Lakásszövetkezet

drbjozsef # 2024.10.25. 08:29

Határozatképtelen közgyűlésen szavazni? De minek?

Ha az a kérdésed, joghatálya nincs a döntéseknek. De hát a gyakorlatban csak kell működjön valahogy a szövetkezet.

Egyébként miért határozatképtelen? Miért nem hirdettek negyed órával később megismételt közgyűlést?

Kovacs Balazs # 2024.10.25. 07:04

Müködhet-e Lakásszövetkezet határozatképtelen küldottgyűléseken megbeszéutek alapján/mivel határozatokat nem hozhat a küldöttgyúlés/? A küldöttgyúlésen szavazók többsége, még tanácskozási joggal sem vehetet volna részt.

Majordomus # 2024.10.15. 20:21

A szövetkezet nem jótékonysági egylet.
.
Más van a háttérben.
A manipulált és régen lejárt vízórák egyidejű cseréjével reális elszámolási adatok nyerhetőek.

Én is csináltam ilyet,írdekes módon negyedére csökkent a főmérő és a melékmérők közötti különbség.

Szomorú örökös # 2024.10.15. 05:01

Csutkamacko

Még a közgyűlés előtt foglaltam időpontot a Vízműveknél, jeleztem ezt a Szövetkezet felé,
akik visszaírtak, hogy csoportos mérőóra csere lesz valami cégen keresztül

Lehet anyagilag ezzel jobban jársz. Ha egy cég sok vízórát cserél ugyanabban a házban,
az általában olcsóbb szokott lenni, mint ha csak a tiedért megy ki valaki.

Majordomus # 2024.10.14. 18:30

Igen!

Az elszámolás alapja a főmérő. Egy háromoldalú szerződés részese vagy. Szolgáltató-tulaj-fenntartó.

Ezen belül az elszámolás alanya a fenntartó,tehát meghatározhatja az elszámolás rendjét. Ha ki is fizetik a közös költségből annak csak örülhetsz.

Csutkamacko # 2024.10.14. 14:57

Szeretném megkérdezni, hogy a Lakásszövetkezet kötelezhet -e, hogy rajtuk keresztül cseréltessem a lakásomban található vízórát?
Még a közgyűlés előtt foglaltam időpontot a Vízműveknél, jeleztem ezt a Szövetkezet felé, akik visszaírtak, hogy csoportos mérőóra csere lesz valami cégen keresztül, mondjam le az időpontot.
Közgyűlésről jegyzőkönyvet nem kaptam.

Köszönöm, szép napot minden kedves olvasónak!

osztap # 2024.10.08. 09:26

borsika,

Lakszövtörvény 14/A. paragrafus.

Szabályzatminták nem szoktak ingyen repkedni, ha igen, az rendszerint olyan is. Szakmai egyesületek szoktak csinálni mintákat, akár könyvben is kiadva. Ez nincs ingyen, mert ők is dolgoztak vele. Itt el tudsz indulni:
https://www.tht.hu/…epviseletek/

borsika # 2024.10.08. 08:24

Kérek szépen újra segítséget.
A kamerarendszer működtetésének szabályait hol találom? A Lakásszövetkezeti törvényben nem találtam. Persze attól lehet benne van.
Sajnos az elhalálozott elnökünk nem készítette el, sem ezt, sem az Adatkezelési szabályzatot, sem az Adatvédelmi tájékoztatót.
Most új elnököt választottunk és igyekszünk minden szabályzatot elkészíteni a szövetkezetet rendbe tenni.
Hol találok mintát ezek elkészítéséhez?
Köszönöm szépen

drbjozsef # 2024.09.29. 15:50

PajtiP,

Biztos én vagyok tompa, de akkor a lemondott elnök minek "választtatta" meg magát?

PajtiP # 2024.09.29. 15:39

ezt a megbízottat nevezi az Alapszabály felügyelőnek - ügyvédi ellenjegyzéssel

drbjozsef # 2024.09.29. 13:47

Én továbbra sem értem.
Vagy felügyelőbizottságot kell választani elnökkel, vagy az fb helyett az alapszabály engedheti ennek helyettesítését egy megbízottal. A kettő együtt nem megy.

PajtiP # 2024.09.29. 09:12

"a felügyelőbizottság feladatainak ellátásával megbízott személy (a továbbiakban: felügyelő)"
megválaszttatta magát és most gyilkolja az ügyvezetőt, mert az szakított az előző 20 év elnöksége "mi így szoktuk" gyakorlatával

drbjozsef # 2024.09.29. 08:25

Rendőrfelügyelő? Színházi felügyelő?

PajtiP # 2024.09.29. 05:32

jelenleg felügyelő

drbjozsef # 2024.09.28. 16:50

Nem értem.
Kit akarsz leváltani? A lemondott elnököt? Hát nem az a bajod, hogy már nem volt illetékes a ház ügyeiben, s úgy szerződött a nevében?

PajtiP # 2024.09.28. 15:43

Egyébként leváltani, de a közgyűlésekre "megvásárolja" a szavazatokat, erős indok kell

PajtiP # 2024.09.28. 15:34

Van szerepe esetleg a Cégbíróságnak, mint a lakásszövetkezetek felügyeleti szervének?

drbjozsef # 2024.09.28. 15:19

Hát így mi sem lettünk okosabbak.
Például, hogy mit is szeretnél.
Itt például megáll minden bizonnyal a Btk. intellektuális közokirat-hamisítás bűntette.

PajtiP # 2024.09.28. 13:21

drbjozsef
ha é
ha én ezeket tudnám! Csak annyi tudok, hogy az ügyvezető megkerülésével kötötte meg a szerződést és a bérlővel elment egy közjegyzőhöz és csináltatott a jogtalanul magánál tartott pecséttel egy közjegyzői okiratot.

osztap # 2024.09.28. 10:38

borsika,

Ha megválasztottuk az új elnököt, akkor ő lemond nyilvánvalóan az igazgatósági tagságáról
Nem mond ő le semmiről. Az elnök az igazgatóság tagja, lakszövtörvény 22. §.

Jogilag lehetséges-e ha a közgyűlés jóváhagyja, hogy pályázati kiírás nélkül, ott helyben megválasszuk az új igazgatósági tagot, ha ezt a közgyűlés megszavazza ?
Honnan jön ez a pályázatosdi? A lakszövtörvény nem írja elő. Az alapszabály előírja? Vagy csak önszorgalom? Utóbbi esetben nem kötelező. DE: A közgyűlési meghívóba bele kell írni mind a két napirendi pontot:

1. Elnökválasztás. Jelölt: X, a jelenlegi igazgatósági tag.
  2. Igazgatósági tag választása. Jelölt: Y, aki már évekkel ezelőtt volt igazgatósági tag.

Az elhunyt elnökünk megbízatása 2 év múlva járna le. Ha most megválasztjuk az újat, akkor a hátralévő időre választjuk vagy innen számoljuk a 5 évet? Ugyanez a kérdés az új FB elnök megbizatására is?
A hátralevő időre. A Lakszövtörvény 22. § és 25. § szerint igazgatóságot és FB-t mint testületeket max 5 évre választja meg a közgyűlés, ha az alapszabály rövidebb időtartamot nem ír elő. A testületek tagjainak megbízatása megszűnik a testületek megbízatásának lejártával. Azaz nem lehet, hogy az igazgatóságnak mint testületnek mondjuk 2025.12.31-ig van megbízatása, de az egyik igazgatósági tagnak 2026.06.30-ig.
Persze, ha az alapszabály nem tiltja, a tagok megszavazzák, a tisztségviselők meg elfogadják, akkor újraválaszthatók.

drbjozsef # 2024.09.28. 10:32

PajtiP,

Mindenfélét. De hát tudjuk mi, hogy te mit szeretnél?

Egyébként, ha közjegyző előtt kötötték az adásvételit, akkor hogy, minek kerül oda tanú?

PajtiP # 2024.09.28. 08:16

Kérdésem, hogy mit lehet tenni:
most jutottam hozzá ahhoz az albérleti szerződéshez, amit a lemondott elnök írt alá lemondása után három hónappal és hitelesítette magát a közjegyzőnél azzal a lakásszövetkezeti pecséttel, amit az átadsás-átvétel során nem adott át. A szerződéskötéshez egy tulajdonost kért fel tanúnak, aki tisztában volt azzal, hogy már nem a volt elnök a lakásszövetkezet jogi képviseletére felhatalmazott személy.

borsika # 2024.09.28. 08:07

Lemaradt az előző kérdésemről, de szeretném megkérdezni. Az elhunyt elnökünk megbízatása 2 év múlva járna le. Ha most megválasztjuk az újat, akkor a hátralévő időre választjuk vagy innen számoljuk a 5 évet? Ugyanez a kérdés az új FB elnök megbizatására is?

borsika # 2024.09.28. 07:57

Sziasztok!
Az elnökünk hosszas betegség után májusban elhunyt. A Szövetkezet vezetését a két igazgatósági tag vette át. Írtunk ki pályázatot, ami nem hozott eredményt, a két pályázót a közgyűlés nem fogadta el. Rendkívüli közgyűlésen módosítottunk a Alapszabályon,hogy külsős is lehessen,ez sem hozott eredményt. Májusban az előző FB elnök lemondott ezzel az FB is megszünt. Új elnököt ide már sikerült választani pályázat útján.
Most új pályázatot írtunk ki, melyre egy pályázat érkezett, az egyik igazgatósági tag adta be. Ha őt elfogadja a közgyűlés, akkor viszont új igazgatósági tagot kell választanunk.
Kérdésem a következő: van jelöltünk, aki már évekkel ezelőtt ellátta ezt a tisztséget. Ahhoz, hogy nem kelljen újra kiírni pályázatot és újabb közgyűlést összehívni, azt szeretnék, ha a mostani közgyűlésen döntés születhetne az új igazgatósági tag személyét illetően is.
Ha megválasztottuk az új elnököt, akkor ő lemond nyilvánvalóan az igazgatósági tagságáról. Jogilag lehetséges-e ha a közgyűlés jóváhagyja, hogy pályázati kiírás nélkül, ott helyben megválasszuk az új igazgatósági tagot, ha ezt a közgyűlés megszavazza ?
Köszönöm szépen

osztap # 2024.09.03. 13:34

Szaniko,

Nem vállalkozói, megbízási szerződést kell kötni. Az előbbinél valamit el kell készíteni (a "művet"), ami esetetekben nincs.

Az ügyvezető elnök megválasztásáról is, és a díjazásáról is a közgyűlés dönt, Lakszövtörvény 15. §. A legegyszerűbb, ha a közgyűlés a megválasztással egyidejűleg elfogadja a megbízási szerződés tervezetét. Erről lesz egy határozat.

Ezután elég, ha az ügyvezető elnök (cég képviselője) írásban nyilatkozik, hogy elfogadja a megválasztást és a megbízási szerződés tervezetét. Azzal már ő az elnök, és a szerződés létrejött. Ptk. 3:21. § (3)