Tisztelt József! Igen 2008-ban infarktusban hirtelen hunyt el. Valóban nem írtam az alapkérdésemben időt, mert csak az érdekelt ki a jogos örökös. De Ön írta, hogy az édesapám leszármazói. Én és a bátyám. Nekünk nincs régi tulajdoni lapunk, az elhunyt bátyám özvegye 2008 óta szóba sem állt a családunkkal. Mi azt hittük anyu nevére került. Ezidáig nem foglalkoztunk vele. Anyu hagyatéki tárgyalásán udtuk meg.
Közjegyző
És most nem tudjuk, hogy indíthatunk-e pert, hogy visszakaphassuk azt az 1/6 részt.
Tisztelt Majordomus! Köszönöm szépen a megerősítést. Tényleg nem kevés pénzről van szó. Csak kérdés, hogy ennyi idő után megnyerjük-e a pert.
Viktor,
A tulajdonjogi igény nem évül el.
„ Nekünk nincs régi tulajdoni lapunk,”
Nincs olyan,hogy régi tulajdoni lap. A teljes tulajdoni lapon (vagyis ha nem szemlét kérsz le) minden rajta van, ami történt az ingatlannal kapcsolatban. A 2008-as öröklés is. Ha van ügyfélkapud, vagy ismerősnek, lekérhetsz 2 darabot évente ingyen.
Ha ez 2008-ban volt, akkor valóban a régi Ptk. vonatkozik az akkori öröklésre, és aszerint valóban a házastárs volt az egyedüli örökös.
Tisztelt József! Köszönöm szépen a segítséget. Akkor nem perelhetjük. Igazságtalan, hogy nem maradt a családunké, mert mi meg akartuk tartani az ingatlant,de kifizetni a részét az özvegynek nem tudjuk.
Tisztelt József! Most olvastam egy cikket ahol azt írják a régi Ptk. - ban az ági vagyont nem az özvegy örökölte, mert az családi örökség. Akkor most már nem értem.
A cikk:index.hu A sírban is utolér az új törvény dr. Urbán András és Horváth Zsolt Törvényszéki bírák nyilatkozták.
Viktor,
Félreértettél.
A törvényes örökös a házastárs volt, 2013 után, az új Ptk szerint az elő szülő is örökös a házastárs mellett.
Mindez független az ági örökléstől.
Ha ági vagyon az az ingatlan, akkor arra indíthattok pert a házastárssal szemben.
Tájékoztassátok az igényetekről, és próbáljatok megegyezni. A per hosszadalmas, drága, és macera. Minden megegyezés jobb, mint a per. De, elvileg, megnyerhetitek.
Viktor,
Az özvegy egyébként birtokában tartja az ingatlant? Ha nem, az elbirtoklás 15 éve nem ketyeg.
Ellenben, ha ki akar veletek tolni, eladja valakinek a tulajdoni hányadát. Akár családon belül is. Akkor Nektek kell bizonyítani, hogy a szerző (!) nem volt jóhiszemű, különben védi őt az ingatlan-nyilvántartás közhitelessége.
Szóval lehet, hogy érdemes előbb megindítani a pert az özvegy ellen, perfeljegyzést kérni az ő tulajdoni hányadára, és csak utána próbálni megegyezni.
Tisztelt József!
Köszönöm válaszát. Ezek szerint jobb, ha ügyvédi segítséggel próbálunk megegyezni.
Tisztelt Osztap!
Édesanyám hagyatéki végzése még nem jogerős. Jelenleg még nincs levéve a teljes haszonélvezeti joga az ingatlanról. Nem tudom a birtoklás ebben az esetben mit jelent. Nem lakik benne, de 1/6-od rész van a nevére bejegyezve a férje utáni öröklés címén.
Viktor,
A leírtak alapján az özvegy nincs birtokban (= nem tartja az ingatlant ténylegesen hatalmában, pl. nem ott lakik, nincs hozzáférése, nem zárt ki más tulajdonost vagy a haszonélvezőt), így nem kell tartani attól, hogy elbirtokolja. A birtoklás független attól, hogy mi van a tulajdoni lapon.
Tisztelt Osztap! Köszönöm szépen. Már írtam is egy ügyvédnek. És hátha sikerül a bíróságon az első tágyaláson megegyezni.
Viktor,
És ki a ténylegese birtokos? Ki lakik ott?
Jogszerűen nem is lehetett birtokos egyébként, tekintve a haszonélvezetet - kivéve, ha édesanyád átengedte neki.
Ha lehunyt édesanyád lakott ott, akkor te vagy a testvéred gyorsan vegye birtokba, cserélje le a zárat, ne legyen hozzá kulcsa a testvéred özvegyének.
Egyrészt nehogy az ingóságokkal is történjen valami, másrészt aki birtokon belül van, az elég jó előnyben van a nem birtokossal szemben. Bár esetetekben ezen talán nem lesz vita, nem hangzik esélyesnek, hogy az özvegy be szeretne oda költözni (amit mint tulajdonostárs, természetesen elvileg megtehetne most, hogy a haszonélvezet megszűnt. Ami megszűnt édesanyád halálával, akkor is, ha az még a nyilvántartásból nincs törölve).
Tisztelt József, nincs kulcsa az özvegynek. Lekértem a tulajdoni lapot. Ott a bejegyzés arról, amikor a szüleink vásárolták és az is hogy apu halála után egyidőben örököltünk. Ez elegendő a bíróságnak az ági vagyon bizonyításához.?
Viktor,
Persze. Egyértelmű öröklés felmenőről. Esetleg a hagyatéki végzéseket kérhetik, de szerintem nem fogják.
Szerintem ügyvéd szükségeltetik .......
T. Jogi Fórum!
Az imént regisztráltam, nem vagyok jártas az oldal kezelésében, ezért elnézést.
Egy hagyatéki eljárással kapcsolatban szeretnék kérdezni.
Végrendeleti örökösként a megtakarítások 2/24-ed részét örököltem. Az örökhagyó 2022. júniusban hunyt el, első tárgyalás 2023. márciusban, a második tárgyalást augusztusban tartják. Vita nincs, mindenki elfogadja a végrendeletet.
A hagyatéki végzés miatt sem fellebbez senki. Innentől mennyi időnek kell eltelnie, hogy kifizetésre kerüljön az örökség? Ki fizeti ki és hogyan? A bank? A közjegyző?
Válaszukat várva: Tisztelettel: Sz. Bella
Szedres Bella,
Ha minden érdekelt ott van a hagyatéki tárgyaláson, és egyből le is mond a fellebbezés jogáról, akkor a közjegyző ott helyben jogerősítheti a végzést. Ha a végzést postázni kell, akkor kb. egy hónap a jogerősítés, ha senki nem fellebbez.
A jogerős végzéssel lehet menni a bankhoz, ami ki fogja fizetni a számla egyenlegét az örökösnek. Hogy pontosan hogyan és mennyi idő alatt, azt a banktól kell megkérdezni, de általában pár nap. Ha értékpapír is van, az lassabb, néhány hétre számítanék.
Osztap-Köszönöm szépen!
Várhatón szeptemberig nem történik semmi.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02