Külföldi rendszám-magyar vezető


Fantomas1 # 2012.07.19. 12:03

Csináltatok két rendszámot az autósboltban (20font/2db) és kész. Akár meg is lehet várni és teljes értékű rendszám.
Ha netalántán esetleg mégis kifogok valami nagyon kemény bigott fakabátot és leszedi, akkor nem vagyok meglőve.
A bírságot meg hajtsák be, ha tudják, azon el lehet vitatkozni, levelezni, pereskedni.

De ahogy írták is, reménykedem, hogy nem kerül sor ilyesmire. Ha mégis, akkor kénytelen leszek felvenni a kesztűt. Nem adom könnyen a bőröm, meg a pénzem... :-))

Sinclair,

Értelek és jó ezt olvasni. Mégis egy huszast (fontban) megér ennyi biztosíték.
Ugyanis ha mégis leszedik a rendszámot, akkor kocsit trélerre fel, ki a határig, ott a magaddal vitt rendszámokat fel és irány vissza.

Kassad # 2012.07.19. 12:00

Mert van egy olyan szabály, hogy eus polgár csak egy eus jogsival rendelkezhet, gondolom visszaélések elkerülésére...
Gondolj bele, így rád nézve lényegesen kisebb a visszatartóereje egy jogósítványelvételnek...

AlexKirályfi # 2012.07.19. 11:06

Oké, a lényegét ennek se értem, de rendben.
Vagy ha félreértés történt, akkor tisztázom, hogy nem honosíttattam egy másik EU-sban (mert úgy akkor valóban ők is be akarták vonni a magyart), hanem ott is megcsináltam a vizsgát, és ennyi. Náluk ez kicsit egyszerűbb, mint itt.

Azaz egyik ország sem tud a másikéról.
Nem fér a fejembe, hogy miért is kéne bevonniuk az egyiket, és ez miért jogellenes ...

Kassad # 2012.07.19. 10:07

Ha EU-s a másik is, akkor jogszabályellenes, ha kettőd van. De azért persze tartsd meg és újítgasd mindkettőt :)

AlexKirályfi # 2012.07.19. 07:17

"s5 percalattkicserélik a régit az újra (pl. a magyart a szlovákra).”"

Ez csak honosíttatásnál van így, vagy eleve nem lehet valakinek 2 db jogsija?

Mert nekem van, és eszük ágában nem volt bevonni a magyart, csak mert kaptam az ottanit is.
99% biztonsággal feltételezem, hogy arról a magyar nyilvántartás nem tud. Mindkettő érvényes is.
Akkor ez így jogszabályellenes?

Kassad # 2012.07.19. 06:44

'Mintha úgy olvastam volna, hogy a rendőr köteles levenni a rendszámot. Tehát hanem veszile,akkor nem is bírságolhat.'

Ez tévedés.

' Maximum 7-10 nap, a régi jogosítványt addig korlátozás nélkül lehet használni,ésamikor kész,akkor szólnak telefonon vagy emailben,és5 percalattkicserélik a régit az újra (pl. a magyart a szlovákra).'

Hogy ez szlovákiában 7-10 nap-e, arról nem tudok nyilatkozni. Angliában emlékeim szerint 3hét, egy haveromnak olaszoknál 2 hónap volt. Utóbbinál volt az ideiglenes jogsi is. De nem tudom, h ez kirívóan hosszú volt-e, vagy a normális ügymenet...

Sinclair # 2012.07.19. 04:24

elnézést a hibákért !

Sinclair # 2012.07.19. 04:23

Jó pár ismerősöm jött haza Angliából, de egyik se foglalkozott semmilyen fordítással nem, hogy pótrendszámmal, senki nem foglalkozott idáig velüg, igaz jobb félni mint megilyedni,csak idályig nem nagyon hallottam, hogy valamelyik is ilyennel akarta volna biztosítani magát !

Kassad # 2012.07.18. 23:29

Mi a neve a pótrendszámnak angliában, amit hozol?
Olyan dátumsávos ideiglenes, mint a németeknél az 5napos próbarendszám, a kurzzeit, vagy, mint itthon a 3 napos z-betűjelű?
Vagy nem ideiglenes, hanem a normál rendszámodból hozol tartalékot, a forgalmiról meg notarized copy-t?
Amúgy effektíve rendszámlevételtől lényegesen kevésbé kell tartani, mint a bírságtól!

Kassad # 2012.07.18. 23:23

Az angol jogsin van lakcím. Azt hatósági igazolvány lévén eddig sem kellett fordíttatni. Ezután sem kell majd :-)

Fantomas1 # 2012.07.18. 22:19

Örülök a jó tapasztalatoknak, hogy már nem keménykednek otthon a külföldi rendszámokkal(meg eddig sem keménykedtek túlzottan valszeg.)
Most megyek haza napokon belül és nem fordíttatgatok semmit sem, nem szarakodok semmiféle külön papírokkal.

Fénymásolatot, meg két pótrendszámot azért viszek és ezt továbbra is ajánlom az Angliából hazaautózóknak. :-)

Fantomas1 # 2012.07.18. 22:16

AlexKirályfi,

Ha otthon eltiltják eü alkalmatlanság miatt, de egy másik országban megadják neki mégis, akkor otthon kötelesek elfogadni a jogsiját.

Angliában pl. 70 éves korig alapból megadják és ha nem merül fel új adat, komolyabb egészségkárosodás, akkor 70 éves korodig nem kell menj alkalmassági vizsgálatra (akár 20-30-40 évig).

AlexKirályfi # 2012.07.18. 19:40

Igazán nincs mit.

Én is erre tippeltem volna, bár volt már ellenvélemény. Mondjuk kint nem igazán szokták elfogadni a magyar eü-alkalmasságot, de persze ott se komoly a "vizsgálat".

Viszont ha EU-sat kötelesek elfogadni, akkor jó kérdés, hogy ha magyar bíróság eltiltja a vezetéstől kifejezetten alkalmatlanság miatt az illetőt, akkor mi a helyzet a portugál, érvényes jogsival? Gondolom, azt el nem veheti magyar rendőr.
Ez így számomra nagyon nem tiszta.

Kassad # 2012.07.18. 19:38

Thomas1

Speciálisan a szlovák ügymenetet nem ismerem, de az EU-n belül bárhol úgy kell működnie, hogy jogod van honosíttatni 183 nap ott tartózkodás után, a régi leadásával. Jellegzetesen nem egy gyors folyamat, és számolnod kell vele, hogy addig csak ideiglenesed lesz, ami csak az adott országban érvényes.

Kassad # 2012.07.18. 19:32

Eu-sat kötelesek elfogadni.

Harmadik ország-belinél nem vagyok pontosan tisztában a helyzettel, de mintha a TC autójogász rovatában olvastam volna, hogy valakit azért jelentettek fel, mert az amerikai jogsiját elmulasztotta 183 napon túl honosíttatni...

Köszönöm az e-mailt!

AlexKirályfi # 2012.07.18. 19:26

Ott nincs eü-alkalmassághoz kötve? Hmmmm... mik vannak.
Persze a mienk se ér sokat, de azért a legtöbb ország alkalmazza.

Jogi kérdésem viszont:
Ha egy más feltételekkel kiállított jogsim van, mert egyszerűen mások a feltételek pl Dél-Afrikában, akkor azért az érvényesnek tekintendő Magyarországon?

Másik lehetőség: ha ezt a kérdésemet az EU-n belülre vonatkoztatom, akkor érvényes?
(pl. itt valakit alkalmatlannak nyilvánítanak, de aztán szerez egy portugált, mert az ottani orvos szerint meg eü-alkalmas. ilyenkor mi a helyzet? akkor most van jogsi vagy nincs jogsi? elvégre kötelesek elfogadni egy uniós okmányt, nem?)

Thomas_1 # 2012.07.18. 11:48

Sziasztok!

Valaki tudna nekem abban segíteni, hogy miként zajlik egy magyar jogosítvány cseréje szlovákra? Annyit már sikerült megtudnom, hogy a rendőrségen kell ügyintézni és az illetéket megfizetni. Az én jogosítványom a héten belül fog lejárni (eü), kint ugye ilyen nincs, azonban kérdés számomra, hogyha mondjuk már az eü rész lejárt, akkor az mennyivel teszi bonyolultabbá az eljárást? Az új kártyát mikor kapnám kézhez? Előre is köszönöm a segítséget!

U.i.: tartózkodási engedélyem van

Peti0711 # 2012.07.18. 10:30

Bocs, egy t betű kimaradt.

Peti0711 # 2012.07.18. 10:26

Sziaszok!
Ha jól emlékszek, volt itt egy gyökér, aki szép hosszú monológokat ítrt, de biztos csak vitatkozni járt ide, mivel a külföldi rendszám témához nem sokat tett hozzá. Törölték is a köcsögöt vagy ötször, de mintha újra reinkarnálódott volna :)

Amúgy most értem vissza Magyarországról Finnországba anélkül, hogy egyszer is megállítottak volna, pedig elég sok rendőrrel találkoztam. Gondolom, már nem veszik annyira komolyan a rendszámos dolgot, nem keménykednek.

StefanAti # 2012.07.18. 09:30

Alexkirályfi

"Kassad! Ok, kicsit később, majd nyilvános helyről."

Attol, hogy nyilvanos IP-ről lépsz majd be kicsit később mikor fórum rendszerén keresztül üzenetet fogsz küldeni neki, attól még látni fogják, hogy eddig milyen IP-ről fórumozgattál, szóval nem értem mi a lényege...

StefanAti # 2012.07.18. 09:26

Alexkirályfi

Jól gondolod, nem adnak ki banktitkot éppen ezért viszik oda az emberek pénzüket, egy átlag adóhatósági megkereséssel nem foglalkoznak.

De bírósági döntés születik arról, hogy olyan kaliberű bűncselekményt követtél el, akkor bárki kiadja az adataid.
Offshore helyszineken is vannak nevesített bűncselekmények, amik olyan kategóriába tartoznak, ami esetén az adott offshore ország kiadja a valós tulajdonos adatait: terrorizmus támogatása, drog, fegyver kereskedelem, stb... Persze ezek durva kategóriák, de mikor számlát nyit valaki, akkor nem tudhatja senki, hogy mi van az illető hátterében....

AlexKirályfi # 2012.07.18. 08:07

Kassad! Ok, kicsit később, majd nyilvános helyről.

StefanAti!
Nem tudok erről nyilatkozni, mert ezeket az országokat nem ismerem, de azért pont Lichtensteinről nehezen tudom elképzelni, hogy banktitkot kiadjon. Még bűncselekmény esetén se! Pont a bankfüggetlenségét és bizalmát játszaná el ezzel, hiszen az egy dolog, hogy X ország állítja, hogy van egy bcs-gyanú, csak éppen erre magasról tesz sztem, ez így kevés. Van egy-két olyan ország, amelyik nem kajálja be könnyen, ha egy másik ország bcs-vel gyanúsít valakit .... Volt már példa olyan esetre, hogy oké, köszönték szépen a megkeresést, de előbb ők maguk mérlegelték, hogy az szerintük is olyan bcs-e, ami miatt banktitkokat adjanak ki. És simán nemet mondtak, csak mert az ő megítélésük szerint az mégse úgy van. Szóval ezt a hatóságok is tudják jól, és pár országba bizony beletörik a bicskájuk.
Aki meg elmegy pl Svájcba a pénzével, na az nem azért megy odáig, hogy aztán mindenféle szir-szar megkeresésre kiadjanak róla mindent (ahhoz azért már nagyon komoly indokok kellenek).

De valljuk meg, abszolút jól teszi (ha így teszi), hiszen pont ezért is menekítik ki mindenféle diktatúrák állampolgárai a pénzüket biztonságos helyekre. Kizártnak tartom, hogy egy fehér-orosz vagy mongol rendőrségi megkeresésre egyáltalán reagáljanak. Nemzetközi hírnevét veszítené el, nem?

De mindegy, ez már csak az én személyes elgondolásom, ill. más országgal kapcsolatos tapasztalatom is, mert mint írtam, Lichteinsteint nem ismerem ebből a szempontból, csak furának tűnik.

Na jó, hosszú téma ez ... Egy másik topic kell hozzá :D

StefanAti # 2012.07.18. 07:29

" Én személy szerint még mindig nem értem, egyáltalán mi értelme lenne a lakcímkártyának, meg annak, hogy valaki hazudjon. Nem a bank pénzét viszed el, hanem fordítva! Nem?"

Ebben igazad van, meg igy lenne logikus!
De a pénzmosás és terrorizmus támogatása elleni küzdelem jegyében zajlik ez igy főleg a hires szept11 óta! Ausztriában és Liechtensteinben is kérik még a betett pénzed forrásának igazolását is! Sok esetben igaz csak bemondásos alapon, de amit mondtál az alá kell írnod és ha kiderül vmi más, akkor bajban leszel a bank pedig azonnal a saját érdekeit védi, egyből megszünik a banktitok! És ezért kérnek hivatalos lakcímigazolást, mert ha kiderül hogy a pénzed "büncselekmenybol" szarmazik, akkor azonnal tudjak hol keressenek...

Kassad # 2012.07.18. 07:22

Érdekel, dobj rám egy e-mailt innen, légy szíves.
Köszönöm szépen előre is...

AlexKirályfi # 2012.07.18. 07:14

Hát a briteket pont nem ismerem ilyen szempontból, úgyhogy ahhoz nem tudok szólni.

Oké, az osztrákot is csak hallomásból tudom, mivel én magam személyesen nem nyitottam ott számlát. Úgyhogy elhiszem, főleg mert pont az osztrákok azért igen merevek.
Magyar lakcímkártyát kérnek? Rendben van, lehet hogy mert ők tudják, hogy ez nálunk így van. De egy távolabbi országban szted egyáltalán láttak már magyar lakcímkártyát? Ill. tudják, hogy létezik ilyen? Azonosításra név, szül. idő, hely és útlevél-szám, ennyi.
"Igazolni is kellett, kérték a lakcímkártyát.”"

Elhiszem, de ugye azt se kell túlságosan magyarázni, hogy ennek nagyjából nulla értelme van, mert ha valaki "rossz szándékkal" akar számlát, az kb 3 perc alatt csináltat egy olyan kis plasztikkártyát már egy közepesen felszerelt dekorosnál is. Ez csak az én véleményem persze, de sztem a legtöbb nyugati országban el se hiszik, hogy az a belaminált papírdarab egy hivatalos okirat. Mindegy.

Ez az igazold magad hozzáállás abszolút nem jellemző civilizált országokban. Én elég sokat vagyok itt-ott, de még sosem futottam bele se igazoltatásba, se olyan esetbe, hogy ne hitték volna el nekem, ha "bemondásra" állítom az adataimat.
Ezt se kell elhinned, de mi még feljelentést is tettünk mert kiraboltak, és úgy vették fel a jegyzőkönyvet, hogy én diktáltam a személyes adatokat. Semmiféle dokumentum nem volt nálam akkor! De magyar fejjel persze ez is kizárt, tudom, ergo hazudok megint.

"el tudom képzelni, h egy komoly bank hozzáférjen olyan adatbázishoz, ami miatt elég az útlevél”"

Háát ezt nem tudom. Lehet, hogy ma már hozzáférnek, de én inkább arra tippelnék, hogy ott a fiókban nem láttak ők semmi ilyet, mert végig ott ültem az ürgével szemben, amikor töltögette ki a rovatokat a számítógépen, és lényeg, hogy a lakcímsort egyszerűen kihagyta, más alkalommal meg végig xxxxxx-elte, ennyi. Szóval sztem nem látott ő semmit.

De akkor még tetézem a hazugságaimat, ugyanis amikor haza értünk, több alkalommal is csak egy sima emailben kértem a banktól, hogy utalják a pénzemet egy magyar számlára, és láss csodát, mindig megtették. Igaz, emlékeztek rám, szóval képben voltak abszolút, ez is hozzá tartozik a dologhoz. De soha nem kellett igazolnom semmit. Szóval olyan hihetetlen bizalommal vannak az ember felé, hogy ez Magyarországon szintén elképzelhetetlen lenne. Nem is a bankos, hanem annak a konkrét ügyintézőnek a saját emailjére írtam mindig, aki intézte az egészet nekem, és így csak simán bizalmi alapon, tudta ki vagyok, és megtette, amire kértem. Ennyi. Soha semmi probléma nem lett belőle, aztán a számlát is ugyanígy "a távolból" szüntettem meg, egy emaillel.

Teljesen igazatok van, ez ezer visszaélésre adhat okot, de valamiért mégis működik ez ott. Nálunk nem! (az is igaz, hogy mondjuk egy arabbal vagy feketével már nem ennyire bizalmasak, ez tény, ezt is tapasztaltam, mert amikor bent voltam, egy arab akart bejönni, és eleve alig engedték be a biztonsági ajtón)

Mi a frászért hisznek ott az embernek? Próbálnám csak meg ugyanezt az OTP-vel .... Hát ennyi a különbség, ezt már nem lehet tovább magyarázni.

Kassad, van igen, én igazából azt nem értem, hogy ezt valaki megkérdőjelezi. Ha érdekel, írj privátot, ide nem fogom beírni. Volt ilyenem 1998-ban is, de 2000 után is, 2011-ben legutoljára. Meg egy közeli ismerős Svájcban csinált hasonlót, neki se kértek mást az útlevelén kívül. Elvégre örültek, hogy pénzt visz oda. Én személy szerint még mindig nem értem, egyáltalán mi értelme lenne a lakcímkártyának, meg annak, hogy valaki hazudjon. Nem a bank pénzét viszed el, hanem fordítva! Nem?