hagyaték


giovannie.brodin # 2024.06.15. 13:16

Napjainkban a fogadás a szórakoztató tevékenységek listájának élén áll. Egyre többen kerülnek kellemetlen helyzetekbe, hogy gyors és könnyű pénzhez jussanak. Ennek elkerülése érdekében csak megbízható szerencsejáték-platformokkal kell foglalkoznia. Íme az egyik ilyen https://vulkan201.bet/…ports/tennis . Én már évek óta csak ezen az oldalon fogadok, és csak ajánlani tudom.

osztap # 2024.06.08. 19:42

k.petra,

Azt bármikor lehet kérni, minél előbb, annál jobb. Ha még nincs leltár, akkor a jegyzőtől. És a Hetv. 32. § (1) szerint tudod valószínűsíteni, hogy a hagyatékhoz tartozó vagyontárgy veszélyben van, hiszen pl. a búzát le kell aratni, stb.

Ami hasonlóan sürgős, azok a támogatások átjelentése. Ezt nem ismerem részleteiben, de olvasd el ezt indulásként:
https://www.agronaplo.hu/…eseten-38581

k.petra # 2024.06.08. 18:27

Kedves osztap!

Az lenne a kérdésem, hogy ilyen biztosítási intézkedést mikor lehet pontosan kérni? Esetemben a hagyatéki leltár elkészültéről még nincs értesítés, az illetékesek szerint még hónapok, ami bizonyos kérdéskörökben nagyon hosszú idő. A leltár folyamatában is lehet kérelmezni a jegyzőt, vagy csak amikor a leltár már részükről elkészült?

osztap # 2024.06.07. 12:01

k.petra,

A helyedben biztosítási intézkedést, konkrétan birtokba adást kérnék a földekre, az épületekre és az ingóságokra (nem csak a gépekre, hanem pl. terményre, állatra, stb. is) a jegyzőtől (ha még nem küldte meg a hagyatéki leltárat a közjegyzőnek), vagy a közjegyzőtől (ha már igen), a Hetv. 32. § (1) c) alapján.
Ez alapján el fogsz tudni járni a napi ügyekben, a hagyatéki eljárás végéig. Fontos, hogy elszámolási kötelezettséged van, nemcsak az örökösök, hanem a közjegyző felé is. Olvasgasd a Hetv. 32-42. §-t a részletek miatt.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Kovács_Béla_Sándor # 2024.06.07. 10:41

Mi a konkrét kérdés? Mit szeretnél csinálni?

k.petra # 2024.06.07. 10:37

Őstermelő volt és a saját tulajdonú földjeit művelte.

osztap # 2024.06.07. 10:21

k.petra,

A föld tulajdonjoga és a föld művelése két külön dolog.

Milyen formában művelte a földet az elhunyt? Egyéni vállalkozó volt? Volt erre egy kft-je? Őstermelő volt? Más?

Bérelt is földeket, vagy csak a saját tulajdonú földjét művelte?

k.petra # 2024.06.07. 09:46

Kedves Mindenki!

A kérdésem mezőgazdasági földekkel kapcsolatos örökléssel kapcsolatos lenne. Az elhunyt örökhagyó hagyatéki eljárása még folyamatban van, az illetékes ügyintézők szerint ez még hónapok kérdése. Azonban, így csak vélelmezett törvényes örökösök vannak. A mezőgazdaság azonban nem áll meg, betakarítási, kifizetési időszakok vannak, mely során vélelmezett örökösként nem tudom mi a teendő, illetve a befolyó pénz és a szükséges, a földeken eddig dolgozó szakemberek kifizetésének mi jogilag a folyamata. Hogyan folytathatok le olyan folyamatokat, amelynek még nem vagyok tulajdonosa. Esetleg van-e mód a hagyatéki eljárás meggyorsítására jogi úton?

Köszönöm a válaszokat!