Albérlő jogai?

MajorDomus # 2015.05.07. 20:43

Azt, hogy normális ember ilyen feltételeknek nem teszi ki a családját.

A második villanyszámla után,
Írni kellett volna naponta a villanyóra állását, s közben naponta egyenként 1 napra lekapcsolni a fogyasztókat, míg ki nem szűrőd ki a hunyó.

Ha nem fizetsz, természetes hogy ki tesznek a lakásból, de egyébként mi közöd van ahhoz, hogy mennyi lakást ad ki feketén vagy fehéren.

Nem rád tartozik, biztosan jobban odafigyelt arra mire fizet ki 28.000 Ft-ot, ezért van vagyona!

Kövesd a példáját!

Megajándékozlak családi jelmondatommal:

Kaparj kurta,
Neked is jut!

Laura27 # 2015.05.08. 06:18

Sziasztok!
Hátha valaki tapasztalt ez ügyben és tud segíteni..
Körülbelül 1 hónapja élek albérletben a párommal, először azt hittük megtaláltuk az ideális lakást, amit a tulaj nekünk ígért, de időközben kiderült, hogy "elfelejtette" és kiadta másnak.. A sokkhatás után sietnünk kellett a lakáskereséssel. Találtunk is egyet, ami nem volt minden feltétel szerint megfelelő, mert az illető nem kívánt róla számlát adni (ami tudtommal kötelessége, hisz minden jövedelem után adózni KELL(ENE)- nekünk azonban égető volt a számla, így megegyeztünk. Az alapból 80 eFt/havi lakást így a szerződésben 69 e Ft-ra írtuk, a többit kipótoltuk neki kp-ban. Azonban félreértettük egymást, hisz a bérbeadó később csengetett, hogy a 80 mellé, további 11 ezret fizessünk ki neki, ugyanis nem hajlandó ő fizetni az adó összegét (adó=16%-a a jövedelemnek).
Ma jön el hozzánk megbeszélni a dolgot.
Mi a véleményetek? Hat.lan idejű a szerződésem, ha kiköltöznék köteles lenne visszaadni a 2 havi kauciót( hacsak azt nem mondja, hogy lakjam le az egyik felét..)
Ilyenkor a jog az én oldalamon áll, vagy ilyenkor is a bérbeadóén? Meg azt hiszem olyat is szeretne, hogy ő fizesse be a közüzemi számlákat, hogy mi adjuk neki oda ráa pénzt. Én ezt nem szeretném, hisz a szerződésben is benne van, ha valaki késedelemmel él a számlabefizetést illetően, a teher a bérlőé- aki emiatt a kauciót sem kapja vissza-
Jól jönne a gyors segítség. Aki valami okosat tud mondani az kérem segítsem!

Köszi és szép napot!

wolf0088 # 2015.05.08. 07:06

Kedves MajorDomus!

Nem tudom milyen feltételekre gondolsz? Azért nem vagyok normális mert 26 évesen még nincs saját házam?

A villanyórával lefutottunk egy-két kört keresve hogy mi fogyaszt annyit, vettünk új hűtőt is mert azt gondoltuk hogy biztos az ősrégi hűtő a ludas, de nem az volt.

Abban igazad van, tényleg semmi közöm nincs hozzá hogy mit ad ki feketén, már nem is tudom miért írtam oda.

Egy bérlőnek viszont nem csak kötelességei hanem jogai is vannak, és ezt a főbérlők szerintem sokszor elfelejtik mert azt gondolom kicsit sem jogos hirtelen felindulásból lekapcsolni a közműveket.

Tiszteletbe van tartva hogy az ő tulajdona, de ez akkor sem így működik.

matthiasi # 2015.05.09. 06:03

Jól jönne a gyors segítség. Aki valami okosat tud mondani az kérem segítsem!
írja

Laura27.
Hát keresni kell másik bérlete és ott a feltételeket alaposan megbeszélni.
De nézzük a problémákat :
nem kívánt róla számlát adni (ami tudtommal kötelessége, hisz minden jövedelem után adózni
A megállapítás kissé téves. Tény .hogy a bérbeadás után is kell adózni, de számlát nem feltétlenül kell adni. Vezetni, könyvelni kell a jövedelmet, bevallani és adózni utána.
Vagy rosszul tudom ??

Meg azt hiszem olyat is szeretne, hogy ő fizesse be a közüzemi számlákat, hogy mi adjuk neki oda ráa pénzt.
A legrosszabb megoldás.
Nálam pl. úgy van hogy a számlák hozzám jönnek. Megnézem van e hátralék, ha van szólok a bérlőnek a lerendezésre. És viszem a számlát hogy tessék befizetni. Pénzhez nem nyúlok mert az 'fertőző' lehet.
Eddig általában kiegyenlítették a bérlők a fizetni valót. Tehát mi a megoldás , Mint írtam más bérlete szerezni. A kaució ? Az visszajár. De amig keresitek a lakást addig is halmozódik a rezsiköltség. Akkor kell elmenni amikor a visszajáró kaució és a rezsi egyenlege nulla köröli lesz. Télen hamar bekövetkezik nyáron lassabban.
Sok sikert.

matthiasi # 2015.05.09. 06:12

A főbérlőnek kb. 25 garázsa és 8 háza van kiadva, mind csak így feketén. ” És mi közöd van hozzá ?
Egyáltalán honnan tudod hogy feketén adja ki ?

A lényeg: a villanyóra csere után havonta 16000Ft körül volt a villanyszámla. Semmi extra nincs a házban ami ennyit fogyasztana
Akkor a szolgáltatóhoz kell fordulni. habár a villanyórák majdnem mindig jól mérnek. Inkább az fordul elő, hogy kevesebbet.
Ha már panaszkodsz, sorold fel az elektromos fogyasztó készülékeidet !!

MajorDomus # 2015.05.09. 11:10

Nem kell közjegyzői okiratba foglalni!

De ajánlatos, ez viszont nem a bérlő hanem a bérbeadó érdeke, ugyanis így azonnal végrehajtható!

Én is így járok el.

MajorDomus # 2015.05.09. 11:17

Wolf

Nem!
26 évesen nekem sem volt (saját).

Azért, mert 1,5 éves gyerekkel, családot nem lehet letbizonytalansâgba vinni.

A bérbeadó jogtalanul kapcsolta le a közmûveket, ha olyan helyzetben lennél megtelepedett hogy birtokhaboritás miatt eljárást indítasz ellene.

Most is megteheted, hogy nem adod át a kulcsot, ha feltöri Beperled 1 millió ft-ra hogy eltűnt a laptopod és a feleséged ékszerei!

Újabb ajándék részemről erre a helyzetre!

,, a kibaszás az mindig társasjáték,,!

MajorDomus # 2015.05.09. 11:18

Jav; megteheted

MajorDomus # 2015.05.09. 11:19

Jav; megteheted

MajorDomus # 2015.05.09. 19:38

A birtokvédelem megilleti az albérlőt is.

A tulajdonjog nem jogosít fel visszaélésre. Áram kikapcsolása stb.

Hogy kinek milyen tanácsot adok, az nem a dolgod!

Adj jobbat ha tudsz.

matthiasi # 2015.05.10. 03:18

Akkor analizáljuk ennek a
"wolf0088#e-mail 2015.05.06. 20:50 " a hozzászólását.
Mint írta elromlott az villanymérő. kicserélték és sokalta a fogyasztást , erre nem fizetett

Még régen normális esetben 5-6000Ft volt a villanyszámla, ami reális is. Lassan már egy év is eltelt és az áprilisi hónapra 28000Ft jött ki. I
majd egy égig nem fizetett és most sokallja a 28 eft -os számlát.

Itt borult a bili, és mondtam hogy ezt nem vagyok hajlandó kifizetni. Mindent rendeztem, a 21000Ft-os gázszámlától kezdve mindent csak a villanyt nem.
Mit kellett volna tennie a főbérlőnek titulált bérbeadónak ,
??
Az ilyen panaszkodó nincs tisztában az alapvető fogalmakkal sem.
Majd tovább :
Ő erre azt reagálta hogy akkor holnapra költözzünk ki és most lekapcsolja a villanyt meg a gázt. Ez tegnap délelőtt történt, ma már nagyjából elcuccoltunk, szerencsére volt hova, holnap folyt. köv. S
A bérbeadó nyomást gyakorolt / ami így elméletileg tényleg nem jogszerű / mire a bérlő érezvén hogy azért nincs igaza , elköltözött máshová.
Ja és a korábbiakból ítélve talán a villanyórát is meg manipulálta.

Miért ???
.„ 2,5 éve elromlott a villanyóra és havonta mindössze kb. 1000Ft volt a villanyszámlánk. A főbérlő bejelentette az

Tudja pontosan hogy mikor romlott el az a mérő, sőt a büntetés kifizetése ellen se nagyon tiltakozott.
Tanácsot kér . A tanácsom a fizetnivalókat ki kell fizetni.

MajorDomus # 2015.05.10. 07:33

Van benne valami.

Ha nem lenne sáros az ügyben, nem tűnne el egyik napról a másikra.

Azt továbbra sem tudjuk milyen aramfogyasztoi voltak a lakásban, de egy 3 tagú családnál havi 1.000 Ft áramdij fel kellett volna, hogy tűnjön.

matthiasi # 2015.05.10. 07:44

Na ja.

Nem 2 -3 hónapról van szó hanem 2,5 évről, ami úgy 30 hónap.

matthiasi # 2015.05.10. 11:58

Feltetelezesre, kitalaciora, hazugsag, ontorvenyeskedesre, (ne adj Isten buncselekenyre) nem osztonozhetjuk egymast.

by B. L.

Így van. Na de van un. nyomás gyakorlás is.
És egy notoríkusan nem fizető bérlő se nagyon a törvényesség útján jár. Minimum szerződést szeg, potyázik meg a többi.
Kárt okoz a bérbeadónak !

MajorDomus # 2015.05.10. 16:30

Csak elmondanám hogy létezik felmondási idő, kaució stb.
Olyan a leginkább esetben hogy holnapra költözzünk el!

S ha nekem 3 szoba komplett berendezését kell osszepakolnom,?

Nem beszélve arról,
Hogy előbb új lakást kell keresnem.

Semmi olyat nem mondtam ami nem jogkövető!

Ha a bérbeadó nem tartja a szerződést, ami ugye nincs, akkor a bérlő sem. Indítson a tulaj lakás kiürítési pert.

Itt mind két fél hibás, Jobb ha megegyeznek döntetlenre.

Egyébként véleményem szerint mindent szabad, amit a törvény nem tilt.

wolf0088 # 2015.05.10. 17:35

Matthiasi,

Mielőtt reagálsz az irományomra figyelmesen olvasd el mert úgy veszem észre hogy egy-két sor fölött átsiklottál.

"majd egy égig nem fizetett és most sokallja a 28 eft -os számlát."
1 évig valóban nem kellett szinte semmit fizetnem, de a büntetést ezért is fizettem ki mert így korrekt.
Az óra csere után viszont sok lett a villanyszámla(havi 16000Ft), ezt végig fizettük kb. egy évig csak a 28ezres számlán sokalltunk be úgy hogy már jeleztem többször hogy kéne kezdeni vele valamit.

A villanyóra nem a mi udvarunkba volt, hanem a szomszédba a bérbeadónál, és én nem is férhettem hozzá! (Reagálva a manipulálásra)

majordomus:

Azért tűntem el egyik napról a másikra mert áram és gáz nélkül eléggé élhetetlen egy ház, szerintem.

Amúgy a fogyasztók, hogy ezzel ne tartozzak:
Hűtő A+, mikro, kávéfőző, vízforraló(új), cirkó, bojler(nem konnektorba dugva hanem direktbe kötve vagy mi, nem tudom miért), lcd tv, xbox, dvd, dekóder, mosógép(1,5éves), laptop, 6db mennyezet lámpa ebből 2 spottos, nagyjából ennyi,

Amúgy döntetlen lett az állás mondhatni mert nem ugattunk egymásnak hanem szépen eljöttem.

Zoltanuss # 2015.05.11. 12:34

Ha úgy érzed hogy igazad van, harcolj érte !!

matthiasi # 2015.05.11. 13:18

wolf0088 ! akkor nekifussunk még egyszer ?
Rajta !
Mi nem bírók vagyunk, nem ítélkezünk, csak az elhangzottakat véleményezzük.

Néha jól, néha rosszul.
Tehát a bérbeadó a szomszédban lakik, ott van a mérő is !!! ?
Ha nem is naponta, de azért havonta egyszer az óra leolvasáskor csak rászabad volt nézni arra a mérőre ?
Az az 1000ft-os számla csak szemet szúrt, főleg úgy hogy tudod /tudtad mi a normális fogyasztás és mi nem.
Amúgy az a 28 000 ft -os rendkívüli számla sok mindenből összejöhetett. pl. ha átalány van, pl. az a 16 eft/hó az átalány, a különbözetből adódik a 28 eft. érdekes hogy egyből kifizetted azt a büntetést is.
Lehet hogy a bérbeadó manipulálta az órát- csak egy feltételezés. Mindenesetre az valamiért sántit, hogy egy elromlott mérőt csak 2,5 év után cserélnek. Azt azonnal be kell jelenteni !
Mindegy, majd az új helyen másként lesz.

És ez mind a lakáshoz tartozik vagy a tied ??

Hűtő A+, mikro, kávéfőző, vízforraló(új), cirkó, bojler(nem konnektorba dugva hanem direktbe kötve vagy mi, nem tudom miért), lcd tv, xbox, dvd, dekóder, mosógép(1,5éves), laptop, 6db mennyezet lámpa ebből 2 spottos, nagyjából ennyi
Kérdezem ezt azért, mert párnapja voltam a néhai birodalmi fővárosban, amit 70 éve szarrá bombáztak , de már nyomtalanul újjá épült.
Tehát ott voltam és egy apparmantot béreltünk /jó sok pénzért / 3 napra.
Ezek majd minden benne volt- kivéve a laptop, azt vittük a röpülön a kis gurulós böröndben.
Kivéve a mikrót, az nem volt a németeknél. Állítólag náluk nem divat.
A bérlőimnek azért ennyit cuccot nem adok. csak a beépített dolgokat. A többit hozzák, akkor lesz.
Já a németek ! Hát a kulcs a lábtörlő alatt volt, elmenetelkor pedig bent hagytuk a lakásban.

MajorDomus # 2015.05.11. 18:47

Valószínűleg elszámoló számla volt.

kivagyok.ws # 2015.05.23. 14:31

Közel 5 éve bérlek egy lakást. A bérbeadóval zökkenőmentes a kapcsolat, minden kötelezettségemnek határidőn belül eleget teszek. Most a bérbeadó - hallván, hogy megugrottak az ingatlan árak - megpróbálja értékesíteni a lakást, szerintem irreális áron. A vevő szerzéssel egy ingatlanos céget bízott meg, személyesen nem vesz részt benne. Ettől kezdve kiszámíthatatlan gyakorisággal és időpontban (többször hétvégén) hoznak megmutatási szándékkal potenciális vásárlókat, s ezzel zavarják családomat a lakás használatában. Úgy tudom, hogy a bérlő alapvető joga, hogy a bérleményt otthonaként, háborítatlanul használhassa. Ezt is figyelembe véve, kell-e tűrnöm a folyamatos, nem kívánt látogatásokat? Mit kell tennem, mi a helyes eljárás részemről? Kérem segítségüket!

MajorDomus # 2015.05.25. 10:24

1.nem
2 . általad engedélyezett és egyeztetett idopontban
3.keress új alberletet ezt úgyis eladja és költöznôd kell.
4.vedd meg te!

SolnesM # 2015.05.25. 13:14

kivagyok.ws -nek !

Kérjél radikális lakbér csökkentést a 'látogatások' fejében !
Ha nem ért a szóból / az ajánlatból, akkor :
Amikor jönnek a látogatók csinálj ellenpropagandát - hogy pl. nem is olyan jó ez a lakás mint beállítják.
Zajos, etnikumok randalíroznak, meg gazdaságtalan.

( Legtöbb érdeklődő úgyis visszamegy a kísérő után senki sem tiltja ezt. ) Jó alkalom a befeketítésnek.
Lenyomod az árat és te leszel a sikeres vevő.
Gondolom a hívatlan vendégeskedéskor nem tiltanak ki a lakásból

Mit kell tennem, mi a helyes eljárás részemről?
Mit ? Hát megegyezel a tulajjal, mert végül is csak az övé az ingatlan.
Még egy javaslat : például nagybötükkel kiírod a lakásodban hogy :

nem mind arany ami fénylik
Majd csak leesik a tantusz nekik.
Ja és vedd figyelembe az előző írást is.

SolnesM # 2015.05.25. 13:40

De lehet ez az egész móka kontraproduktív.

Miért ?
Nem tudhatjuk, hogy az az eladandó lakás és annak bérleti díja arányban áll e egymással. Mert lehet olyan alacsony hogy a bérbeadó azt már nem csökkenti tovább ha fejre áll a bérlő akkor sem.
Inkább bármi áron eladja.

Deep # 2015.05.26. 16:47

Sziasztok!

Olyan problémával fordulnék hozzátok hogy a párommal egy nagy ház szuterén részében lakunk a földszinten. A főbérlő fölöttünk lakik, és a probléma az hogy iszonyatosan a sarkukon járnak és dübörög az egész lakás, már kétszer szóltam miatta, de változás nem történt így viszont mivel ők este 11 órakor is a konyhában "rohangálnak" és reggel fél 7kor felkelnek (hétvégén is) pihenni nem lehet. A bérleti szerződésben benne van hogy minimum 1 évig béreljük a lakást, de mi így inkább költöznénk ha annyira sem hajlandóak hogy valami puha talpú papucsot felvegyenek. A kérdés tehát az feltudom mondani a bérleti szerződést a fent felvázolt okokra hivatkozva az 1 év lejárta elött úgy hogy a kauciómat visszakapjam?

Előre is köszönöm a segítségeteket.
Üdv:
Deep

MajorDomus # 2015.05.26. 20:36

Lehet. nem lehet tragikus, ha 5 éve ott lakik.

1 év,, vevőriasztas,, után tegyen ajánlatot a lakásra!