Akkor persze, hogy lehet. (Csak úgy meg mi a fenének emelted ki, hogy zártkerti ingatlan?)
Tulajdonrész ajándékozása?
Muveles alol kivonasra kerult a jelenleg 2016.12.31ig kervenyezheto eljaras szerint. Ez esetben sem lehet ajandekozi?
Ha a művelési ága szántó, kert, erdő, rét, legelő, ilyesmi, akkor az a földforgalmi törvény hatálya alá tartozik, mindegy, hogy milyen fekvésű.
Korabban zartkerti szanto vott a minositese most kerult atminositesre zartkerti ingatlanna. Az is termofoldnek minosul?
"Hogy-hogy nem ajándékozható? A telek minősítése miatt?"
Úgy bizony! A Földforgalmi törvény alapján, termőföldet csak közeli hozátartozónak lehet ajándékozni!
"közeli hozzátartozó: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér;" (Földforgalmi törvény)
Hogy-hogy nem ajándékozható? A telek minősítése miatt?
Oldalágon nem is ajándékozható.
Egyeneságon illetékmentes, oldalágon az ingatlan értékétől függ.
Tisztelt Fórumozók!
Ajándékozási szerződéssel kapcsolatban kérnék segítséget.
Édesanyám 50-50%-ban zártkerti ingatlan tulajdonos a testvérével.
Szeretnénk ha ajándékozás útján a nevemre kerülne az ingatlan.
Hogy lehet ezt megvalósítani a legkevesebb illeték megfizetésével?
Mennyi illetéket kell befizetni?
Köszönöm a segítséget!
Azért a házassági vagyonjogi szerződésekről szóló részről se feledkezzünk meg. Nem beszélve arról, hogy ha még a régi Ptk. hatálya alatt történt az az ajándékozás.
"Így az ingatlan közös tulajdonnak számít?"
Igen!
"Házastársi vagyonközösség esetén a házastársak közös vagyonába tartoznak azok a vagyontárgyak, amelyeket a házastársak a vagyonközösség fennállása alatt együtt vagy külön szereznek." (Ptk.)
Az sem mindegy, hogy milyen károkozásról volt szó pontosan. Ha a károkozás folytán ti gyarapodtatok, akkor például felelős lehetsz ezért.
Hogy lenne közös tulajdon ha neked ajándékozta?
A kárt mikor okozta?
Tisztelt Szakértők!
Az lenne a kérdésem, hogy a férjemmel korábban fele fele arányban voltunk tulajdonosok a lakásunknak. kb 4 évvel ezelőtt nekem ajándékozta az ő részét. Így az ingatlan közös tulajdonnak számít? A férjemet egy polgári peres eljárásban kártérítésre kötelezi a bíróság. A lakás megterhelhető vagy elvehető?
Köszönöm válaszukat!
Tisztelettel:
Köszönöm
A lényeg az, hogy "fű alatt" nem fog menni az átruházás. Ha egyáltalán tervez ilyet a nejed.
Ajándékozás esetén a bank hozuájárulása kell ezt tudom. Én vagyok a szerződő, a nejem az adóstárs, tehát a bank kell hogy értesítsen a hitelszerződés módosítása esetén. Szerintem.
"A szerződés érvénytelensége és relatív hatálytalansága két különböző dolog."
Én nem erre gondoltam, hanem arra, hogy adásvétel esetén a tulajdonstárs az elővásárlási joga révén mindenképpen tudomást szerez a jogügyletről.
Greency: nincs olyan, hogy "kell". Úgy egyeztek meg, ahogy akartok, és ahogy tudtok. Ha nem tudtok megegyezni, akkor minden marad úgy, ahogy most van.
„Az adásvételnél eleve kizárt az elővásárlási jogod miatt!”
A szerződés érvénytelensége és relatív hatálytalansága két különböző dolog.
Tisztelt Urak!
Akkor már csak egy érdekesség lenne. Abban az esetben hogy alakulna a vagyonmegosztás ha a következő a helyzet.Életbiztosítással kombinált hitel, ami a tőkerészt fedezi. 50-50% tulajdon.
Ingatlan értéke : 8 millió
Hiteltartozás: 13,2 millió
Befizetett tőke a biztosításra: 2,1 millió
A nejem lemondana a tulajdonrészéről, akkor az ingatlan érték feletti fennmaradó tartozást (3,1 millió) kell elosztani két felé, és ezt kellene megfizetnie?
"Eladhatja vagy elajándékozhatja-e a tulajdonrészét a tudomásom nélkül? Jelzálog és elidegenítési tilalom van rajta."
Nem tartom valószínűnek a "fű alatti átruházást", még akkor sem ha a jelzálogjogosult bank hozzájárulna a jogügylethez. Az adásvételnél eleve kizárt az elővásárlási jogod miatt!
De.
Tisztelt Kovács Úr!
Kifejtené bővebben. A bank engedélye nem kell a földhivatali bejegyzéshez?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02