori, hogy házaspárok egyikének elhunyta esetén a közös vagyon csak egyik nevén van, például a bankszámla, vagy az autó, ne adj isten értékesebb ingatlan is. Itt lehet vita. Vagy, mint esetedben, ha az örökhagyó 10 éven belül ajándékozott bárkinek. De ezek sem kerülnek bele a hagyatéki leltárba, csak az igénylő hivatkozhat rá a hagyatéki eljárás folyamán.

A már elajándékozott földeknek nem kell szerepelnie a hagyatéki leltárban és eljárásban, ha a másik testvérnek bármi igénye lenne, azt kérje a testvérétől, vita esetén indítson pert. A leírásod alapján értelme az nincs.