Ingatlan Adás - vétel


Szomorú örökös # 2024.08.26. 08:32

LaciSupreme

Már eleve az nehezen elfogadható, hogy az adózott pénzemből adózok, ha veszek valamit, és újra adózok, ha azt megint pénzzé teszem.
Ingatlan esetében ezt ingatlanspekulációnak hívják. nyilván ezt szeretnék akadályozni, nehezíteni kicsit.

eulimen # 2024.08.26. 08:58

@LaciSupreme
Én úgy látom, hogy a földhivatali nyilvántartás + a B400-as adatlapok feldolgozása alapján a NAVnál világosabban senki nem tudja, hogy kinek hány ingatlana van és volt. Aki a saját lakhatását biztosító ,egyetlen lakását váltogatja 2-3 évente, arra sokkal nehezebb rámondani, hogy üzletszerűen teszi, mint az, aki folyamatosan pörget a nevén 2-3 lakást (esetleg pont az általad felvetett ingatlanáremelkedést meglovagolva). Utóbbi esetben nehezen védhető a NAV előtt az, hogy ez nem üzletszerűen, ellenérték elérésére irányul, ennélfogva nem gazdasági tevékenység.
Az SZJA törvény pedig emígyen szól:
3.§ 46. "Gazdasági tevékenység: valamely tevékenység üzletszerű, illetőleg tartós vagy rendszeres jelleggel történő folytatása, amennyiben az ellenérték elérésére irányul, vagy azt eredményezi, és annak végzése független formában történik."

A NAV gyakorlata alapján minden tudomására jutott körülmény mérlegelésével dönt, ha egy ügyletet utólag gazdasági tevékenységként minősít, és ezzel összefüggésben adóhiányt állapít meg. Ezért írom, hogy szükség esetén tudd megvédeni az álláspontodat.

Oké, hogy neked nem tetszik, hogy a leadózott pénzedből spekulálsz, ettől a törvény még törvény; hát akkor adózd le csak egyszer: végezd vállalkozásban.

eulimen # 2024.08.26. 09:02

elnézést, az utolsó mondatból kimaradt egy lényeges rész, helyesen:

Oké, hogy neked nem tetszik, hogy a leadózott pénzedből spekulált jövedelmedet még egyszer megsápolja a NAV, ettől a törvény még törvény; hát akkor adózd le csak egyszer: végezd vállalkozásban.

LaciSupreme # 2024.08.26. 10:11

eulimen
Értelek, de miért gondolod, hogy spekulált* jövedelemre próbálok szert tenni, és folyamatosan pörgetek két-három ingatlant a saját vagy családtag nevén? :)
Igen, egy öröklött lakás eladásából származó pénzből lett a jelenlegi megvásárolva, lakáscserével. Majd vélhetően a negyedik tárgyévben ez is eladásra kerül, ahol valóban jövedelem lesz szerezve; kisebb részben a javult állapotnak köszönhetően, nagyobban pedig az aktuális piaci ár miatt. Amire az adó nyilván ki lesz fizetve. (Amiből igen, ismét ingatlan lesz vásárolva, remélhetőleg a végső.) Nem értem, hol itt az üzletszerűség, illetve törvénytelen adóelkerülés látszata? Emelkedtek az árak: nem csak az eladási, a vételi is...
Úgy alakult, hogy édesapám nevén van több ingatlan, de azok régi megszerzések, és legfeljebb még egy felújítandó állapotú lesz eladva, de valószínűbb, hogy az sem.
Azt viszont még mindig nem értem, hogy miért kellene védekeznem? Nem hallgattam itt el semmit, tényleg lakhatásról van szó.

(* Mindenre rá lehet mondani, hogy spekulált, nehogy kicsit is jól járjon az átlag halandó, de ez a tendencia legalább az Egyiptom hanyatlásának kezdetéig, úgy kb. a Mózesi időkhöz vezethető vissza, szóval nincs itt semmi újdonság. :) )

eulimen # 2024.08.26. 10:18

@LaciSupreme
Azt viszont még mindig nem értem, hogy miért kellene védekeznem?
Szarban a haza, ezért a NAV emelt sebességre kapcsolt. Azon túl, hogy már nem ül fél éveket az ingatlanszerzési illeték kivetésén, elkezdte az ingatlankockázat-értékelés alapján végzett ún. jogkövetési vizsgálatokat is.
Csak annyit szerettem volna jelezni, hogy ne érjen váratlanul, ha a NAV ellenőrzéssel kopogtat, semmi többet.

LaciSupreme # 2024.08.26. 13:56

(Akkor jövök vissza! Remélem, azért nincs ekkora gond, még a NAV-nál sem.)