Forgalomból történő végleges kivonás. De hogyan??


TCsabi # 2014.04.24. 20:38

üdvözletem,
az volna a kérdésem, hogy forgalomból ideiglenesen kivont járművet lehet-e közterületen parkoltatni, tárolni? Esetleg ha műszaki sincs rajta akkor is lehet-e? Melyik jogszabályban tudnánk ennek pontosan utána nézni? Nem roncsautóról van szó, hanem egy ismerősöm nem tudja jelenleg hol tárolni a már évek óta nem használt 44 fős nagy turistabuszát. A busz egyébként kifogástalan műszaki és esztétikai állapotban van, csak nem használja és tárolnia kell valahol.

smallville80 # 2014.05.06. 16:27

Kedves fórumozók!
Van egy személy autó,ami a fiam nevén van 12 éves és én vagyok az üzembetartója.
Múlt héten kölcsön adtam az autót egy ismerősömnek rendes hivatalos kölcsön adási dokumentummal.
De sajnos tegnap este összetörte az autót.
személyi sérülés nem történt és trendőri intézkedés sem
Mi ilyenkor a teendő a gyámügy felé.....
Mert az autót nem éri meg megcsináltatni .

lrdr5 # 2014.05.28. 14:36

Kedves fórumozók,

saját, lassan veterán korúvá érő, jó általános állapotnak örvendő autóm gazdaságos életben tartásához szeretnék megvásárolni egy, még kb. két hétig érvényes műszakival rendelkező típusazonos autót "donornak".

Kérdésem, hogy mi ennek a leggazdaságosabb törvényes módja?

Köszönettel: lrdr5

Atis77 # 2014.05.31. 06:42

Szerintem úgy kellene csinálni, hogy írtok ingó adás-vételit, és 2db meghatalmazást az eladóval. Azért ingó adásvételit hogy ne tudja a régi tulaj jelenteni okmány iroda felé, te meg tudd igazolni hogy nem loptad. A meghatalmazás pedig a forgalomból való kivonáshoz kell. Tehát meg veszed kicsontozod ami kell, utána BONTÓBA nem vastelepre viszed az egyik meghatalmazással. A bontó megküldi az okmányiroda felé elektronikusan az igazolást hogy átvette, te meg ott leadod a rendszámot és a forgalmit. Kb ennyi.

Atis77 # 2014.05.31. 06:42

Alvásszám maradjon ép.

misi61 # 2014.06.22. 16:53

T. Fórumozók.
AKI TUD VALAMI JÓ ÖTLETTEL AZ KÉREM SEGÍTSEN.
Lassan 1 éve balesetem volt, totálkárra vette a bíztosító az autót, a rendőrség a helyszínen kivonta a forgalomból a forgalmit csak akkor adják vissza ha az autót megcsináltatnám, a bíztosító 10 ezer körül nem tudta roncsnak eladni, felajánlották adjam el én ha többért eltudom,vagy bontva adjam el darabonként,én a neten meghidettem eladásra mindent elmondtam a vevőnek ,csináltunk adásvételi szerződést még ő írta rá hogy bontásra veszi meg, leadtam a rendszámot,ideiglenesen kivonták a forgalomból,mondták 1/2 év mulva ismétlés a vevő nem akarja átiratni sőt szétbontva eladta az alvázszámot kivágta belőle elküldte nekem.
Kérdés,ha valamit eladok adásvételi szerződéssel utána mi közöm hozzá,mint vevő nem neki kellene intézni a kivonatást? másik ha a rendőrség által kivan vonva a forgalomból miért kell nekem külön kivonatni nem értem ha ki van vonva 2x hogy lehet valamit kivonni,és addig még nem intéződik addig a bónuszom nem kapom vissza, ami 1/4 évre olyan 4-5 ezer Ft a biztosításnál, aki tud segitsen valami jó ötlettel hogy kivonják a forgalomból .misi61

Atis77 # 2014.06.26. 04:46

A rendőrség valószínűleg csak a műszakit érvénytelenítette,mivel súlyosan sérült az autó, így közlekedésre nem alkalmas. Szabályos adás-vételi esetén jelentsd be az okmányirodában hogy eladtad, onnantól a vevő dolga hogyan jár el.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.08. 13:42

Nem megy.

Atis77 # 2014.07.10. 02:53

nikcsy01

Papírok nélkül ne add el mert nehéz tőle szabadulni. Add le bontóba inkább.

Maciszaki # 2014.07.24. 18:18

Sziasztok!

Van egy 93 Ford escort turnier-em, már sajnos eléggé ramaty állapotban van szerencsétlen és nincs szívem elvinni a zúzdába, így inkább arra gondoltam, hogy elviszem egy bontóba ahol esetleg megvennék de a forgalomból való kivonást az nekem kell el intéznem vagy a bontósnak?

Thomi # 2014.08.28. 18:55

Üdv
Szeretném megtudni, hogy ha ki szeretnék vonatni egy Fiat Unot a forgalomból de az alkatrészeit megtartanám donornak, kivéve a kasztnit arra nincs szükségem, hogyan tudnám ezt megoldani a legolcsóbban és a leggyorsabban?

orjeg # 2014.09.18. 06:35

Üdvözlöm a fórumozókat!
Olyan problémám van, hogy üzembentartói szerződéssel került egy másik személyhez a személyautóm. Ahhoz, hogy se a költségek, se pedig az esetleges egyéb jogi következmények ne engem terheljenek, az üzembentartói jogviszonyt be kellett volna jegyeztetni az autó használójának. Ez másfél hónap óta nem történt meg. Mivel az illető távolabb lakik tőlem és egyébként is olyan személy, akit nem tanácsos személyesen felkeresni (testi épség veszélyeztetése miatt). Van-e arra lehetőség, hogy a forgalomból kivonjam, kivonassam a járművet. Mivel se a forgalmi engedély, se pedig a rendszám nincs a birtokomba.
Válaszukat előre is köszönöm.

László

orjeg # 2014.09.23. 07:39

Elnézést kérek, amiért idefordultam a kérdésemmel. Úgy látom nem kellett volna zavarni a fórumot a csendes pihenőjében. Most már valószínűnek tartom, hogy ITT senki nem fog tudni nekem választ adni a kérdésemre.

Triplee # 2014.10.10. 09:50

Sziasztok!
Egy olyan problémám lenne, hogy a szüleim Németországban élnek, vettek kint egy német autót, mikor haza látogattak Budapesten lerobbant az autó, sokba került volna a javíttatás, így ott hagyták a szervizben, rendszám tábla nélkül,hogy majd kitalálják mit kezdjenek vele. (de már hívtak a szervizesek, hogy vigyük el az autót, mert rendőrségi ügy lehet belőle) A kérdésem az lenne, hogy itthoni bontóba leadhatjuk-e a kocsit? Németországban ki lett véve a forgalomból, ott le lett adva a rendszám is. Elég-e a törzskártya és a forgalmi engedély, illetve más uniós ország autóját itt le adhatjuk a bontóba? Válaszokat előre köszönöm!

pohicop # 2014.10.10. 14:34

A végleges kivonás Magyarországon bontó által kiadott papírral lehetséges. El kell vinni az autót. Le kell adni. Adnak róla papírt. Be kell vele sétálni a Kormányhivatalba aztán ennyi :)

Triplee # 2014.10.11. 21:40

Köszönöm a választ.
Az autó már ki lett vonva a forgalomból Németországban, a rendszámtábla vissza lett adva az előző tulajnak ( ott nem a kocsihoz jár a rendszám, hanem személyhez.) csak az autó Budapesten van, annyi lenne a kérdésem, hogy itthoni bontóba beveszik-e, ha a forgalmi, törzskártya megvan, csak a rendszám nincs.

Atis77 # 2014.10.16. 01:48

Nincs már papír hanem elektronikusan küldik meg az igazolást az okmányiroda felé.

Lili0121 # 2014.12.18. 09:48

Az autó ideiglenes illetve végleges kivonásának díja ki által és hol van meghatározva?

kispapp # 2015.01.28. 10:27

Üdvözlet!
Tanácsot szeretné kérni a következő esettel kapcsolatban.
Adott egy személyautó amit 2013.ban lett vásárolva.
Az eladó lejelentette,hogy eladta viszont az átírás a vevő részéről azóta se le rendezve.
Gondolom ezen ok miatt az autót kitiltották a forgalomból illetve foglalást tettek rá.
Viszont a vevő időközben elhunyt,ilyen esetben mit lehetne tenni az autóval?
Ki kellene vonatni végleg forgalomból de hogyan?természetesen a tartozást nem akarják fizetni az örökösök hanem egyszerűen megakarnak szabadulni az autótól.
Mit lehet ilyenkor tenni egyszerűen hagyják elrohadni egy udvaron?
Segítő válaszokat előre is köszönöm

kalmo # 2015.01.28. 19:16

Jó estét kívánok!

Gépjármű végleges forgalomból kivonáshoz kérnék tanácsot abban az esetben, ha az autó külföldön van.
Angliában van az autó olyan műszaki hibával, amit már nem gazdaságos javítani, többe kerülne mint az autó értéke.
Természetesen a hazaszállítással ugyanez a helyzet.
Lehetséges-e a külföldi forgalomból kivonás, és mi szükséges az okmányirodai ügyintézéshez?

Előre is köszönöm a választ!

Tisztelettel,
Feichtinger Tamás

Tordesillas # 2015.02.10. 14:20

Ha magyar rendszámú az autó, akkor regisztrált angliai bontóban le kell adni, a kapott igazolást, papírt, hiteles fordítóval magyar nyelvre lefordíttatni, aztán ezzel az okmányirodát felkeresni és kérni a végleges forgalomból történő kivonást. Díja 2.300 Ft.

gylab # 2015.03.04. 09:36

Tisztelt Fórumozók!
Röviden: van egy autóm, amiben meghalt a motor, és másik ugyanolyat nem tudok venni, viszont olyan autót, amiben ilyen van, igen. Ha jól tudom, forgalomból kivonni csak akkor lehet, ha leadom az autót fizikailag, így viszont bukom a motort (és még egy rakat alkatrészt). Ötletem: rokon veszi meg az autót, aki román állampolgár (is). Erre kivonatja az eladó véglegesen. Szerintetek van annak akadálya, hogy a forgalomból így kivont autó motorja hivatalosan beépítésre kerüljön az autómba? Elég nekem így egy sima adásvételi a rokonnal a motorról? Én nem látok sehol hibát benne, EU ország, vám és egyéb nincsen, soha többet nem is akarom forgalomba helyezni.

SzaZ # 2015.05.02. 08:52

Az történt hogy még tíz évvel ezelőtt a régi kocsimat odaadtam egy ismerősömnek hogy használja - ő lett az üzembentartó, én maradtam a tulajdonos. Közben a kocsi nagyon elhasználódott, még tavaly beszéltünk róla hogy kivonjuk a forgalomból. Most oda is adta nekem a rendszámot, forgalmi engedélyt, jármű törzskönyvet, hogy intézzem el a forgalomból kivonást. Csakhogy két probléma van: egyik az hogy a szerencsétlen pár hónapja agyvérzést kapott, másik az hogy a kocsi nincs meg mert odaadta valakinek (gondolom alkatrész céljára). Mivel nincs meg az autó, ezért én most csak ideiglenesen tudtam kivonatni a forgalomból. A szerencsétlen mivel agyvérzést kapott, nem tud érthetően beszélni, ha akarná se tudná megmondani hogy hol van az autó. Elvileg megtehetném hogy a rendőrségen feljelentést tennék lopás miatt. De egy agyvérzéses emberrel mégse teszek ilyet, nehogy újabb agyvérzést kapjon -talán hamarosan meg is hal. Az autóban levő használható alkatrészek értéke talán néhány ezer forint lehet. Most tehát tíz évig járhatok az okmányirodába, hogy mindig fél évvel meghosszabbítsák a forgalomból kivonást. Végigolvasva a Fórum korábbi bejegyzéseit, látom, hogy nincs más lehetőségem.
Túl szigorúnak tartom a mostani szabályozást, ez életszerűtlen. Ha elég sok ember összegyűlne hasonló problémával, valamilyen módon nem lehetne kezdeményezni törvény módosítást? Nem volna érdemes esetleg akár tüntetést is tartani? Valaki aki rajta van a Facebook-on például csinálhatna egy facebook-csoportot, mondjuk ilyen címmel: "Forgalomból kivonhatatlan roncs vagy eltűnt autók (10 év okmányirodára ítélt tulajdonosok csoportja)". Csak egy tipp, nem tudom mit lehetne csinálni.

titiboy # 2015.06.01. 15:21

Jonapot kivánok az lenne a kérdésem hogy, kettös állampolgár vagyok román -magyar. magyarországon élek de viszotn vásároltam egy autot a román szemelyim adataival amit hazza szeretnék vinni alkatrésznek van valami fizetési kötelezetségem magyar országon, az autott itt kivonták forgalombol és romaniában nem is lessz forgalomba helyezve ez probléma? köszönöm a választ

Tündi79 # 2015.08.31. 11:50

Tisztelt Fórumozók!
A segítségüket szeretném kérni abban,hogy van 2 autóm,az egyik totálkárosan áll már 2 éve,ideiglenesen kivonva a forgalomból.Ezen súlyadó tartozás van.A másikat 1 éve vásároltam,minden adó,és minden költség rendezve van!Az önkormányzat mégis ezt akarja kivonni a forgalomból.Megteheti?
Köszönettel.Tünde.