„ Ha azé lenne aki műveli én is nekikezdenék bevetni meg művelni pár holdat”
Igen, valószínűleg ez történt azzal a földterülettel ami Te a magadénak gondolsz, vagy-is valaki birtokolja.
Aztán csak idó kérdése és elbirtokolja .
„ Ha azé lenne aki műveli én is nekikezdenék bevetni meg művelni pár holdat”
Igen, valószínűleg ez történt azzal a földterülettel ami Te a magadénak gondolsz, vagy-is valaki birtokolja.
Aztán csak idó kérdése és elbirtokolja .
Akkor kezdjük az elején, MMárti1991. Mi közöd van akkor azokhoz a földekhez? (Mert, hogy nem birtokoljátok őket, azt már megbeszéltük.)
És azt ismered:" föld azé aki megműveli"
Szerintem te nem tudod, mit jelent a "birtokában lenni".
Természetesen, ha eredetileg ingyenesen vagy egyszeri összegért alapították a jogot, akkor később időszakosan visszatérő díjat egyoldalúan nem követelhet a telek tulajdonosa. De a konkrét tényállásnak ez a része pont nem világos.
Az elején, de nem egyoldalúan módosítva ilyen címszó alatt?
Viszont az elfoglalt földrészletért ellenszolgáltatás járhat a telek tulajdonosának.
Nincs ilyen, hogy hasznosítási jog. A saját épületedben az csinálsz, amit akarsz, meg amire a működési engedélyed szól.
Elég baj.
Tisztelt Immaculata!
Ezt nem értem miért ne szedhetett volna bérleti díjat a polgármesteri hivatal. A polgármesteri hivatal adta a földterületet hasznosítási joggal. A hasznosítási jogért bérletet szedett, amiért édesapám a területen emelt épületben üzleti tevékenységet folytatott.
Köszönettel:
Zsolt
Az épület tulajdonosának nem kell bérleti díjat fizetnie. A hasznosítással beszedett bérleti díj az épület tulajdonosát illette volna.
Tisztelt Ügyvéd Úr / tisztelt fórumozók!
Szeretnék tanácsot kérni a lehetőségeimről.
Adott egy ingatlan, amely a polgármesteri hivatal tulajdonban van (jelenleg is, nem kívánják eladni). Az ingatlanra az édesapám több, mint 20 éve egy üzleti célú felépítményt épített, egyéni vállalkozó volt. Az egyetlen dokumentum, amit találtam, az egy, az építkezés előtti megállapodás, amelyben az alábbiak szerepelnek: - az épületet felépítheti az ingatlanra, - a polgármesteri hivatal egy kft-t megbíz a hasznosítási joggal, - valamint hogy az épület mindenkori tulajdonosát földhasználati jog illeti meg (a földhasználati jogért ellenértéket nem kér). Sajnos további szerződést sem a kft nem talált, amely alapján a bérleti díjat szedte, sem én.
A kft körülbelül 8.000 ft havi bérleti díjat szedett. Édesapám halálával az épületet tulajdonjogát megörököltem. A polgármesteri hivatal szóban jelezte felém, hogy a bérlést visszaveszi a kft-től, és megemeli azt 110.000 ft havi díjra, azaz több, mint tízszeresére.
A kérdésem az lenne, hogy mit tehetek ez esetben? Joga van a jelen helyzetben ilyen mértékű emeléshez a polgármesteri hivatalnak, úgy hogy visszaveszi a hasznosítást a kft-től? Ha nem kívánom elfogadni az emelést, akkor a saját költségemen kötelező elbontanom az építményt? Vagy milyen más jogi lehetőségem van a problémám rendezésére?
Válaszát előre is köszönöm.
Zsolt
A telektuljdonos hozzájárulása nélkül nem. A 2005. évi CXXII. tv. említett rendelkezése a tartós földhasználatról ír, ami teljesen más jogintézmény.
Köszönöm a választ. Eleve csak az ingatlant tudom megvenni az idős testvérpártól, a telket nem mert az az önkormányzat nevén van. Ha megvételre kerülne a sor szeretnék rajta bővíteni, akkor azt véghez tudnám vinni? Illetve, van a 2005. évi CXXII: törvény 53. § (5) , az abban leírtak érvényesíthetőek?
Tisztelettel
sanitec
Ha megveszitek a telket és az épületet is, akkor telekegyesítéssel megoldható.
nemecsek12
Az épületet használhatja a földhasználati jogosult, valamint a telket annyiban, amennyiben az az épület használatához valóban szükséges. Ez viszont nem zárja ki a te használati jogosultságodat. Te mihez szeretnél kezdeni a telekkel?
Tisztelt Ügvéd Úr!
Vásárolni szeretnénk egy csaladi házat amit ki is néztünk, Tulajdoni lap kikérésénél derült ki hogy két helyrajzi számon található a telek és az ingatlan. az ingatlan tulajdonosa a telekre mindenkori földhasználati joggal bír.
Afelől érdeklődnék, hogy talán volt egy törvénymódosítás ami után az ingatlan tulajdonosa a földhivatalban kérelmezheti a tulajdonába átvezetését. mi ennek a folyamata ? van erre egy külön formanyomtatvány? kivitelezhető egyáltalán?
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szeretnék tanácsot kérni a lehetőségeimről.
A kettőezres évek elején megvásároltak egy ingatlant, de földterület nélkül. A területre az épület fennállásáig
földhasználati jogot jegyeztettek be. A területen kereskedelmi tevékenység folyik, melyből bérleti díjakat szednek be. A kérdésem, mint a terület két éve bejegyzett tulajdonosának, milyen jogaim vannak az hasznosításra.
Felajánlottam megvételre, de nem érdekük.
Mi kezdhetek a tulajdonommal?
Az már perverzió!
A kérdés(ek) megválaszolásához nagyon hosszú terjedelmű magyarázatra lenne szükség. De akinek van ideje/lehetősége az megnézheti a Földkiadó bizottságokról szóló törvény 20 évvel korábbi állapotát, meg az akkor aktuális Földtörvényt.
Tud valaki ilyenről?
Miért maradhatott, és mi az, hogy nem sok? Miért nem kellett visszaadniuk, vagy nevesíteniük?
"A TSZ-eknek ilyen jogcímen maradhatott földterület?"
Igen. De szerintem nem sok.
De, részaránykiadás jogcíme?
Részarány kiadást a TSZ-eknek kellett volna végrehajtani.
A tulajdonukban lévő, a tagok által bevitt földeket, az 1960-as években a TSZ alakulásakor, külön lapon kellett nyilvántartani nekik, és a földkiadáskor vissza kellett adnia a tagoknak, akár kárpótlás útján, vagy nevesítéskor. A TSZ-eknek ilyen jogcímen maradhatott földterület?
"Én úgy hallottam, hogy TSZ tulajdonában nem lehet termőföld, csak bérelhet."
Most már valóban így van. Azonban a 90-es években volt egy időszak amikor a jogi személyek (pl. szövetkezetek) is szerezhettek termőföld tulajdont.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |