Amit nonolet beirt,az a legjobb javaslat. Adj meg időpontot,máskor ne engedd be!
Tartsa tiszteletben a magánéletedet!
Amit nonolet beirt,az a legjobb javaslat. Adj meg időpontot,máskor ne engedd be!
Tartsa tiszteletben a magánéletedet!
Nonolet!
Köszönöm.
Igen, én is idősávot szeretnék, és ezt közöltem is vele, de erőszakosan csak a vevő jelöltek igényeit veszi figyelembe. Ebből van elegem! Már abba is belementem, hogy amikor dolgozunk nélkülünk mutassa a lakást, csak ne zaklasson folyton.
Sajnos a szerződésünk erre nem tér ki, ezért voltam kiváncsi, hogy jogi szabályozás van-e erre vonatkozóan, hogy hol az a határ, ami már zaklatásnak minősül. De nyilván ez is szubjektív.
Elnézést a lenti választ Matthiasi-nak szántam Nonolet helyett! Elírtam :-)
Nonolet!
Én kb 10 évvel ezelőtt dolgoztam bérbeadásban és akkori bérleti szerződéseink úgy szóltak, hogy amyennyiben a bérlőnek mutatnia kell a lakást következő bérlőjelöltnek és ezt túlzásba viszik, ezáltal ezt "zaklatás"-nak éli meg, akkor nem köteles teljes bérleti díjat fizetnie. De ez akkori szerződésekben rögzített volt.
A mi jelen szerződésünk nem tér ki erre, "jó ismerős" volt a tulaj, aki most igencsak visszaél a helyzettel. És szeretném tudni Ptk bérletre vonatkozó szabályainál van-e erre vonatkozó rész. Kerestem, de sajna nem találtam.
Budapesti bérleti díjak tekintetében gondolom tisztában vagy azzal, hogy irreálisan megnőttek utóbbi 1-2 évben- legalábbis a bérekhez képest, Mienk megduplázódott. Uh ez egyáltalán nem relatív.
Ibolya07
Adj meg idősávot, amikor fogadod a nézelődőt.
Mondjuk szerdán 17-18 óra között...
A bérbeadó igazodjon ehhez.
Normál esetben a bérlet a te lakásod,
amiért fizetsz és te magánéleted.
És épp ezért nem vagy köteles ugrálni a bérbeadó kénye-kedve szerint.
Ha a szerződésed kötelez is a lakás megtekintés tűrésére.
Normál esetben akkor sem korlátlanul és egyeztetés nélkül.
HA netán mégis többre kötelez ennél,
akkor valami olyat írtál alá anno,
amit nem gondoltál kellően végig.
Az aláírt szerződést azonban
mindkét félnek be KEL tartani.
Tehát: olvasd el mit írtál alá és a szerint kell eljárni.
Ennyi.
Ibolya !
„Ha van erre valamilyen szabályozás (törvény, rendelet) kérlek jelezzétek hol találom. Köszönöm szépen :-)”
Igen van. Úgy nevezik, hogy szabad megállapodás.
„Nem kevés összeget fizetünk bérleti díjként!”
Ez egy szubjektív dolog.
A bérlőnek sok a bérbeadónak kevés.
Segítséget/tanácsot kérek, abban,hogy amikor egy bérelt lakás eladásra kerül és én, mint bérlő még az ingatlanban lakom (1 hete közölte a tulajdonos, hogy eladja a lakást), akkor van erre szabályozás, hogy heti hány napon vagyok köteles rendelkezésre állni, hogy mutassa vevőknek a lakást? Jelenleg napi rendszerességgel kéri, többször is, változó időszakokban, pl tegnap reggel 9, du 15, este 18 óra. Néha váratlanul toppan be, pl reggel, amikor még pizsamában vagyok stb., vagy csak előtte 1 órával szól, hogy hozza a vevő jelöltet. Már semmi nyugalmunk nincs, egyszerűen zaklatásnak érzem, meg is betegedtem! Hiába kértem, hogy korlátozzuk heti 2-3 napra, erőszakos és elmegy a füle mellett. Másik kérdésem: amennyiben ilyen “zaklatásnak” vagyunk kitéve, köteles vagyok teljes bérleti díjat fizetni erra az időszakra, amikor folymatos készenlétben állok és bejárnek a lakásba? Nem kevés összeget fizetünk bérleti díjként! Ha van erre valamilyen szabályozás (törvény, rendelet) kérlek jelezzétek hol találom. Köszönöm szépen :-)
Belejössz!
Köszi a válaszokat.
dangerzoneph
Gondolkodni azt kéne a dolgon...
és akkor talán meg is értenéd.
"Például ha kiég az izzó, akkor az már nem karbantartás,"
De az karbantartás és bérlő fizeti (alapban).
Mivel az izzó
CSAK egy fogyó alkatrésze
a VILÁGÍTÓ berendezésnek.
Majd, ha
a komplett világítótestet kell cserélni
az lesz a bérbeadó költsége (felújításként).
Logikus, ugye?
Csakhátugye nehéz tudomány a logika és a gondolkodás...
Nyilván ezért nem is fogtál bele és így
nem is jött ki neked a jó eredmény.
Nem annyira bonyolult!
.2. Karbantartás: a közös tulajdonban levő ingatlan állagának és rendeltetésszerű használhatóságának biztosítása érdekében szükséges, a tulajdonosok közösségét terhelő megelőző és felújításnak nem minősülő javítási munkák elvégzése, illetőleg egyes közösségi berendezések cseréje.
A karbantartás lehet:
2.2.1. hibaelhárítás, amely az életveszélyt okozó, továbbá az épület állagát károsító és rendeltetésszerű használatát lényegesen akadályozó, azonnali beavatkozást igénylő hibák és hiányosságok haladéktalan eseti megszüntetése,
2.2.2. időszerű karbantartás, amely az épület állagát veszélyeztető, de rendeltetésszerű használhatóságát lényegesen nem akadályozó, azonnali beavatkozást nem igénylő hibáknak és hiányosságoknak eseti vagy az épületen elvégzendő egyéb javítási munkákkal együtt, de az észleléstől számítva legkésőbb hat hónapon belüli megszüntetése,
2.2.3. tervszerű karbantartás, amely az épület állagának és rendeltetésszerű használhatóságának biztosítása érdekében végzendő rendszeres állagmegóvási munka.
2.3. Felújítás: az ingatlan egészére, illetőleg egy vagy több főszerkezetére kiterjedő, időszakonként szükségessé váló olyan általános javítási építés-szerelési munkák végzése, amelyek az eredeti műszaki állapotot - megközelítőleg vagy teljesen - visszaállítják, illetőleg az eredeti használhatóságot, üzembiztonságot az egyes szerkezetek, berendezések kicserélésével vagy az eredetitől eltérő kialakításával növelik. A felújítás lehet:
2.3.1. teljes felújítás: a műszaki állapot alapján szükséges, az ingatlan egészére kiterjedő külső-belső javítási munkák elvégzése,
Nehéz, de kérdezz nyugodtan nonolettől, ő tudni fogja.
Szóval itt nem igazán látok élesen elhatárolható helyzetet, hogy mi számít javításnak, mi számít felújításnak. Ezt nehéz megfogni.
Tehát ha valamit cserélni kell ,az már nem karbantartás, javítás? Például ha kiég az izző, akkor az már nem karbantartás, és a főbérlő fizeti?
(nem ráülnek és letörik, csak tönkremegy benne valami)
Mivel ez javítás/karbantartás,
ami
CSAK a használhatóságot állítja helyre
és nem felújítás, így: igen a bérlő fizeti.
(alapesetben a törvény szerint, de szerződhet másként is)
Ha cserélni kell a tartályt ami már felújítás,
akkor pedig a bérbeadó fizeti alapban.
Betörik az üveget, evidens, hogy fizetik.
Na de elromlik a wc tartály (nem ráülnek és letörik, csak tönkremegy benne valami), és azt neki kell fizetnie?
Jó szerződést kötöttél, ha így van. Mármint bérbeadó szempontból.
Bocsi hogy belepofázok,de több lakást is adok ki bérlőknek,igy van némi rálátásom.
Szerintem nonolet álláspontja pontosan tükrözi a lényeget,és a gyakorlatot is. A szerződés korrekt,az enyémekben is ez a formula van.
A gyakorlatra leforditva ez azt jelenti:
Az egyik lakásban nagy a zaj a lépcsőházból kora reggeltől.
A bérlő szigetelni akart,de inkább egy acél biztonsági ajtóra cseréltem a régi funérlemezest,azóta csend van.
Másik helyen lefagyott a lábuk a kinti - 16 idején,igy júliusban cseréltettem 6 légkamrás műanyagra. Ugyanitt tönkrement a wc tartály,kérdezték hogy mi lesz,mondtam hogy olyant vesznek maguknak amilyet akarnak,én Dömötört javaslom.
Két hete a vihar(huzat) betörte a szobajtón az üveget,jelezték a gondot. Megadtam az üveges telefonszámág,hol tudják megrendelni a cserét,és a lakásbiztositás kötvényszámát.
Na kb.ez a lényege a dolognak.
Ne keverjük össze
Valamint
Azaz legalább négy ügy csoport van!
Van amit bérlő fizet és van amit a bérbeadó.
Alapban, de egyébként alku tárgya lehet a szerződéskötéskor.
„egy bérleménynek pont az a lényege, hogy a bérlő fizet, lakik, de a lakáskarbantartási problémákat a tulajdonos intézi”,
b. jozsef dr szerint
Bizony így van, meg hozzátéve, hogy amiben megegyeznek.
Mert egy Nyírfesőlugosi alvégen nem biztos ,hogy azt kell nyújtani mint pl. egy belvárosi luxus lakásban.
pl. ott az alvégen megfelelhet a lavórban való tisztálkodás és a kályha fűtés is.... így tovább.
Szerencsére a bérleményeket nem sorolják csillagokba 5 től 1 csillagig. Mindenki olyan lakást bérel amire a pénztárcája engedi.
dangerzoneph !
Hát az attól is függ hogy milyen árkategirájú az a bérlet !
És még sok mindentől.
Szerintem nem, de már belédfáradtam.
drbjozsef
NOS,
1.
és
a bérlő fizeti.
2.
és
a bérbeadó fizeti.
Alapesetben.
"A bérlő köteles a lakás rendeltetésszerű használatával együtt játó karbantartási, javítási munkákat a saját költségén elvégezni. A rendes karbantartás körét meghaladó felújítási és helyreállítási munkák költségei a bérbeadót terhelik."
Korrekt.
A fogalmak...
1.
Javítás/karbantartás: a működés fenntartása miatt kell.
A bérlő fizeti.
2.
Felújítás: újszerű!!!! állapotra hozás.
A bérbeadó fizeti.
3.
Csere újra/felújítottra.
A bérbeadó fizeti.
A törvény (https://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…) sem konkretizálja ezt pontosan.
Szerintem ebbe az fér bele, hogy felülvizsgáltatod a cirkót a fűtési szezon előtt, kicserélsz egy biztosítékot vagy egy izzót, esetleg egy tömítést a csaptelepen.
De egy bérleménynek pont az a lényege, hogy a bérlő fizet, lakik, de a lakáskarbantartási problémákat a tulajdonos intézi, fizeti. Előbb utóbb mindent ki kell cserélni, főleg az épületgépészeti dolgokat, jó esetben évtizedek után, de ezt nem a bérlő fizeti.
Jó lenne tisztázni vele, akár egy későbbi konfliktust megelőzve. Ha már most kiderül, hogy le akar húzni, akkor nem számíthatsz később sem sok jóra.
De talán valaki tud pontosabbat mondani, vagy kijavít, ha tévedek.
Konkrétan ezt írja a szerződés ide vonatkozó része:
A bérlő köteles a lakás rendeltetésszerű használatával együtt játó karbantartási, javítási munkákat a saját költségén elvégezni. A rendes karbantartás körét meghaladó felújítási és helyreállítási munkák költségei a bérbeadót terhelik.
A bérbeadó szavatol azért, hogy a bérlet tárgya a bérleti szerződés időtartama alatt alkalmas a rendeltetésszerű használatra.
Semmi nincs sppecifikálva, hogy mit kellene karbantartani. De például a lakásban van egy cirkó fűtés, hűtő, sütő, mosógép, világítás, nyílászárók - amit így pl karban lehetne tartani.
Tisztázni akarom a főbérlővel ezt normálisan, ezért kellene egy kis segítség, hogy mire vonatkozhatok.
Természetesen, ami az én hibámból következett be, meg a kis költségek nem téma, de ha mondjuk tényleg valami 100.000 forintos alkatrész meghibásodik, akkor nem igazán szeretném megfizetni. Csak szükségem volna valami "jogi alapra"
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |