Gyerektartás


bene59 # 2014.02.03. 08:41

Tisztelt Ügyvédek!
Tanácsot szeretnék kérni a következő gyermektartási esetre. 2009-ben a bíróság ítélet szerint a fizetésemből 20%-t kell fizetnem, de ha beteg vagyok akkor csak 10000 ft-t.A gyermek ez év márciusában betölti a 20-dik életévét, de még mindig a szakmunkásképző harmadik osztályát járja.2011-ben infarktust kaptam és 2012-től rokkantsági ellátásba részesülők.Folyamatosan levonásra (fizetve) került az összeg amit az édesanya számlájára kapott.De Ő most gyermektartásdíj igényével fordult a nyugdíj intézethez ami végett visszatartják a nyugdíj felét.Kérdésem a következő lenne ilyen esetbe mi lenne a megoldás?
Válaszukat előre is köszönöm : bene59

Gandalf80 # 2014.02.02. 19:53

Kedves Fórumozók, Ügyvéd Úr!

A volt élettársammal vettünk 12 éve egy ingatlant, amely azóta is 50-50%-ban van nyilvántartva. Van egy közös fiúnk, aki után a bírósági végzés szerint a jövedelmem 20%-át kell átutalnom (Fizettem, fizetem is rendesen).
Januárban eladjuk az ingatlant egy házaspárnak, aki 36 hónapig fog fizetni 80.000 forintot, azaz mindkettőnk részére 40-40.000 forintot utalnak át. Eddig tiszta is lett volna az ügy, ha nem áll elő a volt élettársam azzal, hogy szerinte nekem csak 32.000 jár, mert a 40.000-nek is kéri a 20%-át.
Jómagam abszurdnak tartom, hiszen szerintem az nem számíthat jövedelemnek, ha egyszer azt a pénzt én "raktam" bele az ingatlanba, és most visszakapom.
Hoztam neki egy példát: Ha ma megveszek 10 millióért egy házat, de két hónap múlva eladom 10 millióért, akkor nem kell neki adnom 2 milliót, nem? :)
Bízom benne, hogy ez így van, de a mai jogviszonyokban bármit el tudok képzelni.
Ugye, nem jár neki a 20%, azaz havi 8000 forint, hiszen úgy gondolom, hogy az már részletkérdés, hogy egyben vagy részletben fizetnek meg nekünk egy vételárat?
Kérem, nyugtassanak meg! :)

Köszönöm!

Üdv.
Gábor


pokermitologia.com

monalisa1 # 2013.07.19. 11:47

Azt senki nem köteles tűrni, hogy a közös vagyonból az őt megillető vagyoni értékre a tulajdonostárs végtelen időkre ráüljön. (A házat meg kell próbálni eladni és a hitelt lerendezni, a visszamaradó pénzt a gyermekek lakhatására is figyelemmel, egymásközt elosztani.)

A továbbiakra nézve a 7 személyes autó helyett egy másik is megfelelhet...

----
  • laikus hozzászóló
monalisa1 # 2013.07.19. 10:31

A törlesztőn kívül megélni saját magának, költeni a t.díjon kívül is még a gyermekekre, fizetni a bizonyára nem kevés rezsit és biztosításokat, tankolni, szervízbe járni, a házat karbantartani stb.
Csak okosan...

monalisa1 # 2013.07.19. 10:07

Detti

Mindenek előtt tisztázni a bankkal, hogy a felperest kiengedi-e a hiteltartozásból, vagyis az alperesnek van-e annyi saját önálló jövedelme, hogy a továbbiakban képes egymaga fizetni az egész - és valószínűleg gyakorta változó törlesztőt.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.07.19. 09:26

Detti

kezd előről, egyáltalán nem érhető.

apa,férj, feleség, ne felperes, alpres, nem tudni, ki kicsoda,

véleményedet, ügyvédét, a sallangokat hagyd el, mert így is nehezen vehető ki.

Detti27 # 2013.07.19. 09:13

Tisztelt Ügyvéd Urak!
Állásfoglalásukat szeretném kérni:
a 2 éve tartó válóper során a felperes 3 kiskorú gyereke után a havi kb. 380-400.000 bevételéből önként 180-185.000 Ft gyerektartást utal. A teljes közös vagyont otthagyta az alperesnél,még a saját személyes dolgait is,cserébe a közös házon lévő hitel alperesi törlesztését kérte. Az alperes a közös megegyezésbe ilyen kevés pénzért nem megy bele.Máshol komplett család él összesen ennyiből...
Reálisan ilyen jövedelemnél mennyi gyerektartást "illik" megítélni? A %-os meghatározás mindig erősebb, mint az,hogy ma kis hazánkban deklaráltan mennyiből lehet eltartani egy gyereket?(42.000Ft/gyerek)
A felperes ügyvédje szerint 50%-ot mindenképpen kötelező fizetni,függetlenül attól, mennyit keres, és a most keletkező hátralék a gyerektartás levonás lejártával,évek múlva tovább fizetendő,mivel a felperesnek egyéb vagyona nincs,amiből le lehetne vonni. Ez tényleg így van?Ilyen messze lenne az igazságtól a jog?
A hitellel terhelt közös ingatlan eladására nem kötelezhető az alperes? Csak mert a maradék vételárból egy 3 szobás tehermentes lakás kijönne,még a 7 személyes autót is megtarthatná...
Köszönöm!

5gyermek # 2013.07.18. 15:36

minnél hamarabbi segítséget szeretnék kérni a gondomra. arról va szó hogy volt egy gyerektartás perem az exemmel decemberben amit elutasított a bíróság de ők éltek a fellebezés jogával ott. az exem felesége mondja hogy hónapokkal ezelőtt kellettt volna kapjak egy papírt amin leszállították a gyerektartást. Kérdésem a tudtom nélkül úgy hogy én nem kaptam a fellebezésről papírt megtehették? akkor egy ingyenes ügyvédi iroda járt el az ügyemben. ha ők megkapták ezt de engem nem értesítettek és peren kívül meghoztak egy leszállítási döntést mit tehetek?

meyya # 2011.06.06. 12:38

Üdvözletem!
Tisztelettel szeretném kérdésemet feltenni ,
41 éves anyuka vagyok 2 nagykorú leányom van és egy 17 éves fiam akit az édesapja nevel sajnos így alakult .
Ezért én rendszeresen gyerektartást fizetek.
Eddig kapcsolatunk nagyon is jó volt szinte csak aludni járt haza legtöbbet nálunk tartózkodott.
13 éve élettársi kapcsolatban élek ,a fiam részéről is jó a kapcsolat a párommal semmi hiba nem történt,addig amíg bejelentettem fiamnak is hogy babát várunk .
Nemsokára érkezik a pici, a baj ,hogy a fiam dührohamot kapott még tavaly novemberben elrohant azóta nem láttam tudomást sem vesz rólam ,én próbáltam vele beszélni ,de nem akar hallani rólunk.
Gondoltam várok de ez már nagy fájdalom nekem és nincs tovább.
Most minden gondolatom természetesen a kicsié lesz, aztán nem tudom változik e valami.
A lényeg a majd tgyes gyes gyed stb jutattásokból kell gyerektartást fizetni ,vagy csökkenteni azt vagy mi a teendő ilyen helyzetben.Nem látom ,tanul, kapcsolatom nincs vele.
Kérem válaszoljon aki erre érdemleges választ tud adni .
Köszönettel!


meyya

ObudaFan # 2011.06.03. 11:37

Árverezni árverezhetik, csak haszonélvezettel terhelten a kutyának sem fog kelleni.

restart # 2011.06.02. 15:59

Üdvözlet

58 éves munkanélküli 2 éve elvált férfi vagyok. Gy.tartási kötelezettségem van 14 éves leánygyermekem tekintetében.Munkát 2 éve nem kapok, jelenleg rendszeres 25.600 ft. ellátásban részesülök havonta az önkormányzattól. Ha volt valamennyi bevételem, fizettem a 12.000 ft-os tartásdíjat, de 180.000 ft hátralék miatt végrehajtási eljárást kezdeményezett ellenem a volt feleségem. Egy saját tulajdonú lakásban élek anyámmal -77 éves- ő életfogytig tartó haszonélvezeti joggal rendelkezik az ingatlanon. Kérdésem, hogy jövedelem nélkül hogyan lehet fizetni, illetve elárverezhetik e fejünk fölül a lakásunkat, egyáltalán mi a megoldás ilyen esetben?

valentino r # 2011.06.01. 13:51

Üdvözletem!

Az én esetem hasonló mint kiru80-é,volt párom szintén nem fizet gy.tartást,ö ausztriában él és dolgozik de megváltozott a munkahelye és lakcime is igy nem tudom letiltatni a gy.tartást a fizetéséböl.
Obudafan irtad neki hogy a külügyminisztériumba irjon,tudnál konkrét cimet is hova lehet irni?mert én több cimet is találtam és nem tudom hol ér célba a levelem.
Köszönöm.

ObudaFan # 2011.02.27. 14:11

harzoltanq

ha én külföldön vállalok munkát, akkor elég-e a 25.000 utalása?

Csak akkor, ha az 25%-nak felel meg.

Tervezzük párommal a gyermekvállalást, ezzel kapcsolatban kérdezném, hogy lejjebb vitethetem-e a gyermektartás mértékét, ha megszületik a baba?

A bíróságtól próbálhatsz meg mérséklést kérni.

kiru80

Ha írsz egy e-mailt a külügyminisztériumnak, akkor részletesen megírják.

kiru80 # 2011.02.27. 13:51

Üdvözlök Mindenkit!

A problémám a következő: a volt férjem Olaszországban dolgozik és ott is él, de magyar állampolgár. A lakcímét pontosan nem ismerem. Tavaly óta nem fizeti a gyerektartást. Olaszországban bejelentett munkahelye van, aminek a nevét és pontos címét is tudom. Elmentem a bírósághoz, ahol kiadták az ügyemet önálló bírósági végrehajtóhoz. Megkaptam a foglalási jegyzőkönyvet, ami szerint Magyarországon sikertelen a behajtás. (Hónapokba telt.) Szeretném tudni, hogy mit tegyek hogy letiltassam a gyerektartást a munkahelyén (az elmaradtat is)? Ha időközben mégis kijelentette magát, de tudom hogy ott dolgozik hova forduljak? A végrehajtó irodában nem tudtak segíteni. Szeretném minél hamarabb célomat elérni.
Előre is köszönöm

monalisa1 # 2011.02.01. 08:50

Rokkantsági járadék + rokontartás. (Azt nem lehet előre megmondani, hogy a bíróság a rokontartás összegét a továbbiakban mekkora összegben határozza meg, de figyelemre arra, hogy a beteg gyermek nagy valószínűséggel kapni fogja a rokkantsági járadékot, ezen utóbbit be fogják számítani.)

Az emelt összegű családi pótlékot azt most hagyjuk, ne sajnáljuk, önmagában a hídeg vízre sem lenne elég.

Szóval a havi megélhetéshez a 35.000 Ft mondjuk még éppen elég lehet, főleg, hogy az anyának is hozzá kell járulnia a saját fizetéséből százalékosan annyival, mint amennyi ez nálad. (Azt hogy az anya ezen kívül még fenntartja a lakást stb., nos ezt akkor is meg kell tennie ha csak önmaga élne benne.)

2. Nem tudom, azaz azt tudnám erre is mondani: ne sajnáld tőlük., örülj inkább annak, hogy a továbbiakban hosszú távon nagy valószínűséggel kevesebbet kell majd fizetned - állambácsi besegít.

3. A lakhely szerinti Anyakönyvi Hivataltól megkérheted a gyermek születési anyakönyvi kivonatát, azon rajta van az apa neve is. (Valami 3.000 Ft költség, és pár nap alatt megvan.)

A háziorvostól kérj rövid összegzést a gyermek betegségéről, pecsétes papírt tudsz vinni az orvosszakértői vizsgálatra.

Ha esetleg keveslik ill. nem fogadják el, akkor kérd, hogy hivatalból kötelezzék az anyát azok kiadására, bemutatására.

Amúgy a gyámhivatalt is lehet kérni, hogy írjanak neki felszólító levelet, ha akadályozza a vizsgálatot, akár bírságolhatják is.

Külön: kicsinyes dolog amikor az egyik szülő betart a másiknak, különösen, amikor helyette is a másik szülő jár el a közös gyermek dolgában.

Jocó1965 # 2011.01.31. 18:09

Kedves Monalisa1!

Köszi az infót!

1.Hogy kell értelmezni az alábbi megjegyzésed?
"A volt feleségeddel meg kell értetni: a rokontartás nem lesz sem több sem kevesebb a jelenleginél, csak „a“ forrása osztódik kétfelé."
Milyen forrás osztódik 2 felé?(rokkantjáradék+cs.pótlék+X összeg/2)

2.Nem az a célja a volt nejemnek,hogy mivel a mostani 35.000 Ft-os gyermektartást kapja,a rokkantsági járadékot pedig 6 hónapra visszamenőleg úgyis megkapja,tehát "dupla" összeget fog besöpörni,mivel visszamenőleg nem követelhetem a tartáskülönbözetet?

3.Félő,hogy mivel a gyermek okmányai az édesanyjánál vannak,megakadályozhatja ily módon,hogy a gyereket "igazolni" tudjam!(Még nincs gondnokság alatt)
Mit tegyek ez esetben?

Köszi a választ!

monalisa1 # 2011.01.31. 15:00

Mint szülő te is jogosult voltál az orvosszakértői bizottsághoz fordulni beteg gyermeked dolgában, az, hogy az ex nem vitte el a vizsgálatra a rosszhiszeműségét feltételezi.

A II. fok nem valószínű hogy "átnyúl" az I. fok fölött, azaz lehet hogy új időpontot adnak I. fokú vizsgálatra. (Telefonon érdeklődd meg.)

Ha uj időpontot adnak te vidd el a gyermeket, bár tudom autista beteg mozgatása nem könnyű...

A fogyatékossági járadék jelenleg 33.330 Ft/hó, és amennyiben megállapításra kerül akkor a kérelem beadásának időpontjáig visszamenőleges a járadék fizetése.

Az összeg beszámít a t.díjba mível mint nyugdíjszerű ellátás, jövedelemnek számít.

Egyidejűleg meg lehet próbálni a fogyatékossági támogatás iránti kérelmet is előterjeszteni az orvosszakértőknél, bár lehet, hogy itt a mozgáskorlátozottság a főbb szempont.

A volt feleségeddel meg kell értetni: a rokontartás nem lesz sem több sem kevesebb a jelenleginél, csak "a" forrása osztódik kétfelé.

Amúgy írd be a Google keresőbe a rokkantsági járadék kifejezést, és az ONYF tájékoztatója jelenik meg.

monaLuis
laikus hozzászóló

Jocó1965 # 2011.01.31. 11:17

Üdvözletem Mindenkinek!

Van egy 18 évet betöltött autista fiam,akinek 35000 Ft fix gyermektartást ítéltek meg-korábban 44 ezret fizettem.
A volt feleségem fellebbezett,időközben azonban-mivel elmúlt 18-kértük a rokontartás megállapítását,amihez szükséges a rokkantsági járadék megítélése.
Elindítottam a kérelmet ez ügyben,ki is tűzték a bizottság előtti megjelenés időpontját,a volt nejem viszont nem vitte el,mondván nem ő indította el az eljárást(!?)
A 2.fokú tárgyalás április 21-én lesz,de az idő sürget.
A kérdésem:
Ha ne adj'Isten nem sikerül megszerezni a rokkantsági járadékot-egyébként jár neki már 2010.novembere óta-mi a teendő?
A 2.fok fog ítéletet hozni?

Köszönöm a válaszukat!

ObudaFan # 2011.01.31. 11:03

Bíróságra megyek apasági teszt készül és a bíróság meg ítél egy összeget?

Nagyjából igen.

Mennyi ideig húzódhat el egy ilyen ügy a bíróságon?

Néhány hónap.

És mennyi pénzre számíthatok ha egy ideig alkalmi munkavállalói kis könyvel dolgozott most meg 4 órás bejelentett munkája van?

A jövedelme 15-25%-a között.

És visszamenőleg is meg kapom a gyerektartást?

Csak a kereset előterjesztésétől 6 hónapra visszamenőleg, így jó lesz sietni a bírósághoz fordulással.

csillagmano # 2011.01.30. 21:01

Tanácsot szeretnék kérni!

A kisfiam most lesz 2 éves.
Az apjával alkalmi kapcsolatból született és az apuka nem vette a nevére és nem is ismerte el hogy ő az apja!

Mit tudok tenni annak érdekében hogy kapjak gyerek tartást?

Bíróságra megyek apasági teszt készül és a bíróság meg ítél egy összeget?

Mennyi ideig húzódhat el egy ilyen ügy a bíróságon?

És mennyi pénzre számíthatok ha egy ideig alkalmi munkavállalói kis könyvel dolgozott most meg 4 órás bejelentett munkája van?

És visszamenőleg is meg kapom a gyerektartást?

Szeretnék minden kérdésemre számomra értékelhető választ kapni!
Előre is köszönöm szépen a választ (válaszokat)!

ObudaFan # 2011.01.29. 09:21

lajcsi1974

Amit az ítélet megítélt a részedre, annak behajtására az elsőfokon eljárt bíróságon kérhetsz végrehajtást. Gondolom, gyermektartásról is rendelkezik az ítélet. Ha mégsem, sürgősen indíts pert.

2fiúanyukája # 2011.01.29. 04:54

Tiszteletem!
Mielőtt rám vetnék itt a követ bárki csak csendben jegyzem meg érdekes olvasmányok vannak itt.
A jog úgy rossz,ahogyan van.Ezzel nem lehet mit kezdeni.Addig amíg lehetőséget ad a gyermektartási díj akár 6 hónapig nem fizetésére addig felesleges azt állítani,hogy ezáltal kiskorú veszélyeztetése történik meg.
Mert 6 hónapig a gondozó szülőn a felelősség,hogy ezt áthidalja és semmit nem tehet.
Törvény ide vagy oda.
Az a szülő aki megengedi magának,hogy akár több százezer forintos gyerektartási hátralékot halmoz fel, ne csodálkozzon,ha már nem fog tudni hol lakni,mert árverésre kerül az ingatlanja.
Legyen felelősség teljes szülő!

lajcsi1974 # 2011.01.28. 23:31

Tisztelt Fórum! Segítséget szeretnék kérni. Elváltunk 2003-ban ,akkor a bíróság a volt feleségemnek ítélte a 2 közös gyermekünket.Tartásdíjat gyermekenként 20-20% ot állapított meg, ami forintosítva 70-80000 ft-ot jelent.A válás után is tovább együtt éltünk,egészen 2009 februárjáig. A volt feleségem 2009 nyarán kiment Angliába magára hagyva gyermekeket,már akkor a gyermekek sírtak,hogy hozzám akarnak jönni. Mivel én nem akartam elszakítani az anyjuktól a gyermekeket,meg természetesen féltem is magamhoz venni őket mert még börtönbe zárat a volt nejem.Még 2009 decemberében megjött Angliábóla volt nejem ,mivel nem jött össze a meló.Egyik pénteken mikor vittem a fiam magamhoz az édesanyja úgy eresztette útnak,hogy mikor vasárnap viszem vissza addigra döntse el kinél szeretne lakni.Így is történt vasárnap mikor vissza vittem a fiam ,kérdezte az anyukája,nos fiam,hogy döntöttél erre a fiam,igen döntöttem és apánál szeretnék a továbbiakban lakni.Az anyja megdöbbent mert nem erre számított és megkérdezte,hogy meddig akarsz apádnál lakni a fiam erre azt válaszolta,örökre!Az anyja összepakolt a fiamnak 5 zsák ruhát és hozzám költözött.Ekkor adtam be a gyermekelhelyezés megváltoztatási kérelmemet.Elég hosszú procedúra volt 4 tárgyalás,pszichológiai vizsgálat,rendőrség,gyáműgy. Közben az anyuka eladta a lányom arany nyakláncát amit 8.as ballagásra kapott valamint arany karláncát.Az édesanya feljelentett közben ,hogy én a gyermekeket az ő tudta nélkűl hoztam el.Természetesen az igazság kiderűlt ,a fiamat és a lányomat is kihallgatták a rendőrségen is.Az utolsó tárgyalás ami egyben itélethirdetés is volt 2010 novemberben volt. Megnyertem a pert és kötelezték a volt feleségemet,hogy amit felvett március havi 75000ft gyermektartásdijat fizesse vissza részemre. A mit a mai napig nem teljesített,pedig kapott 3 havi részletfizetést.A gyermekekkel nem tartja a kapcsolatot, nevelésükben egy fillérel sem járul hozzá.Szeretnék gyermektartásdijat kérni és az elmaradt 75000ft-ot valahogy behajtani rajta. Kérem segítségüket.

guugly # 2011.01.28. 18:36

Köszönöm válaszát,de így újabb kérdésem lenne.
Munkáltató által,letiltással kapom a gyermektartást.
Ebben az esetben a munkáltatóhoz, vagy az adóhatósághoz
nyújtsam be igényemet?

Válaszát előre is köszönöm.


strang

ObudaFan # 2011.01.28. 17:02

Nincs mit.