Gépjármű öröklésnél üzembentartó fenntartása

wers # 2016.01.11. 08:10

Na ez nehezebb lesz. Bélának igaza van, de a rendszer szerintem új bejegyzést akar, és fizetéssel.
A biztosítás biztos érvényes marad, és azt el kell fogadnia az okmányirodának.

Brianza # 2016.01.10. 09:16

Hálásan köszönöm a segítségeteket!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.09. 15:47

Szerintem nem.

Brianza # 2016.01.09. 13:39

Ezt örömmel olvasom, hogy lehet egy lépésben is intézni!

És vajon mi a helyzet a vagyonszerzési illetékkel? Kiróhatják ismételten ugyanannak az üzembentartónak ugyanarra a gépjárműre, csak azért mert elhunyt időközben a tulajdonos?

És megegyet kérdeznék, ennek az egész átiratásnak a határidejéről van valamilyen konkrét előírás?
Neten böngészve csak arra az esetre találtam informácót, ha az elhunyt lenne az üzembentartó is, akkor a hagyatéki végzés jogerőre emelkedésétől számítva 30 nap után érvényét veszti a KGFB és 30 napnál későbbi átírás esetén a további napokra az új bitosító fedezetlenségi felárat számít fel.
De a mi esetünkre nem találtam semmilyen információt, itt ugye az üzembentartó nevén van a KGFB, aki nem hunyt el, él és virul, gondolom a KGFB-je változatlanul élni fog 30 nap elteltével is...

wers # 2016.01.09. 11:26

Polgári jogi aspektusból biztosan nem kell.
Na, ezt te tudod jobban.

De gyakorlatban nem jegyzik be az üzemeltetőt a mindenkori tulaj nélkül. Vagy ő jár el, vagy az üzemeltető meghatalmazással.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.09. 11:21

Polgári jogi aspektusból biztosan nem kell. Az adott hatósági eljárásban lehet, hogy megkövetelik. (De ez akkor is olyan hozzájárulás, amelynek a pótlását akár bíróságtól is lehet kérni.)

wers # 2016.01.09. 11:21

:) Egy a lelkünk.” :)) azért van, amiben hasonlítunk

wers # 2016.01.09. 11:19

Egyébként pedig a tulajdon személyének a változása nem hat ki közvetlenül az üzembentartó személyére.
Csak annyiban, hogy kell az tulajtól a hozzájárulás. És mintha ez új bejegyzés lenne, akkor is, ha nem változik az üzemeltető személye.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.09. 11:17

:) Egy a lelkünk.

wers # 2016.01.09. 11:13

Ja, közben KBS is válaszolt.

wers # 2016.01.09. 11:12

Jaj istenem.... Ez hihetetlen.

Véleménye szerint "két lépcsőben" kell eljárni

Dehogy kell. Ha az ügyintéző csak hebeg, hívd a vezetőt, ő talán tudja. Ha ő sem, hát .... de ő tudni fogja.
Ugyanaz az eljárás, mint vételnél, a tulajhoz bejegyzi az örököst, a tulaj hozzájárulásával egyből az üzemeltetőt is, az üzemeltető kötelezőjével. Szerintem ,ha az érvényes, azon nem is kell változtatni. A régi folyamatos biztosítás megfelelő.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.09. 11:08

Nincs olyan, hogy "üzembentartói szerződés". Egyébként pedig a tulajdon személyének a változása nem hat ki közvetlenül az üzembentartó személyére. Így nem is nagyon értem a problémátokat - mert hogy nincs itt semmi probléma.

Brianza # 2016.01.09. 07:54

Üdvözletem!

Egy kicsit komplikált ügyben szeretnék tanácsot kérni.

Adott egy gépjármű, amit egy ideje már üzembentartói szerződéssel használnak. A tulajdonos elhunyt, a hagyatéki végzés jogerőre emelkedett. Az örökös, aki a járművet örökölte továbbra is változatlanul szeretné biztosítani az eddigi üzembentartó számára a jármű használatát. Voltunk már az okmányirodában, de az ügyintéző csak hebegett-habogott, szemmel láthatólag nem volt képben, mi a pontos eljárás ilyenkor, nem tudott érdemben segíteni. Véleménye szerint "két lépcsőben" kell eljárni, első lépcsőben az örökös/új tulaj kössön kötelező biztosítást és kap majd forgalmit a saját nevére, mégha csak egy pár perc erejéig is, majd utána mehet az üzembentartó bejelentése.

Kérdésem az lenne, hogy működhet-e a következő eljárás: örökös és a korábbi/új üzembentartó aláírják az üzembentartói szerződést, azzal jelentkeznek az okmányirodában, bemutatva a már meglévő, folyamatos, az üzembentartó nevére szóló biztosítási kötvényt és legutolsó befizetett csekket. El lehet így kerülni a kétlépcsős ügyintézést és rögtön a régi/új üzembentartó nevére állíttatni ki a forgalmit a korábban már megkötött saját KGFB-je alapján?

Ha működhet egy egylépcsős megoldás, akkor vajon kötelezhetik-e az üzembentartót a vagyonszerzési illeték ismételt megfizetésére? Törvényes lenne-e az illeték ismételt kirovása, hiszem ő már egyszer megfizette ezt az illetéket ugyanerre a gépjárműre, számára változás nem történt, nem szerzett új vagyontárgyat.

Előre is hálásan köszönöm a segítséget, véleményeket!