szomszedok jogai


bimbus # 2011.07.01. 21:25

Kedves Szakértők!
A szomszédom kevesebbnek gondolja a telkét, mint a fóldhivatali nyilvántartás szerint kellene lenni. Földmérőt fogadott, hogy felméresse. A földmérő engem is megkeresett, hogy az én telkemet is fel kell mérni, hogy pontosan ki tudja számítani a szomszéd területét. Hozzájárultam a méréshez és kértem, hogy akkor már számolja ki az én telkem területét is. Rá bólintott és mért. A telkem területét kiszámolta és a szomszédnak postázta. Kértem, tájékoztassaon engem is milyen nagyságú szerinte a telkem. Azt mondja, nem mondhatja meg, mert a megrendelő a szomszéd volt és a szomszéd ellenérdekű fél lehet egy telek vitában. Én a saját telkem nagyságát kérdezetm. Nincs jogom tudni? A szomszédtól kell engedélyt kérni, hogy megtudhassam? Nem fordítva van? Nem az én engedélyem kellene, hogy a szomszédnak megmondhassa mekkora a telkem? Mit tegyek, hogy én is megtudjam a telkem nagyságát? (Nem azt a választ várom, hogy fogadjak én is földmérőt.)

Xilva # 2011.07.01. 11:43

Tisztelt Szakértők!
Az alábbi problémával fordulok Önökhöz tanácsért. A nagyapám kárpótlásként sok évvel ez előtt egy erdőt kapott. A szomszéd később, közvetlenül a telekhatárra, az erdő alá, kerítést épített, majd a kerítés mellé fóliát húzott.
Felszólította nagyapámat, hogy a kerítés melletti fákat 3 méter szélességben és a kerítés teljes hosszában vágja ki, mert a faágak belógnak a telekre, rálógnak a kerítésre és a szél behordja a száraz ágakat, amik a fóliaházakat is károsíthatják. Arra hivatkozott, hogy erdészekkel javasolták a 3 métert. A napokban a kérését ügyvédi írásbeli felszólítással erősítette meg, amiben a belógó faágak eltávolítását kérte (határidő adása nélkül), és tájékoztatta nagyapámat, hogy ellenkező esetben levágatja az ágakat, nagyapám költségére. (Ptk. 101.§. (2)-re hivatkozott.

Szerintünk a kerítés építése előtt kellett volna erre gondolni. Ha akkor egyeztettek volna, akkor még fizikailag megoldható lett volna, hisz a fákat egy erdő szélén nem lehet úgy kivágni, hogy az erdő felé dőljenek, mert a többi fa akadályozza a dőlést. Ezért a szomszéd telke felé döntve lehetett volna kivágni, mikor még a kerítés nem volt ott. 15-20 méter magas fák, amikhez nem lehet fejszével fogni, az erdő egyébként kb 50 éves.
A kerítés hosszában és 3 m szélesen kivágatni egy darab erdőt, ez a kérés túlzás, mert nagy kárt és óriási költséget okozna a nagyapámnak, még ha ki is tudná vágni.
A fenti jogszabály csak annyit jelöl meg, hogy a szomszéd a behajló ágakat vagy gyökereket levághatja, ha azt felszólítás ellenére sem teszi meg a tulajdonos. azt nem írja, hogy kinek a költsége.

Kérdésem, hogy

  1. várható-e, hogy a szomszéd a behajló ágakat levágja, majd az ezzel kapcsolatos költségeit a nagyapámra terheli és ez jogszerű magatartás volna-e a részéről? (Pld fakitermelésre és favágásra, elszállításra bérelni személyt, motoros fűrészt, kosaras darut, akár több százezer forintos tétel is lehet.) Tehát még ha a jogszabály szerint is jár el a szomszéd, mikor levágatja az ágakat, joga van-e a költségeket a nagyapámra terhelni? Más szóval nagyapámnak kell-e megfizetnie azért, mert a szomszéd egy erdő alá kerítést épített sok évvel ezelőtt?
  2. megteheti-e a szomszéd, bármilyen jogszabály alapján, hogy ő maga kivágja a nagyapám erdejéből az általa károsnak titulált fákat?
  3. nem kellett volna-e építési engedélyt kérnie 10-15 évvel ez előtt, amikor a kerítést építette?
  4. jogos-e a kérés a nagyapám felé, hogy ő vágja ki az értékes fákat, vagy több százezer forintos költségen vágassa le a gallyakat, amikor tudva levő, hogy az erdő már akkor is ott volt, mikor a kerítést és a fóliát odaépítették?

Segítségüket előre is nagyon köszönöm!

MajorDomus # 2011.06.27. 17:48

van e biztosítasod a lakáson? ha igen add meg neki a kötvény számot s a biztosító rendezi.

csibe8 # 2011.06.27. 09:33

kedves emberek ,en jogot nem tanultam de szuksegem lenne egy utmutatasra mert mar nem sokaig birom a szomszedom mellett es nem tudom h mit kell ijenkor tennem. a szomszedomat elaztatuk ,de nem akarattal..vegulis kinek szandeka ez..erre o feljott hozzzank es elkezdett a ferfi ordibalni es berontotta h hazban ,megakarta utni az elettarsam.erre feljott a felesege ,ugyanugy bejott a hazban es elkezdett rancigalni h menjek es takaritsam fel.de bar szepen mondta volna de o nem .ezek tetejeben elkezdett fenyegetni :hogy ha ide szol a szemelyazonnosagim o madj elfog engem intezni.a vege fele a veszekedenek elkezdte a baratnoimet csufolni h ciganyok es zerkulak "bar nem tudom mit jelnent"en ugy gondolom h a barataim en valasztom es ameddig neki semmit nem artanak adiig ijeneket nem szabad mondani.engen eloszor fenyegetett meg de a parom mar tobszor ,szeretnem tudni h kihez kell forduljakvagy erdemese barmijen tanacsra szuksegem lenne .ellore is koszonom

Katalya # 2011.06.15. 07:43

Szép napot

Az én gondom olyan, h az első szomszéd telkén van (neki van a legnagyobb telekterülete) (le vagyunk kerítve kerítéssel)az én vízfőórám,mindenkinek van mellékmérője. hogyan tudom levetetni a nevemről a vízórát?

Köszönöm szépen válaszokat

Lostris28 # 2011.05.26. 08:45

Szebb napot!

A mi problémánk már 2007 óta tart és már nem tudom merre menjek, mit tegyek... De ma reggel betelt a pohár...

Budapesten a XX. kerület M5-ös bevezetőjének egy kertvárosi részét, mivel anno nem tudták, hogy a bevezető szakasz Újpest vagy Pesterzsébet oldalára essen, ipari övezetnek minősítették, ami azóta is az, annak ellenére, hogy az út a kispesti oldalon épült fel. Csakhogy többségében cégek az út vonalán vannak, beljebb családi házak.

Röviden próbálom, amennyire engedi: az utcánk erről a bevezető szakaszról indul, ipari övezet, egyetlen cég van, telekösszevonással hatalmas terület. Asztalos munkákat végeznek, hogyhogynem a mi házunkhoz közel eső oldalon és mivel lejt az utca, az előző tulaj pedig földdel feltöltötte az udvart, hogy szintben legyen, így a házunk méter-másfél méter mélyen van az ő udvarukon, mondanom sem kell, minden, de minden áthallatszik, elvezeti a föld. Próbáltunk velük beszélni, de nem hajlanak a szép szóra... 5-6 soros lépcsőre fa rámpát építettek, azon legurul szépen a kocka alakú doboz/tároló, majd onnan nekilökik a zárt rakterű teherautónak, mindezt a hálószobánk onnansó falának oldalán, és az egész dübörög, mintha égzengés lenne... Magasnyomású szögbelövőjük van, folyamatosan csattog, zubog, az is a mi oldalunkon, holott a telek másik felénél nem lakik senki... A bepakolási műveletet, hiába kértük, nem csinálják csendesebben, ugyanúgy felgörgetik a dobozokat és még az ajtót is jobban bevágják, folyamatos munka van reggel 7-től délután 4-ig, olykor tovább, és sokszor éjjel 11-12-között parkolnak be, vagy hajnali 4-5 órakor ki... Ez eddig annyira nem zavart, de egy hónapja sajnos veszélyeztetett terhesként itthon vagyok, az egy dolog, hogy decemberig be fogok dilizni, de mi lesz a születendő gyermekünkkel? Hová tudok fordulni? Ma már akkora ütéseket mértek, én már azt sem tudom hová, hogy azt vártam, a szomszéd melletti fal mikor dől ki, vagy a keretben rezgő ablaküveg mikor adja meg magát, közvetlen a hálószobák mellett dolgozván a gyermekünk ugrálni fog a kiságyában, és nem magától... Berezonál a ház, a falak, a föld, minden és fogalmam sincs mitévő legyek... Köszönöm a segítő hozzászólásokat, nagyon neki vagyunk már keseredve... A legjobb, hogy a házunk falát ők olyan szépen kitámasztották vaselemekkel, alumínium és fa profilokkal, és nemegyszer nem csak odateszik, hanem valahonnan odadobják, ami hatalmas koppanással, csattanással éri el célhelyét...
Mikor a sokadik éjféli zaj végett felkerestük őket, akkor ők voltak felháborodva, hogy ott és akkor mi mi a fenét szólunk bele, holott megpróbálták a lehetőségükhöz mérten csendben tenni és hogy most sok a meló, mikor felvetettem, hogy a sok kérgeskezű ember vajon hanyadik óráját tölti vagy éppen be van-e jelentve, persze már rögtön irodisták voltak és szépen abbahagyták a munkát, de ez akkor sem megoldás, hogy éjjel fenyegetni kell bárkit is, hogy a másik aludni tudjon. Ha pedig erre rendőrt hívnék, hát körberöhögne... Passz...
Köszönöm a segítséget!

monalisa1 # 2011.04.25. 17:53

Ha én lennék a szomszédod bizony nem örülnék, ha a lakásomhoz való beközlekedést biztosító kis folyósószakasz tele lenne hagymaszaggal stb., vagyis "az" illatokat tőled neked kell elvezettetni - és nem csak a folyósóra kiszellőztetni...

Ahogy leírtam, szerintem a probléma megoldható - és mindenki boldog.

monalisa1 # 2011.04.25. 17:45

A konyhai tűzhely fölé egy nagyobb teljesítményű elszívó, azt kb. 10 cm átmérőjű csövön a mennyezetnél kivezetni a folyósói beüvegezés végéig, az üvegre meg lehet nyílást vágni a kiszellőztető csőnek, mely automatikusan nyílik-záródik amikor a szellőztető működik - megoldható. (A folyosói csövet diszkréten lehet burkolni.)

A szomszédnak jössz mondjuk havi 10 üveg sör árával...

szomszed2011 # 2011.04.24. 15:47

A folyosót azért nem vehettem volna meg, mert csak ezen a kis folyosón keresztül lehet a lakásba bejutni, valamint csak innen lehet szabad levegőhöz jutni konyhámnak.
Ez egy 5 emeletes épület, és minden emeleten ugyan ilyen beosztású lakások vannak, de sehol sincs ilyen probléma.
Olyan ez mint a bérlakásokban a körfolyosó, ott is csak a folyosón keresztül léphetsz be a lakásba. Azonban ott sem lehet zárt folyosó részeket létre hozni, másokat saját tulajdonuk használatában akadályozni, ebbe beletartozik a szellőztetés is.
Nem tudok olyan törvényről, amely meg engedné, hogy egy ház építtetője által tervezett szellőztetési rendszert, bárki egyéni érdeke szerint, mások kárára megváltoztasson.
Ez egy 5 emeletes épület, és minden emeleten ugyan ilyen beosztású lakások vannak, de sehol sincs ilyen probléma. Mindenki tudja, hogy folyosót megvenni, nem lehet, mert két család használja az egyik ezen keresztül megy be a lakásába, a másik család természetes szellőztetésre használja.
Nem lehet új ablakot létre hozni, mert a homlokzat és a lakás fala között 85 cm széles helyet, folyosó foglalja el.

MajorDomus # 2011.04.23. 19:02

a folyosót te is megvehetted volna.akkor most nem lenne gondod .a konyha ablak még nem nullázza le a lakásod értékét. a társasház alakulásakor lett volna esélyed lett volna lehetoseged ebben lépni egyszerűen nem írod alá az Alapító okiratot.most már törődj bele vagy egyezz. meg a szomszéddal mert neki van igaza

szomszed2011 # 2011.04.23. 00:57

Miért nincs jogom a természetes szellőzéshez, miért adagolhatja bárki a tiszta levegőhöz való lehetőséget?
Mit tehetek, hogy ez az állapot megszűnjön?
Mi a teendő, hogy lakásom értéke ne nullázódjon le, konyhai természetes szellőzés hiánya miatt?
Hova forduljak?

Olyan lakásban lakom, amelyet régen úgy építettek, hogy két bejárata volt. Az egyik bejárat egyszárnyú ajtós volt, amely nyílt, udvarra tekintő kis folyosó után egy másik ajtón át vezetett a lakásba. A folyosó mérte: 85 cm széles és 180 cm hosszú.
A másik bejárat nagyobb volt, kétszárnyú ajtóval rögtön a lakásba vezetett. Így a háború után két lakássá alakították.
Konyhai ablakom a nyílt, udvarra tekintő kis folyosón keresztül kapta a természetes szellőzését.
A házunk 1992-ben társasházzá alakult, az alapító okiratban ez a kis folyosó szomszédom tulajdonába került.
Nincs a lakásomnak természetes szellőzése, mert a konyhai ablakom egy olyan kis folyosóra nyílik, amelyet új fajta, tökéletesen záródó nyílászáróval szereltettek fel.
Sajnos nemrég történt, hogy lakásom betörési kísérlet része lett. Így került látótérbe, hogy ez a lakás értéktelen, mivel szomszéd jó indulatán múlik, hogy mikor kapok lehetőséget konyhám szellőztetéséhez.
Szóltam a szomszédomnak, hogy a folyosó beüvegezése, lakásom természetes szellőzését akadályozza.
Kértem, hogy szíveskedjék legalább az ablak egy részét végleg megszüntetni, de erre nem hajlandó. Ezt a területet megvette, közös költséget is fizet utána, ez volt a válasza.
Válaszokat előre is köszönöm.

Mobilosok # 2011.04.07. 14:14

Tudom, hogy egyszer már kérdeztem hasonlót a múltkor , de ez egy újabb szellőző. A régi ilyenre alakította.
Gánymunka.

Mobilosok # 2011.04.07. 14:13

Tisztelt Ügyvédek

Szeretnék segítséget kérni.
A szomszédom egy óriási szellőzőt épített a kerítésem mellé.

  1. Ocsmány
  2. Ránk irányította
  3. Szabálytalan szerintem

Beszéljen a kép:

http://www.kephost.com/view3.php?…

Pincéjének a szellőzője. Megkérdeztem.

Menjek a Polgármester Hivatalba vagy ne? Nagyon zavar, és mondom szerintem szabálytalan. Sokkal magasabb a kerítésnél.

Mobilosok # 2011.04.07. 14:13

Tisztelt Ügyvédek

Szeretnék segítséget kérni.
A szomszédom egy óriási szellőzőt épített a kerítésem mellé.

  1. Ocsmány
  2. Ránk irányította
  3. Szabálytalan szerintem

Beszéljen a kép:

http://www.kephost.com/view3.php?…

Pincéjének a szellőzője. Megkérdeztem.

Menjek a Polgármester Hivatalba vagy ne? Nagyon zavar, és mondom szerintem szabálytalan. Sokkal magasabb a kerítésnél.

zoca001 # 2011.03.30. 13:59

Sziasztok,

A kérdésem:
Vettem egy házat, mely közös udvaros, ami a következőt jelenti röviden, az utca felől nézve:
1., én házam
2., másik ház
3., az én házamhoz tartozó alsó épületek és kert

mindhárom ingatlan külön-külön helyrajzi számon van.

az egész telek téglalap alakú. a házak mögött még kicsivel több mint egy méternyi hely van. Szeretném a központi fűtésemet úgy megoldani, hogy az én alsó épületeimben lenne a kazán, a csöveket a szomszéd háza mögött vezetném a föld alatt (az ő telkén keresztül). A helyzetet bonyolítja, hogy a másik ház árverés elé néz, a becsérték meghatározása bíróság előtt van.

Milyen engedélyek kellenek, ahhoz hogy ezt véghez vigyem? Később az engedély megszerzése után milyen problémák merülhetnek fel?

Válaszokat előre is köszönöm,

zoli

banyoca # 2011.03.24. 19:32

A korábbi tulajdonos együtt építette az ő barátjával a 2 házat 2 külön telken csak a vízakna volt/van közös .A szomszéd is meg én is később így vettük meg a házat (tehát ő ugyanúgy már egy új tulajdonos,mint én)Nem utólag engedte meg ,hogy a házamhoz vezessem a vizet mivel akkor még ő sem lakott itt.Mind ketten így vettük a 2 ingatlant egy víz aknával.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.03.24. 17:54

hehe.

Ez pont olyan, hogy a szomszéd háza az én tulajdonom, igaz a tulajdoni lapon nem az én nevem szerepel, de én így gondolom.

Banyoca!

A korábbi tulajdonos szívességből engedte, hogy átvezesd a vizet a saját telkedre, de a vízóra tulajdonosának ezt csak akkor kell továbbra is biztosítania, ha van erről szóló megállapodásotok.

Ha nincs és az utcáról valamilyen oknál fogva te nem tudod bevezetni, akkor kérhetsz a jegyzőtől vizszolgalmat, de ha te is be tudnád vezetni, akkor a szomszédod nem kötelezhető a víz szolgáltatására és vezetéked tűrésére.

banyoca # 2011.03.24. 15:18

Igazad van és köszönöm a választ :)

nanemaaa # 2011.03.24. 14:48

Az ő telkén van a vízórád, de ha elzárja, akkor a te telkeden álló házad használatát, birtoklását akadályozza ezzel. Ilyen egyszerű a magyarázat. ;)

banyoca # 2011.03.24. 14:36

Ezt most nem értem.....biztos velem van a baj :)
A szomszédom telkén van egy közös vízakna tehát ő a birtokos nem?Hozzánk az ő telkén keresztül jön a víz ,de saját vízórám van a közös vízaknában ami szintén az ő telkén található.Nincs kerítés se nála se nálam és szinte az utcán van a vízakna,de telken belül van.Ez egy üdülő övezet.

csibusz83 # 2011.03.24. 13:51

:( Nagyon köszi a gyors választ, akkor marad a szép szó...vagy a nem annyira szép ;)

nanemaaa # 2011.03.24. 13:29

csibusz
Igen, így szokták. ;)
A telekhatáron álló határfalban elhelyezett ablakról annyit kell tudnod, hogy az a jogszabály által is nevesítetten a lakáshoz tartozó mellékhelyiség természetes szellőzésének biztosítására és nem bevilágítására szolgál. Magyarán amíg nem helyezi olyan közelségbe a táblát... más esetekben oszlopos tuját, növényrácsot...stb, hogy a szellőzés lehetőségét is letorlaszolja, addig ez ellen sokat nem tehetsz. A telken belüli tábla állítás egyébként nem engedély köteles építési tevékenység. Kivéve, ha reklámfeliratot is kap, mert akkor 2 m felület felett már az. ;)

nanemaaa # 2011.03.24. 13:18

banyóca
Ha megteszi, a jegyzőhöz fordulhatsz birtokvédelemért, ő majd leszedeti a lakatot és kinyittatja a vizet.
Netán meg is bünteti, hogy lehetőség szerint ne kelljen kimennie kétnaponta. ;)

csibusz83 # 2011.03.24. 13:11

Tisztelt Fórumozók!
A következő problémával találtam szemben magam: a szomszédunk akinek az udvarára néz az ablakunk, (hagyományos picike ablak kb 2 méter magasan) az ő feléről felállított egy lécre szerelt táblát az ablak elé, kitakarva így a fényt a lakásból. Ezt jogosan tette? Milyen távolságot kellene tartani az ablakunktól? Van erre valami jogszabály, amely meghatározza?
Köszönöm a válaszokat!

banyoca # 2011.03.24. 11:19

Akkor mit csináljak,ha a fenyegetődzését be fogja tartani...........most írta éppen,hogy vasárnap el fogja zárni a vizet és le lakatolja az aknát???????????
Ki lehet híni ilyenkor a rendőrséget ??Esetleg tudtok valamit javasolni?