Társasházi osztatlan közös udvaron építmény

Annabella11 # 2010.06.27. 00:48

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy a társasházi osztatlan közös tulajdonban lévő udvarra mindenféle előzetes egyeztetés nélkül ( akár lakógyűlés ) húzhat-e fel bármilyen építményt a szomszéd? Itt hatalmas gyermekmászókára csúszdára homokozóra és hintákra gondolok. Az a probléma, hogy a gyermekes családok önkényesen kezdtek el építkezni a közös udvaron, és most már ott tartunk hogy ha leakarok menni az udvarra, én már elgondolkozhatok azon, hogy valyon hová is tegyek le mondjuk egy kerti napozóágyat. Most hogy itt a jó idő, még két hatalmas medencét is raktak le az udvarra.. tehát a 8 családból 3 család használja az udvar teljes egészét mert gyermekük van, a többiek pedig tűrnek. Nekünk csak a fűnyírási beosztás jutott. Nem kellene az önkormányzattól engedélyt kérni ilyen építmények létesítéséhez? A segítséget előre is köszönöm… Remélem tud nekem valaki konkrét választ adni.

MajorDomus # 2010.06.27. 08:58

1,/- nem
2./ az önkormányzattól nem, de a társasház közgyülésétől jóváhagyás kell határozatba foglalva.

Annabella11 # 2010.06.27. 18:50

Köszönöm szépen a gyors választ. Még annyi kérdésem lenne, hogy mi van abban az esetben ha közgyűlési határozat nem volt? És mondjuk ha össze hívnánk, és nem hagyná jóvá.. vagy pedig az építmények helyét máshol jelölné ki, abban az esetben kötelesek azokat áthelyezni!?

nanemaaa # 2010.06.27. 23:06

Igen.

MajorDomus # 2010.06.28. 20:02

Még le is bontani ha ugy döntenek.

Hanshiro # 2020.03.03. 16:02

Sziasztok!
Ugyan régi a téma, de hasonló problémába ütköztem én is. A társasházunk az osztatlan közös udvarra tervez kerti tároló házikó, illetve mászóka építtetésre. A kérdésem az lenne hogy ilyen építményekkel kapcsolatban a közgyűlés milyen feltételek mellett hozhat érvényes határozatot? Szerintetek beletartozik-e egy ilyen építtetés a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadások kategóriájába?

Előre is köszönöm ha valaki tud segíteni!

drbjozsef # 2020.03.03. 17:12

Hanshiro,

érdekes kérdés, mert a szabályozás nem egészen konkrét :

A rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadások az állagvédelmet meghaladó, a fenntartás (az üzemeltetés, a karbantartás és a felújítás) körébe nem tartozó olyan munkálattal összefüggő kiadások, amelyek az alapító okirat szerint közös tulajdonban lévő épület, épületrész bővítésével, átalakításával vagy közös tulajdonba kerülő új épület, épületrész, illetőleg épületberendezés létesítésével járnak.

Szigorúan nézve a mászóka, kerti pad meg ilyenek nem "épületek". Ha legalább "építmény"-t írna a definíció, egyértelműbb lenne.
A kerti házikó lehet épület. Ahhoz 100% egyetértés kell szerintem.

(„ ÉPÜLET: jellemzően emberi tartózkodás céljára szolgáló építmény, amely szerkezeteivel részben vagy egészben teret, helyiséget vagy ezek együttesét zárja körül meghatározott rendeltetés vagy rendeltetésével összefüggő tevékenység, avagy rendszeres munkavégzés, illetve tárolás céljából.”)

dr_Egyed_Zoltán # 2020.03.03. 18:11

Ebben a témában itt már ölre mentek :)

https://www.jogiforum.hu/…2/13238.85.0

Mászóka szerintem tárgy, ingóság, még ha időlegesen össze van építve/szerelve stb. a földrészlettel. Tartozék, nem alkatrész, semmiképp sem épületberendezés. Szerintem.

MajorDomus # 2020.03.03. 18:45

Nem kell ölre menni.
Egyértelműen Nem a válasz!
Sima közgyűlési határozat egyszerü többséggel.

Hanshiro # 2020.03.03. 18:56

Sziasztok, Köszönöm a válaszokat!
Sajnos én is ezt érzem, hogy nem fogalmaz egyértelműen a vonatkozó törvény, illetve csak magával az épülettel kapcsolatos dolgokra koncentrál és pl az udvar, társasházi közös kert problémáira nem gondol.
A házikóval kapcsolatban akkor egyelőre úgy érzem viszonylag nagy biztonsággal a "rendes gazdálkodás körét meghaladó" költségek közé sorolható.
A mászókával (ami egyébként a tervek szerint 5,5m2-es alapterületű és majd 3m magas) kapcsolatban viszont én továbbra is úgy érzem, hogy egy addig rendben tartott füvesített kerti rész játszótérré alakítása nem éppen mondható az állagvédelem vagy fenntartás részének.

MajorDomus, a te értelmezésed szerint ilyenkor elegendő a megjelentek többsége vagy a tulajdoni hányad szerint 50%-ot meghaladó döntés kell?

MajorDomus # 2020.03.04. 18:07

Nem jól értelmezed. Egy kerti tároló épitése nem tartozik a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadások közé,főleg ha rgy acélszerkezetű elbontható épitményről van szó.
Ha szerepel a közgyűlés napirendjén,akkor a határozatképes közgyűlés egyszerű többségével lehet róla dönteni.