Építésügyi bírság, fennmaradási engedély


nanemaaa # 2015.02.11. 07:11

laca50
Ha az alap eljárásban nem működött közre szakhatóság, vagy a hozzájárulását feltétel nélkül adta meg, akkor használatbavételi bejelentés tudomásulvételére kell benyújtani kérelmet az ÉTDR rendszeren belül.
Az ÉTDR elérhető: www.etdr.gov.hu linken. A kérelem papír lapon is benyújtható közvetlenül a hatóságnál, vagy a kormányablakoknál, illetve a kialakított építésügyi szolgáltatási pontoknál. Ehhez a nyomtatványt a www. e-epites.hu weboldalról lehet letölteni.
Bírság nincs, az csak szabálytalan építéssel köthető össze.

laca50 # 2015.02.12. 10:04

Köszönöm szépen.

csabix # 2015.02.13. 11:28

sziasztok.
A kilencvenes évek elején történt egy kb.25m2-es hozzáépités egy házhoz,de nem lett dokumentálva.Igy persze nem szerepel a földhivatalban sem és most eladnánk de hogyan?Tudna vki segiteni mi lenne a folyamata a legalizálásnak és van e valamilyen birság vagy egyéb fizetnivaló?
Ja,a tulajdonos aki csinálta 6 éve meghalt.
Előre is köszönöm a válaszokat.

yv55 # 2015.02.13. 12:40

sziasztok! Ha egy 10 évnél régebbi engedély nélküli épülethez bővítés van építve,ami még nincs tíz éves, akkor büntetés esetén mit vesznek alapul? A földterület amin áll, kiskorú nevén van.

nekemisjár # 2015.02.15. 09:24

Kedves fórumozók

Adott egy sorház, amely közös osztatlan tulajdonban van. A telek beépíthetősége (önkormányzattal egyeztetve) 25% Térképmásolatot lekérve, látható, hogy ezt már maga az építmény is majdnem meghaladja, ergó semmi nem építhető rá már utólag. Ezzel szemben minden lakónak van külön épített garázsa a telken, van akinek lemezből, van akinek fából, van akinek csak fedett beálló. Egyedül nekem nincsen, most költöztünk ide, és szeretnék építtetni. Gondoltam egyszerű lesz, hiszen mindenkinek van, a helye nekem is megvan, miért ne!? Próbáltam a tiszta utat, bejelenteni, és megépíttetni, mindenki boldog!:)

Természetesen szembesültem az előbb elmondottakkal, miszerint nem hogy én nem építhetek, a többieké is illegális! Mitöbb ha körbenézek a szomszédos telkeken, az övék is teljesen illegális, hiszen még jobban be van építve mint a mi közös telkünk.

Kérdésem az volna, hogy ha én most feljelentem őket, szépen le kéne bontaniuk a régóta ott álló garázsukat, hiszen fennmaradnia sem lehet, tekintve a beépíthetőséget. A bontások után valószínűleg beleférünk a 25%-ba.

Másik megoldás: válasszam a környék 99%-nak megoldását, fusiban építsek egy beállót, meg amit akarok, hiszen úgysem jelent fel/be senki mivel ők is illegalitásban vannak.

3. megoldás: magyar mentalitás, dögöljön meg a szomszéd tehene is. Bejelentem, hogy ugyan nézzék már meg miért van 75%-ban beépítve a telek a 25% helyett. Lehet hogy nekem sem lesz garázsom, de nekik se legyen, a szabályok ne csak az azt betartókra legyenek érvényesek, bűnhődjön aki bevállalta, így is sokáig volt garázsuk:)

Köszönöm a válaszokat előre is!

nanemaaa # 2015.02.16. 11:26

csabix
Fennmaradási engedélyt kérhetsz. 10 évnél régebben használatba vett bővítmény esetében már nincs bírság, ha az bizonyítható. A kérelemhez viszont szükséged lesz tervezőre és valószínűleg szakértőre is.

nanemaaa # 2015.02.16. 11:27

yv55
A 10 éven belülit. A kérdés a bizonyíthatóságon van.

nanemaaa # 2015.02.16. 11:30

nekemisjár
Szerintem minden feltett kérdésedre egyben meg is válaszoltál. A döntés innentől a tied. Gondolom, ha a környéken mindenkit bemószerolsz, nem leszel hosszú életű.

otis1234 # 2015.02.16. 13:55

Kedves Fórumozók!

Az lenne a kérdésem, hogy technikai okokból lépcsőt kellene szélesítenünk a családi házunkban, viszont a szomszéddal elég rossz a viszony, amennyiben észreveszi biztosan bemószerol az építési hatóságnál.

2 kérdésem lenne:

  1. Egyáltalán kell-e építési engedély hozzá?
  2. Ha kell építési engedély, de ennek ellenére mégis megépítem, mekkora bírságra számíthatok? Kb. duplájára bővülne a lépcső szélessége!

Válaszotokat előre is köszönöm!

yv55 # 2015.02.18. 07:54

Tisztelet nanemá Ha jól értem, akkor a 10 évnél régebbi épület után elvileg nem büntetnek? Önkormányzattól van egy határozatom, hogy a földterületen 10 évnél régebbi épület x nm áll. Házszámot is kaptunk. Ez megfelelő? Csak ez ez feletti nm után számolják a büntetést? A nagy kérdésem még. Bejelentés alapján mennek ellenőrizni? Köszönöm

nanemaaa # 2015.02.18. 15:07

otis1234

  1. Igen
  2. 40.000 x alapterület x 50% + 200.000 Ft alapbírság.

Ha a kiszorzott összeg 200.000 Ft alatt van, akkor csak az alapbírság.
Mellesleg a szomszéd (társtulajdonos) hozzájárulása nem kell az építési engedélyhez. A polgári jogi oldalát meg egyébként sem tudod megúszni. (Az épület tartószerkezete - a lépcső, a födém...stb - osztatlan közös tulajdon.)

nanemaaa # 2015.02.18. 15:12

yv55

  1. Jól.
  2. Ez kevés infó az eldöntéséhez. Azon múlik, hogy milyen adaton alapul az irat.
  3. Igen.
  4. Is. Meg elvileg hivatalból is. Vagy a hatóság rendelkezésére álló (? ha már elkészült) légifotó alapú monitoring rendszer alapján. A feljelentés a valószínűbb. Ez a leginkább működő információs forrás. ;)
yv55 # 2015.02.18. 18:43

Kedves nanemá köszönöm a válaszát. Igyekszem jóban lenni a szomszéddal :D

nadus # 2015.02.20. 17:38

Kedves Hozzáértők!
Arra a kérdésre szeretnék választ kapni, hogy van egy 50%os ingatlan hányadom, a másik fele a bátyámé. Az ingatlant a haszonélvezője használja, aki az édesanyánk. Az ingatlanhoz ők ketten hozzáépítettek, amivel nem olyan rég szembesültem. Néhány éve a terasz részt beépítették, arról tudtam, de most kompletten megtoldották az épületet. Engedélyt, ha kértek volna, mint tulajdonos biztosan tudnék róla. A viszonyunk finoman szólva sem rózsás, sőt. A szomszédnak elege van édesanyámból, és fel szeretné jelenteni az építkezés miatt. Én nem voltam építtető, utólag láttam meg az egészet. Rengeteg tanúm van, hogy 3 évig a közelébe sem mentem a háznak.
Amennyiben a szomszéd bejelenti az építkezést, én is kapok bírságot? Mint tulajdonost elővehetnek?
Köszönettel!!!

Gabi100 # 2015.02.22. 22:36

Üdv a fórumozóknak,
Egy nadrágszij parcellát vennék,de van rajt egy állitolag 10 évnél régebbi 7 nm-es ablak nélküli tároló helység betonból ami nincs a tulajdoni lapon feltüntetve.
Ügyvéd szerint nem fognak csesztetni miatta mert 12nm alatti.
Nem szivesen venném ha velem veretnék szét és még meg is birságolnának.
Az eladó azt mondja hogy beleirhatjuk a szerzödésbe hogy már Rákosi apánk idejében is ott állt a kulipintyó...
A zártkert ára nagyon kedvező.
Ez a momentum viszont árnyalja a képet.
Birságra
sajnos nincs keret.

nanemaaa # 2015.03.04. 10:58

Ügyvéd szerint nem fognak csesztetni miatta mert 12nm alatti.

Lehet, hogy nem fognak, de nem azért. Jelenleg nincs ilyen határérték.

Tanzman # 2015.03.11. 13:13

Üdv ! Építési és használatba vételi engedély nélkül épült lakást kiadok albérletbe, akkor mit tud tenni a hatóság ? - Kötelezheti a benne lakót hogy költözzön ki ? vagy milyen szankciót alkalmazhat a tulajdonossal szemben ?

nanemaaa # 2015.03.12. 07:31

Ha azt állapítja meg, hogy a lakás rendeltetésszerű és biztonságos használatra alkalmatlan, akkor a tulajdonost kötelezi a lakás használatának megszüntetésére. A végrehajtás kikényszerítése érdekében eljárási bírságot szabhat ki. A bírság összege magánszemély esetén alkalmanként 500.000 Ft-ig, jogi személy esetén 1 misiig terjedhet. Akár havonta (netán havonta többször is) ismételhető. Nagyon jól fizető albérlő kell ahhoz, hogy megérje.

Tanzman # 2015.03.12. 13:17

És mi van akkor ha a lakás rendeltetésszerű és biztonságos használatra alkalmas ? Akkor mit tud tenni ? Megindít egy fennmaradási engedélyeztetési eljárást, és míg jogerős határozat nem születik addig használatba vételi engedély nélkül is használható az ingatlan ! Vagy mégse ? :)

nanemaaa # 2015.03.12. 15:17

Lényegében igen. Miért ne?

Tanzman # 2015.03.12. 16:42

Akkor a használatbavételi engedély egy fogalom csak :) Van, de minek ! ? :)

nanemaaa # 2015.03.13. 07:28

Nem egészen. Azzal zársz le egy építési aktust, annak alapján tudod igazolni, hogy a tervezett rendeltetésének megfelelő épületet építették, így lesz legális az épületed, melyet már a földhivatal is hajlandó lesz az ingatlan-nyilvántartásba feltüntetni. És onnantól már nem csak a saját felelősségedre használod, mert papírod is lesz róla, hogy alkalmas a használatra.
Ez olyan, mint amikor alkatrészekből összeraksz magadnak egy motort. Pöfög, morog, menni is lehet vele, ki is próbálhatod, de csak akkor használhatod pl közúti forgalomban, ha már forgalmi engedélyed is lesz hozzá. Pedig nem a papírtól megy az sem. A használatbavételi engedély a ház forgalmi engedélye.

Tanzman # 2015.03.14. 07:28

"Van, de minek ! ?" Arra értettem, hogy ha nem adtak ki rá használatbavételi engedélyt, attól még használatba vehető, és nem tudnak tenni ellene semmit....... A lepapírozás akkor lényeg, ha el akarom adni az ingatlant......, de ha nem, akkor mi szükség rá ? :) - De azért felmerül a kérdés, hogy olyan épület amire nincs használatbavételi engedély, az jogilag nem is létezik " NINCS " ilyen címre mégis be lehet jelentkezni, lehet szolgáltatásokat kérni ( víz, gáz, hulladék...stb ) Fura :)

marika7809 # 2015.03.14. 13:49

Üdv,nekem lenne egy kérdésem,hát,ha valaki tud segíteni mit tehetek??!!2007-ben a nagyszüleim régi zártkert telkére építettünk egy 45nem-es épületet,mert ugye a 3ezer nm-en ennyi a max amit lehet,mikor kijöttek a használatbavételi miatt a nagyszüleim álltal épített hátsó faházakra azt mondták túl van a beépítettségen kérjek r fennmaradási engedélyt,biztos megkapom,de be kell írniuk!!Így tettem,de a szó elszáll...bontási határozat lett a vége,aztán 2010-be megpróálkoztunk,hogy had építsünk hozzá egy szobát,hogy egy cserépkályhát csináltathassunk,mert kisbabánk születik,és az tartja a meleget.Elküldtek,nem nem lehet,mi hozzá építettünk mert ugye gyerek miatt muszály volt,erre is kiadtak bontási határozatot:-((sajnos másod fokon is elutasították a kérelmeimet,fellebbezéseimet,a sok bírság meg csak halmozódik ugyan nem tudom miből tudnánk több száz ezer forintot kifizetni a 17,kerületi önkormányzatnak:-(((a polgármester majd talán fogad áprilisban december óta:-(((Hova mehetek,hogy a szép kis rendezett,beszinezett házunkat,és a 40éve itt álló melléképületeket ne bontsák amiért eddig dolgoztunk rengeteget!!!!Ja,és láss csodát van 6 olyan ember akikről senki nem tud semmit,de feljelentenek állandóan abszurd dolgokkal amik nem is igazak/őket az utcából senki nem ismeri??!!/köszönettelNagy család a 3éves kisfiunkkal:-)

nanemaaa # 2015.03.16. 08:36

Már nem lehet rá bejelentkezni. De ez nem építésügyi jogszabály.