Hagyaték!


Dominika84 # 2024.06.25. 12:52

Hálásan köszönöm a segítséget kedves Osztap! Meg fogom próbálni amiket ajánlottál, nagyon szépen köszönöm a segítőkészségedet, pontosan ilyen útmutatást kerestem.

osztap # 2024.06.25. 11:21

Dominika84,

Három úton mennék a helyedben.

1. Olvasd el ezt a cikket. Ez ugyan húszéves, azóta változhatott, hogy hol őrzik az iratokat, de valahol el kell indulni. Selejtezni nem selejtezték azóta, szerintem.
https://library.hungaricana.hu/…mle_52_2002/?…
A levéltári listádból hiányzik a Fővárosi Törvényszék Közjegyzői Iratokat Kezelő Irodája (KIKI). A cikk függvényében őket is érdemes lehet megkereseni, a weblapjukkal ellentétben a Markó utca 27-ben laknak. A Munkásmozgalmi Intézet iratait (ha releváns), kutatni kell, hogy ki vette át.

2. Érdemes lehet megkeresni Rokolya Gábort. Sokáig Budapesten volt közjegyző, de emellett a Kádár-kori közjegyzőség kutatója, több cikket publikált a témában. Valószínűleg fejből tudja, hol lehetnek az iratok, és hogyan érdemes rájuk keresni. Már nem közjegyző, de Gyalog Orsolya közjegyző van most a helyén, talán tud segíteni elérhetőséggel.
https://folyoirat.ludovika.hu/…90/2145/8422
https://epa.oszk.hu/…04_16-22.pdf

3. A levéltárak adatai nem mindig pontosak. Személyesen többre megy az ember, ha a levéltárossal együtt tud próbálkozni a keresésekkel. Egyszer Kiss Mihályné (fiktív név) hagyatékátadó végzését kerestem, de végig kellett menni Kis Mihályné, Kiss Mihály Lajosné, Kissné Szabó Jolán, Szabó Jolán stb. változatokon is, mire meglett. Jobb, ha ilyenkor ott ülsz a levéltáros mellett...

Dominika84 # 2024.06.25. 06:14

Az I. kerületben volt az akkori közjegyző. De sajnos név szerint nem tudjuk, hogy ki volt, ráadásul akkor még Állami Közjegyzői Hivatal működött.

osztap # 2024.06.21. 16:35

az akkori közjegyzőnél

Hol volt a közjegyző székhelye?

Ha nem tudod: hol lakott akkor a végrendelkező? Gondolom, nem ment át az ország másik végébe közjegyzőért.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.06.21. 09:10

Biztos információ van arról, hogy ez a végrendelet létezik

Azt akarod mondani, hogy létezett...

Dominika84 # 2024.06.21. 05:54

Tisztelt Fórumozók!

Tanácsot szeretnék kérni. Egy letétbe helyezett végrendeletet keresek ami az 1973-as években lett letétbe helyezve az akkori közjegyzőnél. Már felvettem a kapcsolatot a fővárosi levéltárral, a MOKK levéltárával illetve a Törvényszéki irattárral. Ezidáig mindenhonnan elutasító választ kaptam, hogy náluk nincs. Biztos információ van arról, hogy ez a végrendelet létezik, de ezen a ponton megakadtam a keresésben, mert nem tudom, hova lehetne még fordulni. Az örökhagyó már elhunyt, de a hagyatéki eljárásban ez a keresett végrendelet nem szerepelt. Van arra bármilyen esély, hogy más hivatalnál fel lelehető ez a dokumentum?
Köszönöm a válaszokat előre is!

Zöldövezeti11 # 2024.06.06. 08:56

Mennyire fontos, hogy ez pontos legyen? Mert nem biztos, hogy jól határozzuk meg az összeget.

hajka,

Esetünkben -vidéken és a fővárosban is az ingatlan értékeket az önkormányzat határozta meg.

Aztán az küldte tovább a közjegyzőnek az adatokat.

Paimon # 2024.06.06. 08:16

Sziasztok!

Szeretnék egy jogi kérdést feltenni, ami egy különleges helyzettel kapcsolatos. A következő a helyzet: egy közeli rokon elhunyt, és a végrendeletében jelentős összeget hagyott rám, amit egy online kaszinóban szerzett. Érdeklődnék, hogy vannak-e specifikus jogi szempontok vagy előírások Magyarországon, amelyekre figyelnem kellene az ilyen típusú örökség esetén. Továbbá, szeretném megosztan i veletek a https://kaszino-hu.com/ weboldalt, ahol található információk a kaszinó világáról, ami talán segíthet jobban megérteni a helyzetemet.

Előre is köszönöm a tanácsokat és a segítséget!

Majordomus # 2024.01.28. 21:40

A költség az biztos lesz...

hajka # 2024.01.28. 18:54

Köszönöm szépen @drbjózsef és @KBS!

drbjozsef # 2024.01.28. 18:05

hajka,

https://mokk.hu/…eki-eljaras/

5. pont.
Ha nincs hagyatéki vagyon, nincs hagyatéki eljárás.
Ugyanakkor ha volt bankszámlája, és annak volt pozitív egyenlege a halálakor, akkor azt hagyatéknak kell tekinteni, ha csak párezer forint is.
Ez esetben talán személyes hagyatéki tárgyalás nem lesz (pláne ha nincs vita, élettárs, meg ilyenek), de végzés igen, és a közjegyző legombol rólatok néhány tízezer forint eljárási díjat.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.01.28. 17:59

melyben meg kell becsülnünk az ingatlan árát.
Úgy értették, ha lenne. De nincs.

hajka # 2024.01.28. 15:15

Tisztelt segítő szakértők!
Az ingatlan, amiben a szüleim éltek, édesapám nevén volt. Az ő halála után 50-50%-ban testvéremmel örökültük, édesanyánknak haszonélvezeti joga volt a házon, és ő élt benne egyedül. Sajnos most ő is elhunyt. A kérdésem, hogy ilyen esetben is sor kerül-e hagyatéki tárgyalásra, vagy "csak" a hagyatéki eljárást folytatják le?
A hagyatéki eljárás lefolytatásához kaptunk egy formanyomtatványt (nyilatkozatot). Ebben van egy rovat, amelyben meg kell becsülnünk az ingatlan árát. Mennyire fontos, hogy ez pontos legyen? Mert nem biztos, hogy jól határozzuk meg az összeget. Ebből kifolyólag: okozhat-e bármilyen gondot, ha nem jól becsüljük meg az ingatlan értékét? Mit befolyásol az általunk megadott összeg? Úgy tudom, a hagyatéki eljárás költségeinek számításánál van ennek jelentősége.
Édesanyánknak egy lakossági folyószámlája volt, amire a nyugdíját utalták. Semmilyen vagyona, üzletrésze, értékpapírja stb. nem volt.
Mekkora hagyatéki eljárási díjra, és milyen egyéb fizetési kötelezettségre számíthatunk?
Előre is köszönöm a segítséget.

Majordomus # 2024.01.12. 21:18

És?

bredlymiles (törölt felhasználó) # 2024.01.12. 15:26

Az online kaszinók előnyei közé tartozik a kényelem, hiszen bárhonnan, bármikor hozzáférhetünk hozzájuk egy internetkapcsolattal https://legjobbmagyarkaszinok.com/…s-of-olympus . Emellett széles körű játékkínálatuk van, beleértve a klasszikus kaszinójátékokat, mint a rulett, blackjack, és a modern, tematikus online nyerőgépeket is.

bredlymiles (törölt felhasználó) # 2024.01.12. 15:26

Cisi!

Kovács_Béla_Sándor # 2024.01.08. 11:48

Van-e annak valami köze,
Persze. De ezt azért mégis az eljáró közjegyzőtől lenne praktikus megkérdezni. (Ja és föld meg a póthagyatéki és az államnak átengedés leírása teljesen felesleges volt.)

Timcsi0105 # 2024.01.08. 11:40

Tisztelt drbjozsef!

Az alábbiakban szeretném kérni a mielőbbi segítségét:
Nagymamám elhunyt tavaly júliusban. Halála után kiderült, hogy még az ő édesapja után rendezetlen maradt valami szántóföld. Tehát amikor a 1970-es évek végén a dédpapám elhunyt a gyermekei ezt nem rendezték vagy nem tudtak róla. Mivel nagymamámnak sajnos gyermekei már nem élnek így, mint unokák jöhettünk szóba. Ki is lettünk értesítse a hagyatéki tárgyalásról 2023. május). Hugommal elmentünk és részünket felajánlottuk az állam javára. Unokatesóink (már hosszú évek óta nem tartjuk a kapcsolatot) nem jelentek meg írásban jelezték a szándékukat ők is lemondtak az állam javára.
Hugommal kifizettük a közjegyzői díjat. Napokban kaptunk mindketten az ügyfélkapura tartozásról szóló levelet. Miszerint állítólag nem rendeztük maradéktalanul a közjegyzői díjat és így 19.000 Ft tartozásunk van és mielőbb rendezzük. Nem értjük, hogy mi lehet ez a tartozás, hiszen ez a föld nincs tulajdonunkban.

Van-e annak valami köze, hogy unokatesóim még nem rendezték a közjegyzői díj kifizetést (hiszen nem voltak ott) és tőlünk akarják beszedni?
Hiszen a közjegyző akkor azt mondta, hogy attól, hogy ők nem jelentek meg, nem menti őket fel a kifizetés alól.

Várom mielőbbi válaszát! Köszönöm szépen!

Majordomus # 2024.01.06. 21:14

Ez utóbbi olcsóbb megoldás.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.01.06. 17:40

A vevő megveszi a 4/5-öt a forgalmi érték 4/5-ért. Aztán birtokba veszi az ingatlant. 15 év után pedig indít egy elbirtoklási pert a maradék 1/5-ért. (Ha meg jelentkezne a 15 év letelte előtt a megmaradt tulajdonostárs, akkor megveszi tőle a részét.)

drbjozsef # 2024.01.06. 13:07

Zsolt69,

A saját tulajdonrészét bármelyik résztulajdonos eladhatja, a többiek elővételi joga mellett. Beleegyezni nem kell a többieknek.

Ha a vevő csak egyben akarja a lakást, akkor két lehetőség van.

Vagy most ti tulajdonosok közösen indítotok egy közös tulajdon megszüntetési pert. Ekkor egyikőtöké lesz az egész, az ismeretlen helyen tartózkodó tulajdonosnak ügygondnokot rendelnek ki, a neki járó pénz letétbe kerül.
Ettől az egy tulajdonostól megveheti egyben a vevő a lakást.

Vagy nem egyben veszi meg, hanem csak a ti ötötök részét, és ő indít utána közös tulajdon megszüntetése iránt pert. Onnantól az ügymenet ugyanaz lesz, mint fent.

Előbbi nektek macera, és lehet, nem a vevőével azonos áron szűnik meg a közös tulajdon.
Utóbbi a vevőnek macera, de legalább tőletek simán megszerzi a tulajdont, és onnantól nincs nagyon kockázata.

Zsolt69 # 2024.01.06. 12:40

Üdvözletem mindenkinek! A következő eset áll fenn, hatan örököltünk egy lakást, az egyik örököst nem tudjuk elérni. A bejelentett lakcímén 5 éve nem lakik. Leveleit nem veszi fel, semmilyen információ nincs róla. Közben a lakás után az ő részére eső költségeket is mi fizetjük. Az ingatlant el szeretnénk adni. Mit lehet, illetve mit kell tenni. Köszönöm szépen a választ előre is.

zsoltmail # 2023.12.08. 10:07

Köszönöm

osztap # 2023.12.08. 09:43

zsoltmail,

Drbjozsefnek igaza van a kötelesrész kapcsán.
Az öröklési igény nem évül el. De az örökség tárgya elbirtokolható, ha pl. nem tudod bizonyítani, hogy az elbirtoklás nyugodott a Ptk. 5:48. § szerint.

A hagyatéki eljárás jegyzőkönyvei szerintem nem selejtezhetők. Húsz-harminc éves jegyzőkönyveket gond nélkül meg lehet kapni. A közjegyző egy ideig őrzi őket. Utána, attól függően, hogy mikori az irat, kerülhetett a MOKK Levéltárba, a törvényszék Közjegyzői Iratokat Kezelő Irodájába, vagy talán a normál levéltárba. A közjegyző vagy a MOKK Levéltár meg tudja mondani.

drbjozsef # 2023.12.08. 09:17

A köteles rész elévülése 5 év.
Ugyanakkor az elévülés nyugszik - vagyis az idő nem telik -, ha a jogosult neki fel nem róható okból késlekedik az érvényesítéssel.
Ha például most tudtad csak meg, hogy meghalt az apád, akkor lehet esélyed, hogy az elévülés azzal indult csak, addig nyugodott a számodra.