Tulajdonrészről történő lemondás


K_Gábor # 2005.06.01. 08:14

A nevemen lévő lakóingatlannak egy bizonyos tulajdonrészéről szeretnék lemondani a házastársam javára.
Milyen papírt vagy szerződést kell írni ehhez, hogy bejegyezzék a földhivatalban ?
Ügyvéd, tanúk stb. kell-e hozzá ?
Köszönöm

Kála # 2005.06.01. 08:23

Szerintem amiről te írsz, az egy ajándékozási szerződés - de ezt gondoljátok meg, mert piszok magas az illetéke.
Ügyvéd egyéblént kell hozzá.

the big cat # 2005.06.01. 09:46

Meg lehetne kerülni az egészet egy házassági vagyonjogi szerződéssel, azt hiszem.

szysz # 2005.06.01. 12:02

Tudna nekem vki segíteni?
A következő esetnél ki mulasztott, csalt, hazudott, hamisított stb?
A nej a férje jelenléte és tudta nélkül az ingatlan 40 %-át "megszerezte". A férj tulajdona volt teljesen az ingatlan. A feleség a Polgármesteri Hivatalban dolgozik és miután a nevére került az ingatlan bizonyos része beadta a válópert. A feleségnek a csalás előtt, alatt, után már házasságon kívüli kapcsolata volt.
Normális esetben hogyan történik a tulajdonrészről való lemondás?

ildikó31 # 2005.06.01. 13:24

Kedves szysz!

A földhivatalokban megőrzik a szerződéseket, ki kellene kérni egy teljes tulajdoni lapot, amely az ingatlan teljes „előéletét” mutatja. Ezen a tulajdoni lapon megjelölik annak a szerződésnek a számát, ami alapján a Földhivatal a bejegyzést elvégezte. Ezt a szerződést kellene a földhivatal irattárából kikérni, és megnézni, hogy a 40% hogyan került a feleség nevére, megnézni az aláírásokat rajta, ha felmerül a gyanú, hogy hamis az aláírás, feljelentést kell tenni.


ildiko31

szysz # 2005.06.09. 18:07

Megtettük a feljelentést és a rendőrség azt mondta, hogy elévült, mivel eltelt 3 év. Lezárták a nyomozást. Az ingatlan 22 évig volt a sértett tulajdona. A földhivataltól a sértett nem vett át levelet. A rendőrségen nem foglalkoztak a körülményekkel csak azzal, hogy elévült és nem lett az egészből semmi.

derill # 2005.06.09. 20:18

Ez csak a büntetőjogi elévülés, ráadásul az okirathamisitásnál ugy emlékszem 5 év, nem három. Tegyen irásban feljelentést, sose hagyja, hogy szóban elhajtsák.Irják le, az ellen még panasszal lehet élni.

Ezen felül attól, hogy elévült a büntetőjogi felelősségrevonás szempontjából, nem jelenti azt, hogy a tulajdoni igény nem érvényesithető. Ahogy Ildikó tanácsolta, kérje ki az iratokat, majd inditson pert annak érdekében, hogy a biróság állapitsa meg, hogy a szerződés semmis (mert pl. hamis az aláirás stb.) és állapitsa meg, hogy ő a tulajdonos.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

szysz # 2005.06.10. 13:29

derill, megkaptad a levelemet?

niamano # 2008.03.20. 13:46

Nem tudjátok, hogy tulajdonjogról/részről való lemondás esetén (ingatlan) minek kell szerepelni az iraton? Van valami olyan követelmény, ami különleges, csak erre vonatkozik?

woodslave (törölt felhasználó) # 2008.03.20. 14:00

elég különleges lenne, mert ilyen nincs. Ingatlan tulajdonáról nem lehet lemondani. Adásvételi szerződés, vagy ajándékozás, stb.

-praetor- # 2008.03.20. 14:05

Mit értesz "lemondás" alatt?
Van néhány módja annak, hogy hogyan lehet egy ingatlantól megszabadulni, de lemondani ingatlan tulajdonjogáról nem lehet .
Jobban tudnánk segíteni, ha tudnánk, hogy mire irányul a kérdésed.

niamano # 2008.03.20. 14:49

jól van, tudtam én, hogy szivatnak! -már bocs a kifejezésért.
A téma szerint: van közös tul.ban ingatlan és az egyik le akar mondani róla a másik javára.

Na erre mondta válaszként nekem azt a jogvégzett szomszéd pökhendin, hogy egyszerű, lemond róla ilyen nyilatkozattal, és ámen. (mit tudhatok én, a zöldfülű?!)
Mindez persze nem oldja meg a gondot, hogy a legjobb megszabadulni a közös tul.tól?...
Elővásárlásról kellene lemondani, sztem az lenne a legjobb, már találtam is hozzá mintát, hogy hogy is fest.

Köszi mindenkinek.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.20. 15:25

A törvényben biztosított elővásárlási jogról nem lehet általában, előre lemondani - de ha lehetne sem változtatna semmit a tulajdonviszonyokon.

hóangyal # 2010.04.26. 13:59

Üdvözletem!

Szeretnék házastársam javára 50%-os tulajdonrészemről lemondani, hogy a lakás kizárólagos tulajdonosa legyen. (Van másik ingatlanom. Feleségemnek és két gyermekemnek a hitellel terhelt lakást hagynám -nem kérek érte semmilyen "megváltási díjat" ) Mit tehetek? Több "jogvégzettet "kérdeztem, teljesen ellentmondó válaszokat kaptam. Nem kell a lakás, és nem lehet róla lemondani?
Nem akarok illetéket fizetni, adózni, de a legkevésbé azt szeretném hogy a "hátrahagyottak" fizessenek illetéket, adót.

MNilyen lehetőségek vannak?
Köszönöm, Zoli

MajorDomus # 2010.04.26. 19:08

Vagyonszerzésről- lévén szó,valamit-mindenképpen kell fizetned.

Vagyon átruházásáról beszélünk,ez történhet eladással, ajándékozással, ez utóbbi a legolcsóbb, az illetéket akár át is vállalhatod.
Ingyen,adó és illetékmentesen nem fog menni.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.27. 09:16

Ingatlan tulajdonjogával felhagyni - vagyis a tulajdonjogról lemondani - nem lehet. A tulajdonjogot át lehet ruházni másra ingyenesen vagy visszterhesen. Az ingyenes átruházást ajándékozásnak hívjuk, szükséges hozzá, hogy a megajándékozott elfogadja.
A vagyont szerzőnek illetéket kell fizetnie, ami ajándékozás esetén elég komoly összeg tud lenni.

Nem árt tudnod, hogy ha esetleg meg is szabadulsz a az ingatlantulajdontól, a kölcsönben attól még adós maradsz.

(Nem kell illetéket fizetni, ha valaki a házastársi közös tulajdon megszüntetése keretében szerez vagyont, feltéve, hogy nem jut nagyobb értékhez, mint ami őt a közös vagyonból megilletti. Arra az esetre, ha mindenképpen át akarod ruházni a tulajdoni hányadodat, a házastárs viszont nem fogadja el az ajándékot, bíróságtól kérheted a közös tulajdon megszüntetését.)

hóangyal # 2010.04.27. 14:07

Köszönöm a válaszokat.
Elnézést a "gyatra" fogalmazásért, a nyelvek jobban mennek...

Magyarul ez azt jelenti, hogy ha a közös tulajdonú lakás 50%-os tulajdonjogát át kívánom ruházni a szintén 50%-ban tulajdonos (még) feleségemre akkor ezt megtehetem ajándékozással, aminek az illetéke 20 -22Mft-os lakás esetén 10 Mft-os hitellel.......mennyi is? És ezt a feleségemnek kellene fizetni? Az nem fog menni. Avagy átvállalhatnám? A hitelben benne maradok? Hm. Az 5letem az volt, hogy mivel válni szeretnék, övé a lakás, + hitel 20 évre,+ tartásdíj... de én ki akarok szállni a hitelből.Ezek szerint ilyen nincs is?Egyébként a bank tolerálja, hogy 140 e Ft-os fizetésből 80 e Ft-os törlesztést vállaljon valaki (mert hogy a tartásdíj ugye az elvileg nem számít jövedelemnek?).
Nos, akkor mi a megoldás?
És ha eladom a tulajdonrészemet neki jelképes összegért? Az törvényes?
Még annyi, hogy egyáltalán nem értem, hogy amikor jogot végzett ismerősnek elmondtam,hogy milyen paraméterekkel(fentiek) szeretnék kilépni a házasságból azt mondta, hogy házastársak között válás esetén közös vagyon megszüntetése miatti ajándékozás illetékmentes.Hm.
Köszönettel, Zoli

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.27. 14:20

A kölcsön nem számít az illeték kiszabásánál. Ha a feleséged 10 millió forintos értékű tulajdonrészt szerez, akkor az lesz az illeték alapja. Az illeték 530 ezer - ha jól számolom.

Egymás között megállapodhattok úgy, hogy nem ajándék, hanem a kölcsöntörlesztés fejében adod neki - akkor illetékfizetési kötelezettség nincs. Azonban a ti egymás közti megegyezésetek a bankot nem köti, ő nem köteles téged kiengedni a kölcsönszerződésből - valószínűleg nem is engedne ki. Vagyis, ha esetleg nem fizetne az asszony, rajtad is behajtanak - aztán vagy meg tudod vele fizettetni, vagy nem.
Akkor is ez a helyzet, ha eladod neki a hányadot. Csak az illeték kisebb.

azt mondta, hogy házastársak között válás esetén közös vagyon megszüntetése miatti ajándékozás illetékmentes.
Nem egészen. Csak akkor, ha a házastársi közös tulajdon megszüntetése keretében senki nem jut nagyobb értékhez, mint ami őt a közös vagyonból megilletti. Pl. a házaspárnak van két ingatlana, azonos értékűek, és mindkettő 1/2-1/2 arányban közös tulajdon. Úgy osztoznak, hogy mindegyikük 1/1 tulajdonosa lesz egy-egy ingatlannak. Ez illetékmentes.
De ha az egyik ingatlan 10 milliót, a másik 20 milliót ér, és ezeket közül kapnak mindketten egyet-egyet, akkor a 20 milliós ingatlan 1/1 tulajdonát megszerző fél 5 millió forint után illetéket fizet.

hóangyal # 2010.04.28. 07:55

Köszönöm a választ.
Kezd tisztulni a kép.
Tehát,valószínüleg mindenki akkor jár a legjobban, ha a "közös megegyezésbe" azt írjuk le, hogy a kölcsöntörlesztés fejében (havi 85) "lemondok" az 50%-os tulajdonrészemről ? De a banknál asszony nem fizetése esetén behajtható rajtam az összeg? Végülis akkor "visszakapom" azt, amit én kitaláltam, nevezetesen, hogy kevesebb tartásdíjat írunk le,de ha módomban áll azt kiegészítem. Magyarul meg kell bíznunk egymásban... Hm.
Bankkal érdemes beszélni előtte, hogy mit szólnak ehhez?
Üdv, Zoli

hóangyal # 2010.04.28. 09:19

még egy kérdés: Tehát az "egymás közötti megállapodás a vagyonközösségről" úgymond jogerős, tehát elméletben "lemondtam" a tulajdonrészemről hiteltörlesztés fejében, de gyakorlatilag a bank, ha nem jelentjük be a kötelem változást, nem foglalkozik a kérdéssel.
Mia helyzet, ha feleségem eladja , miután fentiek megtörténtek az ingatlant és újat vesz. A hitelt viszi tovább, ugye elméletben. Akkor, én az új ingatlanban is adós leszek a bank szerint? vagy akkor már új hitelt vehet fel saját névre? Elnézést a sok sületlenségért. Szeretném őket a legkisebb macerával békén hagyni, (nem voltam egy matyóhímzés), anyagilag amennyire ebben a helyzetben lehet szépen kilépni. Zoli.

pazs # 2010.04.28. 09:25

Mindenképp beszéljetek a bankkal. Bármiben is állapodtok meg, az a bankot nem köti (ha bejelentitek, ha nem), kivéve, ha úgy dönt, például hogy téged kienged a hitelből vagy megengedi a feleségednek, hogy másik házra vigye át a hitelt (és hogy ebben te ne legyél benne).