Rosszabb a helyzet. A leírt tényállás alapján az üres telket vették meg a házas ingatlan áráért.
HIvatkozhatnak viszont elbirtoklásra.
Ingatlanügyek
Elvileg a földhivatal irattárából előkeríthető az eredeti telekalakítási vázrajz, így kiderülhet, hogy ki hibázott a helyrajzi számozás és az ebből adódó tulajdonosi kör felcserélése ügyében. Sajna azonban ezt a földhivatal nem fogja ennyi idő után orvosolni, alighanem nem is teheti meg. Általam ismert megoldás az érintett tulajdonosok közötti szőrt a szőrért típusú csereszerződése, amit a földhivatal át is fog vezetni, és a probléma megoldódik. Ebbe nyilván bele fog játszani az elveszett társtulajdonos, de az már legyen az ügyvéd problémája. Szerintem meg nem akadályozza, legfeljebb időben és pénzben elhúzza a dolgot "kissé".
Kedves Mindenki!
Segítséget szeretnék kérni. 1968-ban a nagybátyám és felesége megvásároltak egy házas ingatlant. Az ingatlan eredetileg egy nagy telek volt, aminek azt a felét vették meg, amelyiken a ház állt. Halálukig mind a ketten ebben a házban éltek és fizettek mindent.
A probléma, hogy 1968-ban egy elírás történt az adásvételi szerződésben, ami a mai napig nem lett korrigálva. Ezt szeretnénk mi, az örökösök, helyre hozni.
A probléma, hogy az adásvétel időpontjában a helyrajzi szám a két teleknek 1727/1 és 1727/2 volt. A házszám BB utca 1. szám és az üres teleknek BB utca 3. szám volt. Ez lehetett a keveredés oka. Az 1-es számhoz NEM automatikusan tartozik a „/1” helyrajzi szám. Az 1727/1 helyrajzi szám tartozna helyesen a BB utca 3. szám alatti üres telekhez, és a másik, 1727/2 helyrajzi szám a BB utca 1. szám alatti házas ingatlanhoz.
(Sajnálatos módon 1968-ban, az adásvétel időpontjában sem a szerződést készítő ügyvéd, sem a tulajdonosok, sem a jegyző, sem egyéb ügyintézők ezt az elírást nem vették észre.)
A házas ingatlan ezért most a tulajdoni lapon az eredeti eladók nevén van a földhivatalnál nyilvántartva, és az üres telek a miénk.
Tovább bonyolítja az ügyet, hogy az eredeti eladók és vevők ma már nem élnek, vagy nagyon idősek. A mi családunk részéről van 3 tulajdonos/örökös. A nagybátyám után az apám (2/8 rész) és az unokabátyám (2/8 rész), a felesége részéről pedig a feleség gyermeke (4/8 rész) - aki nem közös gyerek és akiről több mint 20 éve, 2003 óta, az édesanyja halála óta semmit nem tudunk. Külföldön élt már az édesanyja halála előtt is, de magyarországi lakcímként mai napig szerepel a neve a BB utca 1 szám alatt. Jelenleg nem tudjuk, hol lakik és azt sem, hogy él-e még. Soha nem fizetett semmit, és illeték tartozása is van, amit soha nem rendezett.
Első körben szeretnénk egy Tulajdonjog Rendező okiratot készíttetni, amihez minden tulajdonos/örökösre szükség lenne. Az ismeretlen helyen tartózkodó örökös/tulajdonos nélkül hogyan tudjuk elindítani ezt az ügyet? Mindenképpen pert kell indítanunk? Mi lenne a legelso lepes?
Előre is köszönök minden jó tanácsot!
Quod erat demonstrandum! :-)
Woody Allen mondta, hogy: "Ne vitatkozz idiótákkal, mert lehúznak a saját szintjükre, aztán legyőznek a rutinjukkal." :)
Ja, ezt nem is ide akartam de sajna nem lehet törölni.
No mindegy, szép estét és további jó fórumozást.
Szegenylegeny
„rajtad kívül nem beszélt senki rossz viszonyról”
Ja persze, ahogy beszéltél itt - nem csak nekem - a szomszédról, az nagyon beszédes volt.
Hogy saját magadból csináltál most hülyét, az meg végképp roppant szórakoztató.
„a levert vakolatot nem kell elhordani ami minimum 40 centi magasan ott áll?
Vázold nekem kérlek a megkérdőjelezhetetlen szakmaiságoddal akkor, hogy kerül fel a lábazati szigetelés?”
Neked mi közöd ahhoz vajon, hogy a szomszéd melósai hogy haladnak a munkával?
Egyetlen dolgod volt, hogy biztosítsd nekik a bejutást a saját területedre.
Minden más a te önkéntes vállalásod volt kizárólagosan, de arra egyáltalán nem jogosít,
hogy mindezt utána felhánytorgasd a szomszédnak. :-)
Te szereztél szerintem itt mindenki számára egy megmosolyogtató estét!
De magam részéről nem érdekel tovább, ettől persze még folytathatod.
Ja, és szinte biztos vagyok benne, hogy fogod is folytatni, mert nem bírod ki úgysem! :D :D :D
szomorú örökös.
Felteszem magadról beszélsz, mert rajtad kívül nem beszélt senki rossz viszonyról meg arról, hogy "utáljátok a szomszédoddal egymást mint a sz@rt és ott tesztek egymásnak keresztbe, ahol éritek" de a stílus maga az ember nem boncolgatnám ezt mert magáért beszél.
Gyakorlati tanács.... az volna, hogy a levert vakolatot nem kell elhordani ami minimum 40 centi magasan ott áll? Vázold nekem kérlek a megkérdőjelezhetetlen szakmaiságoddal akkor, hogy kerül fel a lábazati szigetelés? futhatsz a sok botorság után amit összehordtál ez már a te dolgod.
Erkölcsiség: tényleg szereztél egy jó napot, rengeteget derültem a sületlenségeken. :::)))))))
Szegenylegeny
„Feltételeztem, hogy itt kaphatok választ a kérdésemre és így is lett no nem tőled de az mindegy is.”
Én nem jogász vagyok, tőlem az erkölcsi meg kicsit a gyakorlati részére kaptál választ.
Az meg már más kérdés, hogy gyorsan kibújt a szög a zsákból, milyen ember is vagy valójában. ;-)
Szegenylegeny
„beállok segédmunkásnak keverem az anyagot hordom a vizet ugrálok mindenkinek?
Adom a villanyt mint írtam vizet és még a sört is a mesteruraknak?”
Látod, ez mind-mind nem a te kötelességed lett volna, sőt én sem adnék áramot,
hogy a szomszéd mesterei tudjanak dolgozni az ő falán. És nem is így kéne kezdeni a jó viszonyt a szomszéddal.
Hanem pl. úgy, hogy nem ilyen stílusban beszélsz róla:
„szánom mert semmire nincs igénye.....buta mint a segg és nem ért meg semmit.”
Talán azt kéne elfogadni, hogy mindenki más, nem olyanok, mint mi vagyunk.
De ahogy írsz a szomszédodról, az kb. mindent elárul rólad. És ezen az sem segít, hogy „kiszolgálod” az ő mestereit, amikor dolgoznak.
Azonban nem mindig a másiktól kell elvárni, hogy ezt kezdeményezze.
Tényleg? Az nem elég kezdeményezés most már sokadjára pl., hogy beállok segédmunkásnak keverem az anyagot hordom a vizet ugrálok mindenkinek? Adom a villanyt mint írtam vizet és még a sört is a mesteruraknak? Pontosan milyen gesztusra gondoltál?
Szomorú örökös.
Egyrészt nem kell felvilágosítanom senkit semmiről csak amiről muszáj másrészt...
Nem utálom, csak szánom mert semmire nincs igénye.
Nem lehet szót érteni vele mert buta mint a segg és nem ért meg semmit.
Feltételeztem, hogy itt kaphatok választ a kérdésemre és így is lett no nem tőled de az mindegy is.
Szegenylegeny
„Talán arról is felvilágosíthatnál...”
Ahogy te is elfelejtettél bennünket felvilágosítani arról, hogy utáljátok a szomszédoddal egymást mint a sz@rt és ott tesztek egymásnak keresztbe, ahol éritek. Viszont ettől még szomszédok vagytok és a jelen helyzet nem vezet sehova. Képzeld el, akár még jó viszony is lehetne közöttetek. Azonban nem mindig a másiktól kell elvárni, hogy ezt kezdeményezze. Ugyanis úgy a büdös életben nem fog változni semmi.
drbjozsef! Köszönöm!
Biztosan megoldható mindössze egy lécet kell felcsavarozni alulról.
Az állvány sem azért zavar mert állvány hanem azért mert ismerem őket és itt lenne li tudja meddig.
Nekünk pedig ott van a kapu a fal mellett és se bejárni nem tudnék az autóval, se normálisan közlekedni még gyalogosan sem.
közben meg a leégett csak úgy odatákolt kazánház fala dől lassan rá az engedéllyel épített garázsunkra de ez egy másik történet.
Köszönöm a segítségét!
Szegenylegeny,
Nem vagy köteles bármit megengedni.
Ha műszakilag megoldható máshogy - szerinted -, akkor ne engedd meg. Ha a szomszéd szerint nem oldható meg máshogy, akkor pereskedjen ő a bejutásért.
Ha nyer, legfeljebb a kárát (késedelem, időjárás, akármi) is ki kell fizetned.
Nem.
OTÉK 37.§(3) és 47.§(8).
Újfent köszönöm!
Annyit tennék hozzá az előzőhöz, hogy nem arról van szó, hogy ne engedném be őket hiszen június óta mást sem teszek.
Igazából az érdekelne, hogy egy 15cm széles deszka felrakása okán felvethető-e az, hogy talán elég lehetne egy létra is a komplett állványozás helyett, mivel ott a bejárónk, nem tudnék a kocsival sem beállni stb... A komplett szigetelést és bepucolást megoldották létráról, nem értem minek egy lezáró-fának komplett állvány.
Szegenylegeny
„Az beleférhet, hogy az esővizet az én udvaromra folyatják és áztatja a garázsom falát?”
Nem.
OTÉK 37.§(3) és 47.§(8).
Köszönöm!
Te pont ezzel tettél nekik keresztbe, de sebaj.
Minden bizonnyal. Talán arról is felvilágosíthatnál, hogy ha nem talicskázom el akkor, hogy ragasztják fel a lábazati szigetelést és miért szóltak a tulajnak, hogy másnapra takarítsa el mert nem tudják addig folytatni.
A telekhatárra épült házak tulajdonosainak vajon mekkora tűréshatárral kell rendelkezniük, ez jó kérdés valóban.
Az beleférhet, hogy az esővizet az én udvaromra folyatják és áztatja a garázsom falát?
Vagy az, hogy miután felelőtlenül felgyújtják a kazánházukat ami szintén a telekhatáron van, akkor ami nem kell vagy elégett azt átdobálják hozzám? valóban, ehhez tényleg sok türelem kel...
Szegenylegeny,
„Ptk. 5:25. (2) A tulajdonos a szomszédos földet kártalanítás ellenében használhatja, ha ez a földjén való építkezéshez, bontási, átalakítási vagy karbantartási munkálatok elvégzéséhez szükséges.”
Ez azt jelenti, hogy be kell engedned őket, de hívd fel a figyelmüket arra, hogy teljes kártalanítás ne felejtsék el. Ez lehet az, hogy visszaállítják az eredeti állapotot. Ha ott növények, veteményes, virágok, fák, akármi áll, akkor vagy vigyáznak rá, vagy visszaültetik újra saját költségen, visszafüvesítenek, mindent helyreállítanak. Vagy lehet az, hogy megfizetik a kárt, amit okoznak neked, te meg abból megcsinálod magadnak újra. Ha vita van ezen, vagy ennek mértékén, akkor fizetési felszólítás után bírósághoz fordulhatsz.
Szegenylegeny
„Mire kettőt fordultunk leverték az összes vakolatot a ház hátuljáról az udvarunkra, a fal tövébe. Másnapra eltalicskáztam a saját kertembe......szó nincs arról, hogy ne lettünk volna segítőkészek mivel a sittet is eltalicskáztam ugyanis a szomszéd közölte, hogy neki magas a pulzusa és elment lefeküdni.”
Azon gondolkodj el talán, hogy vajon ezt miért nem tették ők meg azonnal! Talán azért, hogy az összes lecseppenő vakoló- és színezőanyag a levert vakolatra potyogjon és lényegesen könnyebb legyen utána eltakarítani maguk után. Te pont ezzel tettél nekik keresztbe, de sebaj. Magadnak okoztad mindezt. Én mikor dolgozom - más szakterületen - ott is van némi törmelék, mikor a régi egységet lebontom és az újat felszerelem, de addig, amíg nem végzek, elzavarok mindenkit, aki össze akarja takarítani - pontosan emiatt. :-)
Megjegyzem, mikor itt nálunk a szomszéd felöl festettük a házat és fóliát terítettünk le, a szomszéd le akart róla beszélni, de mi nem hagytuk magunkat, mert így tiszta maradt a gyep. :-)
Másnapra eltalicskáztam a saját kertembe.
A telekhatárra épített házak tulajdonosainak nagyobb tűrőképességgel kell rendelkezniük !
Tisztelt Szakértők!
Nem tudom pontosan melyik topicba kellene írnom, így megpróbálom itt feltenni a kérdésemet.
Júniusban közölte a szomszédom, hogy házat szigetelnek és "majd jönnek hozzátok is", szó szerint ennyit mondott.
Jöttek, beengedtük őket.Mire kettőt fordultunk leverték az összes vakolatot a ház hátuljáról az udvarunkra, a fal tövébe.
Másnapra eltalicskáztam a saját kertembe. Mindenben segítőkészek voltunk de... Most, hogy elkészült a színezés is, még a kiálló szelemenekre kell alulról egy lécet felcsavarozni. Közölték, hogy fel akarják emiatt az egész házat állványozni. Ezt nem szeretném hagyni mert ami sok az sok. Van neki joga ott szétcseszni mindent? Illetve van nekem jogom azt mondani, hogy eddig és ne tovább? A helyzetet megpróbáltam körülírni, szó nincs arról, hogy ne lettünk volna segítőkészek mivel a sittet is eltalicskáztam ugyanis a szomszéd közölte, hogy neki magas a pulzusa és elment lefeküdni... Válaszukat előre is köszönöm.
az ár és a hrsz benne van, illetve tanúk és azok részletes adatai illetve, hogy elfogadja az árat.
Nagyon köszönöm az információt, ezzel el tudok indulni.
tsella,
Ha nem kellően részletes a vételi szándéknyilatkozat, akkor azzal mindkét fél sokat kockáztat.
Annak írásbeli elfogadásával közöttetek a szerződés létrejött. A lényeges dolgok, mondjuk a vételár, határidők, ilyesmik benne vannak?
Én emlékeztetném a vevőt, hogy a Ptk. 6:69.§ szerint a szerződés létrejött, ezért azzal a tartalommal te kérni fogod a bíróságtól a szerződés létrehozását, kellékszavatossággal együtt természetesen. Közös megegyezéssel hajlandó vagy felbontani a szerződést, de akkor a felmerült költségeidet fizesse meg. Ez a két lehetősége van.
Ha nem fizet, fizetési meghagyást indíthatsz a költségeidre, 3% min.8000 Ft a díja. Ha ellentmond neki, akkor perhez a 6% illetéket kell befizetned.
Esély? Ennyiből azt mi nem tudhatjuk. Ahhoz ismerni kellene pontosan azt a nyilatkozatot...
Megjegyzem, nem biztos, hogy örömmel vennék egy ingatlant, ahol az eladó kizárta a szavatosságot. Annak oka kell legyen.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02