zártkert megváltozott építési lehetőségek

fisher # 2025.04.28. 15:29

2019-ben vásároltunk egy művelésből kivont zártkerti ingatlant Vácon. Aminek az akkori HÉSZ Mk3-as besorolásában 3%-os gazdasági épület és 3%-os lakóépület volt építhető. Most tudtam meg, hogy 2022-ben az összes Mk besorolású ingatlan esetében kivették a lakóépület építési lehetőséget. Az önkormányzati ügyintézőt kérdeztem az új tanyalétesítés lehetőségéről, mivel a telek 3321 nm. Szerinte ahhoz kérvényeznem kell a földünk tanyává változtatásával a képviselő testület döntésével. Állítása szerint még ez senkinek sem sikerült.
Mit lehet ilyenkor tenni? Valamilyen kártérítést lehet kérni, mivel igy a telek minimum a felét éri már...

eulimen # 2025.04.28. 16:43

aki lakóépület felhúzása céljából nem lakóövezeti építési telket, hanem (beépítésre nem szánt övezetű) mezőgazdasági besorolású telket vásárol, az kockázatot vállal.
A kockázatot a telek építési telekhez képest alacsonyabb ára indikálta.
Ha jól értem, 3 éven keresztül szabad volt a vásár (az 50/2023. Ör-ben 62.§ (3) már definitíve benne van, hogy Mk övezetben új lakóépület nem építhető).
Az, hogy ez alatt nem csináltatok semmit, semmiképp sem lehet az önkormányzatnak felróható.
Azt szerintem te is belátod, hogy egy olyan övezetbesorolás, amely Ádámtól-Évától kezdve a "beépítésre nem szánt övezetek" felsorolásában szerepel, még ha eredetileg engedélyezték is a lakóépület építését, azért nem egy gránitszilárdságú életbiztosítás, hogy örökre az is marad.
Épp az volt a kivételes szabályozás, hogy beépítésre nem szánt övezetben korábban megengedték a lakóépületet!